GPR za 2015 bym uznał, bo chyba nie ma przypadku, że ruch w porównaniu do 2020 gdzieś zmalał. Ale polecam prześledzić stacje ciągłego pomiaru ruchu

Kategoria ogólna, Z innych dziedzin niż quizy :)
-
- Nauka
- SPIN DOKTOR
-
-
Stacji ciągłego pomiaru ruchu nie na na każdej DK
Pomiary ręczne są bardziej obrazowe ale nie są robione zbyt często.
Np. na S3 w Szczecinie mamy tylko 2 pomiary ( Siemieczyn i Przybiernów) . Na węźle goleniów gdzie A6 i S3 są na jednej trasie ruch jest sporo większy. To samo na węźle Kijewo czy Rzęśnica gdzie do tego jeszcze jest DK10 poza dwoma pozostałymi
W ostatnim roku po otwarciu praktycznie całej S3 a w zasadzie jej większości oraz szóstki ruch wzrósł praktycznie o 50% na tych węzłach
-
Nie wiem czy w sumie zaliczyłeś odpowiedź czy trzeba szukać aktualnych danych ( w przyszłym tygodniu będą nowe po długim weekendzie) ale tylko ze stacji ciągłego pomiaru
-
Nie no, nawet poza zachodniopomorskim nie zacząłeś szukać, nie mogę zaliczyć.
Ale mogę uprościć najmocniej jak można:
Wariant 1: https://www.archiwum.gddkia.gov.pl/pl/2551/GPR-2015
Wariant 2: https://www.gov.pl/web/gddkia/scpr-i-dane-z-roku-2020
Szukając na szybko po Googlach wyskakuje m.in. informacja o dwóch drogach w Polsce na których mamy ŚDRR ponad 100k/dobę
-
Mówisz i masz parę tabelek przeorałem
1) punkt pomiaru nr 30028 , nr drogi A2, SDRR 65021, Poznań typ pomiaru AVC
2) punkt pomiaru nr 12602 , nr drogi A4, SDRR 63067, Kraków typ pomiaru SICK
3) punkt pomiaru nr 14809 , nr drogi 7, SDRR 56191, Warszawa typ pomiaru RPP5
4) punkt pomiaru nr 30004 , nr drogi A2, SDRR 47213, Poznań typ pomiaru PA5
5) punkt pomiaru nr 02701 , nr drogi A4, SDRR 45005, Wrocław typ pomiaru PPO
6) punkt pomiaru nr 14023 , nr drogi 7, SDRR 43960, Warszawa typ pomiaru GR
7) punkt pomiaru nr 14623 , nr drogi S7, SDRR 42209, Warszawa typ pomiaru SICK
punkt pomiaru nr 24702 , nr drogi A4, SDRR 41581, Katowice typ pomiaru PPO
9) punkt pomiaru nr 16010 , nr drogi A4, SDRR 41499, Opole typ pomiaru PAT
Punkty pomiaru założone w 2020 czyli rok później
1) punkt pomiaru nr 30229 , nr drogi A2, SDRR 73854, Poznań typ pomiaru AVC
2) punkt pomiaru nr 30036 , nr drogi A2, SDRR 71155, Poznań typ pomiaru GR
To są dane z punktów pomiarów stałych i ich średnie roczne. Większe wartości można znaleźć w punktach pomiarów czasowych ale myślę że to Ci wystarczy i że o to chodziło.
-
Jest ok
Widać, że w dziedzinach specjalistycznych nawet jak dla nas wydaje się coś prostego to innym sprawia duże problemy
Dajesz dalej
Tak jeszcze dodam, że ogólnie największy ruch jest na S8 (dokładniej chyba S8f) w Warszawie - ponad 200 tysięcy pojazdów na dobę, potem S86 i chyba przejście przez Katowice A4
-
Proszę wymienić 5 rodzai listów przewozowych i który z nich jest wystawiany w z największą ilością egzemplarzy(kopi) do jednego ładunku a jaki traktujemy jako papier wartościowy.
-
Contents [Hide]
Drogowy list przewozowy – transport drogowy
List przewozowy CIM – transport kolejowy
List towarzyszący przesyłce lotniczej - najwięcej kopii
AWB
Konsament – Bill of lading – morski list przewozowy – transport morski - jako papier wartościowy
-
- Pytałem o 5 a podałeś 4.
- List AWB sporządza się w języku angielskim w 3 egzemplarzach. Według obowiązujących standardów, egzemplarz zielony należy do przewoźnika, różowy – do odbiorcy, a niebieski – do nadawcy. Ta odpowiedź jest błędna, inny list standardowo wymaga większej ilości.
-
Podałem 5 a nie 4 masz napisane w pięciu linijkach.
lotniczy najwięcej kopi bo 6
chyba, że ja czegoś nie zrozumiałem
-
Może ja coś źle liczę
1)
Drogowy list przewozowy – transport drogowy
czyli CMR - to zaliczam
2)
List przewozowy CIM – transport kolejowy
także zaliczone
3)
Konsament – Bill of lading – morski list przewozowy – transport morski - jako papier wartościowy
Tutaj także wszystko się zgadza.
4)
List towarzyszący przesyłce lotniczej - najwięcej kopii
Lotniczy list przewozowy AWB to dokument, który potwierdza zawarcie umowy z przewoźnikiem lotniczym i przyjęcie ładunku do przewozu. Zobowiązuje on przewoźnika do wydania przesyłki wskazanemu w liście odbiorcy.
List AWB sporządza się w języku angielskim w 3 egzemplarzach i kilku kopiach. Według obowiązujących standardów, egzemplarz zielony należy do przewoźnika, różowy – do odbiorcy, a niebieski – do nadawcy. Na dokumencie znajduje się 11-cyfrowy numer z oznaczeniem przewoźnika (pierwsze 3 cyfry).
Lotnicze listy przewozowe dzielą się na dwie kategorie:
– HAWB (House Air Waybill) – wystawiany przez spedytora dla eksportera. Dotyczy przewozu przesyłek skonsolidowanych i zawiera ich spis. Zawiera także informacje o kosztach przewozu.
– MAWB (Master Air Waybill) – wystawiany przez przewoźnika, w tym przypadku spedytor staje się nadawcą. MAWB dotyczy przewozu przesyłek skonsolidowanych zmierzających do wspólnego miejsca przeznaczenia. Dokument ten określa warunki przewozu.
Zaliczam częściowo bo nie ma on najwięcej egzemplarzy.
W piątej linijce masz podany " AWB " czyli to samo co w czwartej więc nadal jednego przykładu listu brakuje.
Podpowiem że chodzi o list lądowy. ( pomijamy etykiety z firm kurierskich zaliczane także jako listy przewozowe ).
-
Myślałem, że może będzie chodzić o żeglugę śródlądową, że tam jest brakujący piąty... No ale napisałeś, że chodzi o transport lądowy...
To trafiłem na info, że w kolei mamy CIM w Europie Zachodniej (po 5 egzemplarzy) i SMGS w Europie Wschodniej (po 6 egzemplarzy).
Może o to chodzi?
Ale dalej nie mam pojęcia co to w ogóle jest list przewozowy
-
Bardzo dobrze
Zadawaj.
Co do Twojego pytania : "List przewozowy jest nie tylko dokumentem dostarczającym przewoźnikowi niezbędnych danych i informacji o przesyłce oraz jej miejscu przeznaczenia i odbiorcy. Służy również jako dowód zawarcia umowy przewozu"
-
Trudno coś ciekawego wymyślić, więc na szperanie!
Poproszę 10 osób z potwierdzonymi co najmniej 10 nominacjami do nagrody Nobla w różnych latach, które finalnie tej nagrody nigdy nie wygrały.
-
Przeważnie to kobiety. Rakord pobiła Otto Hahnem, była nominowana przez różne osoby do nagrody 48 razy i nigdy nie wygrała.
-
Otto brzmi trochę męsko jak na kobietę. Jeśli chodziło o Otto Hahn to może jestem zacofany, ale jednak ten wąs może sugerować, że był to chłop. Był nominowany w dziedzinie chemii (lata 1914, 1923, 1924, 1925, 1929, 1930, 1933, 1934,1936, 1937, 1939, 1941, 1942, 1943, 1944, 1945, 1946), fizyki (lata 1937, 1940, 1941, 1943, 1945, 1946, 1947) i pokojowej (tutaj nie mam danych o latach). No ale za rok 1944 "za odkrycie zjawiska rozszczepienia jądra atomowego" udało mu się tę nagrodę wygrać w dziedzinie chemii.
Miało być 10 osób, wymieniłeś jednego faceta, którego wziąłeś za kobietę. W dodatku nie spełniał on warunków zagadki. Tak więc według mnie spore pudło.
-
Sory ale zaglądam tu z telefonu i czasami przy opcji kopiuj wklej jest ciężko.
Poprawiam się :
48 nominacji dla fizyczki Lise Meitner i żadnej wygranej.
Jak nikt nie odpowie to na weekend wrzucę reszte z fona mi nie idzie
-
- Lise Meitner 48 nominacji i żadnej wygranej.
-Mark Twain, dziesięć nominacji
-Gilberta N. Lewis-Do nagrody nominowany był 35 razy, bez rezultatu
-Rafał Lemkin otrzymał dziesięć nominacji do pokojowej Nagrody Nobla. Jego kandydatura była zgłaszana przez całe lata 50. (pierwszy raz w 1950, ostatni – w 1959), a jednak nigdy jej nie otrzymał.
-Graham Greene natomiast nominowany był aż 12 razy pomiędzy 1950 a 1966 rokiem, ale nagrody nie dostał
-Zbigniew Herbert
-Hans Hugon Selye-Naukowiec, którego nazywano dr Stress, był dziesięciokrotnie nominowany do Nagrody Nobla, jednak nigdy nie otrzymał tego wyróżnienia
- Sir Thomas Barclay (1853–1941) był brytyjskim autorytetem w sprawach prawa ... Był dziesięciokrotnie nominowany do pokojowej
- Félix d’Hérelle dziesięciokrotnie nominowany
-Zygmunt Freud nominowany dwunastokrotnie
- Paul Valéry, będący dwunastokrotnie nominowany do Nagrody Nobla w dziedzinie literatury.
-
Ok, przypominam, że w zadaniu była mowa o nominacjach w różnych latach!
Na dole posta będzie screen z moimi wyliczeniami dokładnymi, ale wygląda to tak:
1. Lise Meitner - 25 razy,
2. Mark Twain - 0 razy - ja nie znalazłem potwierdzenia, że kiedykolwiek był nominowany. Aby był 10 razy w różnych latach nominowany to musiałby być co roku - bo pierwsza nagroda była w 1901r. a on zmarł w 1910r. Proszę o jakieś źródło potwierdzające takie coś.
3. Gilbert Newton Lewis - 17 razy,
4. Rafael Lemkin - 6 razy,
5. Graham Greene - 15 razy,
6. Zbigniew Herbert - 1 raz,
7. Hans Selye - 5 razy,
8. Thomas Barclay - 11 razy,
9. Felix d'Herelle - 10 razy,
10. Sigmund Freud - 11 razy,
11. Paul Valery - 12 razy.
Więc póki co jest 7 sztuk, brakuje trójki.
Jakby co to weryfikowałem głównie tutaj a pomysł na zagadkę wziął się z przeszukiwania angielskiej Wikipedii, która posiada dedykowane strony z listami nominowanych. Bardziej podpowiedzieć już nie mogę
Obiecana grafika:
-
Mark Twain - link do info https://archiwum.rp.pl/artykul…i-pominieci-geniusze.html
Rafał Lemkin otrzymał dziesięć nominacji do pokojowej Nagrody Nobla. Jego kandydatura była zgłaszana przez całe lata 50. (pierwszy raz w 1950, ostatni – w 1959), a jednak nigdy jej nie otrzymał.Selye był aż dziesięciokrotnie nominowany do Nagrody Nobla, której nigdy nie otrzymał. Jego matka była Austriaczką, a ojciec Węgrem. Zamiłowanie do medycyny odziedziczył po ojcu, który podczas I wojny światowej był wojskowym chirurgiem służącym w armii austro-węgierskiej. ---- Wystarczy wpisać w google "Hans Selye nominacje do nobla" wyskoczy na pierwszym miejscu.
Herberta nie szukam bo 10 jest