Pytanie o zmianę klasy z Odkrywcy na Generała.

• Witam, nigdy nie grałem generałem. Generał ma opcję pola wrakowego przy ataku.

Gram od prawie roku odkrywcą, nazbierałem masę żelastwa którego nie używam. Czy jak zmienię klasę z odkrywcy na generała, rozbiję się na moonie kolegi u którego podstawię swoją flotę, to czy dostanę zwrot 10-11% rozbitych statków z pola wrakowego??

• jeżeli nie padniesz a jakieś statki wrócą to tak ale nie wiem czy to jest sens :trollface: Jak wolisz 8)

Jest sens, rozbiłbym mt, ss, cmy, lmy, pioniery, kr o moje ciężkie statki. I tak nie latam, a flota pożera deu na fsy. Surowce z tej akcji przeznaczyłbym na astro. Po rozbiciu, zbiórce, ewentualnym odzysku z pola wrakowego wróciłbym do odkrywcy

• rozbiję się na moonie kolegi u którego podstawię swoją flotę

nie pojmuję, możesz wyjaśnić co to za sztuczka? można rozbić swoją flotę o swoją flotę?

ps. jeśli robisz to m.in. dla deuteru to wg opisu i tak zostaniesz z ciężkim sprzętem czyli najgłodniejszym.

mt zjada śmiesznie mało (i szybsze expy niż dt), podobnie lmy (tyle samo) przy czym można je złomować farmiąc idlowe bunkry

• Można, podstawiasz się na moonie kolegi (sojusznika) np we własnym układzie, najlepiej w ulu. Atakujesz ten moon i jak najbardziej rozbijasz się o WŁASNĄ podstawioną uprzednio flotę.

P.S wg mnie mt zjada dużo deu ;) A lmów, cmów pionierów mam już bardzo dużo. Chętnie przerobię je na badanie astro. KRy też.

Pytanie do generałów. Czy jeśli rozbiję flotę to odzyskam przy ataku jej część dzięki dokowi kosmicznemu.

• dok nie zawsze dziala to po 1 po 2 jak Ci pisali musisz wrocic cos z ataku flota ktora bedzie na obronie nie dostanie doku jak cos a po 2 nie lepiej zrobic duze magazyny i za koszty wlaczenia generala przetopic je u handlarza zlomu bez zabawy?

• dok nie zawsze dziala to po 1 po 2 jak Ci pisali musisz wrocic cos z ataku flota ktora bedzie na obronie nie dostanie doku jak cos a po 2 nie lepiej zrobic duze magazyny i za koszty wlaczenia generala przetopic je u handlarza zlomu bez zabawy?

żetony zmiany klasy mam z eventów za darmo. Więc to podnosząc magazyny i kupując handlarza złomu stracę antymaterię. Do tego z pz mam 80% a u handlarza 35%. Z tym że coś musi wrócić to jest gdzieś w opisie działania? Z chęcią bym poczytał

• rozbiję się na moonie kolegi u którego podstawię swoją flotę

nie pojmuję, możesz wyjaśnić co to za sztuczka? można rozbić swoją flotę o swoją flotę?

Można, tylko bitwa musi odbyć się u kogoś innego - najpierw podstawiasz swoją flotą na Zatrzymaj, a potem atakujesz również swoją, w efekcie walczysz sam ze sobą (i ewentualnym obrońcą, jeśli też coś dołoży).

Co do pytania w wątku - szczerze mówiąc, to nie wiem, czy jest sens tak kombinować, nie lepiej poprosić kogoś, żeby ci wjechał w całość, zamiast bawienia się w odzyskiwanie jakichś ochłapów?

• Zysk z takiej akcji w czesci pochlonie spalony dex. Śmieci najlepiej rozbijac majac kolege z GSami. Puszcza przez noc atak na Ciebie, Ty tylko z rana podstawiasz smieci i zbierasz zlom. + Dostajesz czesc statkow w doku

• Ja większość znalezionego złomu sprzedaję brodatemu handlarzowi - z czterech/pięciu dni jest tego tyle, że opłaca się kliknąć "Negocjuj" i sprzedać trochę drożej.

Bez tworzenia, bez latania, piniążki (surka) prosto do trampków.

• Ok, nie wytrzymałem do weekendu. Zrobiłem test. Zmieniłem klasę na generała. Wysłałem 200 k panc, 80 k niszczar i 70 k kosiarzy w układ na moon sojusznika z misją zatrzymaj. Lot kosztował 10 kk deu. Rozbiłem o to moje 90 k bomberów i 300 k pionierów - lot kosztował 3 kk deu. Przy generale flota spala 50% do tego lot jest w układzie, jak wspomniałem na wstępie. Zbieram złom a na moją planetę leci statek handlowy z pola wrakowego. Czyli jak najbardziej opłaca się tak robić i ten sposób działa. Koszt deu jest minimalny. Żetony zmiany klas są z eventów. Zyskałem 80% szczątków i odzyskam prawie 11% rozbitej floty, której nie potrzebowałem tak naprawdę przy moim stylu gry.

• Cześć, a ja mam pytanie, czy jeśli wybrałem na początku gry klasę Zbieracz, a teraz z eventu zdobyłem Odkrywcę, to czy po zmianie na Odkrywcę będę mógł potem wrócić do Zbieracza bez opłat? Czy już będzie trzeba wydać antymaterie?

• Arde

Każda zmiana klasy kosztuje anty, jeśli nie ma się przedmiotu zmiany do danej klasy. Nie ma darmowego "powrotu" do poprzedniej klasy po jej zmianie (nie ma czegoś takiego jak "do 1 godz. możesz się cofnąć", jak w przypadku badań FŻ), nie z GF takie numery 8o

Czyli w Twoim przypadku:

Zbieracz (obecnie) -> Odkrywca (przedmiot) -> Zbieracz (anty lub kolejny przedmiot)