Kategoria ogólna, Z innych dziedzin niż quizy :)

• GPR za 2015 bym uznał, bo chyba nie ma przypadku, że ruch w porównaniu do 2020 gdzieś zmalał. Ale polecam prześledzić stacje ciągłego pomiaru ruchu ;)

• Stacji ciągłego pomiaru ruchu nie na na każdej DK :P

Pomiary ręczne są bardziej obrazowe ale nie są robione zbyt często.

Np. na S3 w Szczecinie mamy tylko 2 pomiary ( Siemieczyn i Przybiernów) . Na węźle goleniów gdzie A6 i S3 są na jednej trasie ruch jest sporo większy. To samo na węźle Kijewo czy Rzęśnica gdzie do tego jeszcze jest DK10 poza dwoma pozostałymi :P

W ostatnim roku po otwarciu praktycznie całej S3 a w zasadzie jej większości oraz szóstki ruch wzrósł praktycznie o 50% na tych węzłach

• Nie no, nawet poza zachodniopomorskim nie zacząłeś szukać, nie mogę zaliczyć.

Ale mogę uprościć najmocniej jak można:

Wariant 1: https://www.archiwum.gddkia.gov.pl/pl/2551/GPR-2015

Wariant 2: https://www.gov.pl/web/gddkia/scpr-i-dane-z-roku-2020

Szukając na szybko po Googlach wyskakuje m.in. informacja o dwóch drogach w Polsce na których mamy ŚDRR ponad 100k/dobę :)

• Mówisz i masz parę tabelek przeorałem :P

1) punkt pomiaru nr 30028 , nr drogi A2, SDRR 65021, Poznań typ pomiaru AVC

2) punkt pomiaru nr 12602 , nr drogi A4, SDRR 63067, Kraków typ pomiaru SICK

3) punkt pomiaru nr 14809 , nr drogi 7, SDRR 56191, Warszawa typ pomiaru RPP5

4) punkt pomiaru nr 30004 , nr drogi A2, SDRR 47213, Poznań typ pomiaru PA5

5) punkt pomiaru nr 02701 , nr drogi A4, SDRR 45005, Wrocław typ pomiaru PPO

6) punkt pomiaru nr 14023 , nr drogi 7, SDRR 43960, Warszawa typ pomiaru GR

7) punkt pomiaru nr 14623 , nr drogi S7, SDRR 42209, Warszawa typ pomiaru SICK

8) punkt pomiaru nr 24702 , nr drogi A4, SDRR 41581, Katowice typ pomiaru PPO

9) punkt pomiaru nr 16010 , nr drogi A4, SDRR 41499, Opole typ pomiaru PAT

Punkty pomiaru założone w 2020 czyli rok później

1) punkt pomiaru nr 30229 , nr drogi A2, SDRR 73854, Poznań typ pomiaru AVC

2) punkt pomiaru nr 30036 , nr drogi A2, SDRR 71155, Poznań typ pomiaru GR

To są dane z punktów pomiarów stałych i ich średnie roczne. Większe wartości można znaleźć w punktach pomiarów czasowych ale myślę że to Ci wystarczy i że o to chodziło.

• Jest ok ;) Widać, że w dziedzinach specjalistycznych nawet jak dla nas wydaje się coś prostego to innym sprawia duże problemy :)

Dajesz dalej ;)

Tak jeszcze dodam, że ogólnie największy ruch jest na S8 (dokładniej chyba S8f) w Warszawie - ponad 200 tysięcy pojazdów na dobę, potem S86 i chyba przejście przez Katowice A4 :)

• Drogowy list przewozowy – transport drogowy

List przewozowy CIM – transport kolejowy

List towarzyszący przesyłce lotniczej - najwięcej kopii

AWB

Konsament – Bill of lading – morski list przewozowy – transport morski - jako papier wartościowy

• - Pytałem o 5 a podałeś 4.

- List AWB sporządza się w języku angielskim w 3 egzemplarzach. Według obowiązujących standardów, egzemplarz zielony należy do przewoźnika, różowy – do odbiorcy, a niebieski – do nadawcy. Ta odpowiedź jest błędna, inny list standardowo wymaga większej ilości.

• Może ja coś źle liczę :)

1)

Drogowy list przewozowy – transport drogowy

czyli CMR - to zaliczam

2)

List przewozowy CIM – transport kolejowy

także zaliczone

3)

Konsament – Bill of lading – morski list przewozowy – transport morski - jako papier wartościowy

Tutaj także wszystko się zgadza.

4)

List towarzyszący przesyłce lotniczej - najwięcej kopii

Lotniczy list przewozowy AWB to dokument, który potwierdza zawarcie umowy z przewoźnikiem lotniczym i przyjęcie ładunku do przewozu. Zobowiązuje on przewoźnika do wydania przesyłki wskazanemu w liście odbiorcy.

List AWB sporządza się w języku angielskim w 3 egzemplarzach i kilku kopiach. Według obowiązujących standardów, egzemplarz zielony należy do przewoźnika, różowy – do odbiorcy, a niebieski – do nadawcy. Na dokumencie znajduje się 11-cyfrowy numer z oznaczeniem przewoźnika (pierwsze 3 cyfry).

Lotnicze listy przewozowe dzielą się na dwie kategorie:

– HAWB (House Air Waybill) – wystawiany przez spedytora dla eksportera. Dotyczy przewozu przesyłek skonsolidowanych i zawiera ich spis. Zawiera także informacje o kosztach przewozu.

– MAWB (Master Air Waybill) – wystawiany przez przewoźnika, w tym przypadku spedytor staje się nadawcą. MAWB dotyczy przewozu przesyłek skonsolidowanych zmierzających do wspólnego miejsca przeznaczenia. Dokument ten określa warunki przewozu.

Zaliczam częściowo bo nie ma on najwięcej egzemplarzy.

W piątej linijce masz podany " AWB " czyli to samo co w czwartej więc nadal jednego przykładu listu brakuje.

Podpowiem że chodzi o list lądowy. ( pomijamy etykiety z firm kurierskich zaliczane także jako listy przewozowe ).

• Myślałem, że może będzie chodzić o żeglugę śródlądową, że tam jest brakujący piąty... No ale napisałeś, że chodzi o transport lądowy...

To trafiłem na info, że w kolei mamy CIM w Europie Zachodniej (po 5 egzemplarzy) i SMGS w Europie Wschodniej (po 6 egzemplarzy).

Może o to chodzi?

Ale dalej nie mam pojęcia co to w ogóle jest list przewozowy :D

• Bardzo dobrze :)

Zadawaj.

Co do Twojego pytania : "List przewozowy jest nie tylko dokumentem dostarczającym przewoźnikowi niezbędnych danych i informacji o przesyłce oraz jej miejscu przeznaczenia i odbiorcy. Służy również jako dowód zawarcia umowy przewozu"

• Trudno coś ciekawego wymyślić, więc na szperanie!

Poproszę 10 osób z potwierdzonymi co najmniej 10 nominacjami do nagrody Nobla w różnych latach, które finalnie tej nagrody nigdy nie wygrały.

• Otto brzmi trochę męsko jak na kobietę. Jeśli chodziło o Otto Hahn to może jestem zacofany, ale jednak ten wąs może sugerować, że był to chłop. Był nominowany w dziedzinie chemii (lata 1914, 1923, 1924, 1925, 1929, 1930, 1933, 1934,1936, 1937, 1939, 1941, 1942, 1943, 1944, 1945, 1946), fizyki (lata 1937, 1940, 1941, 1943, 1945, 1946, 1947) i pokojowej (tutaj nie mam danych o latach). No ale za rok 1944 "za odkrycie zjawiska rozszczepienia jądra atomowego" udało mu się tę nagrodę wygrać w dziedzinie chemii.

Miało być 10 osób, wymieniłeś jednego faceta, którego wziąłeś za kobietę. W dodatku nie spełniał on warunków zagadki. Tak więc według mnie spore pudło.

ex SMod ZŻU, MN

ex Mod Handel, Wojny, DiD, S&D, ST, PoO, WiP

LFC - this means more...

Twister jest genialny!

mirela jest wspaniała!

Edited once, last by Mati: Mati uczy i wyjaśnia, kurcze. ().

• Sory ale zaglądam tu z telefonu i czasami przy opcji kopiuj wklej jest ciężko.

Poprawiam się :

48 nominacji dla fizyczki Lise Meitner i żadnej wygranej.

Jak nikt nie odpowie to na weekend wrzucę reszte z fona mi nie idzie :P

• - Lise Meitner 48 nominacji i żadnej wygranej.

-Mark Twain, dziesięć nominacji

-Gilberta N. Lewis-Do nagrody nominowany był 35 razy, bez rezultatu

-Rafał Lemkin otrzymał dziesięć nominacji do pokojowej Nagrody Nobla. Jego kandydatura była zgłaszana przez całe lata 50. (pierwszy raz w 1950, ostatni – w 1959), a jednak nigdy jej nie otrzymał.

-Graham Greene natomiast nominowany był aż 12 razy pomiędzy 1950 a 1966 rokiem, ale nagrody nie dostał

-Zbigniew Herbert

-Hans Hugon Selye-Naukowiec, którego nazywano dr Stress, był dziesięciokrotnie nominowany do Nagrody Nobla, jednak nigdy nie otrzymał tego wyróżnienia

- Sir Thomas Barclay (1853–1941) był brytyjskim autorytetem w sprawach prawa ... Był dziesięciokrotnie nominowany do pokojowej

- Félix d’Hérelle dziesięciokrotnie nominowany

-Zygmunt Freud nominowany dwunastokrotnie

- Paul Valéry, będący dwunastokrotnie nominowany do Nagrody Nobla w dziedzinie literatury.

• Ok, przypominam, że w zadaniu była mowa o nominacjach w różnych latach!

Na dole posta będzie screen z moimi wyliczeniami dokładnymi, ale wygląda to tak:

1. Lise Meitner - 25 razy,

2. Mark Twain - 0 razy - ja nie znalazłem potwierdzenia, że kiedykolwiek był nominowany. Aby był 10 razy w różnych latach nominowany to musiałby być co roku - bo pierwsza nagroda była w 1901r. a on zmarł w 1910r. Proszę o jakieś źródło potwierdzające takie coś.

3. Gilbert Newton Lewis - 17 razy,

4. Rafael Lemkin - 6 razy,

5. Graham Greene - 15 razy,

6. Zbigniew Herbert - 1 raz,

7. Hans Selye - 5 razy,

8. Thomas Barclay - 11 razy,

9. Felix d'Herelle - 10 razy,

10. Sigmund Freud - 11 razy,

11. Paul Valery - 12 razy.

Więc póki co jest 7 sztuk, brakuje trójki.

Jakby co to weryfikowałem głównie tutaj a pomysł na zagadkę wziął się z przeszukiwania angielskiej Wikipedii, która posiada dedykowane strony z listami nominowanych. Bardziej podpowiedzieć już nie mogę ;)

Obiecana grafika:

• Mark Twain - link do info https://archiwum.rp.pl/artykul…i-pominieci-geniusze.html

Rafał Lemkin otrzymał dziesięć nominacji do pokojowej Nagrody Nobla. Jego kandydatura była zgłaszana przez całe lata 50. (pierwszy raz w 1950, ostatni – w 1959), a jednak nigdy jej nie otrzymał.Selye był aż dziesięciokrotnie nominowany do Nagrody Nobla, której nigdy nie otrzymał. Jego matka była Austriaczką, a ojciec Węgrem. Zamiłowanie do medycyny odziedziczył po ojcu, który podczas I wojny światowej był wojskowym chirurgiem służącym w armii austro-węgierskiej. ---- Wystarczy wpisać w google "Hans Selye nominacje do nobla" wyskoczy na pierwszym miejscu.

Herberta nie szukam bo 10 jest :P