Zestaw FŻ pod skracanie badań

• Hej,

Czy ktoś obliczał jaki jest najbardziej opłacalny zestaw budynków i badań FŻ aby osiągnąć 99% redukcję czasu badań dzięki badaniom FŻ?

Może bez wchodzenia w szczegóły - istnieje 5 badań FŻ, które skracają czas badań do maksymalnie -99%. 3 badania od Ludzi i 2 badania od Kaleshów. I odpowiednio dobierając poziomy tych badań (wraz ze wsparciem np. Metropolis) można osiągnąć redukcję 99% czasu badań (zwykłych jak i FŻ).

Zawsze wychodzę z założenia, że lepiej zadać tutaj pytanie bo może ktoś to już gdzieś obliczał / udostępnił / było to poruszone np. na discord zanim zabiorę excela i sam będę to liczyć. I tak wiem, że inaczej będzie wyglądać takie ustawienie w przypadku 10 planet czy 15 planet, ale trzeba zabrać jakieś założenie i najwyżej mając np. 15 planet "pod badania" to każda kolejna planeta będzie już w pełni pod obraną wcześniej strategię gry (czy to kopalnie+zbieracz, czy odkrywca i ekspedycje itd.).

Dziękuję, pozdrawiam

• Ogame tracker, ustawiaj i będziesz miał liczby. A dodatkowo pokombinujesz różne warianty które Cię interesują.

Nie dziękuj.

hmm, nie kojarzę, żeby w trackerze była funkcjonalność wyliczania wpływu technologii/budynków FŻ na czas badań

• Jeśli zależy ci na szybkim zdobyciu 99% to bierzesz wszystkie 5 badań na ~11lvl i masz to. Zakładając że masz 15 planet.

Możesz wybrać 3 badania - Roboty-Asystenci (koniecznie bo 0,2% dają) i 2 bez znaczenia które bo dają tak samo 0,1% - przy 10% bonusie form życia to średnie lvl musisz dać na ~15lvl. Daje to 99% i masz 2 sloty na inne badania LF. Roboty-Asystenci możesz zmienić jeśli zależy ci na badaniu bojowej/osłon/opancerzenia (zmniejsza czas o 0,2% ale też zmniejsza koszt tych badań)

• na 17 planetach mam tylko Roboty-Asytstenci (17 pole badań ludków) - obecnie wszędzie na 10 levelu = łączny bonus w chwili obecnej to = 39,47%. Z jednej planety mam 2,32%. Za kilka dni dojdzie mi bonus z 18 planety. Podnosić to więcej z tego badania czy jest sens = nie wiem. 11 level to koszt: 178m / 107k / 71,2d w mln. Ja nie widzę żeby metropolis miało tu jakieś wsparcie = nie sprawdzałem organoleptycznie mimo posiadania na 16 levelu - i mimo tego że pokazuje że przyśpiesza 8%. I nie za bardzo rozumiem o które badania Ci chodzi czy te normalne, czy badania form. Bo jeśli chodzi o badania form to największe przyspieszenie daje budynek Centrum Badań.

• zgadzam sie z powyzszym. centrum badan + robo-asystenci to najlepsza opcja:

postaw centrum badan na 25 poziom i juz masz 50%

dodatkowo, zbadaj robo-asystentow do poziomu 10-12. dostaniesz kolejne ~40% (w zaleznosci od ilosci planet i poziomu dodatkowych budynkow - jak metropolis)

dla mnie, 90% jest wystarczajace aby nienadazac dowozic surowcow na badania LF,

zeby przyspieszyc badania na nowych koloniach, dalbym +2 poziomy centrum badan,

generalnie szkoda kolejnego slotu badan FZ na dalsze przyspieszacze czasu

• ja dodam jeszcze od siebie że później po dojściu już do wysokich badań FŻ to że ono bada się np tydzień to szybciej nie potrzeba = bo sporo kosztuje, a nazbierać na kolejne raczej szybciej się nie da, oczywiście zakładając że badam na każdej planecie np po 1 w tygodniu

Co do postu Owcy
    mam Centrum Badań na 26 poziomie / kolejny to już spory koszt: 495mln M / 619mln K / 248mln D = i na moim poziomie go podnosić się nie opłaca, w przyszłości na pewno :)

• A finalnie nie chodziło autorowi przypadkiem o skracanie normalnych badań a nie technologii FŻ? W tym przypadku budynki takie jak Metropolis nie ma sensu budować wszędzie tylko docelowo na jednej planecie, gdzie badania będą odpalane. Pytanie nadal o najlepszą konfigurację technologii FŻ globalnie i budynków FŻ lokalnie na danej planecie aby osiągnąć 99% skrócenia czasu badań klasycznych. Argumenty przemawiające za tym to oszczędność a anty, gdzie wysokie badania trwają po kila miesięcy przynajmniej i jeśli chcemy je zbadać, to musimy je skracać za antymaterię.

• Metropolis nie ma sensu budować wszędzie tylko docelowo na jednej planecie, gdzie badania będą odpalane

Mam pytanie o to metropolis jak je się uwzględnia, rozpisze o co mnie chodzi:

1. Czy biorę sumaryczny bonus badań i sumaryczny bonus metrop. z wszystkich planet, mnożę i wychodzi mi wynik: W = B*M

2. Czy na danej planecie biorę tamtejszy bonus badania i metrop., mnoże go i wynik sumuję ze wszyskich planet: W=b1*m1 + b2*m2 + .. itd. ??

Jak mam równo rozwiniete to nie ma znaczenia, ale jakbym miał np. na planecie wysoko badanie a nisko metro, a na drugiej na odwrót nisko badanie a metro wysoko, to wynik nie będzie ten sam, np.

planeta pierwsza (badanie i metrop) 10% i 1% oraz planeta dwa 1% i 10% , daje:

w opcji 1 - W = 11%*(1 + 11%) = 12,21%

w opcji 2 - W = 10%(1+1%) + 1%(1+10%) = 10,1% + 1,1% = 11,2%

Jak widac różnica jest znaczna bo to prawie o połowe mniej w opcji 2. Ja u siebie mam roków i tylko 1 ludzi więc nie mam jak sprawdzić, ale jesli jest jak myśle czyli opcja 1, to metro się opłaci robić bo można nawet +100% by wyrobić na nim.

edit. jak jest równo to jak sie okazuje też jest gorzej dla opcji 2, wiec pytanie jak to jest w grze... Mnie wychodzi że jak jest równo na każej planecie to opcja 1 daje maks ,,n razy,, większy bonus niż opcja 2 przy n planetach, realnie ilość planet na dwa razy wincyj ... :trollface:

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

Edited 2 times, last by Crysis ().

• Ogame tracker, ustawiaj i będziesz miał liczby. A dodatkowo pokombinujesz różne warianty które Cię interesują.

Nie dziękuj.

hmm, nie kojarzę, żeby w trackerze była funkcjonalność wyliczania wpływu technologii/budynków FŻ na czas badań

Lifeform -> global research bonus -> research cost & time. to zczytuje wtedy to co masz aktualnie ustawione i rozbite na procenty z kazdej planety:

TDLTqxz.png

• Dzięki, nie wiedziałem że Tracker ma taką funkcję. Natomiast można robić jakoś symulację jeśli na planetach mam wybrana inna rasę i inne budynki? Chyba że ręcznie w zakładce Empire zmieniać i wtedy może tam zaciągnie dane...

• Pierwsza opcja da Ci 10,01% a druga 1,1%. Budynki daja "procent z procenta"

• Wycofuje to pytane, oczywisce ze 2 opcja jest ta co trzeba, bo tak zamo jest z doswiadczeniem rasy.. a gdyby brać z całkowitej sumy z wszyskich planet to by się nie dało tego dośwaidczenia uwzględnic.

Czyli by się sumowało mając 4 rasy maks. bonus byłby 40% zamiast 10%. Tak niestety nie jes t:trollface:.

A się zagalopowałem z tą intratkością metropolis, a to jednak jest słaby bydynek. :lool:

Pierwsza opcja da Ci 10,01% a druga 1,1%. Budynki daja "procent z procenta"

Obie opcje były % z %. Ale racja, 1 opcja to mnie się śniła a właśnie się obudziłem :trollface:

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Dziękuję za sugestie.

Miałem początkowo napisany o wiele dłuższy post ale uciąłem 90% bo nie chciałem robić ściany tekstu i uciąłem kluczową informację - chodzi głównie o skrócenie zwykłych badań (Astrofizyka, Tech. Plazmowa, Tech. Nadprzestrzenna, itd.). Jak przy okazji skróci się czas badań FŻ to tylko dodatek. (choć one póki co u mnie robią się bardzo szybko, średnio <2-3 dni poza Rozszerzeniem Ładowni, które już stoi na 3 tygodniach więc jakiekolwiek szukanie opcji na skracanie tutaj za mld surowców raczej byłoby lekką przesadą :P)

I tak jak wspomniał Kopik chodzi głównie o oszczędność antymaterii na skracanie (w ten lub inny sposób - skrócenie/zakończenie, zmiana klasy, Technokrata, boostery), póki da się takie skracanie jakoś "ogarnąć" mechaniką gry. I nie jest to coś co chcę wykonać w tydzień, zdaje sobie sprawę, że samo przestawienie X planet pod inną rasę, rozbudowę budynków a potem zebranie artefaktów to pewnie ~rok gry ale przy widmie ~4.5 lat rozwoju Astrofizyki do kolejnej kolonii to ten rok na zrobienie zestawu FŻ pod skracanie nie wygląda "aż tak źle"...

Kopik

A w przypadku Metropolis to nie wpłynie bonus od niego globalnie i np. podniesienie tego budynku wszędzie na nawet dość niski poziom (np. 5-10) może zredukować ilość potrzebnych poziomów badań o 1, może 2 (co w skali całego konta da ileś set mln mniej wydanych surowców na badania) vs zrobienie Metropolis tylko na jednej planecie?

Pozdrawiam

• Dzięki za wszystkie odpowiedz. Zastanawiałem się, jak ten temat ograć na swoim koncie i znalazłem odpowiedź w tym tasku. Ogarnę w takim razie Centrum Badań + Robo-asystentów.

:)

• Dodam tylko, że dla badań podstawowych równie istotna jest ilość laboratoriów spiętych międzygalaktyczną siecią badań naukowych. Jesli dodasz do tego 99% przyśpieszenia badań od LF to robi się całkiem szybko i przyjemnie ;)

Y8uB3Yn.pngVwoU6Jo.png

• A w przypadku Metropolis to nie wpłynie bonus od niego globalnie i np. podniesienie tego budynku wszędzie na nawet dość niski poziom (np. 5-10) może zredukować ilość potrzebnych poziomów badań o 1, może 2 (co w skali całego konta da ileś set mln mniej wydanych surowców na badania) vs zrobienie Metropolis tylko na jednej planecie?

Moim zdaniem metropolis się nie opłaca obliczac dla badań które maja górny limit, tylko do badań takich jak bonus ekspów czy wydobycie co można w nieskończoność rozwijać.

To prosta logika podobnie jak z monumentem skalnym itp i jego dodatkowym poborem energii - po długim czasie lepiej wydać więcej na dodatkowy poziom badania niż ciągle tracić energię np w fuzyjnej co przekłada sie na spalanie dex lub ryzyko utraty satek/odbudowa, to też zalezy od pozycji, na 8 możne mniej wpływa.

Może najlepiej rozwiń 17 badanie i np. na połowie planet inne skracanie na normalnym ustawieniu.

Dla nowej rasy trzeba wziac pod uwagę czas odbudowy i przy mechach to naszybciej pójdzie. Wówczas to bym celował w T1 i T2 wyłacznie, żeby w 1h puścić badanie i zmniejszyć koszta.

• trokpol A nie myślałes o drugim drzewku LF? Astro nie badadasz codziennie, tracąc na zmanie rasy 2dni wydobycia po przejściu np na mechy, gdzie masz tam dostępne rozwinięcie kryjówki (magazyny =1000% - jeden handelek i surka pod astro sie zgadza), do tego 99% badań, ewentualnie jeszcze kompensowane t17 pod astro i budynkami mechów.

A ile planet do tego przeznaczyć to już kwestia optymalizacji i poziomu na jakim masz konto. Można też tam wpleść np bonus do turborecka czy boosty do statków i mamy gotwy set do zabawy w generała oraz rozważanych badań.

Planety można rozwijać kolejno, gdy nazbiera się artefaktów pod limit 3600, co zmniejszy wpływ na całkowite wydobycie podczas rozwoju budynków LF.

• trokpol A nie myślałes o drugim drzewku LF? Astro nie badadasz codziennie, tracąc na zmanie rasy 2dni wydobycia po przejściu np na mechy, gdzie masz tam dostępne rozwinięcie kryjówki (magazyny =1000% - jeden handelek i surka pod astro sie zgadza), do tego 99% badań, ewentualnie jeszcze kompensowane t17 pod astro i budynkami mechów.

mam gotowe 2 drzewka, jedno na mechach, drugie na rockach.. i trzecie w planach, na ludziach ;)