Pomysły do nowych klas sojuszowych

• Z uwagi że klasy dopiero weszły w życie na pewno każdy będzie miał możliwość przetestowania i zwrócenia uwagi na kilka kwestii, pomysłów itp.

Ja mam parę uwag do Klasy WOJOWNIK:

1. Dobrze aby w ustawieniach gry dotyczącej szpiegowania systemowego była możliwość wyboru opcji (nie skanuj sojuszników 1 opcja) (nie skanuj planet z aktywnością 2 opcja) - bo systemowo skanuje wszystko a dobrze aby pewne opcje dało się samemu wybrać - bo skanując pojedynczo ustalam sobie że nie chce skanować tych planet z aktywnością w danym układzie lub sojuszników bo i po co)

2. Skoro Handlarz daje 5% do wydobycia "wszystkich planet" (a nie dajmy na to dla 2 najmocniejszych) może Wojownik dostałby te 5% do prędkości flot "ogólnie" a nie tylko z misją do sojuszników bo to trochę takie niewyrównane wtedy się wydaje.

OGÓLNE UWAGI DO WSZYSTKICH KLAS:

Może zmiana klasy nie powinna obciążać tylko założyciela tylko wszystkich po równo członków skoro każdy z opcji sojuszowych korzysta tak samo? i np. obciąża 25k-30k antymaterii od każdego (jeśli ktoś tyle by nie miał z sojuszników automatycznie antymateria pobierana jest po równo od pozostałych za niego) - byłoby to uczciwsze i niezależne od ilości członków bo:

1. Sojusz 50 osobowy mogłby przelać dajmy na to po 2zł na konto założyciela - ten doładowuje za 100zł antymaterii aby zmienić klasę. A sojusz 10 osobowy musi przelać po 10zł założycielowi aby ten nie był stratny przy zmianie klasy sojuszu - więc jeśliby każdy z członków płacił tyle samo niezależnie od ilości członków myślę że wyrównałoby to zasady (w końcu każdy gracz za zmianę klasy osobistej musi zapłacić tyle samo czyli 500k anty?

Jak jakieś mi się nasuną jeszcze zasady przeedytuję posta.

EDIT 1:

Skanowanie systemowe wysyła sondy szpiegowskie na porzucone planety (jeśli ma się ustawione skanowanie nieaktywnych graczy) - a nie powinno skanować porzuconych planet bo tylko slot zajmuje

EDIT 2:

Pomysł z tymi +1lvl napedów jest sensowny po co kombinować z % przyspieszaniem jak mozna po prostu dać +1 lvl napędu i będzie fajnie. Można ewentualnie tak dać jak pisze holon (+1lvl nadprzestrz dla wojownika, +1 impuls dla naukowca i +1 dla handlarza) brzmi sensownie

• Wojownik dostałby te 5% do prędkości flot "ogólnie"

Ja myślę, że powinni zwiększyć wartość bonusu prędkości floty, 10% to niezmiernie mało. Kiedyś myślałem, że to ma być -10% czasu lotu do celu, taki bonus by dużo dał i byłby sensowny.

Równie dobrze mogliby rozdać zamiast tego +1lvl do każdego napędu, oraz dodatkowy +1lvl dla danej frakcji sojuszu, albo +2lvl dla danej frakcji, albo jeszcze inaczej:

Dla wojownika byłby to nadprzestrzenny (ataki)

Dla naukowca impulsowy (farming, ekspy)

Dla handlarza spalinowy (transport)

Zwiększenie prędkości dzięki napędom

Za każdy odkryty poziom napędu spalinowego prędkość statków używających tego napędu (transportowce, Lekkie myśliwce, Recyklery, Sondy szpiegowskie) wzrasta o 10%.

Czyli klasa daje dokładnie tyle samo co badanie +1.

Do tego masz kalkulator: https://proxyforgame.com/pl/ogame/calc/flight.php

• No dla Handlarza bonus do pojemności magazynów na moonie to nieśmieszny żart jest.

Też chciałem to poruszyć, ogólnie uważam, że zbieracz/handlarz jest chyba najmniej "dopieszczoną" klasą. Większe magazyny na moonie to jest nic nie warta opcja, w porównaniu ze szpiegostwem systemowym lub falangą systemową.

• Ja natomiast opowiadam się za następującą opinią: https://board.en.ogame.gamefor…ostID=7147957#post7147957

Temat dotyczy zwózek systemowych, w sumie ciekawe, ale jednak to już szaleństwo...

Rozkład frakcji sojuszu jest rzekomo na tę chwilę taki:

- 78% handlarz

- 14% wojownik

- 9% naukowiec

Statystyka nie jest równa, jednocześnie widać, która frakcja wymaga poprawy - naukowiec. Wybierając naukowca mamy m.in. 10% szybsze ekspy. Na handlarzu też mamy 10% szybsze transportery, pioniery są zawsze najszybsze, więc wysyłanie ekspedycji szybciej to żaden bonus. Jedyne co to to falanga + planety. Jest to więc frakcja pod kolonizację albo "współpracę" z graczami jako sojusz szpiegowski. Raczej sojusze mające wielu członków nie przystałyby na taką frakcję, pod warunkiem, że za większość kont myśli jakaś trójca święta. Nie ma jednak sensu wchodzić w teorie spiskowe, lepiej zastanowić się co warto poprawić. Magazyny na księżycu można uważać za żart albo po prostu zbędnie podaną informację, magazyny to magazyny.

Frakcja naukowca powinna przede wszystkim mieć szybsze badania o kolejne 25% tak jak klasa Odkrywca, podobnie pozostałe frakcje mogłyby mieć skrócone czasy budowy kolejno budynków dla handlarza i w stoczni dla wojaka. O bonusowych napędach badań zamiast tego wybiórczego przyspieszenie o 10% pisałem. Co jeszcze?

Może handlarz powinien mieć jakąś zniżkę u handlarza surowców i złomu, powiedzmy 10%? Podobnie naukowiec na skracanie badań a wojak na skracanie floty.

• rzekomo

Nie rzekomo. Taki jest. Sama liczyłam. :rolleyes:

Statystyka nie jest równa, jednocześnie widać, która frakcja wymaga poprawy - naukowiec.

Kont powyżej 20kk punktów na ogame.pl jest 4501.

powyżej 90% przyrostów w eko ma 1379 osób.

80-90% jest 774 osoby.

Do magicznego 50% masz 3229 osób.

Czyli 72% ludzi głównie wydaje na eko.

Badań powyżej 50% ma 176 osób.

Więc pewnie nawet po dodanie mega bonusa ludzie się nie rzucą na tą klasę.

Chyba że dodają bonus eko. :fgrin:

zefir jesteś top 1 w badaniach! 92% :rolleyes2::rolleyes2:

Mnie trochę dziwi że klasę nazwano Naukowcem a nie ma ona żadnego bonusu związanego z badaniami.

Mam wrażenie że... dla GF Naukowiec to nie tylko badania ale ekspedycje.

• holon według mnie naukowiec najbardziej przydatny na starcie uni dając troszkę szybsze expy i bonus do pól planet dlatego teraz jest ich tak mało wystartuje nowe uni to proporcje się zmienią tak mi się wydaje

• A niech by dali żeby Naukowiec znajdował 9x więcej antymaterii na ekspedycji to biorę w ciemno. To jest bonus wart uwagi. Każdy może sobie tę anty przeliczyć na paczki metalu i bonus % wydobycia.

Plusem tych widocznych różnic jest to, że w sojuszu głosowania przechodzą przez aklamację. Zatem nie powoduje to ewentualnego podziału o ile oczywiście założyciel jest aktywny. To jest najważniejszy argument za tym, że GF nie zawsze warto krytykować, tylko rozważyć wszystkie za i przeciw.

troszkę szybsze expy

To nie ma znaczenia, handlarz ma taki sam bonus (10%) - co prawda tylko na transportery, a jak ślesz z pionierami to także nic nie zmieni bo pioniery są prawie zawsze dużo szybsze od mt/dt.

• Przypomina mi się sytuacja z początku aktualizacji klas - odkrywca OP - piraci/anty/przedmioty, 'poszli' po rozum do głowy i naukowiec już nie jest tak przegięty jako jej uzupełnienie.
    Czuję, że prędzej czy później będzie buff z racji aby warto jednak było kupić za 500k anty zmianę - w domyśle, bo wystarczy nowy sojusz aby ją zaoszczędzić. Jak będzie, zobaczymy :kawa:

u4 / u10 / u12 / u14 / U34! / 45 / FORNAX / Virgo / Janice # Argo / GOTU - SHINTO / IFA / TeSMURFY / SMURFS / TWD

Qunatum [ OFF ] | u68 [ ON ]

Z OGame od 2005r | Stary SowaBezOka na forum

• Wystarczy żeby nowy sojusz nie dostawał za darmo na start klasy nawet po 14 dniach istnienia - inwestują ci którym faktycznie na sojuszu zależy (całkiem wredne rozwiązanie). Sensowne by było wówczas dodanie itemów w evencie z nagrodami.

Na ten moment można po prostu stworzyć 2 sojusze widmo i można zmieniać co 3 dni. Myślę, że jedyną przeszkodą w tych oscylacjach jest esencjalizm bo choć nie ma z tego faktu żadnych profitów, prawie każdy się do czegoś przywiązuje. Wszystko oczywiście przy założeniu, że bonusy się kiedyś zmienią i pojawi się logiczna potrzeba zmiany frakcji. Poza tym sojusze to też wojny, czasem nie można tak po prostu się wykasować a klasę zmienić warto.

Tutaj głównym problemem jest to że jedna osoba ponosi cały koszt. Dobrze by było, gdyby można robić zrzutkę do jakieś puli antymaterii sojuszowej. Np. przelewanie 1/10 dziennego dochodu anty z ekspów to nieduże obciążenie a portfel sojuszu rośnie. Tak pomyślałem, że w zasadzie mimo kontrowersyjności takiego portfela sojuszowego, to całkiem ciekawy pomysł. Co gdyby można go zasilać także trycium. Im sojusz aktywniejszy tym więcej anty po przeliczeniu z trytu zbiera do wspólnej puli.

• Bank 'gildyjny/skarbiec'! w nie jednej grze to funkcjonuje i sprawia bardzo dobrze swoją funkcję, mam tu na myśli choćby ulepszenia 'sojuszu' - to też fajny temat do rozmyślań za odpowiednią ilość anty dajmy na to podnosi % pełzaczy, przyśpiesza floty czy zwiększa ilość ekspedycji.

Składki uznaniowe/tygodniowe/miesięczne/aby dołączyć przy starcie nowego uni i pompować w bonusy albo tak jak Holon wspomniałeś móc po prostu zrobić zrzutkę i zmienić klasę :thumbup:myślę, że aspekt p2w by się zatarł gdyby spokojnie można było to rozwijać właśnie za anty z eventów czy expa bez przegiętych cen za ulepszenia.

u4 / u10 / u12 / u14 / U34! / 45 / FORNAX / Virgo / Janice # Argo / GOTU - SHINTO / IFA / TeSMURFY / SMURFS / TWD

Qunatum [ OFF ] | u68 [ ON ]

Z OGame od 2005r | Stary SowaBezOka na forum

Edited once, last by zara ().

• według mnie naukowiec najbardziej przydatny na starcie uni dając troszkę szybsze expy

To jest bonus 10% do prędkości podstawowej a nie do czasu ekspedycji.

Lecąc na 16 pozycję w swoim układzie obecnie dzięki Naukowcowi bonus ten (przynajmniej dla mnie) wynosi 20 sekund w jedną stronę - zamiast 27 minut i 7 sekund, floty lecą 26 minut i 47 sekund.

Czyli pozwala zaoszczędzić 40 sekund w obie strony. W skali dnia, przy 8 obrotach flotami uzyskuję w bonusie całe 5 minut X/

Podobnie jest z falangą układów - koszt 40k deu to równowartość 8 skanowań za 5k deuteru. Czyli opłaca się korzystać tylko w układach, w których jest 8 i więcej planet aktywnych graczy (nie będących w danym momencie na urlopach). Ile jest takich układów w gali? Poza tym - najczęściej interesuje nas jedna konkretna planeta i widok ewentualnych lotów z pozostałych planet w układzie tylko zaciemniałby nam obserwację.

Bonus dla planet jest ok, ale jak często z niego się korzysta? Góra kilkanaście razy w ciągu całej gry...

Tymczasem przyśpieszenie lotów u Handlarza działa cały czas we wszystkich misjach (faming / handel / fs). Przez cały czas ma się też zwiększoną pojemność magazynów.

Wojownik skorzysta z +1 do badań w każdym wykonanym skanie, ataku czy obronie.

Dlatego dziwię się, że ktokolwiek poza mną zdecydował się na wybór Naukowca. A jednak kilka takich sojuszy przewija mi się w raportach szpiegowskich na uni68.

zefir jesteś top 1 w badaniach! 92% :rolleyes2::rolleyes2:

8)

Top10 badań PL (na uni x1x8), top32 badań PL (wszystkie prędkości)

Badania stanowią 79,23 % wartości konta

• Ja natomiast opowiadam się za następującą opinią: https://board.en.ogame.gamefor…ostID=7147957#post7147957

Temat dotyczy zwózek systemowych, w sumie ciekawe, ale jednak to już szaleństwo...

Dlaczego szaleństwo?
    Bardzo dobry pomysł, sam o tym myślałem już od jakiegoś czasu. W ustawieniach wybierasz cel i jednym kliknięciem zsyłasz surowce. Świetnie ułatwienie, tego brakuje.

Co bym zmienił, aby wyrównać klasy:

Handlarz Naukowiec Wojownik
    transportery otrzymują dodatkowo 10% do prędkości dodatkowe 10% do prędkości w drodze do celu ekspedycji loty o 10% szybciej do sojuszników.
    dodatkowe 5% produkcji surowców możliwość przeprowadzania 2 badań jednocześnie +1 poziom do badań bojowych
    dodatkowe 5% produkcji energii / + 1 poziom do technologii energetycznej + 1 poziom do technologii komputerowej +1 poziom do techniki szpiegowskiej
    pojemność magazynów i transporterów zwiększa się o 10% w razie kolonizacji gracze otrzymują o 5% większe planety pojemność recyklerów zwiększa się o 10%
    Dostęp do systemowego zbierania surowców Dostęp do systemowej falangi Dostęp do systemowego szpiegostwa
  • Może faktycznie źle to określiłem jako szaleństwo. Miłem tutaj na myśli inny poziom złożoności problemu. Szpiegowanie i falanga w galaktyce to nie to samo do zaimplementowania co wysyłanie dt z surowcem z automatu, z każdej, niekażdej planety. Dużo czynników tutaj dochodzi jak np. zostawienie pewnej ilości deuteru na planecie, ba może nie być dosyć deuteru by wysłać surowiec, pojemność, godziny dolotu (% prędości) etc. Oczywiście wszystko jest do zaprogramowania, wszystko zależy czy programiści GF by podołali skoro mają dużo niecierpiących zwłoki problemów i nieprędko je rozwiązują. Możliwość 2 badań ciekawa, podoba mi się ten pomysł. Dodałbym jeszcze +2lvl napędów dla kolejnych frakcji - spaliny, impuls, nadprzestrzenny zamiast tych bonusów prędkości lub w połączeniu z nimi. Może jeszcze coś wpadnie ciekawego to się zgłosi te pomysły.

• Może faktycznie źle to określiłem jako szaleństwo. Miłem tutaj na myśli inny poziom złożoności problemu. Szpiegowanie i falanga w galaktyce to nie to samo do zaimplementowania co wysyłanie dt z surowcem z automatu, z każdej, niekażdej planety.

Czy ja wiem czy to takie skomplikowane. :)

Szpiegowanie masz

- moony i / lub planety

- aktywny i / lub nieaktywny

- ignoruj XX minut.

Jak widzisz szpiegowanie sprawdza 3 warunki.

Dużo czynników tutaj dochodzi jak np. zostawienie pewnej ilości deuteru na planecie, ba może nie być dosyć deuteru by wysłać surowiec, pojemność etc.

Gram 16 lat na koncie ekowym i jeszcze nigdy nie zostawiałam deuteru przy zwózce. Bo i po co? Będzie potrzebny to się wykopie.

Mówisz brakuje deuteru? Chyba tylko na NOWEJ, kilkudniowej planecie jak jeszcze nie postawimy kopalni deuteru. Potem spokojnie deuteru wystarczy na zwózkę z eko. Nie trzeba nic dosyłać.

Ja tu widzę warunki:

- stacjonuj lub transportuj

- statek którymi robimy zwózkę

Algorytm wybiera potrzebne statki i robi zwózkę wybraną misją. Jeżeli nie ma ładowności to zabiera tyle surowców na ile pozwala ładowność. Jeżeli jakimś cudem brakuje deuteru - to jest to problem gracza. Tak samo jak z ładownością.

To ma być pomoc jak przy szpiegowaniu a nie bot grający.

• A widzisz, mój staż pod względem konta jest niewiele krótszy, a jednak mamy trochę inne podejście do zwózek. Nie trudno o sytuację gdy z ekspów lub farm naklepiesz więcej surki niż masz ładowności. Wówczas lepiej zostawiać deuter na planecie na kolejny transport, który może nadejść dość szybko- np. za sprawą teleportacji floty. Dodatkowo bardzo ważny czynnik czyli czas, gdzieś może się opłacać lecieć na 50% i oszczędzić deuter, gdzieś musisz stacjonować, a gdzieś tylko transportujesz.

Do czego zmierzam: Jeszcze jeden istotny warunek, a w zasadzie zbiór, to ustawienia planetarne pod kątem zwózki. W zakresie ustawień planetarnych leży wybór wszystkich niezbędnych ustawień. Niekiedy chcemy lecieć pełną flotą, a niekiedy tylko tyle, aby starczyło miejsca. Twoje warunki by może i wystarczyły ale rozróżnienie planetarne jest konieczne.

Inne pytanie, czy jeżeli flotę stacjonujemy, to przy pomocy funkcji odwrotnej do zwózki możemy ją z powrotem rozlokować z jednej planety? To by też się przydało.

• To ma być pomoc jak przy szpiegowaniu a nie bot grający.

Jestem tego samego zdania. Prosty mechanizm. Skąd czym i dokąd. Wybierasz w ustawieniach jakie statki: mt, dt czy oba (tylko transportery żeby skrypt nie był extra opcją na ucieczkę całą flotą z surowcami w 1 sekundę przed atakiem) potem wybierasz z których planet ma być zsyłka i wybierasz kordy i misję celu. Flota leci na 100%.
    Jak nie masz wystarczająco paliwa albo ładowności - trudno, skrypt podniesie tyle statków i zabierze tyle surowców na ile starczy ładowności i deuteru. Jak chcesz wysłać na inną prędkość, zabrać mniej surowców to robisz to ręcznie. To miałoby wyeliminować 9 kliknięć razy ilość planet.

Dodałbym jeszcze +2lvl napędów dla kolejnych frakcji - spaliny, impuls, nadprzestrzenny zamiast tych bonusów prędkości lub w połączeniu z nimi.

Ja bym zostawił jak jest. Dodając wojownikom 2 lvl napędu nadprzestrzennego skracamy i tak już szybki lot do przeciwnika. Już teraz nie można iść do kibelka czy zrobić sobie herbaty bez fsa, a co by było po dodaniu tych lvl? Robiłbyś zsyłkę i w tym czasie dostał złoma... Klasa ma ułatwić Tobie a nie uprzykrzyć grę innym ;)

Inne pytanie, czy jeżeli flotę stacjonujemy, to przy pomocy funkcji odwrotnej do zwózki możemy ją z powrotem rozlokować z jednej planety? To by też się przydało.

To ciekawy pomysł. Jakby zrobili systemowe zbieranie to systemowe rozlokowanie byłoby zabiegiem kosmetycznym..

• Jak na razie temat na boardzie, czyli ten, który może mieć potencjonalnie jakiekolwiek znaczenie uzyskał jedno niepolubienie. Zatem nie może być podstawią do promowania tego pomysłu. Nie jestem przeciwny, ale jestem sceptyczny ponieważ frakcja handlarza już teraz jest najlepsza, a ludzie grający flotą życzyliby sobie większych bonusów dla swojej frakcji. Bonus 10% prędkości jak słusznie zauważył zefir prawie nic nie daje, więc nie zgodzę się z opinią, że danie dodatkowego lvl napędu jest złe. Programiści już się namęczyli, więc na pewno nie zmienią tego co już zaimplementowali, ale mogą dodać jeszcze inne rzeczy.

Systemowe zwózki. Aby pomysł miał mieć jakieś szanse trzeba go umiejętnie przedstawić i wyjaśnić. Jakieś drzewko decyzyjne by się przydało, ludzie są z reguły leniwi i muszą widzieć funkcjonalność mechanizmu nawet w okrojonej formie. Mam propozycję: mogłoby to działać jak dedykowanie maili w skrzynce do odpowiednich folderów. Folderem jest planeta bazowa, a maile to floty.

Dla każdej planety dostępna jest tabelka, w której należy wypełnić następujące opcje:

- typ misji (transport, stacjonowanie)

- cel misji (koordy planety docelowej)

- kolejność statków (dt - mt - pion, mt - dt - pion, ...)

- Leć zgodnie z ładownością (tak/nie) (jeśli nie podajemy __ilość ___, gdy ilość>to co jest - leci tyle ile jest)

- % prędkości lotu

- kolejność załadunku surowców (m-k-d, m-d-k, k-m-d, k-d-m, d-m-k, d-k-m)

- zostaw deuteru: __ilość___

Funkcja odwrotna "jest zabiegiem kosmetycznym", czyli jak to ma dziać? Gdyby dla danej planety można wybierać misje sposobem jak powyżej, wówczas dla planety docelowej można by wypełnić takich tabelek tyle ile jest koloni i zadeklarować ilości floty oraz ilości surowców na 0.

Warunek jest taki, że nie działa to na księżycach. Jednocześnie idąc tym tropem dla klasy naukowca można wprowadzić taki sam mechanizm dla ekspedycji. Chwila, czyżby gra nie stała się za łatwa? Nie, jest przyjemniejsza bo mamy botowanie floty? Tak, walczmy więc o ich legalizację w tej formie... Serio może faktycznie to powinien być tak prymitywny algorytm, żeby nie dał się go używać jak falangi systemowej.

• Z jednej strony piszesz że za duże ułatwienie takie coś z drugiej strony dajesz strasznie rozbudowany system. Gdzie tu logika? Jeżeli uważasz że coś za bardzo rozbudowane to obcinasz to. Dlatego:

Dla mnie do zwózek starczyłoby:

- typ misji

- cel misji

- kolejność statków

"- Leć zgodnie z ładownością (tak/nie) (jeśli nie podajemy __ilość ___, gdy ilość>to co jest - leci tyle ile jest)"

Jak nie zabierze Ci all surowców to sobie zostaw więcej statków - zbędne. Znasz dobowę eko, jesteś w stanie policzyć ile potrzeba DT/M T i tyle zostawić.

"- % prędkości lotu"

Ja bym domyślnie dała 100%. Za dużo kombinowania. Po dwa jak masz w różnych miejscach planety to przy mniejszych % większy rozjazd czasowy jest.

"- kolejność załadunku surowców (m-k-d, m-d-k, k-m-d, k-d-m, d-m-k, d-k-m)"

Ja bym zostawiła zasadę zgodnie z przyciskiem "załaduj wszystkie" jak wysyłasz flotę.

"- zostaw deuteru: __ilość__"

Zbędne. To ma być pomoc w zwózce surowców. Zwózka w domyślnie jest wszystkich. Chcesz sobie coś zostawić to nie rób zwózki.

Chwila, czyżby gra nie stała się za łatwa? Nie, jest przyjemniejsza bo mamy botowanie floty?

To jest ciekawe. W grze jest już automatyczna ucieczka, jest od niedawna szpiegowanie ale specjalny guzik "zwózka" który wybierałby statki, robił transporty/stacjonuj, kordy i ładował all surowce to za dużo?

Popatrzmy na szpieguj. Wchodzisz w galę, trzymasz kursor na "szpieguj", poruszasz się strzałkami nie zmieniając pozycji kursora. Powiesz mało? Nie zmieniasz położenia kursora w układzie żeby klikać np. w moony, nie omijasz moonów które szpiegowałeś. Zwózkę robisz raz dziennie z 15?16 planet. Szpiegowania jednak robisz dużo więcej niż zwózek. :/

Czy naprawdę guzik "zwózka" wybierający parę rzeczy, 15-16 razy dziennie to botowanie floty? :/

Ps. Wiem że nigdy takie coś nie wejdzie ;)