Zmiana odnośnie darowizn surowców

• Witam serdecznie chciałbym podyskutować o owej zasadzie która zostaje wprowadzona szybciej niż nawet 24 godziny.

Jak będzie to się miało do dzielenia łupów z ataków ACS?
    Na jakiej podstawie liczone jest nie więcej niż 5x pkt osoby obdarowanej?
    Jeżeli wystąpi próba moonowa to surowce nie więcej niż 5x wartosi pkt obdarowanego powinny zostać zwrócone do gracza. Czy trzeba zatem zgłaszać wypożyczenie recyklerów itp?

Myślę, że nie tylko ja posiadam pytania, z racji że pomagam sojusznikom, dlatego też myślę, że merytoryczna dyskusja będzie odpowiednia.

Pozdrawiam Pain

• Jak zwykle info z tyłka wyjęte i zero konkretów.

1. Jak liczona jest 5 krotność konta ? Mając 10 mln pkt na koncie mogę otrzymać 50mln metalu czy 5 mld , a może 50 kkk?

2. Czy obowiązuje przelicznik ? 50 mln metalu , a 50 mln deuteru to spora różnica. Przeliczniki są różne , można kupić po 2:1 , a można po 3:1

3. Jak team chce opracowywać zgłoszenia , skoro z obecnymi są problemy ?

4. Co grozi darczyńcy , gdy obdarowany nie zgłosi ? ( Chociaż mowi / powie że zgłosił )?

Dlaczego nowe zasady wprowadza się tak szybko ? 6h na przeczytanie i formacji , zwłaszcza w weekend to mało czasu. Team zawsze ma wymówkę , że czas , że święta w gronie rodziny i opracowanie może się opóźnić ... My natomiast jako gracze mamy wszystko wiedzieć i dostosowywać się w kilka h do zmian . To , że pierwszy tydzień będzie łagodniejszy jakoś mnie nie przekonuje .

• 1. 10kk punktów to 10kkk surowców czyli 5 krotność to 50kkk surki (edit: jak przeczytałem to jeszcze raz to wygląda że to faktycznie punkty czyli 5 krotność to 50kk surki)

2. Dobre pytanie

4. Ma na celu znalezienie grubych ryb, po prostu chcą załatwić osoby sprzedające paczki surki za realną kasę ;) Same nie ucierpią ale nie będzie tylu kupców

5. Nic nie grozi, najwyżej surowce przepadną u obdarowanego

• 1. 10kk punktów to 10kkk surowców czyli 5 krotność to 50kkk surki

No tylko problem jest taki, że nikt tego nie doprecyzował. Jest napisane że "suma darowizn" nie może przekraczać 5krotności ilości pkt obdarowywanego, ale nie jest powiedziane czy mogę mu wysłać 5 razy więcej surowców niż ma punktów czy 5 razy więcej punktów niż ma punktów. smoki fajnie jakby się udało doprecyzować żeby nie było niedomówień

Pytanie 2- ile surowców mogę wysłać graczowi mającemu 0 punktów?

Bardziej niszczy bawi to, że data wprowadzenia tej zmiany przypadkiem jest tuż po promce na antymaterię xD

• 1. Jak liczona jest 5 krotność konta ? Mając 10 mln pkt na koncie mogę otrzymać 50mln metalu czy 5 mld ?

1 punkt to 1000 jednostek surowca, czyli mając 10kk punktów za 10 000 000 000 jednostek wychodzi 50 mld. Prosta matematyka.

2. Czy obowiązuje przelicznik ? 50 mln metalu , a 50 mln deuteru to spora różnica.

Nie ma mowy o żadnych przelicznikach. Jednostka to jednostka.

3. Jak team chce opracowywać zgłoszenia , skoro z obecnymi są problemy ?

Tu chodzi o regulamin gry, a nie dramy*. Co prawda jest luka prawna w tym zagadnieniu, ale ogólnie zasada jest jasna do zrozumienia. Team ucina push kolejnym milowym krokiem.

4. Co grozi darczyńcy , gdy obdarowany nie zgłosi ? ( Chociaż mowi / powie że zgłosił )?

Stopniowanie banów.

Mam nadzieję, że pomogłem ;)

*) Jeśli masz problem z supportem, to pisz e-maila do Gameforge GmbH. Z mojego doświadczenia wynika tylko tyle, że z teamem da się dogadać - a przede wszystkim to, że im mniej się kręci lodów na boku i im mniej pisze się ticketów, tym lepiej. Z resztą, jak znam życie, to niemal wszyscy piszą o takiej składni zdaniowej, że ciężko się połapać o co konkretnie komu chodzi, a że darmogracze mają roszczeniowe podejście do non-profitowego supportu, jakby to była infolinia, czy inne 0700, to nie dziwię się, że im się nie chce od razu odpowiadać.

Pytanie 2- ile surowców mogę wysłać graczowi mającemu 0 punktów?

Śmieszne. Dobry troll xdd

• Zamiast działać w ten sposób należY:

- ustawić miesięczny limit surowców przesyłanych w ramach wsparcia np. Suma surowców wszystkich misji transportuj w ramach wsparcia dla pojedynczego gracza nie powinna przekroczyć 10kkk metalu miesięcznie.

W ten sposób eliminujecie szara strefę handlu surowcami. Proste? Teraz to aktualne prawo się kupy dupy nie trzyma.

• 2. Czy obowiązuje przelicznik ? 50 mln metalu , a 50 mln deuteru to spora różnica.

Nie ma mowy o żadnych przelicznikach. Jednostka to jednostka.

No to w takim razie pojawia się problem taki, że nie mogę wysłać komuś surowców tyle że mnie wyprzedzi w punktach. Mogę mu więc wysłać legalnie np 100 kk dexu, taki agent przehandluje dex na metę i mając tej mety więcej niż 100kk już mnie wyprzedzi.

• Pytanie 2- ile surowców mogę wysłać graczowi mającemu 0 punktów?

i to jest bardzo ważne pytanie jak nie najważniejsze :) w tym momencie jeśli nie zaczniesz na nowym uni o 14:00 to już nie zaczniesz wcale :) gdzie tu mowa o pomocy dla starych sojuszników , kogoś kogo się namówiło po kilku dniach / tygodniach na jakieś uni.

Oczywiście chcąc wykluczyć jedno , team psuje drugie .

Weźmy przykład najnowszego uni , które trwa ponad tydzień. Rejestrując się dziś , gra nie ma sensu . Nikt nie może mnie wesprzeć , nikt nie wyśle groszowych kilku kk , a jak się dorobię 1000 pkt to będę musiał pisać 30 ticketow xD

Prosta matematyka:

Mając 10mln dostaje 49kkk metalu w poniedziałek. We wtorek mając już 59mln pkt mogę dostać kolejne 300kkk ? Bo kto mi zabroni ? Przecież limit dotyczy tygodnia , a nie poniedziałku ...Nikt nie będzie pamiętał ilości pkt w sobotę wieczór z poniedziałku . A może mamy sobie to zapisywać ? I tym oto sposobem już można z 5 krotności podnieść swój limit to 500 krotność :)

O jednostkach już nie wspomnę bo traktować 50kkk metalu tak samo jak 50kkk paliwa to ogromna porażka.

• xdd sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie.

Gdyby zdecydowano, że nie wolno wysyłać więcej, niż 1:15 (skrajna wartość porównawcza, uwzględniająca z handlem maksymalny zysk z wymiany deuteru na metal 3:1), byłoby to bardziej klarowne do zrozumienia, ale wymagałoby to ustosunkowania się do definicji dopuszczalnych przeliczników handlu. Zgadzam się z tym, że definicja nie jest w pełni przejrzysta, ale nomen-omen, jeśli gracz jest naprawdę zainteresowany mechaniką gry, będzie w stanie zrozumieć sensu stricte bez problemu.

Poza tym, przy tych sumach, które można przewalać na ledwo powstające konta, dla GF nawet taka proporcja to pryszcz. Tym bardziej więc pomysł kolegi PanMisiasty brzmi dość naiwnie, bo gra od jakiegoś czasu diametralnie przyspiesza. Jest niewielu graczy, którzy są w stanie jednorazowo wysyłać miliardy - legalnie. Ale przypuszczam, że to stanie się normą.

i to jest bardzo ważne pytanie jak nie najważniejsze

Prawo należy traktować literalnie. Jeżeli masz 0 na starcie, to w chwili napisania ticketa GO ma podkładkę, która obliguje operatora do sprawdzenia w logach ile punktów posiadasz podczas pierwszego kontaktu z obcą, zaprzyjaźnioną flotą, która dostarcza surowce. Jeśli przed upływem czasu do zwózki na planetę/planety będziesz miał jakieś punkty, to dzielone są przez 5. Czyli skończyły się paczki na start.

Edit: No, nie skończyły, bo można nadal dać tą jedną piątą, ale jednak samodzielnie zdobytych punktów :)

• Zapewne Brodaty grasz sporo czasu i zapewne wiesz ile ludzi pisze na początku by wspomóc ich jakaś surka . Wiele razy wysyłałem i co mam im teraz odpowiedzieć ? Że GF znów idzie w złym kierunku i by sobie kupili paczki to będą ja mieli ? Czy mam po prostu wysłać im 5 jednostek metalu i modlić się by owy gracz nie miał mnie w ... I napisał ticketa ?:D

• Małe ilości surki nie powinny być brane pod uwagę a dopiero po osiągnięciu jakiegoś limitu darowizna powinna być zgłaszana bo to utrudni grę.

Jak ktoś wyślę ok 100 mln sury to nie powinno być zgłaszane. To jest chore. Albo kilka mln sury wyślesz i zgłaszaj. paranoja psucie gry.

Art

Ruda

To jest do zmiany, wprowadzić limit od którego należy zgłaszać darowiznę.

Gorzej niż skarbówka teraz jest.

W sojuszach czy między graczami małe sumy się przesyła i co wszystko zgłaszać. Bezsensu.

• Ja tu widzę tylko ekonomię. Gdybym był w zarządzie GF, na pewno po wpuszczeniu tylu płatnych itemów na przestrzeni ostatniego roku i skoku dostępnej antymaterii, na przestrzeni ostatniego miesiąca - również podjąłbym taką decyzję. Gra nadal jest darmowa, a regulamin mogą sobie zmieniać jak chcą.

Są gracze, którzy są tu od początku i nie wiem ilu graczy prosi o jakie ilości na starcie. W każdym razie widywałem skoki od zera do top100 z dupy. Dlatego mnie się ta zasada podoba. Poprawiłbym tylko ją o to, żeby paczki na start były nadal dostępne, o ile w ciągu pierwszego tygodnia nie przekroczą wartości punktowej noob protection. Ale ja se mogę chcieć.

Co nie jest zabronione, to jest dozwolone. Skoro ACS nie zostało wymienione w tej regule, a dotyczy ona tylko bezzwrotnej pomocy surowcowej, to znaczy, że w kwestii pożyczki recków wszystko zostaje jak było dotychczas.

• Ale pożyczki recków nie trzeba zgłaszać jeśli wysyła je osoba, która jest wyżej w rankingu niż pozostali.

Ta osoba potem dowolnie rozdziela złom i żaden GO się nie czepia o nic. A teraz jak będzie?

• Wszelkie pytania odnośnie nowego zapisu zasad gry można kierować do mnie. Odpowiem na każde.

Przeglądnij temat i odpowiedz na zadane pytania TUTAJ, bo trochę ich padło

Edit: na tym forum niedlugo będzie tak:

Gracz: "co zrobić z jeśli...?

Team: "PRIV"

...

pnZMuihsj

'Czasami człowiek sądzi, że ujrzał już dno studni ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna...

S. King

• Wszelkie pytania odnośnie nowego zapisu zasad gry można kierować do mnie. Odpowiem na każde.

Jeżeli pół graczy zacznie pisać to nie będziesz miał czasu odpowiadać, lepiej chyba w jednym temacie dla wszystkich. Bo jest bardzo dużo pytań ale nie ma odpowiedzi. Przypomnijmy jest nie wiele czasu do wejścia w życie tego zapisu.