Zestaw FŻ pod skracanie badań

• Hej,

Czy ktoś obliczał jaki jest najbardziej opłacalny zestaw budynków i badań FŻ aby osiągnąć 99% redukcję czasu badań dzięki badaniom FŻ?

Może bez wchodzenia w szczegóły - istnieje 5 badań FŻ, które skracają czas badań do maksymalnie -99%. 3 badania od Ludzi i 2 badania od Kaleshów. I odpowiednio dobierając poziomy tych badań (wraz ze wsparciem np. Metropolis) można osiągnąć redukcję 99% czasu badań (zwykłych jak i FŻ).

Zawsze wychodzę z założenia, że lepiej zadać tutaj pytanie bo może ktoś to już gdzieś obliczał / udostępnił / było to poruszone np. na discord zanim zabiorę excela i sam będę to liczyć. I tak wiem, że inaczej będzie wyglądać takie ustawienie w przypadku 10 planet czy 15 planet, ale trzeba zabrać jakieś założenie i najwyżej mając np. 15 planet "pod badania" to każda kolejna planeta będzie już w pełni pod obraną wcześniej strategię gry (czy to kopalnie+zbieracz, czy odkrywca i ekspedycje itd.).

Dziękuję, pozdrawiam

• Ogame tracker, ustawiaj i będziesz miał liczby. A dodatkowo pokombinujesz różne warianty które Cię interesują.

Nie dziękuj.

hmm, nie kojarzę, żeby w trackerze była funkcjonalność wyliczania wpływu technologii/budynków FŻ na czas badań

• Jeśli zależy ci na szybkim zdobyciu 99% to bierzesz wszystkie 5 badań na ~11lvl i masz to. Zakładając że masz 15 planet.

Możesz wybrać 3 badania - Roboty-Asystenci (koniecznie bo 0,2% dają) i 2 bez znaczenia które bo dają tak samo 0,1% - przy 10% bonusie form życia to średnie lvl musisz dać na ~15lvl. Daje to 99% i masz 2 sloty na inne badania LF. Roboty-Asystenci możesz zmienić jeśli zależy ci na badaniu bojowej/osłon/opancerzenia (zmniejsza czas o 0,2% ale też zmniejsza koszt tych badań)

• na 17 planetach mam tylko Roboty-Asytstenci (17 pole badań ludków) - obecnie wszędzie na 10 levelu = łączny bonus w chwili obecnej to = 39,47%. Z jednej planety mam 2,32%. Za kilka dni dojdzie mi bonus z 18 planety. Podnosić to więcej z tego badania czy jest sens = nie wiem. 11 level to koszt: 178m / 107k / 71,2d w mln. Ja nie widzę żeby metropolis miało tu jakieś wsparcie = nie sprawdzałem organoleptycznie mimo posiadania na 16 levelu - i mimo tego że pokazuje że przyśpiesza 8%. I nie za bardzo rozumiem o które badania Ci chodzi czy te normalne, czy badania form. Bo jeśli chodzi o badania form to największe przyspieszenie daje budynek Centrum Badań.

• zgadzam sie z powyzszym. centrum badan + robo-asystenci to najlepsza opcja:

postaw centrum badan na 25 poziom i juz masz 50%

dodatkowo, zbadaj robo-asystentow do poziomu 10-12. dostaniesz kolejne ~40% (w zaleznosci od ilosci planet i poziomu dodatkowych budynkow - jak metropolis)

dla mnie, 90% jest wystarczajace aby nienadazac dowozic surowcow na badania LF,

zeby przyspieszyc badania na nowych koloniach, dalbym +2 poziomy centrum badan,

generalnie szkoda kolejnego slotu badan FZ na dalsze przyspieszacze czasu

• ja dodam jeszcze od siebie że później po dojściu już do wysokich badań FŻ to że ono bada się np tydzień to szybciej nie potrzeba = bo sporo kosztuje, a nazbierać na kolejne raczej szybciej się nie da, oczywiście zakładając że badam na każdej planecie np po 1 w tygodniu

Co do postu Owcy
    mam Centrum Badań na 26 poziomie / kolejny to już spory koszt: 495mln M / 619mln K / 248mln D = i na moim poziomie go podnosić się nie opłaca, w przyszłości na pewno :)

• A finalnie nie chodziło autorowi przypadkiem o skracanie normalnych badań a nie technologii FŻ? W tym przypadku budynki takie jak Metropolis nie ma sensu budować wszędzie tylko docelowo na jednej planecie, gdzie badania będą odpalane. Pytanie nadal o najlepszą konfigurację technologii FŻ globalnie i budynków FŻ lokalnie na danej planecie aby osiągnąć 99% skrócenia czasu badań klasycznych. Argumenty przemawiające za tym to oszczędność a anty, gdzie wysokie badania trwają po kila miesięcy przynajmniej i jeśli chcemy je zbadać, to musimy je skracać za antymaterię.

• Metropolis nie ma sensu budować wszędzie tylko docelowo na jednej planecie, gdzie badania będą odpalane

Mam pytanie o to metropolis jak je się uwzględnia, rozpisze o co mnie chodzi:

1. Czy biorę sumaryczny bonus badań i sumaryczny bonus metrop. z wszystkich planet, mnożę i wychodzi mi wynik: W = B*M

2. Czy na danej planecie biorę tamtejszy bonus badania i metrop., mnoże go i wynik sumuję ze wszyskich planet: W=b1*m1 + b2*m2 + .. itd. ??

Jak mam równo rozwiniete to nie ma znaczenia, ale jakbym miał np. na planecie wysoko badanie a nisko metro, a na drugiej na odwrót nisko badanie a metro wysoko, to wynik nie będzie ten sam, np.

planeta pierwsza (badanie i metrop) 10% i 1% oraz planeta dwa 1% i 10% , daje:

w opcji 1 - W = 11%*(1 + 11%) = 12,21%

w opcji 2 - W = 10%(1+1%) + 1%(1+10%) = 10,1% + 1,1% = 11,2%

Jak widac różnica jest znaczna bo to prawie o połowe mniej w opcji 2. Ja u siebie mam roków i tylko 1 ludzi więc nie mam jak sprawdzić, ale jesli jest jak myśle czyli opcja 1, to metro się opłaci robić bo można nawet +100% by wyrobić na nim.

edit. jak jest równo to jak sie okazuje też jest gorzej dla opcji 2, wiec pytanie jak to jest w grze... Mnie wychodzi że jak jest równo na każej planecie to opcja 1 daje maks ,,n razy,, większy bonus niż opcja 2 przy n planetach, realnie ilość planet na dwa razy wincyj ... :trollface:

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

Edited 2 times, last by Crysis ().

• Ogame tracker, ustawiaj i będziesz miał liczby. A dodatkowo pokombinujesz różne warianty które Cię interesują.

Nie dziękuj.

hmm, nie kojarzę, żeby w trackerze była funkcjonalność wyliczania wpływu technologii/budynków FŻ na czas badań

Lifeform -> global research bonus -> research cost & time. to zczytuje wtedy to co masz aktualnie ustawione i rozbite na procenty z kazdej planety:

TDLTqxz.png

• Dzięki, nie wiedziałem że Tracker ma taką funkcję. Natomiast można robić jakoś symulację jeśli na planetach mam wybrana inna rasę i inne budynki? Chyba że ręcznie w zakładce Empire zmieniać i wtedy może tam zaciągnie dane...

• Pierwsza opcja da Ci 10,01% a druga 1,1%. Budynki daja "procent z procenta"

• Wycofuje to pytane, oczywisce ze 2 opcja jest ta co trzeba, bo tak zamo jest z doswiadczeniem rasy.. a gdyby brać z całkowitej sumy z wszyskich planet to by się nie dało tego dośwaidczenia uwzględnic.

Czyli by się sumowało mając 4 rasy maks. bonus byłby 40% zamiast 10%. Tak niestety nie jes t:trollface:.

A się zagalopowałem z tą intratkością metropolis, a to jednak jest słaby bydynek. :lool:

Pierwsza opcja da Ci 10,01% a druga 1,1%. Budynki daja "procent z procenta"

Obie opcje były % z %. Ale racja, 1 opcja to mnie się śniła a właśnie się obudziłem :trollface:

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis