Skrócony czas minimalnego urlopu

• Nie oszukujmy się. Funkcja urlopu często jest wykorzystywana nie do faktycznej przerwy w grze, a z konieczności unikania ataków mniej honorowo grających hmmm.. "graczy". Można by skrócić ten czas do 24 lub 12 godzin. Jeżeli ktoś wybrałby się na wakacje czy potrzebował przerwy, to i tak nie będzie dłużej się logował. Konta nieaktywne, są w grze przeszło rok, więc nie jest to kwestia nieaktywności, czy kosztów. Dobra byłaby też blokada ataków na noc.

Może jakiś item typu "czasowa niewrażliwość".

• kiedys bylo 24h, sam gram ufs obowiazki, dzieciaki i gra flota a nie chce mi sie w nocy budzic zawracac stacji czy bronic moonow, wiec teoretycznie dla mnie Twoja propozycja to bajka ale bylaby nieuczciwa wzgledem innych graczy, ja bym poszedl w druga strone ze urlop minimum trwa 4-5dni by wyelimonowac takich jak ja czyli ufs jak juz ktos chce grac flota to jednym z elemenotw takiej taktyki jest jej pilnowanie, problem jest na uni zdominowanych przez paczki ktore wysylaja gsy w obstawie gsow i za bardzo nikt im sie nie podstawi pod niszcz. Wiec ciezko znalesc tu zloty srodek albo smiem twierdzic ze obecne 48h nim jest

• Nie oszukujmy się. Funkcja urlopu często jest wykorzystywana nie do faktycznej przerwy w grze, a z konieczności unikania ataków mniej honorowo grających hmmm.. "graczy".

Ogame właśnie na tym polega a ty proponujesz zrobić z tego grę trochę singleplayer? Gram sobie tyle ile chce a później walę urlop żeby mnie nikt nie ruszył? 12h to tak krótki okres że masa osób by z tego korzystała żeby mieć spokój. Nie taki był zamysł tej gry i mówię ci to jako ekonom a nie flociarz :) Ogame to gra w której wiecznie coś się dzieje bez względu na to czy jesteś online czy offline. Prędzej się zgodzę z pomysłem, że po powrocie z urlopu przez 2 kolejne dni nie można go wrzucić. Co ma powiedzieć gracz który gra "normalnie" przeciwko komuś kto gra UFS? Idziesz spać, ktoś loguje w nocy, ora ci planety, ty wstajesz rano, przeglądasz czerwone raporty i nawet nie masz się jak odegrać bo typ jest... na niebiesko? I chcesz powiedzieć, że tak ma być każdego dnia? Nie dzięki. Ah no tak, przecież ja też mogę dać urlop na 12 godzin... Kolejnym krokiem co będzie? Wyłączenie możliwości niszczenia księżyców? To może niech gameforge zrobi serwer gdzie w ogóle nikt nikogo nie może atakować?

• Czyli uczciwiej będzie postawić bota idąc waszym tokiem rozumowania. Będzie bez urlopów i jednocześnie pilnowanie zgodnie ze "sztuką", Dzięki za pomoc w podjęciu decyzji :evil:

To jeszcze dajcie pomysł na kontrę gdy różni mnie i przeciwnika przeszło 100mln pkt i można się było rozwijać ^^

• często jest wykorzystywana nie do faktycznej przerwy w grze, a z konieczności unikania ataków mniej honoro

To po co grać. Trzeba sobie radzić w takich sytuacjach. Inaczej jaki sens jest grania. Urlop jest do faktycznego urlopu, wyjazdu wakacji itp.

Raczej jak kolega pisał, można byłoby wydłużyć urlop lub dodać, że nie będzie go można zdjąć przez jakiś tam czas.

Takie skrócenie czasu urlopu pomogłoby właśnie takim graczom, o jakich napisałeś. Atakują, paczkują i na urlop i są bezkarni.

Jak jest jakiś problem ataków w grze, to trzeba sobie z tym poradzić w inny sposób, a nie urlop włączać.

:D

Niech lepiej zostanie to tak jak jest teraz. :D

• Temat bumerang, wraca co jakiś czas, ale słusznie. Jestem za opcja, gdy schodzisz z urlopu - masz karencję np 24h na zapięcie raz jeszcze urlopu.

Wyeliminuje to patologie grania ufs. Masz flotę, miej też paliwo na fsy.

• Temat bumerang, wraca co jakiś czas, ale słusznie. Jestem za opcja, gdy schodzisz z urlopu - masz karencję np 24h na zapięcie raz jeszcze urlopu.

No to jest dobry pomysł. 24-48 h delay na zapięcie kolejnego urlopu było by całkiem spoko. Ale ma to też swoje złe strony. Jest spora ilosć graczy którzy UFSem grają bo musza się meczyć z jakimis patusami na serwerach i inaczej sie nie da. Ale z kolejnej znowu strony... pies ich... :D I tak mamy już urlopy na parę godzin , wystarczy mózgom z teamu wymyślić byle gównianą bajkę i ci zdejmą wcześniej na żądanie :D

No to jest dobry pomysł. 24-48 h delay na zapięcie kolejnego urlopu było by całkiem spoko. Ale ma to też swoje złe strony. Jest spora ilosć graczy którzy UFSem grają bo musza się meczyć z jakimis patusami na serwerach i inaczej sie nie da. Ale z kolejnej znowu strony... pies ich... :D I tak mamy już urlopy na parę godzin , wystarczy mózgom z teamu wymyślić byle gównianą bajkę i ci zdejmą wcześniej na żądanie :D

Ale to działa też w drugą stronę, ci fanatycy satelit i pełzaczy będą zmuszeni aby siedzieć cały czas do chwili możliwości włączenia na nowo urlopu lub zrobienia fsa. Co za tym idzie, paczkomaty mogą się w końcu wykazać czy mają skilla tylko w podawaniu pinu czy umieją jednak wykorzystać flotę którą sobie kupili.

Natomiast przemawia do mnie fakt, że zdarzą się sytuacje, gdzie po zejściu z urlopu przepada chęć do grania po godzinie, ale to coś za coś.

• A ja wypowiem się ad urlopów w inny sposób, moim zdaniem powinny być pakiety urlopowe do wykorzystania, na przykład:

1 pakiet 6h
    1 pakiet 12h
    1 pakiet 24h
    1 pakiet 48h

i pakiety odnawiają się co miesiąc = nie kumulując się, jak wykorzystasz to następny pakiet jest dostępny za miesiąc, po wykorzystaniu urlop dezaktywuje się automatycznie

oraz / dodatkowo

1 pakiet 7 dni
    1 pakiet 14 dni
    1 pakiet 30 dni

i takie pakiety odnawiają się raz w roku = nie kumulując się, jak wykorzystasz to następny pakiet jest dostępny za rok, po wykorzystaniu urlop dezaktywuje się automatycznie, każdy pakiet możesz zakończyć w dowolnej chwili oczywiście tracąc resztę czasu urlopu

dlaczego tak :):

taka ilość urlopów w grze wystarczy, wyeliminuje to po 3-4 miesiącach gry w top 100 = 60-70 kont na wiecznych urlopach

a na pewno wyeliminował bym możliwość brania urlopu bezterminowego jak jest to teraz, dodatkowo wyeliminowałbym minimalny okres urlopu 2 dni = to jest temat do dalszej dyskusji - bo skrócenie do np. do 12 godzin zaburzyło by bardzo grę, a zamiana tego na przykład na proponowane pakiety moim zdaniem poprawiło by grywalność w grę

moim zdaniem obezna forma brania urlopów jest do zmiany, bo to jest gra czasu rzeczywistego i zaczynając grę wiemy na co się decydujemy.

• W tym trybie nie dało by się nawet pójść na urlop na cmentarz - 60d, gdyby przykładowo miało się jakieś zdarzenie.

30+14+7+2x(2+1+0,5+0,25)=58,5dnia

Nawet gdyby to były 2 miesiące i gdyby wykorzystać Luty (28dni), to by się nie udało 31+28=59d.

Ogólnie pomysł który w pół roku uśmiercił by grę.

Co innego gdyby było np. 7 pakietów urlopu 24h na kwartał, a normalny urlop by został, lub został wydłużony do minimum 4-7dni

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Widzę, że temat powraca po latach niczym ten przysłowiowy bumerang.

Już dawno temu podobne "ciekawe" pomysły mieli gracze.

Na ten przykład: aby urlop można było włączyć tylko raz w roku.

Albo: Aby kolejny urlop można było aktywować najwcześniej po trzech miesiącach.

Podobnych pomysłów było bez liku.

Nie rozumiem Was. Jak ktoś ma czas i chęci to gra. Jak brakuje czasu czy to chęci to nie gra.

Wiem, wiem - podnosicie tu kwestię grania UFS'em. Zważcie jednak, że często jest to jedyna możliwość bronienia się przed no-life'ami.

Nie każdy może sobie pozwolić na grę 24/7.

• Wiem, wiem - podnosicie tu kwestię grania UFS'em. Zważcie jednak, że często jest to jedyna możliwość bronienia się przed no-life'ami.

Nie każdy może sobie pozwolić na grę 24/7.

Jest wiele sposobów żeby sobie poradzić z no-life"m/nie wiem czy dobrze to napisałem/Co do urlopów to na dwoje babka wróżyła.Ja idę na urlop jak muszę, np jak gdzies jadę , albo jakaś grubsza impreza sie szykuje, i wiem że bede mógł mieć problem z odbiorem fs i takie tam.Mnie osobiście draźnią graczę którzy np ściagają urlop, robia nalot i uciekaja na urlop, albo czekaja na "wiadomość"od dupa liza że jakas flota stoi na moonie, ściągaja urlop, leca , na forum klejają RW i sie nim chełpią , po czym znowu na urlop, bo się boją odwetu.Takich to bym tłukł ile wlezie;-)Ale jak, na urlopach "wagino sceptycy"ciągle siedzą;-)To nie ma jak ich lać;_)

• Nie wiem czy pamiętacie.

Na początku urlopy były 48-godzinne. Potem na nie za długi czas wprowadzono urlopy 24-godzinne. A potem znów wrócono do 48-godzinnych.

Nie chcę tu się zajmować owymi "kombinatorami" co mają takie koneksje, że i na 8 godzin potrafią włączyć urlop.

Ani tymi, o których wspomniałeś.

Wolę patrzeć z punktu widzenia ludzi, którzy mają coś więcej w życiu niż OGame.

Reasumując: gdyby wprowadzono restrykcje w kwestii włączania urlopu to byłby mój koniec z tą gierką.

Dlaczego? Odpowiedź jest prosta: To gra jest dla mnie a nie ja dla gry.

• W sumie, po analizie wypowiedzi i wnioskach własnych, to dobry ten urlop 48h. Taki akurat na weekendzik.

Dobrze, że bardzo łatwy jest teraz dostęp do AI, muszę zastanowić się jak nazwać mojego cyfrowego kolegę na nocne zmiany, to będzie chyba najlepsza opcja, jak myślicie? :trollface:

• Wolę patrzeć z punktu widzenia ludzi, którzy mają coś więcej w życiu niż OGame.

Reasumując: gdyby wprowadzono restrykcje w kwestii włączania urlopu to byłby mój koniec z tą gierką.

Dlaczego? Odpowiedź jest prosta: To gra jest dla mnie a nie ja dla gry.

o to to!

sama na ekowym koncie nie raz wrzucam urlop bo mi się nie chce zsyłki robić xD

a gf nie bez powodu wycofał się z limitowanego urlopu :/

pnZMuihsj

'Czasami człowiek sądzi, że ujrzał już dno studni ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna...

S. King

• AI, muszę zastanowić się jak nazwać mojego cyfrowego kolegę na nocne zmiany

Chcesz przez to powiedzec że lepiej wprowadzić 12godz urlopy żeby czesc graczy nie łamała zasady? Może Darth AIder?

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Nieee, jakie łamanie zasad, po prostu zacznę cierpieć na chroniczną bezsenność ^^

Czyż nie jest równie złe dopuszczanie żeby 100mln+ gracz napadał jak chce newbie, bo ochrona kończy się po kilku mln? Zasady sprzed 15 lat może już warto by było odświeżyć.

Darth Alder dobre ale nie pasuje do mojego obecnego universum Lucifera. Michael już jest planetą, a pasowałby skurczybyk podstępny. Hmm, Kain jeszcze jest wolny, a brata ubił. To by mogło pasować. AI zajmie miejsce człowieka zabijając go metaforycznie. 8o

• Dobre 8o

Tylko jest jeszcze jeden szkopuł. Przeglądarki i jej js-y nie wyłapią, że jest dwóch kompanów. Będę ja i moje randomowe ruchy 24h :trollface: