Znani i lubiani ludzie

• George Lucas tworząc Gwiezdne wojny inspirował się pewnym kultowym filmem. Odtwórcy głównej roli owego filmu proponował rolę zarowno sitha jak i jedi, ale aktor obie te oferty odrzucił. Pytnie brzmi kto miał być niedoszłym odtwórcom tych roli i w jakie postacie miał okazję się wtedy wcielić?

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Kazdy pomylil przypadek jak widze, przy czym ty to zrobiłeś celowo [ciach]

O jaki kultowy film chodziło , w którym Keir grał rolę głowną i którym George sie tak zainsporował, o to jest początek zagatki i to trzeba wpierw ustalic, albo wrócić na ziemie zdjąć opaskę ego z oczu i do strzelania się przygotować, simo polewał przykładowo śnieg wodą, by podmuch wystrzału go nie zdradził. Ciebie zdradza nadszarpnięta duma, po tym jak nie odpuściłem po tym jak bezkarnie zacząłeś mnie obrażać. Mało kto się tu odwazył na taki ruch, ale nie jesteś nietykalny.

/obrazę usuwam - Administrator Forum Toadie

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

Edited 8 times, last by Crysis ().

• [ciach]

Nigdzie nie znalazłem że Geoge proponował te właśnie role, także poproszę o link na potwierdzenie. Na razie nie zaliczam odpowiedzi, bo nie pytałem o te role i tego aktora.

/flame usuwam - Administrator Forum Toadie

• Toadie - jak już usuwasz moje odwołanie do obrazy to likwiduj też powód sytuacji zamiast być zaślepionym w swoim wzajemnym kółku adoracji, no chyba że tej obrazy nie zrozumiałes, to przepraszam wielki moffie.

Skoro juz odpisuje to powtórze nową tresc zagadki, bo nikt nie odpowiedział do tej pory poprawnie:

George Lucas tworząc Gwiezdne wojny inspirował się pewnym kultowym filmem z lat 50. Odtwórcy jednej z głównych ról w tym filmie proponował role zarowno sitha jak i jedi, ale aktor obie te oferty odrzucił. Pytnie brzmi: Kto i w jakie postacie miał okazję się wtedy wcielić?

Edited 2 times, last by Crysis ().

• Ja też nie daję rady, a korzystałem z tych samych źródeł co m fox :)

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

• Dokładnie wszystko sie zgadza, a w Matrixie występuje postać komandora Mifune, która inspirowana była aktorem, czyli tez wartosciami, które reprezentował w produkcjach, ale to akurat moja opinia bez źródeł.

• Coś bardziej z kategorii znani i nie lubiani.

Urodzony w byłej stolicy nie swojego kraju. Prawnik i żołnierz, podczas swojej kariery wojskowej przyczynił się do zniszczenia (co najmniej) dwóch miast. Za pierwsze został odznaczony, po latach uniewinniony od zarzutu zbrodni wojennych. Za działalność w drugim skazany na śmierć, jednak wyroku nie wykonano, a miasto do dzisiaj nie zostało odbudowane. Następnie został wybrany burmistrzem niewielkiej miejscowości, potem posłem. Zmarł jako szanowany obywatel w latach 70.

• Heinz Reinefarth?

Był prawnikiem i żołnierzem, urodził się w Gnieźnie, był burmistrzem Westerland, później posłem do Landtagu, zmarł w 1979 jako szanowany obywatel, po latach przeprosiły za jego zbrodnie zarówno Landtag Szlezwiku-Holsztyna, jak Westerland. Tylko z tym przyczynieniem się do zniszczenia dwóch miast mam problem. Warszawa - to jasne, w czasie Powstania. A drugie? Skazany na śmierć został za opuszczenie Kustrin, ale on tego miasta bronił, więc trudno mu przypisywać chęć jego zniszczenia.

Dodam, że świetnie ułożone pytanie. Dobrych kilkadziesiąt minut walczyłem :)

• Dobra odpowiedź twoja kolej. Oczywiście to drugie miasto to miał być Kostrzyn. Fakt że dowodził obroną, a niszczyła głównie radziecka artyleria, dlatego napisałem że 'tylko' przyczynił się...

Edit

Fakt że trochę niefortunne... Ale jeśli dwie armie się biją o miasto, przy okazji zamieniając je w kupę gruzu, to czy któraś jest mniej winna? Z drugiej strony ciężko powiedzieć że Niemcy nie sprowokowały Radzieckiej agresji... Poza tym ciężko było znaleźć jakieś fortunne połączenie językowe dla Togo co robił w Warszawie i Kostrzynie...

• Określenie uważam za dość niefortunne, można to porównać do ofiar przestępstw, które "same się prosiły" i którym zarzuca się prowokowanie agresji, no ale przejdźmy do innych, nieco weselszych tematów.

Zapytam o Ukraińca, dumnego posiadacza Orderu Lenina, Orderu Czerwonego Sztandaru Pracy i tytułu Bohatera Ukrainy. W latach 2003-2005 popierał premiera Wiktora Janukowycza jako poseł ukraińskiego parlamentu (obaj byli w Partii Regionów. Chwile największej sławy przeżywał w Seulu, Doniecku i Sestriere koło Turynu, na przełomie lat 80' i 90' ubiegłego stulecia.

• Naprowadziły mnie ordery - musiał to być ktoś kto ma około 60 lat lub więcej ale skoro działał jako polityk do niedawna i podałeś z jakiego ramienia partii to było prościej. Jak wymieniłeś nazwy miast sławy to skojarzenie od razu ze sportowcem :)

Za dużo namieszałeś, nie za mało .

Podałeś praktycznie odpowiedź na tacy :)