🏆 Ukryte trofea (★★★★★★) - dyskusja

• czyli zakładając że wcześniej nie miałeś nic zrabowanego liczba sumarycznie lub w jednym ataku musi być mniejsza niż 890kk... znając GF to pewnie będzie 690kk :) dobra, to jak znajdę czas i potwierdzenie że nie wyłapię bana za wysyłki do idlaka z jednoczesnym rabunkiem tego samego to się za to zabiorę...

• czyli zakładając że wcześniej nie miałeś nic zrabowanego liczba sumarycznie lub w jednym ataku musi być mniejsza niż 890kk... znając GF to pewnie będzie 690kk :) dobra, to jak znajdę czas i potwierdzenie że nie wyłapię bana za wysyłki do idlaka z jednoczesnym rabunkiem tego samego to się za to zabiorę...

Żarcie nie jest uwzględniane w zasadach pushu, więc ślij i kradnij, ile chcesz.

• U mnie też tylko raz wpadło, a wylatałem z 10k lotów. Kiedyś szacowałem że trzeba średnio około 3.5k lotów, czyli powinno na 95% po 10k lotów to osiągniecie wpaść

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Udało ci się ukończyć następujące osiągnięcie: Ukryte osiągnięcie - Supertropiciel
    Zadanie osiągnięcia: Aby twój lud mógł się wyżywić, przelała się twoja krew. W nagrodę otrzymujesz 100 pkt. osiągnięć. Oprócz tego otrzymujesz:

Tytuł - Niszczyciel przekąsek.

Tak więc zabrałem się za te kradzieże jedzenia. Na początku kradłem paczki po 100kk i po miliardzie z kawałkiem nic. Zacząłem kraść po 200kk i dalej nic. Więc dozbierałem trochę, zrobiłem błąd bo już byłem znudzony i bez taktyki posłałem na pałę coś 1,13 miliarda pożywyenia na idlaka, i puściłem z 10 fal żeby to wyczyścić, i już o 20:56:47 wpadło osiągnięcie w tej samej sekundzie co pierwszy raport, w którym zajumałem 568,533m jedzenia.

Podejrzewam że suma wielu ataków tutaj nie działa bo do kupy byłe tego z 3 miliardy, chodzi bardziej o jednorazową kradzież. I mogę to zawęzić do "kwoty" pomiędzy 200 a 568kk pożywienia.

Obstawiam że będzie to okrągła liczba 500kk. Mam nadzieję że pomogłem :) mogę jakieś screeny porobić w razie czego jakby ktoś nie dowierzał i potrzebował weryfikacji.

Zdrówko

P.S. Screeny już mam przygotowane ale nie wiem czy głupi jestem ale jak chcę dodać obraz to po kliknięciu w source nic się nie dzieje i nie mogę wybrać plików z komputera :)

• Ponieważ poza 1 trofeum mamy więszość ustalone, to pozostaje dopieszcznie tego co jest, a mam tu na myśli takie sytuacje jak powyższa.

Nie da się zacytować tabeli (1 post), wiec wstawiam screena :

Ukryte-trofea-5-7-25.png

Tematy wymagające dopracowania czy potwieedzenia jak się komuś chce bo np. akurat robi to osiągniecie i chce mieć wkład w tę analize.

1. Bohater Rebeliantów - szansa w manewrze Hamilla-Promilla. Stawam że jest to 1/1000, ale to na podstawie 2 pomiarow, jak to zrobicie to podajcie ile prób potrzebowaliście.

2. Talent impr. - czy atak 9999 kolonizatorów też działa, czyli czy 10k to minimalna liczba, przy której zalicza?

3. Niszczyciel przekąsek - teraz mamy przedział między 200 a 568kk (wg zbyn1u). Warto by poznać jaki najmniejszy rabunek jedzenia wystarcza i czy jest to 500kk?

4. Hurtownik - przedział od 300 do 373 przedmiotów.

5. Liczykrupa - czy jest to 50 czy 52 itemy. Ostatnio wpadłem na to, że przy większości eventów z nagrodami jest dokładnie 17 nagród do odebrania, więc aktualnie stawiam że jest to 3*17=51 przedmiotów, czyli zaliczenie w pełni 3 eventów. (ma to sens w moich pomiarach ale to jeszcze potwierdze przy następnym evencie z nowego uni)

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Bohater Rebeliantów - szansa w manewrze Hamilla-Promilla. Stawam że jest to 1/1000, ale to na podstawie 2 pomiarow, jak to zrobicie to podajcie ile prób potrzebowaliście.

Chwytliwa nazwa manewru. Prawdopodobieństwo 1/1000 (Model) na zniszczenie GS przez LM jest moim zdaniem dość dobrym przybliżeniem. Przeglądałem dane z discord, skąd na podstawie 10 pomiarów, które znalazłem, wychodzi około 1/1200 (Pomiar). Dla ścisłości dodam, że wzór na prawdopodobieństwo skumulowane pk sukcesu po k próbach (zakolorowane w tabeli) dla rozkładu geometrycznego o jednostkowym prawdopodobieństwie sukcesu p=0.001 to:

pk = 1–(1–p)k

Manewr-Hamilla.png

Jeżeli rzeczywiście 1/1000 jest prawidłowym prawdopodobieństwem sukcesu, wówczas średnia liczba prób (63%) to 1000±999. Dla rozkładu normalnego częstokroć przyjmuje się bardziej rygorystyczne przedziały (95% i 99%), dla których średnia liczba prób wynosi kolejno 3000 i 4600 prób (rozwiązanie równania 1-0.999^x=0.95).

Podsumowując, 3000 prób GS vs LM powinno w zupełności wystarczyć pod warunkiem, że model jest prawidłowy.

Czyżby 5 lipca były urodziny założyciela ogame - Legor? Cóż za ego :trollface:

Nie znalazłem potwierdzenia tej informacji, jednakowoż słyszałem, że 5 lipca to nie urodziny Legora tylko Portfolio managera (Martin "WeTeHa" Liedtke)

https://pl.ogame.gameforge.com/ajax/main/credits

• Biggest Fan

You are always there for your empire, which is why you rank among the best of the best!

a co to za ukryte osiagniecie?

Gratuluje odkrycia, pytanie co zrobiłeś jakąś sekretną liczbę razy?

• "Zawsze jesteś w gotowości" - na 99,99% to ten zleakowany dotyczący (wtedy) 365 dni bez urlopu/nieaktywności, ale skoro dostał go teraz, to oznacza, że zmieniły się warunki (bo nie minęło 365 dni od wprowadzenia osiągnięć). Tylko pytanie na jakie, skoro nie wyskakuje to teraz większej liczbie osób.

• "Zawsze jesteś w gotowości" - na 99,99% to ten zleakowany dotyczący (wtedy) 365 dni bez urlopu/nieaktywności, ale skoro dostał go teraz, to oznacza, że zmieniły się warunki (bo nie minęło 365 dni od wprowadzenia osiągnięć). Tylko pytanie na jakie, skoro nie wyskakuje to teraz większej liczbie osób.

Hmmm, to też bym dostał, bo nie biorę urlopów i loguje się codziennie. No chyba, że liczy dni na każdym koncie w lobby i sumuje.

"Po co robić dolne partie pleców? Laski na to nie lecą..." ~Paulo Coelho

:whocares:

Hmmm, to też bym dostał, bo nie biorę urlopów i loguje się codziennie. No chyba, że liczy dni na każdym koncie w lobby i sumuje.

Albo policzyło dni ogólnie, a nie od wprowadzenia osiągnięć. Bo tak by to np w moim wypadku wyglądało.