UNI bez paczkomatów.

• Gratulacje dla Ciebie, że doszedłeś "sam" do tych wniosków.

Co jakiś czas pojawia się user, który grał xx lat temu i pamięta jakieś czasy i nie może się zorientować w obecnej sytuacji, nie jesteś pierwszy, nie będziesz ostatni.

Rada dla Ciebie - rzuć w cholerę albo przystosuj się do sytuacji.

Co do epic ( bo widzę, że Fenrirowi już się nie chce :D ) - wcale nie padł dlatego, że był retro.

Dwie sprawy - gra ma na siebie zarabiać i przynosić zysk. Epic był bez płatności i nie dostosowany do obecnych czasów - przeglądarek, rozdzielczości i wydajności.

Inaczej wyglądały strony w 2005 roku a inaczej wyglądają teraz, cały backend i kod, który się tam znajduje ledwo dawał radę na początku lat 2000, więc nic dziwnego, że pod koniec lat 2018 programiści zrezygnowali z reanimacji tego twora, gdyż nakład pracy jaki musieliby włożyć przekraczał ich zasoby czasowe ( już pomijając, że tworzyli za darmo xD) .

I kolejna rzecz - ludzie, którzy grają nie chcą czekać rok/dwa na osiągniecie czegoś co mogą mieć po miesiącu grania w obecnej wersji.

I tak - grałem w latach 2006 w tą wersje i wspomnienia mam różne - socjal, sojusze, gadki na irc były zajebiste. Gra natomiast była fatalna, często wywalało stronę, można było logować się np po 3 w nocy bezpośrednio na moona bez aktywności na matce gdy miałeś zapisaną stronę w ulubionych. Było masę błędów, ale tak jak Fenrir zauważył - nie pasuje to do Twojej tezy o zajebistości tej wersji, więc to pomijasz.

• Jesteś kolejną osobą, która wpisuje się w manierę wydawania opinii o kimś kogo nie zna.

Mam doświadczenia z OGame od 2005. roku do dziś.

Cytat:

"I kolejna rzecz - ludzie, którzy grają nie chcą czekać rok/dwa na osiągniecie czegoś co mogą mieć po miesiącu grania w obecnej wersji."

Idąc tym tokiem rozumowania to pojawia się pytanie: A dlaczego miesiąc?

A dlaczego nie dwa dni?

Sugerujesz konieczność transformacji gry przeglądarkowej w strzelankę?

Sprowadzasz grę do absurdu.

Złudzeń nie mam. Od dawna są ludzie, którzy chcą mieć wszystko jak najszybciej.

Skoro już udzielacie mi rad to ja też dam Wam radę: zmieńcie OGame na jakąś strzelankę on-line.

• Ja napiszę tak ogólnie na podsumowanie - najłatwiej jest zacząć od siebie bo na to mamy wpływ (dobre nawyki w grze, dyscyplina, wytrwałość, nie oglądanie się na innych). Dyskusje o historii możemy zaliczyć do kategorii ciekawostek, czasu nie cofniemy. A życzeniowe myślenie i rozważania że coś na co realnie nie mamy wpływu (polityka firmy która w reality musi zarabiać żeby funkcjonować) powinno być takie a nie inne nie mają sensu. Tak nikt niczego nigdy nie zmieni. I na sam koniec - nie masz z tego satysfakcji to tego nie rób...

:closed:

• Ok z jednej strony tak bo przy abo można by było w końcu spróbować czegoś wymagać od nich z drugiej pisałem to już kiedyś jak chcesz zatrzymać na serwerze gracza który po pierwszej porażce poddaje się...

Przecież wiem. Są osoby, które nie potrafią pogodzić się z porażką.

Znacie powiedzenie: Ura bura szef podwóra.

Do czasu aż nie dostanie.

Tu chyba już w tysiące idzie ilość takich graczy, którzy cwaniakowali. A po pierwszej porażce - wieczny urlop.

Miarą charakteru danej osoby nie jest to, że wykazuje się "siłą" kiedy wiedzie się jej dobrze. Miarą charakteru jest to jak zachowa się w trudnej sytuacji (stracie).

Przypomnieliście mi moją sytuację z Uni 15.

Ciekawie ją skomentował w ST nieznany mi gracz. Napisał:

"Sytuacja niespotykana. Ten, który wygrał starcie poszedł na urlop. A osoba przegrana - nie. Gra dalej."

• Powiedz mi jaki jest Twój cel? bo narzekasz na wszystko, obrażasz się, że ktoś odpowiada na Twoje komentarze i broń bożę coś sugeruje, wspominasz jaka to zajebista gra była w 2005 roku i że ludzie wtedy byli super.

Nie napisałeś ani jednego konkretnego rozwiązania bądź nie poparłeś żadnym argumentem tezy o zajebistości wersji epic. Ludzie natomiast odpowiadają popierając tezy konkretnymi przykładami. Mi z drugiej strony przypomniały się dwie następne rzeczy:

- na u1 był gość, który bugował sobie flotę, nie latał, nie miał super eko a surowce mnożyły się jak króliki

- wersja nie wspierała w żaden sposób urządzeń mobilnych - pamiętam, bo miałem wypasiony rozkładany telefon na którym dało się coś zobaczyć i zrobić - ogame nie działał i ucinał wszystko. Więc jeśli nie miałeś dostępu do komputera to o wysłaniu floty będąc "na dworze" mogłeś zapomnieć.

• Powiedz mi jaki jest Twój cel? bo narzekasz na wszystko, obrażasz się, że ktoś odpowiada na Twoje komentarze i broń bożę coś sugeruje, wspominasz jaka to zajebista gra była w 2005 roku i że ludzie wtedy byli super.

Nie napisałeś ani jednego konkretnego rozwiązania (...)

Zaczynasz posuwać się do śmieszności.

Ocenę sytuacji nazywasz narzekaniem?

Wskaż mi mój post, w którym przyszło mi napisać, że wtedy (jak się wyraziłeś): gra była "zajebista".

Ani jednego rozwiązania powiadasz?

A to, że dwa lub trzy razy przyszło mi wskazać, że Uni abonamentowe warte byłoby rozważenia to według Ciebie jest nie podanie "ani jednego rozwiązania"?

Widzę, że nie masz argumentów "ad rem" i posuwasz się do argumentów "ad personam". Jakoś mnie to nie dziwi.

• Jak juz pisałem wyżej - rozwiązaniem dla "firmy" mogłoby być uni abonamentowe - bez AM.

Jest sporo graczy, w tym ja, których nie interesuje stałe wkladanie masy kasy w grę, aby móc powalczyć o TOPke - tak jest przy AM.

Przy abonamencie, miesięczny wkład każdego gracza byłby taki sam - więc to czy będziesz w TOPce, będzie zależne od prowadzenie gry, strategi gry , a nie od ilości włożonej w nią kasy.

:fa:

OFF - UNI 16 - Feniks - EKO

OFF - BELINDA - Silesia Team - EKO

OFF - EARTH - Silesia Team - EKO

OFF - YIN - Silesia Team - EKO

ON - UNI 68 - Silesia Team - EKO

• Jak juz pisałem wyżej - rozwiązaniem dla "firmy" mogłoby być uni abonamentowe - bez AM.

Jest sporo graczy, w tym ja, których nie interesuje stałe wkladanie masy kasy w grę, aby móc powalczyć o TOPke - tak jest przy AM.

Przy abonamencie, miesięczny wkład każdego gracza byłby taki sam - więc to czy będziesz w TOPce, będzie zależne od prowadzenie gry, strategi gry , a nie od ilości włożonej w nią kasy.

to ma sens

to ma sens

To może w ogóle wprowadźmy zasady jak w prawdziwym życiu - chcesz mieś usługę, to płać co miesiąc. Dałbym jeszcze np. pakiet FS-ów na miesiąc limit transportu np. paczkę miesięczną na lot 5000 układów. Dorzuciłbym jeszcze Policję Galaktyczną - znosimy limity prędkości statków (zarówno w zabudowanym, tj w układzie, jak i poza) ale jak ktoś trafi na kontrolę policyjną to płaci karę finansową w surowcach albo Anty albo zbiera punkty karne. I kwestię urlopów na koncie można zmodernizować, max 26 dni urlopu i dodatkowy dzień za każdy rok gry. To by dopiero rozbujało OGame jak GA odmówi ticketowego wniosku urlopowego!

Pomysł nawet ciekawy tylko zastanawia mnie co by było gdyby ktoś nie zapłacił abonamentu??

Blokada konta ??

Albo co będzie jak uni umrze i administracja gry musiała by utrzymywać serwer dla garstki graczy.

A jak by wyglądała fuzja takiego serwera i z kim?.

Prawda jest taka że ta gra jeszcze istnieje bo jakiś tam % graczy ładuje duża kase w tą gre i spory % zwykłych graczy kupi anty od czasu do czasu.

A co do topki... .

Dziś jesteś Top 20 po fuzji top 300 i tak się to skończy.

Najważniejsze żeby każdy grał dla zabawy i rozwijaj sobie konto pod siebie i czerpał z tego przyjemność i nie zerkał za bardzo na rankinigi .

• Majac doswiadczenia z innych projektów, ktore wprowadzałem i w ktorych uczesticzylem:

- nie zaplacisz abonamentu - konto zablokowane - coś ala wlaczony urlop ale ze strony administracji - zaplacisz - zostaje odblokowane

- to będą całkiem nowe uni - wiec nie ma mowy o fuzji ze starymi - czy będą tworzone nowe uni to decyzja "firmy" - dopiero moga byc fuzje miedzy uniami na abonament

- co do ryzyka prowadzenia serwera dla kilku osob - ryzyko jest i pewno skonczy sie albo podwyzka abonamentu albo zamknieciem projektu

W sumie to abonament to nie darmowa gra, ale .... abonament jest na konto, nie na dodatki.

Ja gram "za free" i jakbym musiał zapłacić abonament to bym zaplacil - bo place za dostęp.

Obecnie nie chce inwestować kasy w coś, w co ktoś i tak zainwestuje duzo wiecej i zawsze odskoczy.

Będzie to taki powrót do "starego OG" ale na poziomie tylko braku płatnej AM.

Aby zbytnio nie komplikować kodu, można zostawić AM dostępną z expedycji i początkowej z robienia zadań.

Zmian w serwerze nie było by za dużo - tylko brak kupna AM.

Sklep może zostac dla tych co zaoszczędzą AM z expedycji.

I w takiej rozgrywce mozna będzie określić kto ma jaja, skilla i inne umijętności.

Ufff - leca bo Finlandia czeko :P

• Mnie cytujesz, a piszesz o czymś innym.

Nie jestem za wprowadzaniem opłat za wszystko - ale daleś pomysł i być może "firma" w sklepie takie pakiedy kiedyś da.

• To rozsądniej byłoby w ogóle bez anty 😛 bo jeżeli wyłączysz opcje kupna a zostawiasz opcje znajdywania jej na ekspach to na co ja wydasz wtedy ?

Idea byłaby, żeby nie było paczek, paczki masz za anty, sklep masz za anty, taki trochę błąd logiczny 😜

Wyniki exp też są trochę rng, co za tym idzie, ktoś może dostać w ciągu tygodnia powiedzmy 30k anty bo lata po 150 ekspow na dzien, a ktoś kto gra zbieraczem lub generałem nie znajdzie nic, bo nie wysyła ekspow 😁

Lepiej byłoby nie mieć jej wcale i wyłączyć sklep jak już puszczamy wodzę fantazji

• To rozsądniej byłoby w ogóle bez anty 😛 bo jeżeli wyłączysz opcje kupna a zostawiasz opcje znajdywania jej na ekspach to na co ja wydasz wtedy ?

Idea byłaby, żeby nie było paczek, paczki masz za anty, sklep masz za anty, taki trochę błąd logiczny 😜

Wyniki exp też są trochę rng, co za tym idzie, ktoś może dostać w ciągu tygodnia powiedzmy 30k anty bo lata po 150 ekspow na dzien, a ktoś kto gra zbieraczem lub generałem nie znajdzie nic, bo nie wysyła ekspow 😁

Lepiej byłoby nie mieć jej wcale i wyłączyć sklep jak już puszczamy wodzę fantazji

OK. Klarujemy pierwszy serwer na abonament - całkowity brak AM i co za tym idzie Sklep.

Chyba, że bedzie mozliwość kupna dostpepnych w nim "towarów" za wydobyte surowce.

Albo wróćć ... prostszy będzie kod uni bez "Sklepu" i "Kantyny".

• Możemy tutaj napisać 1000 postów a i tak nic to nie zmieni w grze.:)

• No to na poważnie: dyskutujmy, ale bądźmy realistami... Serwer na abonament? Bonusy za surowce? Pomysły może ciekawe, ale bez najmniejszych szans na sukces.

Abonament nie przejdzie z kilku powodów. Nie może być duży, bo nikt nie będzie grał w drogą grę w której w dodatku może wszystko przegrać. Wyobrażacie sobie jak ktoś płaci 100zł na miesiąc a po pół roku dostaje złoma? W życiu nikt na to nie pójdzie. OK, w takim razie - może mały abonament, np. 10zł? W teorii to przejdzie, ale w praktyce nie. Po prostu mnóstwo osób (z tych resztek co grają) gra za friko. Nie sądzę aby nagle ktoś miał płacić nawet 10zł za coś co było za free. Ludzie albo przestaną grać, albo włączą urlopy. I to będzie koniec tej gry.

Bonusy za surowce? Jak to sobie wyobrażacie? Jak np. dodatkowy slot ekspedycji będzie kosztował 1mln metalu, to na nowym Uni nikt tego nie kupi - bo nikogo nie będzie stać. Po jakimś czasie okaże się jednak że 1mln surowca to popierdółka jest i mając 100mln pkt takich slotów kupię sobie 50. Można oczywiście zrobić gradację kosztów bonusów, ale w dalszym ciągu dla nowych będą piekielnie drogie. Plus zaburzy to bilans gry - po co robić drogie Astro skoro mogę sobie kupić dodatkowy slot za 1h wydobycia z jednej planety?

Całkowity brak Anty? Czyli - GF ma zrezygnować z budowanego latami biznesu na Anty, ucinać sobie dojną krowę, zmieniać tysiące linii kodu dla opłaty abonamentowej? Przecież to rok zajmie a potem kolejne 5 naprawy tryliona bugów które wyjdą w praktyce. To nie tak że wyrzucą kod Sklepu i wszystko będzie OK.

Więc jak ktoś myśli że powstanie serwer bez Anty to można dalej sobie fantazjować. Równie dobrze można sobie życzyć że GF zaoferuje średnią hawajską dla każdego.

• Niech będzie, że sklepu wogle nie ma i cokolwiek dostaniesz na evencie lub z expa.

Abonament - 10-20 PLN mc.

Jezeli na nowym uni zaczyna grac okolo 1500 kont - to na start jest kasa.

Jezeli gro osob ktore tu na forum narzekaja na "paczkomaty", na to, że nie ma równości na strcie uni, chcą powrotu na "stare smieci" (włączając ze czas płynie) - niech konta załozy 50% użytkowników forum - to 1500 kont. Wiadomo, że takie uni to bedzie próbne i tylko jedyne dla kazdej społeczności między narodowej - nie sądze, że bdzie jak na uni16 ok 10k kont - ale uzbiera ich się dośc duzo.

Ważne jest coś spróbować - tylko - byc moze "firma" już takie symulecje zrobiła - i takie uni nie ma bytu bo straci więcej kasy, a niżeli przyciągnie wiecej graczy dla swojego projektu.

Ale tu jest błąd - bo jeżeli zrobic uni abonamentowe jako x1 i przyciągnąć nowych graczy, których zainteresuje gra na szybszych na obecnych warunkach - to powinno isc sie w tym kierunku.

Ale wiekszośc ludzu/firm patrzy krótko terminowo.

Kiedyś skonczą się "sponsorzy" nowych uni - nie będą widzieć celowości - a nowych nie będzie.

A gier oferujących rozgrywke taką jak OG - jest wiele - ciężko o "nowego klienta".

W tej chwili grają Ci co kiedyś grali i mają sentymet (ja), tacy co muszą się realizować co każde nowe otweirane uni, ....

• Akurat utrzymanie takiego uni to grosze, a wcale nie trzeba wymyślać koła na nowo. Wystarczy wprowadzić np. system, że koszt abonamentu to zmodyfikowany koszt Komandora. Masz aktywnego Komandora = masz aktywny abonament, nie masz, to przymusowy urlop, dopóki nie wykupisz od nowa. Inna kwestia, ilu chętnych by faktycznie było, bo trzeba by obciąć serwer z innych płatnych dodatków (ale to raczej nie jest duży problem, skoro PST do dziś ma tę sekcję sprzed kilku lat).

• Więc ma nad czym działać jak oczywiście chce nasza "firma".

• Ta "nasza" firma to akurat podejście do monetyzacji ma wybitnie głupie, zamiast to zrobić z głową, to "byle się nachapać w jak najkrótszym możliwym czasie". I tak dziw, że zmienili system bonusów do slotów flot i ekspów, bo pierwotnie miało to się stackować, a nie przedłużać. XD