PORADNIK JAK MNOŻYĆ SUROWCE

• Akurat Majs tutaj ma rację, na tym polega dorabianie się a nie dokładnie do interesu.

Każdy by chciał kupować jak najtaniej a sprzedawać jak najdrożej, na tym to polega. Jeżeli się mieści handel w widełkach to jest legalny.

A to że Polacy kombinowali na milion różnych sposobów, to wymusiło bat w postaci darowizn. Na innych społecznościach tego nie ma, bo tam nie było do tej pory takich kombinatorów.

I tu się zgodzę, taniej jest złożyć się w 5-6 osób i spompowac jakieś jedno konto, i później czerpać z niego zyski (czyt kupować potem na nim paczki i wysyłać do słabszych w postaci handlu niż paczkowac słabsze konto) bo przykładowo jak ma X2 wydobycie czy nawet większe to na dłuższą metę i tak wyjdzie taniej jak się koszty rozłoży na czas i ludzi.

I tak jak Fenrir wspomniał - przed paczkami, czy na początku ich istnienia, wiele osób które zbierało na astro korzystało z metody kupuj tanio, sprzedaj drogo. Nie wymyślacie koła na nowo. Teraz po prostu skala tego was przerosła.

• zadam wam jedno pytanie. Kiedy w historii Polskiego narodu, jakiekolwiek regulacje i ograniczenia powstrzymaly Polaka przed obejsciem wszelkich obostrzen na niego nalozonych?? Skoro cale wieki zmuszeno nas do szukania rozwiazania kazdego ograniczenia. Im wiecej obostrzen i ograniczen ty Polak byl bardziej tworczy. Wszystkiego nie da sie uregulowac tak aby nie cierpieli na tym inni, to poprostu nie wykonalne. Socjalizm aby wszyscy mieli po rowno nigdy nie zadzialal i nie zadziala. Jedyna naprawa tej gry idzie przez zlikwidowanie paczek surowcow, ale konia z rzedem temu kto przekona GF aby to zrobili, skoro z tego maja najwieksze zyski.

''Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem" - Mark Twain

• Witam was.

mam tylko jedno pytanie, z tego co tu widze z osob zainteresowanych tym postem wiekszosc korzystało z tureckiej anty :)

kiedy ona była i miała mała grupa ludzi dostep to Ci którzy to uzywali byli spoko a inni to lamusy ?

moje pytanie jest nastepujace Turecka anty była spoko i wszyscy co korzystali byli spoko ?

wsniosek nasuwa sie sam, jak grupa graczy ma patent i udaje im sie to wszystko jest spoko ale jak inni to fuj ?

pozdrawiam

• To są dwa różne tematy.

1. Handel, o którym pisze majs

2. Omijanie zasad darowizn przy pomocy handlu (tego dotyczy ten temat)

Idąc tym tokiem rozumowania, jeżeli handluje z kimś kto się zgodził po minimalu to automatycznie wpadam do punktu 2 ?

Z definicji darowizna to pieniądze ( surowce) które są własnością darczyńcy i on przekazuje to komuś innemu nie chcąc nic w zamian.

Natomiast handel to wymiana dobrami po uprzednim uzgodnieniu ceny.

Darowizna to trochę takie pompowanie gracza B przez gracza A.

To co można zaproponować tutaj to ograniczenie przeliczników, bo obecne są szerokie i mogą powodować "ciekawe" tranzakcje.

• jest ograniczenie przelicznikow, 3/2/1 maksymalny 2,5/1,5/1 minimalny i w tych widelkach ma odbywac sie handel

''Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem" - Mark Twain

• To są dwa różne tematy.

:/

No właśnie majsik, nie rozumiesz tej różnicy, to nie zawracaj sobie tym główki :)

To są dwa różne tematy.

Idąc tym tokiem rozumowania, jeżeli handluje z kimś kto się zgodził po minimalu to automatycznie wpadam do punktu 2 ?

Nie. Co innego nieświadome handlowanie po minimalu jak u majsa (taki ekowiec nasra na to co z tym majs robi), a co innego celowe mielenie surki u handlarza, aby ominąć darowizny.

Właściwie to nic do tego nie mam, ale sam z ciekawością czekam na wypowiedź teamu, bo nie wiem czy magazyny już podnosić :trollface:

• temat do zamknięcia bo jest tylko jedno wytłumaczenie tej sytuacji:

darowizna jest zła bo jest darmowa

handel jest dobry, bo trzeba wydać anty i gf na tym zarabia

To nie jest darowizna, tylko handel w czarnej strefie :]

Nigdy regulamin nie nadążał za polską społecznością i pewnie nowy update też obejdą, ale to nie znaczy, ze temat trzeba porzucić i nic z tym nie robić ;)

• Wg mnie są do tego tematu dwa podejścia:

-pierwsze, w którym zakładamy że spekulacje handlowe SĄ częścią gry i sposobem na zdobywanie surowców, wtedy powinniśmy ustawić bardziej liberalne widełki przeliczników, aby handlarzowe 3:2:1 było mniej więcej PO ŚRODKU skali, a nie na jej końcu, na przykład coś w stylu 2,5:1,5:1 - 4:3:1, i w ten sposób handel w żadną stronę nie był zbyt poszkodowany względem handlarza (oczywiście o ile znajdziemy łosia który nam coś sprzed bo mniej korzystnym dla siebie przeliczniku, a to jak go do tego przekonamy to już zupełnie inna sprawa)

-w drugim zakładamy że spekulacje na handlu NIE są częścią gry i wtedy handel tylko po jedynym prawilnym 3:2:1.

Osobiście uważam że pierwsza opcja jest sensowniejsza, bo jak zauważył Khal Drogo na każde ograniczenia wcześniej czy później znajdzie się sposób. Natomiast obecne rozwiązanie w którym da się zarobić względem handlarza tylko na handlu w jedną stronę jest kompletnie bez sensu...

• Ale skoro handel mieści się w widełkach to niby za co można wyłapać bana ? Czy jest gdzieś ograniczenie że nie mogę handlować 1000 razy tylko moge np 1 raz dziennie czy 10 razy w miesiącu ?

• Jedna uwaga limity darowizn są wprowadzane sukcesywnie do innych społeczności i myślę że na tym to się nie skończy. To że obecnie nie ma możliwości generowania kodu przekazania to też nie przypadek uważam. Z handlem zobaczymy jak będzie...

• Wg mnie są do tego tematu dwa podejścia:

-pierwsze, w którym zakładamy że spekulacje handlowe SĄ częścią gry i sposobem na zdobywanie surowców, wtedy powinniśmy ustawić bardziej liberalne widełki przeliczników, aby handlarzowe 3:2:1 było mniej więcej PO ŚRODKU skali, a nie na jej końcu, na przykład coś w stylu 2,5:1,5:1 - 4:3:1, i w ten sposób handel w żadną stronę nie był zbyt poszkodowany względem handlarza (oczywiście o ile znajdziemy łosia który nam coś sprzed bo mniej korzystnym dla siebie przeliczniku, a to jak go do tego przekonamy to już zupełnie inna sprawa)

-w drugim zakładamy że spekulacje na handlu NIE są częścią gry i wtedy handel tylko po jedynym prawilnym 3:2:1.

Osobiście uważam że pierwsza opcja jest sensowniejsza, bo jak zauważył Khal Drogo na każde ograniczenia wcześniej czy później znajdzie się sposób. Natomiast obecne rozwiązanie w którym da się zarobić względem handlarza tylko na handlu w jedną stronę jest kompletnie bez sensu...

Czyli lepiej będzie jak gracz A wyśle graczowi B 2.000.000.000.000 dexu, ten wymieni to u handlarza to za 6.000.000.000.000 krychy i odeśle po min przeliczniku 3.000.000.000.000?

Wtedy zostanie mu 3.000.000.000.000 zamiast obecnych 1.000.000.000.000

Faktycznie świetne rozwiązanie :lool:

• Czyli lepiej będzie jak gracz A wyśle graczowi B 2.000.000.000.000 dexu, ten wymieni to u handlarza to za 6.000.000.000.000 krychy i odeśle po min przeliczniku 3.000.000.000.000?

Piłeś ? Nie stosuj matematyki ;)

Wiem wiem, masz teraz zagadkę. Wyjaśniam - jeśli uzyskasz u Handlarza 3 sztuki krysztalu za 1 deuteru - Nobla masz w kieszeni ;)

• Dziwi mnie jedno. Że nagle jest o to wielki ból dupy tylko z powodu iż tudzież ówdzie gdyż ktoś nagle się zorientował ze można tak robić. Temat znany od "dekad" a przynajmniej od kilku lat. Nigdy , no powiedzmy nigdy nikt jakoś specjalnie go nie nagłaśniał... ale nagle wielkie halo bo ktoś.... czy to jest nielegalne?? Nie, nie jest nielegalne. Czy gdzieś jest jakiś zapis ze tak nie wolno ? No nie ma. A gdyby był czy coś to zmieni ? Nie, nic nie zmieni bo przy braku jakichkolwiek kar w tej grze i konsekwencji ich nakładania - tak braku bo tydzień bana gdzie powinien być perm jest jedynie darmowym urlopem a nie karą- może być nawet napisane że trzeba grać w stringach siedząc na ryżu a i tak będzie to co jest.

Dodawanie kolejnego zapisu ze nie wolno ci handlować po takim czy takim kursie... ludzie devile i inne wynalazki dajcie sobie spokój. To nic nie zmieni. Nic tu nic nie zmieni a co dopiero skupianie się na jakichś pierdolach. Jeszcze tego by trzeba żeby na sztywno ustalać przeliczniki handlu np. Pod względem ilości pkt graczy. Widełki dla 1 mln pkt to tylko taki, dla 500mln to tylko taki....

Tu i tak nic się nie zmieni. Nie zmieni to że ktoś dostanie perma bo powinien a nie dostał. Nie zmieni się też to że będzie miał kto obiektywnie bez odgórnych dyrektyw te kary dawać.

A jak dupa boli bo ktoś był cwany to do proktologa. Szkoda że nie ma poradników jak kręcić faktycznie wały w tej grze i być bezkarnym bo brakło by miejsca na serwerach od tematów tutaj.

P.s hipotetycznie gdyby się okazało że formalnie taki proceder będzie zakazany to ja mam pytanie, kto będzie tego pilnował i egzekwował?? Chyba kur... człowiek Dynia któremu zwiała świnia , bo na pewno nie teamowcy. Raz ze ich nie ma, dwa ze wszyscy wiedzą jak team działa a raczej jak nie działa wtedy kiedy trzeba.

#comozeteamaczegomuniemcyzabronili.

• Wiesz raczej chodzi o to czy gracz A będzie chętny to zrobić. Bo jak dogadają i będzie bardzo chciał przekazać surowce to zrobi to i tak i tak, a ty nawet pogratulujesz w ST z tego przekazania.

• ja jeszcze dodam od siebie że przestudiowałem wszelkie zapisy w zawiłych Ogamowych regulaminach, i jeżeli nie zyskuje na tym gracz mocniejszy to niestety ale proceder jest legalny.

• Czyli lepiej będzie jak gracz A wyśle graczowi B 2.000.000.000.000 dexu, ten wymieni to u handlarza to za 6.000.000.000.000 krychy i odeśle po min przeliczniku 3.000.000.000.000?

Piłeś ? Nie stosuj matematyki ;)

Wiem wiem, masz teraz zagadkę. Wyjaśniam - jeśli uzyskasz u Handlarza 3 sztuki krysztalu za 1 deuteru - Nobla masz w kieszeni ;)

Chcesz się czepiać, to najpierw poczytaj kontekst w jakim jest to pisane. Albo przynajmniej przeczytaj to co pisałem, bo nawet nie czytając zacytowanej odpowiedzi, do której się odnoszę, to i tak widać, że coś jest nie tak i właśnie o tym piszę...

Ale też Ci wyjaśnię zagadkę, skoro też byłeś na tyle uprzejmy :* - odniosłem się do proponowanego przez Zolwia zwiększenia zakresu przeliczników na 2,5:1,5:1 - 4:3:1

• Y sprzedaję Blubberowi 3kkkk kryształu po minimalnym przeliczniku za deuter, otrzymuję 2kkkk deuteru, który następnie wymienia u handlarza za 4kkkk kryształu. Realny zysk na takiej operacji wynosi 1kkkk kryształu(1 MILIARD punktów).

Zarabiać można w rózny sposób, a ten mechanizm od kiedy pamietam był powszechny i legalny, jak w realu ,,zawsze ktos jest na górze, a ktoś na dole,, :trollface:

Liczby mię nie dziwia, bo max u handlarza trzeba nawet 9 kliknięc , czyli 2/3 paczki. Bez tego 1 k na końcu, co by nie mowić imponujacej liczby, z handlu wychodzi sie na 0.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Ogolnie i w skrocie. Nikt nie bedzie mi narzucał po jakim przeliczniku mam z kims handlować. Byle się mieścił w regulaminowych.

Po dwa nikt mi nie będzie narzucał co mam robić z anty , jak mam ustawiać handlarza za anty i co i ile u niego mielić. Jak ktoś ma ból dupy bo myśli że będzie inaczej to polecam przestać grać w tą grę albo zacząć pilnować swoich wałów i przekrętów bo nie ma ludzi bez skazy .

A wybielać to można zęby a nie siebie. Zamiast skupić się na faktycznych problemach szukacie ich tam gdzie ich nie ma. Tak było jest i będzie a dzięki autorowi tematu będzie to teraz jeszcze popularniejsze. I nikt na to nic nie poradzi bo mi nikt narzucał odgórnie nie będzie ani nie może jak mam korzystać z handlarza w grze.