Trochę zabawne, że ten fragment znalazł się w jednej wypowiedzi z informacją o zdobywaniu surowców z ekspedycji, bo 100 rozpruwaczy to 2-3 ekspedycje cywilne z niszczycielem lub właśnie rozpruwaczem. Nie grając nigdy jako generał po kilku miesiącach robienia takich ekspów mam 5k reaperów.
Ja latam slotami po 1 pionku + 10k MT. Najdroższy statek, jaki przywożę, to Owca Zaletą są walki z piratami bez strat i góra 70-80 szt. MT w plecy podczas walk z Obcymi.
Rozpruwaczy mam 210 sztuk - za mało, by mogły coś sensownego zdziałać. Po obecnym evencie będzie ich (mam nadzieję) o 100 sztuk więcej. Tą Twoją ilość 5k, zakładając zdobywanie po 100 sztuk na eventach pewnie osiągnę w 2024-2025 roku
Latam po ~13k MT + 1 pionek + 1 reaper i jeśli nawet trafią się obcy, to straty nie przekraczają ~80-90 MT. Mówię serio, jak nie wierzysz, to ci mogę wysłać kilka API starć, dlatego jeśli nie dodajesz niszczyciela/reapera (jednego!), to tracisz dosłownie na własne życzenie.
PS. Od listopada (czyli od początku uni) nie zbudowałem ani jednego bombowca czy niszczyciela, obecnie mam ich 7/4k. Ba, przez długi czas moja flota bojowa to było w 100% to, co zdobyłem na ekspedycjach, i dawało radę całkiem nieźle kosić sąsiadów.