Wersja 12.x - dyskusja

• Tak po prawdzie jestem skonfundowany :-)

Fajnie że wchodzi coś nowego, te "Avatary i osiągnięcia". Zawsze to kolejne obrazki do klikania. Co prawda połowy zasad nie rozumiem, ale pewnie wszystko wyjdzie w praniu.

Jedynie smutno jest trochę, że zamiast porządnych zmian w grze - chociażby tego co daje od lat AGR - to dokładane są jakieś śmieszne skórki i obrazki profilowe prosto z pupy. Do szczęścia tylko brakuje dodania nagrywania na profilu rolek i wyzwań tiktokowych.

• Fajnie że coś tam robią i wprowadzają coś nowego.

Jak wiadomo nie wszystkim się dogodzi.

Fajnie by było gdyby niektóre tytuły były dostępne tylko dla jednego gracza na serwerze i co tydzień lub miesiąc były by przyznawane.

Np dla Najlepszego top raidera .

• ciekawe za ile anty bedzie mozna kupic skórke w stylu starego ogame.

a co do serwerów sezonowych. Będą tam jakieś nowe kombinacje konfiguracji? mixy predkąści? zablokowanie klas? Jakieś uproszczenie dla LF? bo przy 12 tygodniowym okresie życia serwera, nawet przy szybkiej konfuguracji raczej garstka ludzi zdecyduje sie na gre czymś innym niż odkrywcą, a jeszcze mniej zrobi cokolwiek w LF.

• A działa już serwer testowy? Przeniosłem sobie konto, klikam w link, widzę że jest już konto w lobby na testowym, klikam graj , pojawia się okienko - proszę się zalogować. I nie puszcza dalej 😂

• Nowości są wprowadzane na razie na serwery testowe, myślę że twórcy wtyczek będą mieć trochę czasu by dostosować swoje narzędzia nim trafią na serwery live ;)

Ehe, jak ostatnim razem? XD

I tak, jak już wyżej zauważono - to absurd, że bez AGR i kilku innych wtyczek się w grę grać nie da. Mamy skórki, mamy acziki, mamy profile, ale wciąż nie mamy podstawowych ulepszeń interfejsu.

• A działa już serwer testowy? Przeniosłem sobie konto, klikam w link, widzę że jest już konto w lobby na testowym, klikam graj , pojawia się okienko - proszę się zalogować. I nie puszcza dalej 😂

mam to samo mimo iż mam już tam istniejące konto od dobrego czasu

• Da się już zalogować. Te osiągnięcia to jest kpina. XD Jeśli ktoś zechce zdobyć komplet, to jest to właściwie niemożliwe bez paczkowania na poziomie najbogatszych turków.

1) Absurdalne wartości osiągnięć - posiadaj 20 planet, wybuduj stocznię na 30 poziom, zbadaj badanie na 30 lvl, miej bonus 1000% z LF do czegoś tam.

2) Zupełnie wykluczające się osiągnięcia, a nawet nie tyle wykluczające się, co wymagające dosłownie grindu absurdalnych wartości badań, które nie pasują do konta/stylu gry.

A rozbudowanie depozytu sojuszniczego solo na 20 lvl i sumarycznie 300 na wszystkich planetach to już nawet nie wiem, jak skomentować. xD

• Na tym etapie gry pewnie zbierają feedback i domyślam się że poziomy zostaną zredukowane, bo tak jak kolega wyżej napisał - bez paczkowania i to ostrego osiągnięcie typu - posiadaj 20 planet nie jest możliwe do zrobienia.

Chyba że GF już nas tak chcę robić i wydoić do cna.

• A działa lepiej, czy dla nowej wersji muszę dostawić szafę serwerową, żeby komputer nie stapiał obudowy?

:whistling: Każdy zasłuży na miejsce w moim hostelu, nawet ty milcząca, brykająca owieczko :whistling:

• trzeba przyznać nie wiem czy bonus dnia ma coś związanego z tą aktualizacja ponieważ zalogowałem by zobaczyć 1 lvl astrofizyki dajcie na serwery :trollface: Normalne i dyskoteka gra niech muli :D Nawet rok czasu kopalnia metalu 2lvl kryształu i dexu niech muli nawet rok :D niech pali procesory topi obudowe tylko bez blackoutu ;(xDxDxD

• dobrze to wygląda ja jestem zadowolony ze wprowadziliście avatary wcześniej o tym pisałem nowe planety będą wyglądać bombowo :trollface: A na te nagrody co dzisiaj zobaczyłem na alfie :bicz: Aż slina cieknie by zostały wprowadzone na wszystkie serwery :D glowni sponsorzy gry beda w 7 niebie :D az postanowie przekrecic 18 planete przed 34 urodzinami 😁

Szkoda ze nie pomyśleliście aby wraz z wyglądem planet zmienić wyglad stacji i surowców 😄 tylko do tego są obiekcje

• Wincyj lagów i bugów by były nowe skórki.
    Fajnie, dodatki zawsze fajnie, ale jeśli to zwykłe przepalanie roboczogodzin programistów na obrazki i skórki, to znaczy że będą kolosalne wymagania na antymaterię aby zrobić skok na $. Ludzie tworzący te skórki muszą dostać wypłaty...
    Poprawa komfortu gry i lepszy interfejs jest "realizowana na bieżąco" (czego efekty są średnio widoczne) no i nie daje zarobku skokowego dla Twórcy gry więc nie będzie o to zabiegał za dużymi środkami.
    No trudno, trzeba się godzić że ta gra jest zarządzana tak jak jest, właściciel może robić z nią co zechce nie słuchając jak zawsze graczy, a doradców marketingowych. Oby wyciągnął lekcje z problemów API Twórców dodatków którzy robią za nich kawał dobrej roboty. Jak tego nie zepsują, to poprawka będzie neutralna, byle za dużo nie popsuła.

Pozostaje życzyć sobie dalszego klikania w kopalnie za darmo :)

• Stąd też moim zdaniem znikoma "grywalność" tych "osiągnięć". Bo będą robiły się same - ot, coś mi się wybuduje i dostanę komunikat że mam nowy obrazek. No fajnie. Przecież nikt nie będzie wydawał kasy ani czasu na 20 planet tylko po to żeby dostać jakąś ikonkę czy obrazek. Poza tym IMHO obrazki i avatary które można dostać są zwyczajnie słabe - ani się niczym nie wyróżniają, ani nie pasują, ani nie podkreślają osiągnieć. Obrazek za 20 planet równie dobrze może być nagrodą za 2 ekspedycje, samo zalogowanie się albo 30 lat stażu w grze bez urlopu. Ot, taki nic nie znaczący bajerek dla dzieci pokolenia Tiktoka i Fornite - nie ma sensu ale miga i jest kolorowy.

• Moim skromnym zdaniem GF powinien popatrzeć na to co robią developerzy zewnętrznych nakładek. To tych funkcjonalności oczekują stali gracze. Oglight Infiniti agr tracker ptre proxy to są funkcjonalności które są realnie potrzebne i użyteczne do grania. To te funkcje powinny być zaimplementowane jako stały integralny element gry. Obrazki avatary są fajnym ale drugorzędnym dodatkiem... Najpierw grywalność a później wygląd tak to widzę.

• Gamification, obecny teraz w większości gier, ma na celu nagrodzenie użytkownika i przełożyć się na utrzymanie zainteresowania i chętny powrót po więcej. Tylko że to wydaje mi się kierowane jest raczej do młodszej klienteli, nie staruchów grających w grę przeglądarkową. Faktem jest, że nastolatkowie takie gry omijają szerokim łukiem. Lepszym byłaby faktyczna integracja ciekawych narzędzi wspomagających rozgrywkę.

Oczywiście dodatek przygarnę, jakiś tam bajer, ustawie sobie obrazek na planecie - ale ani grosza za tylko na to ode mnie nie zobaczą. Trzymam tylko kciuki, aby nie było turbo lagów po wgraniu tego przez 2 tygodnie...