Różnice między graczem a botem - opinie graczy

• Porozmawiajmy o Ogame.

Ponieważ zdanie GA znam (logi gry wskazują, że było używane oprogramowanie automatyzujące). Ciekawi mnie zdanie innych graczy. Poddaje się pod wasz osąd. Ciągle podkreślam i będę podkreślał, że nic nie używałem. Dlaczego zakładam ten temat? Ponieważ liczę, że wyjdzie z tego merytoryczna rozmowa i może się zmieni spojrzenie administracji na boty. Może, choć płonne nadzieje, przestaną banować niewinnych, a zajmą się prawdziwymi oszustami?

Przeszło tydzień temu zakończył mi się ban na Quantum za moje rzekome używanie niedozwolonego oprogramowania. Temat zakładam dopiero teraz, bo nie było czasu ani zdrowia zejść nawet z urlopu a co mówić o napisaniu rozległego tematu.

Do tamtej pory było to słowo przeciwko słowu. I pare osób pisało, że zazwyczaj w takich przypadkach jest coś narzeczy. Ciężko się z nimi nie zgodzić, ale to ciągle było słowo przeciwko słowu.

Teraz zagram w otwarte karty. Ogame tracker zbierał dane na temat mojej gry od 5 grudnia, kiedy go zainstalowałem. Przy założeniu, że konto wyciągnąłem z cmentarza 7 września ubiegłego roku, a po raz pierwszy od tego czasu urlop zdjąłem 24 października ubiegłego roku. Wrzucę tutaj pare screenów z małym komentarzem, a wy drodzy gracze, ocenicie czy te dane z OGT potwierdzą używanie bota.

Nie wiem czy te dane można zmanipulować. Jeśli tak, to nie umiem tego zrobić.

Proszę o spokojną, merytoryczną rozmowę. Jeśli uważasz, że używałem bota to napisz dlaczego. Jeśli uważasz, że go nie używałem to napisz dlaczego. Jeśli nie masz do napisania nic konstruktywnego, nie pisz. Ten temat nie ma być "płaczem". Ma tu być jak najwięcej suchych danych, merytoryki.

moje zainstalowane dodatki do chrome. na nim najwięcej czasu spędzam.

grudniowe ilości ataków początek grudnia spędziłem na L4 więc jest w tym okresie sporo ataków.

ilości, które wtedy wyfarmiłem. w grudniu.

styczniowe ilości ataków. podobnie jak początek grudnia tak i początek stycznia (2 stycznia byłem jeszcze w pracy, inwentaryzacja) spędziłem na L4. Od tamtego czasu Marichuana się ze mnie śmieje, że powinienem zmienić nick na L4. :lool: od 6 stycznia wróciłem do pracy. Ban wszedł 26 stycznia, więc później nic nie ma. Pojedyncze picki w ilościach ataków to zazwyczaj niedziele, lub dni, bardzo luźne i po pracy mogłem trochę więcej posiedzieć niż zazwyczaj.

ilości wyfarmionych surowców. w styczniu.

wydobycie. sukcesywnie rosło, po powrocie wyrównałem metal na 46, podniosłem kris na 37 i zacząłem robić metal na 47.

zresztą, w co inwestowałem potwierdza mmorpg-stat

surowce z ekspedycji, sporadycznie udawało mi się z nich wyciągnąć więcej niż 1kkk. raczej wtedy kiedy w pracy był luźniejszy dzień i z kiwiego na telefonie albo firmowego kompa puściłem expy. Farmić w pracy, na początku farmiłem, ale zaczęli się czepiać.

Spore przyrosty punktowe? Oczywiście, zdaję sobie z tego sprawę, że małe nie są. Nie mniej ogromne nadwyżki dexu z farmienia przeznaczałem na handel. Część tylko na badania i formy życia, te drugie jeszcze u mnie raczkowały, tych pierwszych nie skracałem. Było tego dexu sporo, często około 1,5kkk tygodniowo, kiedy tylko na 2 największych dni na screenach sumarycznie wyszło mi tego deu 400kk. Nie używałem handlarza, zwyczajnie oszczędzałem anty na relokacje na 8 pozycje. Kredyt hipoteczny nie pozwala na zakup anty w ilościach większych niż raz w miesiącu maks 200zł. Handel szedł z innymi graczami, bodaj od stycznia (nie pamiętam dokładnie) z jednym z graczy ze ścisłej czołówki. Nie będę pisał z kim. Wyśle mu ten temat, jeśli zechce to potwierdzi. Wprowadzenie sztywnego przelicznika 3-2-1 mnie ucieszyło.

Jak farmię? Sondy dla mnie to byłaby męczarnia bo jak latały farmienia to miałem czas na gotowanie, sprzątanie, zmywanie. Wysyłałem pionierów. skanowanie okolicy po 50 układów w lewo i 50 w prawo, AGR robił tabelkę. scrollem klikałem w ilość pionierów, wskakiwałem do zakładki obok 3x szybki enter. scrollem zamykałem zakładkę po czym kasowałem skan w tabelce. i tak puszczałem na jedną okolice zazwyczaj max 3 fale (około 1,5 godziny). Mogę nagrać film jak to robię i wrzucić.

Specjalnie pod farmienia zbadałem ostatnio komputerową na 22 poziom, miałem odpalone wszystkie przedmioty pod sloty flot. mimo, że ekspy mi nie dawały tyle co widziałem, że potrafią dać to te sloty też miałem odpalone. Specjalnie pod farmienia badałem napęd nadprzestrzenny na 18 poziom i przymierzałem się do komputerowej na 23.

Można zauważyć, że w chrome mam otwarte drugie okno. Jest ono otwarte na drugim monitorze, na nim w trakcie gry w Ogame, jak i inną grę, w którą grywam na zmiane z Ogame (wtedy konto leży na cmentarzu). Na nim oglądam filmy oraz materiały na tematy, które mnie interesują. Zainteresowania mam rozległe.

Moja opinia? Podejrzewam, że bot dałby większą równomierność w ilościach wysłanych ataków. U mnie ilości potrafią być bardzo różne.

Jeśli jest coś, co ktoś będzie chciał abym podesłał to niech pisze, doślę.
    Pozdro.

• Cóż, powiem to samo, co napisałem dziś w innej dyskusji na discordzie - przez długi czas o banach za automatyzację nie słyszało się niemal w ogóle, aż nagle kilka tygodni temu w niemal każdej społeczności pojawił się wysyp takich wątków. Jak dla mnie oznacza to, że teamy otrzymały nowe narzędzia lub sposoby weryfikacji danych, bo nie wierzę, że nagle Rudą czy innego ktosia z zagranicy oświeciło, jak dorwać bociarzy i osoby grające z innymi ułatwieniami. Bot niekoniecznie musi być tylko do farmienia - a same liczby są dowodem na to, że zebrałeś tyle surowców, ale na nic więcej. I od użytkownika bota w pierwszej chwili oczekiwałbym właśnie tego, żeby zadbał o to, aby dane wyglądały na losowe, a nie powtarzalne.

• Pozwolę sobie o małą dygresję nie tyczącą się bezpośrednio wyżej opisanej sprawy, a tyczącej się podobnej sprawy dotyczącej bezpośrednio mojej osoby ale i nie tylko

1. niestety nasz zespół administracji to zamknięte kółko wzajemnej adoracji do którego bronią dostępu osobom z zewnątrz rękami i nogami, sam się zastanawiam po co są ogłaszane rekrutacje do teamu skoro nikt z kilkudziesięciu mi znanych osób w tym wielu pro graczy tej gry niestety nie kwalifikuje się aby zostać członkiem teamu = dodam jeszcze raz = NIKT = gdzie podania składają osoby które w temacie gry w te cyferki mają kilkukrotnie większą wiedzę merytoryczną niż cała administracja na czele z Artem razem wzięta

2. podobnego bana jak kolega powyżej dostałem osobiście = już nie pamiętam na jakim to było uniwersum ponieważ było to X lat temu, ale sytuacja była wręcz bym powiedział identyczna, dostałem dwa bany w tym drugi permanentny za "używanie nie legalnego oprogramowania" ponieważ moje dobowe przyrosty punktowe były według administracji nie możliwe do osiągnięcia = nie wiem czy mają jakąś tabelkę procentową czy coś podobnego ale wygląda na to że jak ktoś coś przekroczy to znaczy że musi to robić nielegalnym oprogramowaniem = bo z palca się nie da

3. w/w mój ban nie został poparty żadnym dowodem, ban został dany na podstawie logów z gry = ludzie kochani = wy większości przypadków liczyć nie umiecie = a co już podpierać się logami z gry, bo co np to że co 75 minut wysyłam przez 24h na dobę ekspedycje ? = no jeśli to było by dokładnie co 7500 sekund że lecą ekspedycje to bym się zgodził że to z palca nie jest osiągalne = ale tak nigdy nie było bo człowiek nie jest w stanie tego osiągnąć i mieć powtarzalność co do sekundy

bo siedzę 20 godzin na dobę i farmię sondami idlerów ?, gdzie mam dostępnych powiedzmy 30 slotów i non stop przez 20 godziny 27-28 slotów jest zajętych i wykonuję ponad 10000 ataków sondami w ciągu doby ? = to też nie jest osiągalne przez człowieka ?

4. dlaczego administracja gry przyznając bana nie popiera go dowodem = ja znam odpowiedź = bo nie ma nigdy rzetelnych dowodów i nie będzie ich miała = bo niestety logi do których mają dostęp to jeszcze trzeba umieć przeczytać, mieć czas żeby to przeczytać i dokładnie zinterpretować = a nasza kochana administracja to nawet nie potrafi ticketa dokładnie przeczytać - już nie mówiąc żeby sensownie na niego odpowiedzieć i wykonać to co jest w nim napisane (nie jednokrotne przypadki - że administracji trzeba zwracać kilka razy uwagę) = tylko sugeruje się nie wiem czym = ilością ticketów dotyczących danego gracza, bo na pewno :)

5. co do sprawy opisywanej przez kolegę powyżej nie będę się wypowiadał bo nie jestem z administracji = hahaha = i nie będę = bo mam złą reputację w grze = ale niestety tak jest że czasami dostaje się bana za nie wiadomo za co = wygląda to dla mnie jak od tak sobie

6. Dlaczego został usunięty pręgierz ? = bo według mnie była bardzo nie wygodny dla administracji :) ? czy może się mylę

7. Wiem że to co teraz napiszę jest nie osiągalne = ale bardzo bym chciał osobiście aby każdy BAN w grze był umotywowany przez administrację dokładną informacją z co został nałożony, z przedstawieniem dowodów = nie będę się rozpisywał jakby to miało wyglądać, ale dla nas graczy informacja w postaci "Powód - Niedozwolone oprogramowanie" = nie jest wystarczający. Jakbyście napisali że jest powtarzalność wysyłania ekspedycji co np 7500 sekund i tak kilka razy dziennie = to dowód jest wystarczający = ale nasza administracja nigdy nikomu tego nie napisała i nie napisze = bo nie ma możliwości przedstawienia takich dowodów = NIE MA, NIE UMIE, NIE MA NARZĘDZI a co najgorsze w wielu przypadkach NIE WIE JAK TO ZROBIĆ

Dalej szkoda mojej klawiatury

W drodze krótkiego podsumowania: jak my gracze nie zjednoczymy sił i nie zrobimy z polskim supportem porządku to dalej będziemy mieli tak jak mamy :) niestety

• Cóż, powiem to samo, co napisałem dziś w innej dyskusji na discordzie - przez długi czas o banach za automatyzację nie słyszało się niemal w ogóle, aż nagle kilka tygodni temu w niemal każdej społeczności pojawił się wysyp takich wątków. Jak dla mnie oznacza to, że teamy otrzymały nowe narzędzia lub sposoby weryfikacji danych, bo nie wierzę, że nagle Rudą czy innego ktosia z zagranicy oświeciło, jak dorwać bociarzy i osoby grające z innymi ułatwieniami. Bot niekoniecznie musi być tylko do farmienia - a same liczby są dowodem na to, że zebrałeś tyle surowców, ale na nic więcej. I od użytkownika bota w pierwszej chwili oczekiwałbym właśnie tego, żeby zadbał o to, aby dane wyglądały na losowe, a nie powtarzalne.

botów a zwłaszcza wspomagaczy do Ogame jest taka masa że nawet bardzo często gracze nie zdają sobie sprawy że "to co robią" jest niezgodnie z regulaminem, uważam więc że jeśli dostaje się pierwszego bana za "nielegalne oprogramowanie" administracja powinna wytłumaczyć co robimy nie tak = bo my gracze często nie wiemy = tu przykład autora postu = ja osobiście nie wiem jak on gra, co on robi, co używa = a on sam nie wie za co tego bana dostał = i błędne koło się zamyka

znam pewną grę w której przełączenie się na inną kartę bez zamknięcia gry jest karane "banem" bo w tej grze nie wolno tego robić, ale jak tam ktoś dostanie za coś takiego bana to dostaje rzetelną informację a tutaj nie

nie chcemy wiedzieć ile osób nie wie że w ogame nie wolno używać różnego rodzaju klikaczy, symulatorów ruchu myszką czy klawiatury, ja osobiście np mam na tradycyjnej myszy jeden z klawiszy zaprogramowany jako tzw multiclick i użycie tego przycisku w tej grze według jej regulaminu jest zabronione = czego wiele osób może nie wiedzieć

a ad banów to nie dostali żadnego nowego narzędzia :) = tylko wzięli się raz w roku porządnie popracować :)

• Jeśli dostałeś bana za bycie nadludziem to myślę, że jest paru innych graczy, którym bardziej należy się ban niż Tobie.

Z ciekawości sprawdziłem sobie moje przyrosty w tym samym okresie czasu (24/10-26/01) i dzienny przyrost mam prawie 2x wieszy.. to znaczy, że jestem supernadludziem.

Albo zostałem przeoczony, albo jest jakiś inny triger.

https://ibb.co/qYMB2Hf7

• Witam, rozmawiamy o skutkach czyli BANCH. Problem leży w przyczynach tych banów, braku równowagi w stosowaniu się do zasad gry przez graczy i operatorów.

Obowiązkiem gracza jest stosowanie się do zasad gry i w interesie wszystkich grających uczciwie powinno być piętnowanie graczy „ kombinujących” i od tego jest Obsługa Gry.

Obsługa Gry z mojego doświadczenia nie stosuje się do ZASAD GRY na straży których stoi. SmOOk ma rację cyt. „jak my gracze nie zjednoczymy sił i nie zrobimy z polskim supportem porządku to dalej będziemy mieli tak jak mamy :) niestety”.

Grałem z przerwami od 20 lat i nie widzę możliwości dalszej gry w sytuacji kiedy GO rozdaje bany bo może, a odwołanie się od blokady konta jest fikcją. :(