Brnąć w terraformer czy lepiej porzucić?

• W kwestii pól za anty, a terraformera tak wygląda przykładowa opłacalność https://s6.ifotos.pl/img/gfgfpng_qqqeraa.png

Niższe ceny są w metalu na itemy w przeliczeniu z paczki (14 planet przy wskazanym eko 43lvl). Wyższe ceny dot. kosztów odpowiadającego terra. Widać, że terra za ch..rę nie opłaca się wyżej budować. Porzucania nie proponuję także, to mozolny i nudny proces wymagany jedynie gdy widać, że nie ma szans na granie dalej.

• Miałem jednak mega fuksa, że we wrześniu wszystkie czynniki, które mają decydujący wpływ na moją strategię, zgrały się w tym samym czasie. Jak dobrze pójdzie, to za te 2-3 lata będę mógł rozwijać tylko kopalnie. Dzięki za sprawdzenie tej kwestii. Nie mogę się doczekać aż udostępnisz kalkulator (że szczegółową instrukcją obsługi).

• Teraz taki hipotetyczny scenariusz: kasujesz konto, mija kilka miesięcy, aż tu na okazję 20-tych urodzin OGeja, GF postanawia zmienić pola planety w terra z 4/5 na 7/8 albo w itemach z 4/9/15/20 na 5/10/20/50 (przy korzystnej względem pól podwyżce cen anty).

Bywało już różnie.

Chyba kończę udział w dyskusji, bo w sumie co...

• Teraz taki hipotetyczny scenariusz: kasujesz konto, mija kilka miesięcy, aż tu na okazję 20-tych urodzin OGeja, GF postanawia zmienić pola planety w terra z 4/5 na 7/8 albo w itemach z 4/9/15/20 na 5/10/20/50 (przy korzystnej względem pól podwyżce cen anty).

Bywało już różnie.

Chyba kończę udział w dyskusji, bo w sumie co...

To teraz taki hipotetyczny scenariusz:

GF nie wprowadza tych zmian, pol jednak brakuje...

• grandholy,

ciezko jest odowiedzieć na Twoje pytanie. Wszystko zalezy od:

-Twojego stylu gry oraz czasu poświeconego na gre

-parametrów uni

-klasa jaka grasz

-czy sam czy masz sojusznikow

-żywotności uni

-czy farmisz idlaków

Obie argumentacje:

1sza za 50 wolnych pol wystarczy Ci na kilka lat

2ga ze wieksza wielkosc planety jest wiecej warta nic eko

sa moim zdaniem właściwe, wszystko zalezy kto jak gra.

Osobiscie nie popieram takiego podejscia z wyburzaniem wszystkich labek, stoczni i silosow zeby zyskac dodatkowe pola, ale rozumiem jesli inni je kasuja.

Ja osobiście na xanthosie w momenci gdy była aktualizacja wprowadzajaca klasy i planety powyzej 300 pol na 8 pozycji zaczelem kasowac planety z 250-270 polami....przy odpowiednim eko i farmieniu idlakow oraz sprzedazy dexu mozesz odbudowac jedna planete w 1,5-2 tygodnie a masz dodatkowe 40-70 pol

Na Twoim miejscu skasowałbym jedna planetę postawil nowa z 300 polami...stawiasz nanity na 7 poziom i wtedy odbudowujesz kopalnie. Zobaczysz ile Co to zajmie i wtedy podejmiesz decyzje co do kolejne koloni.

• Osobiscie nie popieram takiego podejscia z wyburzaniem wszystkich labek, stoczni i silosow zeby zyskac dodatkowe pola, ale rozumiem jesli inni je kasuja.

Nie na każdej planecie potrzebujesz wszystko wszędzie mieć.

Np, Może na największych 4 planetach zostawić sobie wyżej stocznię na 12 na budowę GS. Jeżeli stwierdzi że to jest mało wystarczające to może na większej ilości pól zbudować stocznie. Czy wtedy braknie mu pól?

Laboratorium. Astro 25...

10 planet po 10 - 7 lat

10 planet po 20 - 3,5 roku

Różnica ogromna, masz rację tylko czy cokolwiek tutaj zmienia? Nie bo nie będzie badać 7 lat bez anty ale 3,5 również.

Jeżeli systematycznie gracz teraz będzie rozwijać badania to gdy dojdzie do momentu że potrzeba będzie rozwalać laboratorium to już nic nie zmieni.

Myślę że wcale to takie trudnie nie jest w tym przypadku. Bufor pól i lat jest wystarczający żeby coś stwierdzić.

Pełne eko z rozwalaniem lab na 10 zajmuje 28 lat zbierania surowców na kopalnie, plazmę i astro.

Ma odkrywcę? Tam są takie LVL że odkrywca już zaraz nie będzie się opłacać.

Farmi? To ile skróci ten czas? 50%? Ma nadal 14 lat i 10 kolejnych pól do rozwalenia.

Zezłomuje kogoś na mega % i PZ? Ja nie uwzględniam budowy floty więc czas się znacznie nie skróci jak cześć zysków będzie wydawać na flotę.

Tak samo z GS. Jeżeli stwierdzi że 4 planety do budowy GS mu nie starczają to pewnie buduje tylko GS że nie musi się bać o brak pól.

:fsmile:

swoja droga ciekawe ile max pol planeta na odkrywcy na 8

FAQ: Planety - Kolonizacja

Temat z którego dowiesz się ile ma normalna planeta pól bez bonusu pól.

Masz tam również info:

"Klasa Odkrywcy posiada bonus, który zwiększa ilość pól na nowych koloniach o 10%."

Myślę że policzyć dodatkowe 10% nie jest trudno

(dzielimy pierwotną liczbę przez 10 i dodajemy do pierwotnej, dasz radę)

• Dokładnie, nie na wszystkich planetach musi być rozbudowane wszystko a zwłaszcza laboratorium. Jak badania trwają już około roku to nie wiele to zmienia i tak trzeba korzystać z przyspieszania. Stocznie i nanity można wysoko mieć na 2 planetach nawet. :)

• Tak tak znam faq tylko że to faq jest błędne bo znalazlem kolonie 323 pola goła ;) wiec ten link jest zły

rowniez sporo 31X pól

• Tak tak znam faq tylko że to faq jest błędne bo znalazlem kolonie 323 pola goła ;) wiec ten link jest zły

rowniez sporo 31X pól

kiedy i na ktorym uni?

na poczatku jesli dobrze pamietam to ten bonus byl wiekszy

wiec jesli na uni mialec +30 pol i odkrywce z wiekszym bonusem to mogles tak trafic

• tak, rozumiem...tak jak pisalem o moim podejciu a nie ze to cos zlego

zgodze sie z ostatnim zdaniem :)

• co do Twoich wyliczen z Astro 25 trudno mi sie odniesc, bo nie wiem jaka predkosc przyjąłeś przy obliczaniu

jesli popatrzysz na czas przy 12 planetach po 18-20 lab to badanie astro na 25 poziom przy odkrywcy i sztabie z zadan lub przy evencie spada do 2-2,5 miesiecy i wtedy niektorzy nie potrzebuja tego przyspieszać i wydawac astro

• co do Twoich wyliczen z Astro 25 trudno mi sie odniesc, bo nie wiem jaka predkosc przyjąłeś przy obliczaniu

jesli popatrzysz na czas przy 12 planetach po 18-20 lab to badanie astro na 25 poziom przy odkrywcy i sztabie z zadan lub przy evencie spada do 2-2,5 miesiecy i wtedy niektorzy nie potrzebuja tego przyspieszać i wydawac astro

Mój błąd. Nie widziałam że zresetowało mi prędkość badań. :)

10 planet po 20 + 25% event = 13 tyg. <= ok to jeszcze idzie

Jednak badania rosną 2 razy, astro 1,75 więc bardzo szybko dojdzie się do momentu gdy będziemy robić z anty

Kolejne poziomy: 22 (też idzie), 39 tygodni (to już wartość nie jest akceptowalna przez większość graczy), 69.

Astro 27 to 15 planet. 15 ma 200 osób, najmniej punktów 210kk.

14 planet ma 707 osób.

Rozbudowa o której mówiłam wyżej generowała 16 planet.