OGAME umiera :( = opinia na temat gry - zapraszam do dyskusji

• Oj drogi Pawle, nie widzę żadnego problemu załóż własnego ogame opłać serwery oraz inne koszty związane z utrzymaniem gry i pozwól grać za darmo bez anty i innych dodatków, uwierz mi przyjdę do Ciebie i będę grać z taką samą radością jak tutaj. Mam tylko nadzieje że nie zamkniesz tej charytatywnej gry po paru miesiącach bo stwierdzisz że za dużo z tym zachodu a zysków żadnych tylko same koszty. Po drugie nie znasz mnie a się wypowiadasz że jestem nowicjusz z grubym portfelem... Dla Ciebie mogę być nowicjuszem nie ma problemu i nawet mogę mieć portfel chociaż od kilku lat nie praktykuje już portfela :D Spójrz w pkt zniszczonych flot i potem oceń raz jeszcze czy nowicjusz zrobiły taki wynik.

• Nigdzie nie wspomniałem personalnie o Tobie :)

• Nigdzie nie wspomniałeś a każdy doskonale wydedukował 😃

Ja mam zdanie takie. Kto chce to ładuje paczki, kto nie chce ten tego nie robi. Ktoś postawił mega flotę za anty? No i git ale teraz trzeba jeszcze umieć latać żeby ją wykorzystać. Był taki jeden co był a właściwie jest nadal top 1 a bęcki dostaje prawie cały czas.
    Ja pierwsze konto założyłem na uni Barym, prędkość x1 i tylko oficerowie byli. Grało się spoko i można było coś podziałać. Teraz jest inaczej i się tego nie zmieni. To fakt że gra umiera, ale ja uważam że to nie tylko przez anty, ale też przez zachowania graczy :)

A no i jeszcze jedno. Rozumiem że ten magiczny próg kiedy anty jest git a kiedy nie to jest ta konkretna ilość którą Ty użyłeś? A ktoś kto kupił za 1k zł więcej już jest be i psuje grę?

• Aż mi się skojarzył ten temat z https://board.pl.ogame.gamefor…ostID=5314740#post5314740

W zasadzie od początku tej gry gracze mają wrażenie że gra chyli się ku końcowi, a jednak nadal ma się całkiem nieźle :kawa:

moze GF przywroci walki z piratami na odkrywcy? Tak zeby wszyscy byli zadowoleni, kto ma pieniadze i checi bedzie robil paczki a ci co nie beda chcieli paczek beda grac na odkrywcy i latac na piratow, przywroci to ilosc graczy plus wyrowna troszke szanse, duzo zacznie stawiac floty, bedzie na co latac i co walczyc to i ci co paczki robia beda chetniej doladowywac by floty stawiac.. wg mnie jedyne rozwiazanie, wszyscy byliby zadowoleni

• Złotego rozwiązania nie znajdziecie, bo go nie ma zwyczajnie. Rozmawiamy o produkcie, który sam w sobie i w swojej kategorii (gry/rozrywka) jest archaiczny, gdyby rozważać to stricte akademicko - nie powinien utrzymywać się nadal na rynku. A jednak jest i produkt, i my tu jesteśmy..

Sugeruję podejść do sprawy filozoficznie ;) Każde z Was ma własną motywację by nadal tu być, ja podzielę się własną. Jestem tu, choć stać mnie na większość rozrywek tego świata.. dla ludzi. Tylko i wyłącznie. Ta gra to tylko pretekst. Spośród osób tutaj piszących jestem tu stosunkowo krótko - a jednak udało mi się poznać świetnych ludzi. Mało tego, z częścią udało mi się spotkać i spędzić świetne dni (i noce) ;) A życie jest tak przewrotne - że nawet udało mi się nawiązać nowe kontakty biznesowe. I choć od czasu do czasu zabieram głos w sprawie tej czy innej ewentualnej zmiany - powiem bardzo szczerze - zupełnie mi to obojętne, jak potoczą się losy tej gry i jaki będzie jej koniec (lub mój). Ludzi których poznałem, wspólnie spędzonych godzin, dni i nocy - nikt mi nie zabierze. Zostało jeszcze kilka osób, z którymi jeszcze się nie spotkałem na żywo a wiem, że warto - więc będę tu nadal.

Motywacje są różne i pewnie jest ich tyle, ilu jest graczy. Domyślam się, że są osoby, dla których jest to istotna forma rozrywki, sposób na zabicie czasu w pracy, która na to pozwala, odskocznia od problemów życia codziennego - i jest to dla nich istotny element życia. To te osoby najboleśniej odczuwają skutki obecności tzw. paczkomatów - graczy, którzy przychodzą znikąd - ładują pieniążki bo mogą - i psują innym z trudem wypracowane floty. Czy to sprawiedliwe ? Nie. Czy życie jest sprawiedliwe ? Nie. Utopia nie istnieje, komunizm się nie sprawdził. Nie ma czegoś takiego jak wszystkim wszystko równo.

Odnośnie antymaterii - sam jestem osobą, która konto zbudowała niemal wyłącznie na niej, może odrobinę na ekspedycjach. Jednak tak mało uciążliwego dla innych, mało agresywnego, ba, tak pasywnego paczkomatu jak ja nie ma chyba drugiego ;) Przynajmniej tak to sobie tłumaczę ;)

Każdemu z Was życzę, mimo wszystko - by wyciągał z tej gry to, czego od niej oczekuje. Jednakoż im mniejsze będą oczekiwania - tym większa radość.. Spróbujcie satysfakcji poszukać dookoła gry, z kontaktów międzyludzkich - to zwyczajnie działa.

Serdecznie pozdrawiam !

• Dla mnie OGame umarło z dniem kiedy zmienili szatę graficzną, całkiem możliwe że anty już było tego samego dnia. Nie pamiętam, dawno to było. Wróciłem niedawno tylko dlatego że jest apka, bardziej z ciekawości, jakby apki nie było to bym nie grał ;) Na szczęście ja gram rekreacyjnie i nie potrzebuje kupować anty, a jeśli chodzi o serwer bez anty ale abonament, to niestety dla mnie też odpada, ta gra nie jest tak zaj... żeby za nią płacić ;)

• przerabiane juz to bylo, skoro granice przekroczone, to kto te granice ma ustalac? tak naprawde to nie antyateria jest problemem a paczki surowcow, likwidacja tego na pewno zadzialala by pozytywnie, wszystko inne niech bedzie jak jest, wprowadzic tylko na serwer brak mozliosci uzupelniania surowcow za anty i brak mozliwosci kupna paczek, tylko zostawic te z nagrod i zrobic taki serwer na probe i zobaczyli bysmy jak gra by sie toczyla i ile bylo by chetnyxch pograc w ten sposob :)

''Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem" - Mark Twain

• przerabiane juz to bylo, skoro granice przekroczone, to kto te granice ma ustalac? tak naprawde to nie antyateria jest problemem a paczki surowcow, likwidacja tego na pewno zadzialala by pozytywnie, wszystko inne niech bedzie jak jest, wprowadzic tylko na serwer brak mozliosci uzupelniania surowcow za anty i brak mozliwosci kupna paczek, tylko zostawic te z nagrod i zrobic taki serwer na probe i zobaczyli bysmy jak gra by sie toczyla i ile bylo by chetnyxch pograc w ten sposob :)

Ciekaw jestem, czy prowadząc firmę zrezygnowałbyś z dnia na dzień i bez powodu z przychodu rzędu kilkudziesięciu tysięcy Euro miesięcznie (lekko licząc) ;)

• mozna by wprowadzic posrednie rozwiazanie, miesieczna subskrypcje np, ktora w jakis sposob rekompensowala by strate, sa serwery na innych spolecznosciach , gdzie gracze nie paczkuja na potege i jakos sie oplacaja , wiec pewnie i tutaj stratni jakos by nie byli

''Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem" - Mark Twain

• mozna by wprowadzic posrednie rozwiazanie, miesieczna subskrypcje np, ktora w jakis sposob rekompensowala by strate

Podejrzewam, że poddano to analizie, są stosowne modele i rozwiązania, szczególnie teraz w dobie AI - i się nie bilansuje taka opcja i nie jest nawet bliska zera. Nie mam pojęcia o tym rynku więc jest to wyłącznie moje gdybanie - zupełnie bez emocji (do gry) - próbuję patrzeć na to jak to widzi ktoś, kto na tym zarabia. Czy się nam to podoba czy nie - na rynku najważniejsze są pieniądze..

• Połowa komentujących w wątku nie nadaje się do zarządzania hodowlą paprotek na parapecie, a co dopiero mówić o biznesie. XD Ogame to przede wszystkim produkt, który generuje bardzo niewielkie koszty utrzymania – zespół jest i tak dzielony między inne projekty, podobnie jak serwerownia, aktywność na serwerach też nie jest taka, żeby były potrzebne urządzenia jak z NASA. Podejrzewam, że serwery sezonowe generują teraz taką kasę z paczek, że nikomu z GF nie chciałoby się nawet schylać po drobne z abonamentu, który płaciłoby 100, może 200 osób na krzyż.

No ale tydzień bez wątku "zróbcie uni na abonament / zróbcie uni bez antymaterii" tygodniem straconym, można przez kilkanaście lat pisać, że GF to akurat wybitnie lubi zielone cyferki w Excelu, ale wy i tak dalej będziecie swoje mamrotać.

• Marudzicie. Mi tam nie przeszkadza że ktoś gra za kasę. Dzięki temu ja gram za free i flociarze mają większe zyski :-)

Problem to jedynie mała ilość graczy na serwerze, zamiast tysięcy graczy online teraz jest pewnie z kilkadziesiąt. Od lat GF niewiele robi żeby graczy przybywało (może ze 3 razy w życiu widziałem reklamę OGame), ale póki gracze są chętni ładować w to ciężką kasę to problem nie istnieje.

• Jeszcze długo sobie poumiera.

Jednak trzeba nazywać sprawę jasno jak ktoś kupuje paczki masowo to jest zwyczajnym cziterem bo normalną grą nie da się mu dorównać za ludzkiego życia. Nie da się obronić i jest się na łasce takiego czitera będzie chciał zniszczyć to zniszczy każdego nie zależnie od umiejętności bo po prostu nie da się zbudować grając floty na takiego.

Jedyny sposób to zgromadzić takich cziterów na jednym uniwersum fuzjami i po prostu spisać jedno uni na straty a nie całą grę.

• Mówcie sobie co uważacie za stosowne, ale w ujęciu 10-letnim ze szczytowego momentu do dziś traciliśmy 80% ruchu :P O 20-letnim nie wspomnę -99%. Tak gierka umiera, ale to naturalna sprawa wszystkich nas to czeka.

image.png

Ps. tak wiem, że nie jest to perfekcyjny punkt pomiaru, ale nie chciało mi się spuszczać nad niczym dokładniejszym ;)