Znani i lubiani ludzie

• Nie; robie edycje bo nie mam parcia do postow nabjania jak doktorek. Każdy polak go zna a większość lubi

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Stuhr sprawy nie mogł wygrac, a osoba o która pytam wracz przeciwnie, chodziło o głos

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Tak, Macłowicz, szczerze to myslałem ze to bedzie na logike proste, ale zbytnio boicie sie strzelac.

• Bo quizy nie są po to, żeby strzelać, tylko po to, żeby szukać i znajdować odpowiedzi. Mając cytat "z jakiegoś filmu", informację, że chodzi o krakowianina, jutubera i o procesie, mogłem tylko i wyłącznie strzelać. Najpierw poszli jutuberzy, następnie skupiłem się na informacji, że każdy zna, a większość lubi.

Osobie, o którą pytam, zawdzięczamy cztery - hehe - sezony znakomitej bajki, po 13 odcinków każda, z czego trzy pierwsze były głównie o ojcu, a czwarta o synu. W bajce występuje m.in. Hanka, a głównym bohaterem jest szewc. Nazwy większości odcinków zaczynają się od słowa "Jak" i to zarówno w polskim przekładzie, jak i w oryginale.

• No nie wiem... przede wszystkim wątek jedzenia był kluczowy, a dając taki cytat nie mogłem pytać o babkę z Chójnowa Dołu. Kanał Makłowicza jest powszechnie znany i lubiany, tak samo jak to że jest z krakowa, a o procesie z energetykami można było niedawno usłyszeć w wiadomościach, wystarczy być na bieżąco i mieć łeb na karku.

• No właśnie się dowiedziałem, że serial był na podstawie książek to trochę miałem zagwozdkę o kogo chodzi ;) Czy twórcę postaci, czy twórcę serialu...

Były prezydent swojego kraju, funkcję pełnił aż do swojej śmierci. Rządził swoim krajem kilkanaście lat, prowadząc go (oraz propagandę) w taki sposób, że był niezwykle popularnym - szczególnie wśród mniej zamożnych obywateli. Jego poprzednik został prezydentem m.in. dlatego, iż obiecał wypuścić z więzienia bohatera naszej zagadki, który to siedział za próbę zamachu stanu. Sam podczas swojej prezydentury również przeżył nieudany zamach stanu.

• No to zapytam także o prezydenta, także zanim został wybrany był aresztowany, także został zwolniony z więzienia, także był wojskowym, także zmarł pełniąc urząd. Prezydentem był łącznie około 10 lat jednak było to podzielone na dwa okresy, z przerwą na kilkanaście lat pomiędzy pełnieniem tej funkcji, gdyż za pierwszym razem został obalony i musiał udać się na wygnanie. O kim mowa?

• Simo Häyhä, ps. „Biała śmierć”, fin. „Valkoinen Kuolema”, ros. „Белая смерть” (ur. 17 grudnia 1905 w Rautjärvi, zm. 1 kwietnia 2002 w Haminie) – fiński strzelec wyborowy, najskuteczniejszy snajper w historii wojen. Używał fińskiego wariantu karabinu wyborowego Mosin M28, bądź też M28/30 „Pystykorva” z muszką i szczerbinką zamiast celownika optycznego. Używał też pistoletu maszynowego Suomi oraz pistoletu Lahti L-35, z których zabił jeszcze ponad 200 nieprzyjaciół, co daje mu w sumie ponad 705 trafień śmiertelnych.