Kategoria ogólna, Z innych dziedzin niż quizy :)

• Proponuję poczytać investopedię.

Była już podpowiedź. Była nawet poprawna odpowiedź, mianowicie, iż trzeba policzyć średnią geometryczną poszczególnych zwrotów. Co więcej, nawet robi się to średnią arytmetyczną, ale ja togo nie uznaję jeżeli procenty nie były podane w formie ciągłej - logarytmicznej, ponieważ wynik wyjdzie na plus, gdy w rzeczywistości ponosimy stratę.

Zasady się nie zmieniły, dlaczego należy użyć średniej geometrycznej? Jaki jest wynik tego działania, tylko znowu bez zgadywania bo zostaniesz wykluczony jak kiedyś. Oczekuję konkretów na temat średniego zwrotu.

• Rozkład logarytmicznie normalny (albo logarytmiczno-normalny, log-normalny) – ciągły rozkład prawdopodobieństwa dodatniej zmiennej losowej, której logarytm ma rozkład normalny.

Średnią geometryczną stosuje się w

Z uwagi na to, że wiele zmiennych naturalnie pojawiających się zastosowaniach jest nieujemnych (rozmiar organizmu, wielkość opadów deszczu w meteorologii, przychód w ekonomii), rozkład logarytmicznie normalny znajduje zastosowanie w statystyce

Wynik z exela wychodzi 25,98

Jeśli to nie jest prawidłowe to niech ktoś inny próbuje :D

Powodzenia :D

• Celowo zwlekałem :) Odpowiedź jak wół jest na stornie jak w podpowiedzi:

https://www.investopedia.com/a…08/annualized-returns.asp

The Formula for Geometric Mean

μgeometric=[(1+R1)(1+R2)…(1+Rn)]1/n−1

where:∙R1…Rn are the returns of an asset (or otherobservations for averaging).

Sredni zwrot 10%, -5%, 35%, -70%, 17%, 30%, -1% wyniesie w takim razie: -6,23%

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Muzyka, chodzi o nazwę grupy prowadzącej dzialalnosc od lat 60. Niedawno zmarł jeden z jej członków. Zespół można było zobaczyć w kultowej trylogii filmowej w jej 3 czesci.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Nie o nich mi chodzilo. Zespół o który pytam jest rozpoznawalny ze wzgledu na pewien szczególny element wizerunku wolakistow

• Myślę, że chodzi o ZZ Top. Dusty Hill zmarł 27 lipca a panowie zagrali w trzeciej części Powrotu do Przyszłości. No i pewno chodzi o brody tych panów ;)

• To może takie, polska literatura młodzieżowa.

Książka ta opowiada historię młodego chłopaka, który znany był z zamiłowania do bójek i znęcania się nad słabszymi. W związku z tym zostaje zamieniony w jamnika i teraz rolę się odwracają: to on jest tym słabszym. Taka zmiana powoduję oczywiście przemianę naszego bohatera we wzór cnot. Jaki tytuł nosi opisana przeze mnie książka?

• Nauczyciel WF-u. Urodzony na początku zeszłego wieku.

Przeżył 99 lat i 14 dni.

Dostał się do niewoli niemieckie w randze podporucznika we wrześniu 1939r.

W oflagu nadal zajmował się wychowaniem fizycznym wśród więźniów.

Otrzymał między innymi Krzyż Kawalerski i Krzyż Odrodzenia za swoją działalność.

Trenował zapaśników, koszykarzy, piłkarzy nożnych i siatkarzy.

Honorowy członek PZPN.

Popisał bym więcej ale już za dużo podpowiedzi :P

• Ja pierdzielę, przeglądnąłem wszystkich [tutaj] i go nie było... Już mi wszystko opadało, zacząłem sprawdzać [tę] listę i jak dochodziłem do lat 90 trafiłem na bohatera zagadki.

A wystarczyło popatrzyć w Twoją sygnę i by zapachniało paprykarzem przecież... Florian Krygier?

• Ostatnio zgadywaliśmy książkę, teraz będzie film.

Film z mojego rocznika, podzielony na trzy odrębne części, które łączy zajęcie głównych bohaterów. Wszystkie akcje dzieją się w tym samym czasie, ale zazwyczaj w różnych strefach czasowych. Bohaterem poszczególnych części są m.in.: agentka filmowa, klaun-emigrant, niewidoma, ksiądz i trzech pijanych gości. Każda z części została nakręcona w takim języku, w jakim państwie odbywa się akcja.

• Ja pierdzielę, cały czas w głowie miałem pięć a napisałem nie wiadomo czemu trzy... I to słownie.

Przepraszam!

Ale mimo wszystko udało Ci się odgadnąć, brawo :)