Przedmioty zmiany klasy

• Ode mnie kilka słów. Po dość długim czasie gry eko dostrzegam, że mocno faworyzowane style w tej grze to Flota i Odkrywca. Nie rozumiem dlaczego zdecydowano się tak mocno uderzyć w balans tworząc tak dużą różnicę między zbieraczem a generałem i odkrywca.

Przykład: Mam jedno z lepszych eko na uni. Dzienne wydobycie 500kk surowca.

Mój znajomy ma zbliżone eko i gra Odkrywca. Z ekspedycji potrafi uzyskać dziennie między 400-600kk. Dodatkowo ma swoje eko.

Moje wydobycie to 500kk wraz z bonusem od zbieracza.

Moje pytanie: gdzie tu sens i logika?

pomysł: zlikwidujcie absurdalna rozbieżność między opłacalnością klas. Dlaczego nie ma równych szans albo chociaż zbliżonych? Obecny procent bonusu od zbieracza jest co najmniej żałosny i powoduje ze wielu graczy rezygnuje z grania eko.

postuluje o podwyższenie bonusu zbieracza z 25% do 60%

• Przytoczę tutaj post Zefira ze starego forum - wszystko się rozchodzi o to ile jesteś w stanie poświęcić czasu na grę + prędkość floty na uni + czy aktywnie farmisz idlaków korzystając z bonusu odkrywcy

u4 / u10 / u12 / u14 / U34! / 45 / FORNAX / Virgo / Janice # Argo / GOTU - SHINTO / IFA / TeSMURFY / SMURFS / TWD

Qunatum [ OFF ] | u68 [ ON ]

Z OGame od 2005r | Stary SowaBezOka na forum

• Odkrywca nie daje gwarantowanego zysku (albo będziesz miał dobry dzień, albo 20 dziur z rzędu), wymaga też kontrolowania każdej wracającej fali ekspedycji (co znów jest męczące i irytujące). Owszem, do pewnego pułapu to Odkrywca jest znacznie lepszym wyborem, ale na pewnym poziomie eko po prostu nie ma on sensu, Zbieracz da znacznie lepsze profity bez konieczności tłuczenia kolejnych fal.

A zarzuty o Generała to już są w ogóle śmieszne, to jest klasa nadająca się na może kilkanaście uni w skali CAŁEGO ŚWIATA, bo profity są po prostu dobre tylko tam, gdzie faktycznie dużo się lata. Na 99% uni po prostu nie ma na co, więc flota Generała rdzewieje, a Odkrywcy i Zbieracze cisną kolejne punkty.

• Myślę, że logiczne jest, że odkrywca oraz generał powinien umożliwiać większe zyski od zbieracza, skoro ten trzeci dostaje dodatkowe surowce za nic, a pierwsza dwójka musi się srogo napocić by w ogóle coś zarobić. Jeden dzień przerwy w wysyłaniu ekspedycji i już odkrywca jest do tyłu w stosunku do zbieracza... a w życiu normalnego człowieka takich dni jest dużo. Ja mam eko coś między 500-600kk dziennego wydobycia i coraz poważniej rozważam zmianę klasy z odkrywcy na zbieracza... nie dość że ekspów nie trzeba wysyłać to i zysk niedużo mniejszy. Za czasów rynku to chociaż statki można było posprzedawać... a teraz to się tylko wala niepotrzebnie i kusi sąsiadów. Poza tym co chwile są eventy zawierające darmowe zmiany klasy... kto więc broni Ci się przebranżowić?

• Wyczuwam placz odkrywcow

Napisał zapłakany zbieracz... Jak dla mnie, to Ty nie masz pojęcia o czym piszesz. Skorzystaj z darmowej zmiany klasy, pograj sobie z miesiąc odkrywcą i wtedy się dopiero wypowiedz (chwaląc się przy okazji osiągniętymi realnymi zyskami).

• To ja się pochwalę. Odkrywcy narzekają, ze dostali po dupie. Miesiąc temu zmieniłem klasę ze zbieracza na odkrywcę żeby dostać wiekszą planetę przy kolonizacji.

Pomimo tego, ze mam 10-te eko na uni to grając odkrywcą mam 20-40% więcej surowców niz na zbieraczu, nie liczę floty jaką znajduję na ekspedycjach.

• Masz 20-40 % więcej na zbieraczu , ale pewnie posyłasz te 100 slotów na dzień minimum. Zbieracz siedzi , nic nie robi i chce mieć takie same zyski jak ten co traci czas na wysyłkę , odbiór , dopilnowanie pz , a trochę to zajmuje w ciągu dnia ... O generale już nie mówię bo to kpina by zbieracz miał mieć przybliżone zyski ...ten aby coś zyskać to już wogole musi byc ponad odkrywca...

Apelujesz o podwyższenie z 25% na 60 nie robiąc nic...a może tak 100% by dać ? Od początku istnienia OGame było wiadome , że ten co aktywnie lata ma większe zyski od ekonoma. Tak jest do tej pory , a Ty chcesz to zmienić .

• Masz 20-40 % więcej na zbieraczu , ale pewnie posyłasz te 100 slotów na dzień minimum. Zbieracz siedzi , nic nie robi i chce mieć takie same zyski jak ten co traci czas na wysyłkę , odbiór , dopilnowanie pz , a trochę to zajmuje w ciągu dnia ... O generale już nie mówię bo to kpina by zbieracz miał mieć przybliżone zyski ...ten aby coś zyskać to już wogole musi byc ponad odkrywca...

Apelujesz o podwyższenie z 25% na 60 nie robiąc nic...a może tak 100% by dać ? Od początku istnienia OGame było wiadome , że ten co aktywnie lata ma większe zyski od ekonoma. Tak jest do tej pory , a Ty chcesz to zmienić .

Nie mam 20-40 % więcej na zbieraczu tylko na odkrycy

Wysyłam dziennie 5 fal po 10 lotów, nie muszę pilnować bo to tylko loty pokojowe po surowce.

Nie jest to więc aktywniejsza gra niż robiłem dotychczas, i jeszcze wiecej zbieram z idlaków

I nie apeluję o podwyższenie procentów zbieraczom, tylko odpowiadam płaczącym odkrywcom że zespuli im klasę, ze mają większe zyski od zbieracza

• Pytanie brzmi dlaczego podajesz zyski ekowca przy założeniu, że zyski ma tylko z wydobycia. Ekowiec również może farmić. atakować i robić ekspedycje. Jak będziesz siedzieć z założonymi rękoma, to żadna klasa nie da zysków.