Pytanie o zmianę klasy z Odkrywcy na Generała.

• Witam, nigdy nie grałem generałem. Generał ma opcję pola wrakowego przy ataku.

Gram od prawie roku odkrywcą, nazbierałem masę żelastwa którego nie używam. Czy jak zmienię klasę z odkrywcy na generała, rozbiję się na moonie kolegi u którego podstawię swoją flotę, to czy dostanę zwrot 10-11% rozbitych statków z pola wrakowego??

• jeżeli nie padniesz a jakieś statki wrócą to tak ale nie wiem czy to jest sens :trollface: Jak wolisz 8)

Jest sens, rozbiłbym mt, ss, cmy, lmy, pioniery, kr o moje ciężkie statki. I tak nie latam, a flota pożera deu na fsy. Surowce z tej akcji przeznaczyłbym na astro. Po rozbiciu, zbiórce, ewentualnym odzysku z pola wrakowego wróciłbym do odkrywcy

• rozbiję się na moonie kolegi u którego podstawię swoją flotę

nie pojmuję, możesz wyjaśnić co to za sztuczka? można rozbić swoją flotę o swoją flotę?

ps. jeśli robisz to m.in. dla deuteru to wg opisu i tak zostaniesz z ciężkim sprzętem czyli najgłodniejszym.

mt zjada śmiesznie mało (i szybsze expy niż dt), podobnie lmy (tyle samo) przy czym można je złomować farmiąc idlowe bunkry

• Można, podstawiasz się na moonie kolegi (sojusznika) np we własnym układzie, najlepiej w ulu. Atakujesz ten moon i jak najbardziej rozbijasz się o WŁASNĄ podstawioną uprzednio flotę.

P.S wg mnie mt zjada dużo deu ;) A lmów, cmów pionierów mam już bardzo dużo. Chętnie przerobię je na badanie astro. KRy też.

Pytanie do generałów. Czy jeśli rozbiję flotę to odzyskam przy ataku jej część dzięki dokowi kosmicznemu.

• dok nie zawsze dziala to po 1 po 2 jak Ci pisali musisz wrocic cos z ataku flota ktora bedzie na obronie nie dostanie doku jak cos a po 2 nie lepiej zrobic duze magazyny i za koszty wlaczenia generala przetopic je u handlarza zlomu bez zabawy?

• dok nie zawsze dziala to po 1 po 2 jak Ci pisali musisz wrocic cos z ataku flota ktora bedzie na obronie nie dostanie doku jak cos a po 2 nie lepiej zrobic duze magazyny i za koszty wlaczenia generala przetopic je u handlarza zlomu bez zabawy?

żetony zmiany klasy mam z eventów za darmo. Więc to podnosząc magazyny i kupując handlarza złomu stracę antymaterię. Do tego z pz mam 80% a u handlarza 35%. Z tym że coś musi wrócić to jest gdzieś w opisie działania? Z chęcią bym poczytał

• rozbiję się na moonie kolegi u którego podstawię swoją flotę

nie pojmuję, możesz wyjaśnić co to za sztuczka? można rozbić swoją flotę o swoją flotę?

Można, tylko bitwa musi odbyć się u kogoś innego - najpierw podstawiasz swoją flotą na Zatrzymaj, a potem atakujesz również swoją, w efekcie walczysz sam ze sobą (i ewentualnym obrońcą, jeśli też coś dołoży).

Co do pytania w wątku - szczerze mówiąc, to nie wiem, czy jest sens tak kombinować, nie lepiej poprosić kogoś, żeby ci wjechał w całość, zamiast bawienia się w odzyskiwanie jakichś ochłapów?

• Zysk z takiej akcji w czesci pochlonie spalony dex. Śmieci najlepiej rozbijac majac kolege z GSami. Puszcza przez noc atak na Ciebie, Ty tylko z rana podstawiasz smieci i zbierasz zlom. + Dostajesz czesc statkow w doku

• Ja większość znalezionego złomu sprzedaję brodatemu handlarzowi - z czterech/pięciu dni jest tego tyle, że opłaca się kliknąć "Negocjuj" i sprzedać trochę drożej.

Bez tworzenia, bez latania, piniążki (surka) prosto do trampków.

• Ok, nie wytrzymałem do weekendu. Zrobiłem test. Zmieniłem klasę na generała. Wysłałem 200 k panc, 80 k niszczar i 70 k kosiarzy w układ na moon sojusznika z misją zatrzymaj. Lot kosztował 10 kk deu. Rozbiłem o to moje 90 k bomberów i 300 k pionierów - lot kosztował 3 kk deu. Przy generale flota spala 50% do tego lot jest w układzie, jak wspomniałem na wstępie. Zbieram złom a na moją planetę leci statek handlowy z pola wrakowego. Czyli jak najbardziej opłaca się tak robić i ten sposób działa. Koszt deu jest minimalny. Żetony zmiany klas są z eventów. Zyskałem 80% szczątków i odzyskam prawie 11% rozbitej floty, której nie potrzebowałem tak naprawdę przy moim stylu gry.