Rakiety Międzyplanetarne - czy nie czas na korektę?

• Witajcie!

Kiedyś (przed UF) korzystanie z RMP był dla bogaczy - rakiety były drogie i raczej używane sporadycznie. Zdaje się nawet rekord OGame PL w ataku rakietowym to chyba 100k RMP był a ekipa się do tego przygotowywała z pół roku.

Współcześnie, przy serwerach na poziomie Eko x10 Speed x10 RMP wydają mi się zbyt silne. 1k rakiet to można zrobić z mizernego eko a kosztu nawet się nie zauważy. I jak ktoś się uprze to dowolny bunkier można zjechać do zera niemalże przy minimum wysiłku.

Czy byłoby według Was zasadne nieco przycięcie rakietom ogonków?

• Ale sumarycznie dany bunkier mogę zjechać 10x łatwiej niż kiedyś

Podzielić się sposobem, którym to wyliczasz?... Jeśli masz dwa razy większe eko to możesz kupić zarówno dwa razy więcej rakiet jak i 2 razy więcej obrony... innym słowem jeśli przy eko x1 niszczyło się powiedzmy przykładowo 75% obrony, to przy mnożnikowym zwiększaniu zdolności wydobycia współczynnik ten się nie zmieni i nadal wynosi 75% przy założeniu, że zarówno atakujący jak i obrońca procentowo wydają tyle samo na rakiety i obronę.

• Oczywiście. Zwykły bunkier antyfarmingowy to powiedzmy 10k WR, 10k LL i 1k plazm. Takie nie za dużo i nie za mało. Koszty można sobie policzyć. Zdjęcie tego samymi rakietami przed UF wymagało trochę zachodu, obecnie to dwa dni.

Rozumiem Waszą myśl - x10 eko/speed daje x10 szybkość/taniość budowy obrony, więc x10 eko daje identyczne boost przy produkcji RMP. Mi chodzi o nieco inny aspekt: ten sam bunkier (ilościowo!) obecnie da się zdjąć x10 taniej.

• Rakiety już dostały jednego nerfa od GF - konieczność przeładowania zakładki z Obroną po każdym strzale, co zmniejszyło szybkostrzelność z 15 do 20 sekund na falę.

Wcześniej przy silosie umożliwiającym budowę 60 rakiet można było go opróżnić 4 razy na minutę, co dawało mniej więcej 4 * 60 * 60 = 14400 rakiet na godzinę. Teraz to tylko 3 * 60 * 60 = 10800 rakiet / godzinę.

Na dodatek taka zabawa zjada sporo antymaterii wydanej na skracanie budowy rakiet (nawet jak jedna buduje się sekundę, to przecież kto by czekał całą minutę na zapełnienie silosa).

Wcześniej można było otworzyć jedną zakładkę z Obroną a drugą z Galaktyką w układzie celu. Na pierwszej klikało się w rakiety, później klik w ilość (aktywny komandor podpowiada ilość do budowy, więc nie trzeba było jej wpisywać) i klik w Buduj. Teraz dwa razy skracamy budowę i w czasie gdy po drugim skróceniu przeładowuje się strona z Obroną przechodzimy do zakładki Galaktyka -> najazd myszką nad cel, wybór ataku rakietowego, w okienku klik na górze w obrazek rakiety, aby wybrało wszystkie, klik w plazmy i ognia. Okienko znika a my wracamy do zakładki Obrona i znowu klik w rakiety i powtarzamy. Całość zabierała od 11 do 18 sekund. Średnio 15.

Teraz po powrocie do zakładki Obrona trzeba dodatkowo ją odświeżyć, inaczej nie widzi ona, że rakiety zostały wystrzelone i nie pozwoli ich ponownie zbudować. Nie ma znaczenia, czy klikniemy w Obronę z lewego menu, czy wciśniemy F5. Przeładowanie całej strony na nowo zabiera cenne sekundy. A im więcej rakiet w locie tym dłużej ładuje się lista zdarzeń. I szybkostrzelność spada do 3 opróżnień silosa na minutę.

Takie obrazki jak ten z tą piękną ilością jednoczesnych misji są już raczej nie do zobaczenia: https://images89.fotosik.pl/713/372fab02e66ca70f.png :(

Top10 badań PL (na uni x1x8), top32 badań PL (wszystkie prędkości)

Badania stanowią 79,23 % wartości konta

• dwa razy większe eko to możesz kupić zarówno dwa razy więcej rakiet jak i 2 razy więcej obrony

Chyba faktycznie tu chodzi o argument czasu i anty - 2x czy więcej rakiet sprowadza sie do tego że interes jest nieopłacalny bo więcej da przysłowiowa juz paczka metalu lub co innego za anty. Po przeczytaniu też przychylam sie że to sie tak nie skaluje liniowo i można cos ewentualnie zmienić, mimo że za rakietami nie przepadam.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• dwa razy większe eko to możesz kupić zarówno dwa razy więcej rakiet jak i 2 razy więcej obrony

Chyba faktycznie tu chodzi o argument czasu i anty - 2x czy więcej rakiet sprowadza sie do tego że interes jest nieopłacalny bo więcej da przysłowiowa juz paczka metalu lub co innego za anty. Po przeczytaniu też przychylam sie że to sie tak nie skaluje liniowo i można cos ewentualnie zmienić, mimo że za rakietami nie przepadam.

Plazma kosztuje 50/50/30 i jest zdejmowana rakietą za 12.5/2.5/10. Jakby koszt rakiety był 25/5/20, to wydaje mi się że ekonomii gry by nie zaburzyło.

• Zefir Ci temat wyłożył perfekcyjnie, a większe eko nie skaluje sie bo dochodzi jeszcze anty i czas wiec im wyżesze eko tym rakieta powinna być tańsza. Nerfienie na jeszcze droższe by z RMP zrobiło 2 depozyt sojuszniczy, albo lepiej, to idiotyczne badanie FŻ które oniża jego koszt. :trollface:

Poza tym spore uproszczenie z tym 1:1. Rakiety mają siłe ataku 12k, czyli rozwala plazmy z opan 10k, i 10 x wr z opan 200 (w sumie 12k). Przy różnych techach to bedzie inaczej wychodzić. Można sobie to zawsze przesymoulwać, wróc, w tym ,,dziele,, od GF nie można. :beaten:

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

Edited once, last by Crysis ().

• W pierwszej kolejności należałoby się zająć obroną, bo to właściwie jedyny dział gry, który nie doczekał się przez tyle lat poważniejszych zmian (nie licząc zmianu koszt jonowych, za to w zamian bombki dostały SD na plazmy). W przyparku RMP i PR problemem nie jest tyle koszt (jednak 10k dexu na rakietę to dość drogo w stosunku do ilości metalu i kryształu), co pojemność silosów, ta powinna co najmniej zostać pomnożona razy 5.

• No właśnie, pojemnosc silosów = p.podstawowa x eko , wtedy by wiekszosc problemu skalowania znikła, bo obrone można miec 10x wieszką, ale nie pojemosc silosu którego +3 lub +4poz wiecej sie zrobi (tam wyjdze koło +3,3poz)

• Zauważ jedną rzecz... zwiększone wydobycie pozwala nie tylko na zakup większej ilości rakiet, ale też i większej ilości obrony.

Nie jesteś w stanie obronić się przed inwazją rakietową przeprowadzoną na księżycu :-) Nieco łatwiej jest na planecie jednak stosunek zadawanych obrażeń w ujęciu kosztowym jest zdecydowanie na korzyść agresora.

• A naprawdę jest taka wielka różnica między eko x8 a x10? :-)
    W samej kwestii RMP - obecna sytuacja mi bardzo odpowiada, bo sam z tego korzystam i jest mi na rękę że RMP robią się tak szybko, tak tanio i praktycznie bez żadnego wysiłku. Niemniej IMHO skoro teraz OGame to speed x, eko x, przyśpieszacze, boostery i paczkomaty, a niektóre rzeczy są z czasów kiedy wszystko było x1 bez wspomagania - no to chyba słabo.

• A naprawdę jest taka wielka różnica między eko x8 a x10? :-)
    W samej kwestii RMP - obecna sytuacja mi bardzo odpowiada, bo sam z tego korzystam i jest mi na rękę że RMP robią się tak szybko, tak tanio i praktycznie bez żadnego wysiłku. Niemniej IMHO skoro teraz OGame to speed x, eko x, przyśpieszacze, boostery i paczkomaty, a niektóre rzeczy są z czasów kiedy wszystko było x1 bez wspomagania - no to chyba słabo.

To windujmy ceny kopaln badan sa zbyt tanie musimy poddac rewizji koszta form zycia poniewaz sa wciaz tanie wszystko trzeba zmienic 😁 o to chodzi Twórcy gry by większą ilość można było wybudować jednostek niż poprzednio stopniowo to miało miejsce najpierw na uni 669 a później były wprowadzane uni że speedem :trollface: Dajmy spokój wszystko gra i buczy xD "Bóg tak chcial" xD Az zaznacze postawiam kropkę .

Jest ogromna różnica jeżeli x1 jest podwyższone eko I na wyższym sa poziomie kopalnie to tak jakby 47/38/40 i lokacja 8 planety to jakby 1 lvl kopalni był wyżej;)

https://snipboard.io/IwqEch.jpg

https://snipboard.io/aDRNKY.jpg

Mamy na nowo większy bunkier jak był xD

• Przyznam się, że nie za bardzo rozumiem o co Ci chodzi, mógłbyś stosować interpunkcję bo nie nadążam z czterolinijkowymi zdaniami z pięcioma wątkami ;-)

Tak, wiem, że mając szybszy speed mogę sobie szybciej postawić większy bunkier. I że mając eko x8 mogę sobie postawić bunkier x8 w tym samym czasie - oczywiście. Tyle że mi nie chodzi o czas ani szybkość, ale łatwość jak bunkier obecnie mogę zdjąć RMP. Czy ma 10k WR, czy 100k LL - to w dalszym ciągu zdejmuję go RMP w cenie sprzed 15 lat.

• Witajcie!

Kiedyś (przed UF) korzystanie z RMP był dla bogaczy - rakiety były drogie i raczej używane sporadycznie. Zdaje się nawet rekord OGame PL w ataku rakietowym to chyba 100k RMP był a ekipa się do tego przygotowywała z pół roku.

za czesow s1 wiec dawnych 50k rakiet wytrzelismy w kilku w ciagu paru godzin akcje od 0 do calosci zebrania surki i zrobienia lotek w poblizu/us przygotwalismy tydzien wiec i wtedy nie bylo to jakims wydatkiem (czasy przed paczkami)) i co do bunkrow nie powino byc zadnej ochrony ich wydajesz na wlasne ryzko tak surke ;)

• Jedyna zmiana jaka wydaje się słuszna to pojemność silosu zalezna od predkości eko. Oszacowałem że gdyby zwiększyć tę pojemność o 0,75*eco to by to kompensowało wyższy poziom silosu a jednoczesnie dawało o ,,eco,, razy wiecej rakiet w silosie, jak gdyby był na tym samym poziomie. szacunek był dla 10 poziomu, bo widomo że na 1000 to by mnożnik wyszedł prawie równy eco.

Czyli eko x8 to mnożnik x6,a

eko x10 to mnoznik x7.5 pojemności silosu.