Event z nagrodami - dyskusja

• Zbliża się nowy event i pojawił się tam ciekawy zapis:

Ostrzeżenie: Wszystkie przedmioty dostępne podczas eventu są tymczasowe (z wyjątkiem Sztabu, jeśli jest jedną z nagród).

Oznacza to, że czas na ich użycie jest ograniczony. Jeśli czas upłynie, a przedmiot nie zostanie aktywowany, zostanie on usunięty z ekwipunku.

Dobrze rozumiem, że jeśli np. odbiorę dopalacz jako nagrodę i nie wykorzystam tego w odpowiednim terminie (jeśli tak to jakim?) to mi on przepadnie?

No kurde na to wychodzi... Czemu to ma służyć? Sam mam z 1200 zachomikowanych przedmiotów i nie podobają mi się te zmiany.

• Zbliża się nowy event i pojawił się tam ciekawy zapis:

Ostrzeżenie: Wszystkie przedmioty dostępne podczas eventu są tymczasowe (z wyjątkiem Sztabu, jeśli jest jedną z nagród).

Oznacza to, że czas na ich użycie jest ograniczony. Jeśli czas upłynie, a przedmiot nie zostanie aktywowany, zostanie on usunięty z ekwipunku.

Dobrze rozumiem, że jeśli np. odbiorę dopalacz jako nagrodę i nie wykorzystam tego w odpowiednim terminie (jeśli tak to jakim?) to mi on przepadnie?

No kurde na to wychodzi... Czemu to ma służyć? Sam mam z 1200 zachomikowanych przedmiotów i nie podobają mi się te zmiany.

Można wywnioskować z dodatkowej kategorii z ekwipunku że moga to być jakieś nowe nagrody, nie wiem przykładowo - badanie jakieś, czy budynek , i dadzą powiedzmy 7 dni na ich użycie, co by zmusić ludzi do kupienia anty i paczek w celu podbicia przed odpaleniem nagrody ( taka mała fantazja ) ale zapewne tak to będzie wyglądało.

• Niemiaszków już chyba na dobre *******. Niedługo zakupiona anty będzie miała ograniczony czas na wydanie.

Nie sądzę.

• W związku z takim zapisem mam pytanie czy reszta przedmiotów która była dostępna w przeszłych eventach też stanie się ograniczona czasowo do aktywacji czy zostaną na stałe dalej? na głównym koncie mam blisko 1200 przedmiotów i nie wyobrażam sobie że będę musiał nagle zużyć z 300 bo mogą przepaść. Tak samo nie wyobrażam sobie że z powodu eventu nagle mam zacząć inwestować w formy życia gdzie skracacze do form życia czekają na swój odpowiedni czas. Jest to według mnie wymuszanie zmiany stylu/planu gry na graczach...
    Change my mind please...

• W związku z takim zapisem mam pytanie czy reszta przedmiotów która była dostępna w przeszłych eventach też stanie się ograniczona czasowo do aktywacji czy zostaną na stałe dalej? na głównym koncie mam blisko 1200 przedmiotów i nie wyobrażam sobie że będę musiał nagle zużyć z 300 bo mogą przepaść. Tak samo nie wyobrażam sobie że z powodu eventu nagle mam zacząć inwestować w formy życia gdzie skracacze do form życia czekają na swój odpowiedni czas. Jest to według mnie wymuszanie zmiany stylu/planu gry na graczach...
    Change my mind please...

Myślę, że poprzednie nagrody zostawią w spokoju, w końcu prawo nie działa wstecz :trollface:

• Znowu coś kombinują tylko robić pod górkę to po co robią jakieś eventy z nagrodami gdzie nagrody będą kasowane bo się ich nie użyje ?

Sam zbieram sobie dopalacze itp np do badań aby jednorazowo skrócić badanie o tydzień i więcej a teraz dostaniesz platynę i jak się okaże że nie ma w ekwipunku :-/

Jaki Czas ministerstwo ogame daje graczą na wykorzystanie takich nagród??

• I tak nagrody już dawno zeszły na psy. Osobiście odbierałem je tylko po to żeby potwierdzić działanie Liczykrypy - 51 przedmiowów i zdobyć sloty ekspów. Dopałki 4 pola czy skracacze do form życia są nic nie warte. Może zauwazyli, że już nikt tych nagród nie aktywuje, a paczki , co ma jedyny sens, chomikuje na odpowiednią okazje np. na astro.

Pytanie wiec, czy zamierzają wprowadzic nowe specialne nagrody czy dodać do wszystkich termin przydatności do spozycia. Jak to drugie to w obecnej formie żadna strata.:trollface:

Może faktyczne chodzić o badanie czy budynek, żeby paczkować na szybko poziomy i wyciagnąć z nagrody jak najwięcej. +1 badania/budynku w każdych nagrodach to najlepszy scenariusz.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Uważam, że w 100% masz racje. Na to się zapowiada. Chcą zmotywować nas, a w zasadzie przymusić do tego by częściej wydawać więcej na anty.

Taka metoda marchewki za coraz większą pęge.

• Kolejne będzie stopniowanie rabatów przy zakupach za anty. Np 1 paczka 42 k, powyżej 10 paczek na raz, po 40 k/szt. itd. Będzie się 'opłacało' wydać więcej :)

O ile nagrody się nie zmienią to ta czasowość wymusza zakup zmiany klasy za anty: zazwyczaj zmienia się na chwilę i wraca. Mogąc mieć max 1 przedmiot do zmiany klasy na raz z eventu, drugi trzeba będzie zawsze dokupić.

Idzie lepsze :)

• Było już wcześniej. Na przykład był wybór: zwiększenie o 1 lvl technologii energetycznej, kopalni kryształu lub ekstraktora deuteru. Trzeba było dokonać wyboru i aktywować nagrodę do końca eventu i całkiem możliwe, że teraz będzie podobnie. Poczekamy do jutra, zobaczymy...:):):)

W każdym razie jakaś odmiana będzie :):):)

• Przedmioty ograniczone czasowo (0)

Jest, a nie było. Kategorii ,,przedmioty,, tez nie ma gdy nie masz 1+astro i mam nadzieje że tego własnie ma dotyczyc ta zmiana...

uni-przedmioty.png

Było już wcześniej. Na przykład był wybór: zwiększenie o 1 lvl technologii energetycznej, kopalni kryształu lub ekstraktora deuteru.

Jak pamietam, to ten typ nagród był aktywowana wraz z odebraniem- jak sztab i tylko przy astro zrobili wyjątek

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• u0fz407.png

• Wszystkie uni starsze niż Fafnir (gdzie dali astro) mają rubryke Przedmioty, bo to część systemu który wtedy wprowadzili. Na nowszych uni, jak już mowiłem, nie ma tego a jutro sie i tak przekonamy o co dokładnie chodzi.

• Ostrzeżenie: Wszystkie przedmioty dostępne podczas eventu są tymczasowe (z wyjątkiem Sztabu, jeśli jest jedną z nagród).

Ale wymyślili... Pytanie 1' co ta tymczasowość oznacza, a więc czy przedmioty będą usuwane przed nowym eventem czy po upływie konkretnego czasu? Pytanie 2' czy wszystkie oznacza faktycznie wszystkie przedmioty?

Znalazłem screena ekwipunku z nieistniejącego już Quantum z 29.06.2025. Kategorii przedmiotów tymczasowych wtedy nie było.

przedmioty-holon.png

• Innym słowem gameforge chcę nie tyle zachęcić do aktywności, co aktywność wymusić... to się nigdy dobrze nie kończy.

Prawda, była motywacja przez kłamliwe przeświadczenie, że kiedyś na drugich czy trzecich kontach przedmioty z nagród się mogą przydać.. teraz już wiadomo że się nie przydadzą :trollface::trollface::trollface: