Ogame się zepsuł

• to chyba celowe żeby się nie dało latać bez komputera ekspedycyjnego. Teraz nas do niego przyzwyczajają, za jakiś czas zniknie z eventów a pojawi się w sklepie. U mnie jak się skończył to w każdej fali od 8 do 11 pustych eksp

No jak mi ktoś powie że nie było nerfa na expach to powodzenia. Wzrost z 25-26 na 30% pustych / dzień to oczywiście wedle niektórych zapewne normalna normalność :) Powodzenia innym z takim tokiem myślenia :D Jak by to był jeden dzień - czy tam dwa, normalne. Ale nie dzień za dniem. Mówimy o grze bez komputera. Porównując do czasu kiedy tego nie było w grze - to jest to dość spory nerf + dodatkowo widać to po ilości surowca.

• Mnie wystarczy, liczyłem niedawno te prawdopodobieństwa w czacie, wcześniej tutaj mówiłem o tym - Ogame się zepsuł i mam zupełnie inne obserwacje nizli rozmówcy.

Wyniki z OGTrakera są z wrz-paź, prawie 3000 ekspów, ok. 1200 z komputerem, a 1700 bez. Nie widze żeby tam cos spadło, ale może w listopadzie coś się zmieniło, bo ostatnio mało latam max 3 fale i nie mam jak sprawdzić. U mnie wtedy było razem Pustych 21,06%, z kompem 18,67% a bez 22,77%.

combat.png

Jak dla mnie to komputer eksp. po prostu zwiększa te pozytyne o 20% a niegatywne zmniejsza o 20% (okolo), gdy te puste przelicza tak, żeby sumarycznie było 100% i dlatego zwykle wychodzi coś koło 15-18% dla No Event (na innym koncie miałem bliżej 15%).

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

Edited once, last by Crysis ().

• Od kiedy to zmienili? Macie skriny?

To nie wystarczy ci "trust me, bro"?

A od kiedy ty latasz na expedycje żeby mieć o tym jakieś większe pojęcie niż wysłanie jednej na miesiąc dla beki ?? :)

Komputer komputerem, mówimy - nie tylko tutaj - o grze bez komputera, gdzie gwarancji jego dostania nie ma żadnego. Zmiany zaczęły się jakoś niedługo po tym jak wprowadzili te itemy, i sumarycznie zaczyna to bez gry z komputerem wyglądać mniej więcej tak iż ilość pustych dość sporo wzrosła po prostu. A ilość surowca dość sporo zmalała. Tak jak wszyscy wiemy są lepsze i gorsze dni, natomiast średnio wzrost no event jest o jakieś kilka procent. A ilość surowca spada mimo ciągłego wzrostu poziomu badań. Ale jak tam kto lubi i woli, expy są zepsute bo za dobrze by szło ludziom bez nich. Najlepiej wciskać ludziom kit że wszystko jest ok i nic się nie zmieniło. Szkoda tylko że nie ma to pokrycia z rzeczywistością :)

bmHAxbE.png

Moderator Ruda:
    wulgaryzm

• Komputer komputerem, mówimy - nie tylko tutaj - o grze bez komputera, gdzie gwarancji jego dostania nie ma żadnego.

Komputer jest na stałe elementem nagród, nowe uni jest co 35 lub 42 dni i jest gwarancja że nagrody będą przy starcie, najczęściej są też pomiędzy, a do tego jest jeszcze sklep z artefaktami. Czyli są 3 tygodnie z 6, a wiec jakieś 50% czasu można mieć ten komputer. Tak samo można powiedzieć że nie ma gwarancji na ekspie znalezienia surowców, ale szansa na to jest jedank przecież spora :)

. Najlepiej wciskać ludziom kit że wszystko jest ok i nic się nie zmieniło. Szkoda tylko że nie ma to pokrycia z rzeczywistością :)

Jak dla mnie to wciskaniem kitu jest gadanie o nerfie ekspów bez dowodów, tak samo jak teoria o Nessie czy UFO. Zamiast przebadać problem lepiej ponarzekać na dogorywającą grę, a druga sprawa, screen marny jak wypłata odszkodowania w zusie - nic nie można z niego wywnioskowac, brak podania szczegółów jak daty, uniwersum, ilości fal w układzie itp.

A moje dane moge w każdej chwili pokazac, choć pewnie gdybym nie dał gotowego wyniku nikt by sie tym i tak nie zainteresował bo nikomu sie nie już chce. Kiedyś to było..

Może być tak, że albo na nowym uni są stare % i dlatego u mnie rzekomego nerfa nie było widac (moje są z sezonu 4), może być tak, że ślesz za dużo w układ który się wyczerpuje i jest wiecej pustych (dochodzi do 100% przy pewnej ilosci), a może chodzi o coś w składzie floty, może też być błąd, a może GF widzi zysk w zachęcaniu do aktywności poprzez udział w evencie.

Jeśli komputerem odrabia sie stratę zeby wyjść na 0, i wychodzi na to że żadnego ulepszenia ekspów nie było... to rozumiem frustracje, ale u mnie nic tympodobnego nie ma miejsca. Dlatego dopytuję: Co ja źle robie do cholery :trollface:?

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Średnio co pół roku (teraz już może rzadziej z racji ogólnie mniejszej aktywności na forum) pojawia się temat rzekomego nerfa ekspedycji. Prawda jest taka, że gdyby ci wszyscy ludzie mieli rację, to po tylu zmianach już nie tyle byśmy otrzymywali surowce na ekspach, co by nam je zabierało z planet.

• Jak do tej pory jedyny realnie badany przypadek tajemniczego nerfa ekspów był wtedy, gdy (chyba) właśnie Crysis zgłaszał, że mu z dnia nad dzień ekspy spadły o połowę, po czym się okazało, że przestał dołączać do nich pathfindera. XD

• Jak do tej pory jedyny realnie badany przypadek tajemniczego nerfa ekspów był wtedy, gdy (chyba) właśnie Crysis zgłaszał, że mu z dnia nad dzień ekspy spadły o połowę, po czym się okazało, że przestał dołączać do nich pathfindera. XD

Widząc bzdury jakie wypisujesz aż poświęciłem kilkadziesiąt min na szukanie tego wątku, gdyby był mój to bym przeciez wiedzial :D

Zepsute expedycje

Nie wiem po co sie czepiac, ty nie popełniasz nigdy błędów? I jest spora różnica, bo w tym wątku była cała masa skrinów i dowodów, a tutaj prawie nikt nic sensownego nie pokazał... :trollface:

Widząc bzdury jakie wypisujesz aż poświęciłem kilkadziesiąt min na szukanie tego wątku, gdyby był mój to bym przeciez wiedzial :D

Zepsute expedycje

Nie wiem po co sie czepiac, ty nie popełniasz nigdy błędów? I jest spora różnica, bo w tym wątku była cała masa skrinów i dowodów, a tutaj prawie nikt nic sensownego nie pokazał... :trollface:

Zaznaczyłem wyraźnie,że nie jestem pewien, najwidoczniej ktoś miał podobny nick – to było na discordzie akurat, kilka dni była próba dojścia do tego, co mogło spowodować nagły spadek, już to miało iść do działu technicznego, gdy ktoś w ramach "a próbowałeś wyłączyć i włączyć" zapytał właśnie o pathfindera. Zresztą ja się nie czepiam, tylko wskazuję, trochę humorystycznie, że to była jak do tej pory sytuacja, która była najbliższa "udowodnieniu", że z ekspami coś jest nie tak. Wszystkie inne przypadki to "zrobiłem 20 ekspów i statystyka mi się nie zgadza, no mówię ci".

• już to miało iść do działu technicznego, gdy ktoś w ramach "a próbowałeś wyłączyć i włączyć" zapytał właśnie o pathfindera

Szkoda, znając GF zdublowali by bonus Pioniera i wszystkim by wyszło na dobre. :trollface:

PS: Jak to było na eng to pewnie chodziło o kryzys ekspedycji. xD

Ten polski wątek tez tego dotyczy Zepsute expedycje. To nomen omen świetny przykład tzw stroniczosci obserwatora - czyli dopasowania obserwacji do nieobiektywnych przekonań, jak widać jedna osoba nie załaczała Pioniera, a zaraz kilkadziesiąt potwierdza że jest błąd. Nizej ciekawy fragment o tym:

https://www.youtube.com/watch?v=k8gnRj9sHx4&start=2478

Edited 6 times, last by Crysis ().

• już powiem tak mam częściowe skriny ze po konserwacjach serwerów z ekspedycjami jest źle. czasem zastanawiam się czy na zbieracza nie zaminić ale jak jest ewent 9x anty to byłbym uboższy jakieś 60k anty i tylko to mnie trzyma na odkrywcy

• już powiem tak mam częściowe skriny ze po konserwacjach serwerów z ekspedycjami jest źle. czasem zastanawiam się czy na zbieracza nie zaminić ale jak jest ewent 9x anty to byłbym uboższy jakieś 60k anty i tylko to mnie trzyma na odkrywcy

Poza mniejszą ilością ekspów na zbieraczu anty wpada tak samo, jak ma być to będzie, trzymaj dodatkowe sloty ekspów na ten event i puszczaj

nie widzę różnicy w ekspach, chyba że wszystkie latasz w jeden układ