Dex na pz i floty pokojowe

• cały czas staram się doszukać plusa dla mnie ze zmiany prędkości ale nie potrafię:

- argument szybszych ekspedycji nie dla mnie bo po prostu na ekspy nie latam.

- szybsze zwózki? jakoś mi to też bez znaczenia.

- kwestia fs dla mnie akurat w tym przypadku również bez większego znaczenia, choć może lekko w stronę x1.

- szybsza lotka... to miecz obusieczny.

<<17.03.2022 22:02>> @diakk zawsze znajdzie jakiś cytat, który mu podpasuje do posta

<<17.03.2022 22:02>> widać, że stara zielona skryba i trzeba uważać na to co się pisze

• Do tego akurat zmiana predkosci nie jest potrzebna. Kazdy ogarniety zrobi tak samo na x1 jak i na x5 ;)

na x5 nie robi nawet lotki w us jak leci pozneij 15 min przez 50 ukaldow :) na x1 jak ma leciec 2h na stacjonuj poleci 1h i 17 min z us to jednak jest roznica ;)

Ogromna roznica w spalaniu deuteru ;) ale speed powinien zostac nie tkniety wszyscy przed fuzja mogli sie wypowiedziec za swoimi preferencjsmi a nie po czasie mieszac a nawet juz w trakcie fuzji zaczynaly byc burzliwe tematy poruszane co rozsadniejszym sie to nie podoba poniewaz znaja konsekwecje podjetych pochopnie decyzji

• Zdecydowanie nie, nie, nie.

Wszyscy co przychodzili wiedzieli gdzie idą i jaka jest konfiguracja serwera. Można było wybrać inny docelowy.

U68 z jeszcze bardziej staroświeckimi parametrami i jeszcze bardziej konserwatywną społecznością, czy coś z szybszymi flotami wojennymi?

Swoją drogą ciekawe po co otwiera się serwery jak Earth, Juno, Perseus, Thuban z sensowną prędkością flot pokojowych jak potem przy fuzji i tak gracze mają wybór u68 lub Kalyke. Może lepiej obrazu otwierać tylko floty 1x, 1x, 1x, aby nie robić graczom nadzieji na zsyłanie surki krócej jak w pół dnia?

• Zdecydowanie nie, nie, nie.

Wszyscy co przychodzili wiedzieli gdzie idą i jaka jest konfiguracja serwera. Można było wybrać inny docelowy.

U68 z jeszcze bardziej staroświeckimi parametrami i jeszcze bardziej konserwatywną społecznością, czy coś z szybszymi flotami wojennymi?

Swoją drogą ciekawe po co otwiera się serwery jak Earth, Juno, Perseus, Thuban z sensowną prędkością flot pokojowych jak potem przy fuzji i tak gracze mają wybór u68 lub Kalyke. Może lepiej obrazu otwierać tylko floty 1x, 1x, 1x, aby nie robić graczom nadzieji na zsyłanie surki krócej jak w pół dnia?

Był Rosalind do wyboru - prędkość flot wojennych i pokojowych x2. Dodatkowo deuter na pz-cie.

• Tylko że dzięki formom życia te 2x są jak kiedyś 3x albo i 4x, a niektórzy cenią sobie komfort zostawiania floty na pół godziny bez opieki

Ale to samo się tyczy misji pokojowych. Dzięki formom życia, tak samo można sobie przyspieszyć transportery. Zmiana odgórna prędkości, automatycznie wymusza inny styl gry. Wybierając serwer x1 większość graczy, którzy tu grali/grają wybrała go świadomie.

• Tylko że dzięki formom życia te 2x są jak kiedyś 3x albo i 4x, a niektórzy cenią sobie komfort zostawiania floty na pół godziny bez opieki

Ale to samo się tyczy misji pokojowych. Dzięki formom życia, tak samo można sobie przyspieszyć transportery. Zmiana odgórna prędkości, automatycznie wymusza inny styl gry. Wybierając serwer x1 większość graczy, którzy tu grali/grają wybrała go świadomie.

No to sprawdźmy czy się faktycznie rozwojem LF da uzyskać wyniki flot pokojowych z x2 na X1

.

przy x2 pokojowych

transport DT przez 50 układów

lvl napędu spalinowego 20 i nic wiecej

czas lotu 45 min 11 s

przy pokojowych x1

transport DT przez 50 układów

lvl napędu spalinowego 25

lvl 15 badania LF do DT na 15 planetach razem bonus 225%

czas lotu 1h 9m 58 s

Wnioski

Chyba jednak nie da się uzyskać

Podobnych wartości nawet jak wpakujesz w badania gigantyczne kwoty surowców

Więc proszę mi nie wciskać że jest inaczej

Można samemu zrobić kalkulacje tutaj

https://proxyforgame.com/pl/ogame/calc/flight.php

Wybrałem kalyke bo to jedyne uni które uważam iż uda się zmienić na X1 wojenne x2 pokojowe

Rozumiem że nikogo kto koniecznie chce X1 X1 nie przekonam

I uwierzcie mi w drugą stronę działa to tak samo

Więc najlepszym będzie poczekać na ankietę

Zamiast kłócić się bez sensu o to kto ma rację bo każdy ma własną 🙂

• Bo nie chcę grać na wojennych x2

Chce konkretnie wojenne x 1 i pokojowe x2/3

Uważam że

Kalyke to jedyne uni na którym jest szansa na takie zmiany mimo iż niektórym może się to nie podobać.

Każdy walczy o swoje, zawsze będzie ktoś niezadowolony, nie przeskoczymy tego. 🙂

• xD

Przyszli ludzie z serwerów z wojenną x1 i podwyższoną pokojową a ci dalej rżną głupa i udają że nie wiedzą w czym problem.
    Nie było żadnego wyboru unii o prędkościach takich jak na exodusach dlatego przyszli tutaj i dlatego chcą ankiety. Dziękujcie GF za bezsensowne decyzje.

Dajcie już tą ankietę żebyśmy mogli zamknąć temat i pogodzić się z demokratycznym wyrokiem zamiast dalej czytać nie nie nie albo tak tak tak.

• Gdybym tego nie przeczytał to nie uwierzyłbym, że jest tylu ludzi którzy mają problem z ustawieniem innego % prędkości przy wysyłaniu floty.
    Faktycznie to tak karkołomne zadanie i wymagające takiej kreatywności, że przekracza zdolności większości z nas.

Zróbmy tą ankietę i tyle. Dyskusja jest bezprzedmiotowa, bo już wszyscy okopali się na swoich pozycjach.

<Mefist> a w ogole to gra sie dla znajamych lam ; ]

&

<mirela> ja tam wole w 'moja' rozowa myszke klikac ; p

• Multikonto funkcyjne (2/2) z lwica •
    Multi-megalomania (2/2) z Chocolate •

Edited once, last by b4el ().

• Bo nie chcę grać na wojennych x2

Chce konkretnie wojenne x 1 i pokojowe x2/3

Uważam że

Kalyke to jedyne uni na którym jest szansa na takie zmiany mimo iż niektórym może się to nie podobać.

Każdy walczy o swoje, zawsze będzie ktoś niezadowolony, nie przeskoczymy tego. 🙂

Dodaj jeszcze rozwinięcie napędu fuzyjnego, bo o tym nie wspomniałeś.

• Również nie zbliży mnie za bardzo do x2 pokojowych

15 lvl na 15 planetach razem z resztą daje nam czas lotu 1g 43s

Poświęcenie dobrego slotu badań i nadal 15 min różnicy

Nawet 27 spalinowej i 23 lvl obu badań FŻ na 15 planetach nie da tego co mam przy samym 20 lvl spalinowej na x2

Bo będzie to trwać 53 min

A kosztować tyle że pewnie po tej inwestycji miałbym pkt zbliżone do hawiego...

Sam przekalkuj, masz link