ekspedycje i formy życia na uni x1

• Cześć,

czy możecie pochwalić się wynikami swoich ekspedycji za miesiąc wrzesień?

Badania form życia mam ustawione pod grę pasywną bez puszczania ekspedycji, czyli brak bonusów do surowców i statków z ekspedycji a same dodatki do wydobycia, czy DT.

Przy średnio 80-90 ekspach dziennie we wrześniu, bez bonusów wyciągnąłem tyle:

8,849,039,999 / 2,741,339,999 / 775,280,000

i szczerze czuję wielki niedosyt, wiem, że mając badania pod ekspedycje wyciągałbym o wiele więcej, jednak resetowanie tych badań form życia dla każdej z 18stu planet z Rocktalami, potem szukanie tych artefaktów, które na x1 trwa wieki w porównaniu z innymi uniami dość skutecznie mnie odstrasza. Ale może zysk w ujęciu miesięcznym jest na tyle duży, że wart jest tej męczarni i szukania tych przeklętych artefaktów.

Standardowo puszczam DT + 1 SS + 1 Pionier

Jak sprawdzić surę za poprzedni miesiąc w OGame Tracker?

• b871f39d3b9bc.jpg

Ja puszczam DT+1 SS + 1 Pionier + 1 Rozpruwacz

:fa:

OFF - UNI 16 - Feniks - EKO

OFF - BELINDA - Silesia Team - EKO

ON - EARTH - UNI 68 - Silesia Team - EKO

ON - YIN - DELPHINUS - EKO

• Te badania dają dokładnie +x% wiec tu nie ma losowości, wystarczy ze przemnożysz swoje wyniki.

Na 11 planetach postawiłem na nowym koncie za 4kk (z badaniami eko) około +40% sury z eksp. (w miesiąc), czyli dla 18 planet masz +65%.

Na spokojnie można jak widac podwoić zyski, a ze wzmocnieniem odkrywcy ten bonus się jeszcze wymnoży, on się uwzględnia zarówno do podstawy ekspedycji jak i bonusu do ekspedycji

np.

masz 130% bonusu i +50% wzmocnienia, razem bonus to nie 180%, a :

50%+ 130%*(1+50%)=50%+195% = 245% bonusu

Różnica w liczeniu jest spora, bo aż 65%, a piszę o tym bo też się na to złapałem na poczatku :!:

Poza tym z 50% wzmocnieniem dochodzi kolejny eksp. czyli taki jakby bonus dodatkowy np jak masz zazwyczaj 10 to dostajesz 11/10 - dodatkowe 10% zysku z eksp, ale to sobie można liczyć różnie:D

Zrób na próbę 1 planetę na ludzach lub mechach pod ekspy i przetestuj ile to zajmuje i czy sie chcesz w to bawić, bo tu głównie o czas faktycznie chodzi.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Zrób na próbę 1 planetę na ludzach lub mechach pod ekspy i przetestuj ile to zajmuje i czy sie chcesz w to bawić, bo tu głównie o czas faktycznie chodzi.

Ludzie i mechy się nie opłacają? :P

To uni jest pod eko a nie pod ekspedycje?

• Pytałem o to 2 lata temu i nikt nie podal specialnie dobrych argumentów przeciwko rocktalom - Argumenty przeciwko Rocktalom. Potem dopiero gracze obliczyli że mechy dają największy bonus eksp, a pod mix eko i ekspy ludzie. Wyliczeń ani linku na potwierdzenie nie mam.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• 59% na surowce, 8,5% na antymaterię, 28,5% na statki i 17% na wzmocnienie odkrywcy

A z całego września zebrałem nieco ponad 94,5 mld MSU przy prawie 4k ekspów

Wynik mocno podbity przez te nowe przedmioty ekspedycyjne

Mam ponad 2 razy więcej badań i zyski mam mniejsze?
    Chyba mam jakiegoś pecha.

• 2816 ekspedycji we wrześniu, czyli średnio 93 dziennie

tracker.png

118% bonusu z badań fź do ekspedycji

25% bonusu z wzmocnienia odkrywcy

Top10 badań PL (na uni x1x8), top32 badań PL (wszystkie prędkości)

Badania stanowią 79,23 % wartości konta

Edited once, last by zefir ().

• 4k ekspów na uni x1 to grubo a mi wpadają 5godzinne opóźnienia to obróce 2x na dzień ?(

Na uni x1...

Sorry, nie doczytałem tematu i w błąd was wprowadzam, ja takie zyski mam na Veli😅

• Mam ponad 2 razy więcej badań i zyski mam mniejsze?
    Chyba mam jakiegoś pecha.

Na uni x1...

Sorry, nie doczytałem tematu i w błąd was wprowadzam, ja takie zyski mam na Veli😅

Aha.

Twoje statystyki: 59% na surowce, 8,5% na antymaterię, 28,5% na statki i 17% na wzmocnienie odkrywcy

Zysk na 1 ekspedycję: 24,2kk lub 23,6kk

Statystyki zefira: 118% bonusu z badań fź do ekspedycji i 25% bonusu z wzmocnienia odkrywcy

Zysk na 1 ekspedycję: 20,5kk

Dlaczego Veli ma lepsze zyski? :)

• Może dlatego, że on podał swoje ilości MSU a ja zwykłe surowce?

Z MSU wygląda to tak:

tracker-msu.png

Top10 badań PL (na uni x1x8), top32 badań PL (wszystkie prędkości)

Badania stanowią 79,23 % wartości konta

• Jest jeszcze kwestia komputera ekspedycyjnego. Specialnie skosowałem dane z OGT i latałem tylko z komputerem, wyszło, że pustych jest 15% ekspów, a zapewnie tych pozytywnych po równo więcej, choć u mnie było tylko widać, że zysk szedł we flote i surę. Tu różnica też jest wiec duża, a ostatnio coraz częściej jest ten przedmiot.

Można spokojne złożyc, że ze sztabem w każdych kolejnych nagrodach/artekwariacie będzie się pojawiał, czyli nawet 1/4-1/2 miesiąca można by latać takim wzmocnionym ekspem.

• Może dlatego, że on podał swoje ilości MSU a ja zwykłe surowce?

Moje wyliczenia:

(33.031.000.000 + 10.190.000.000 * 1,5 + 3.126.000.000 * 3) / 2.816 = 20.487.926

Dla czytelności, zaokrągliłam wynik.

Moje i Twoje wyniki są praktycznie takie same - różnica w badaniach 25%, różnica w zyskach 26%. ;)

PS. Wiem że większość tu mnie ma za debila ale czasem myślę ;)

• u68

4132 ekspedycje (od 120 do 150 dziennie)

metal: 37,441,787,746

kryształ: 13,132,188,219

deuter: 4,124,552,057

MSU: 69,513,726,245.5

Generalnie, żeby te porównania miały sens, to trzeba by jeszcze wrzucić badania, które mocno rzutują na wynik.

• dzięki za odpowiedzi, różnica jest duża, poważnie zastanowię się nad ponownym ustawianiem tych badań..

piciu jakim cudem trzaskasz 120 - 150 eksp dziennie?