Cmentarz - nowe zasady migracji

• Wątek zakładam zadając sobie retoryczne pytanie o sens i zasadność poniższego zapisu a początek historii to próba przeniesienia przez kolegę konta z cmentarza na inne uni. Konto założone w społeczności PL ponad 2 lata temu swego czasu przeszło na cmentarz i trafiło na zagraniczne uni, później znów trafiło na cmentarz i obecnie ma możliwość powrotu tylko do trzech wybranych uni jedynie w społeczności PL, co potwierdził w odpowiedzi na ticket Art...

Czy można przenieść się z serwera cmentarnego na każde „możliwe" uniwersum?

-> Można.

Od wersji 10.1.0-rc1 konto może powrócić tylko do społeczności, w której znajdowało się przed migracją na Cmentarz.

Koniec cytatu ;)

Na wstępie chciałbym powiedzieć że nie widzę sensu migracji w oparciu o powyższy zmieniony zapis a wręcz myślę ze w niektórych społecznościach stanie się ona bardzo trudna albo po prostu nie możliwa ze względu na liczbę dostępnych uni.

Ponadto jaki jest sens takiego zapisu jeśli:

1. można założyć konto na dowolnym serwerze w dowolnej społeczności

2. można konta cały czas w dowolny sposób przekazywać

3. i tak cały czas obowiązują dodatkowe zasady, które to tak na prawdę chronią graczy danych społeczności czyli

• uniwersum na które się wybieramy musi mieć ponad rok
    • nie możemy przenieść się na uniwersum, jeżeli nasze konto znajdzie się w top 20 graczy (każdego rankingu, nie tylko ogólnego)

4. i dlaczego akurat od wersji 10 coś tam??? a jak ktoś ma konto na cmentarzu rok to dlaczego teraz ma podlegać nowym zasadom???

Wprowadziliście zasadę dla zasady która nic nie wnosi do gry a ogranicza tylko wolność graczy :rebels:

Już i tak dużym ograniczeniem dla osób chcących migrować jest cała procedura ze skryptem (ponad 60 dni czekania, konieczny urlop, konieczna zakupiona anty na koncie)...

Dlatego proponuję aby zlikwidować cmentarz w obecnej postaci i wprowadzić opcję zakupu za anty przeniesienia w dowolne miejsce z zachowaniem zasad z punktu 3. powyżej - gracz trafiałby poprzez zakup przeniesienia na dowolne dostępne uni w każdej społeczności (chyba że wpada w top 20 :baseball:) i może wtedy można by to zrobić w końcu w ciągu 24-48h a nie po ponad 60 dniach nie grania w grę w którą chce się grać xD migracja konta powinna działać tak jak relokacja planety !!!

Proszę Was o merytoryczną dyskusję nad wątkiem :)

• No bardzo dobry pomysl, bo obecnie to cale te przenosiny na cmentarz stracily kompletnie sens, dodatkowo wprowadzono zmiane jezyka, wiec nawet na japonskim, chinskim serwerze mozna grac w swoim jezyku, co jest naprawde fajne, wiec co ma na celu utrzymywanie tych durnych zasad cmentarza obecnie obowiazujacych? rozumiem ze te zasady dotycza wszystkich spolecznosci, a nie tylko naszej. Oczywiscie w pelni popieram migracje na inne uni za anty ktora nie trwala by durnych 60 dni.

''Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem" - Mark Twain

Edited 2 times, last by Khal Drogo ().

• Moim zdaniem pomysl likwidacji cmentarza jest bardzo dobry ,na ta chwile nie dziala on prawidlowo wiele kont utknelo na nim bo nie maja szans wyjscia do spolecznosci na ktora zamierzali .. przyklad naszego kolegi zostal podany wyzej.. w jakim celu zostal wprowadzony wybor dowolnego jezyka na uniach ?? bo logicznie myslac wydawaloby sie , ze wlasnie po to aby bedac na innej obcojezycznej uni wybrac taki jezyk ktory chcemy? ale moze ja tylko mysle inaczej? zachowajmy zasady top ,zasade wieku uni co jest fair dla wszystkich :) zlikwidujmy zasade 60 dni bo nic to nie wnosi i na ta chwile nie ma kompletnie sensu .. idzmy dalej.. jezeli i tak juz wszedzie jest praktycznie wybor kupienia za anty wszystkiego zrobmy przejscie na dowolne uni i w taki sposob... do tego dodajmy zostanie na danej uni 3-6 miesiecy bez opcji zmiany .. mysle ze wiele kont by z tego skorzystalo ,znam wiele osob ktore utknely na cmentarzu i nie widza na ta chwile dobrej mozliwosci do wyjscia..a zdaje sie ze wiecej kont to wiecej graczy co za tym idzie wiekszy ruch w interesie:P pozdro Queen :evil::saint::*

Istnieją tylko dwie możliwości: albo jesteśmy sami we wszechświecie, albo nie... i obie są równie przerażające.:evil:

• Zmiana serwera co 48h z anty to nie jest najlepszy pomysl - zbyt czesto, te 60 dni stanowi i i cene i limit takich operacji i jest ok. Ja tez czekam aż zniosa ten zakaz transferow na inne społecznosci i to by juz wystaczyło, sam mam kilka uwiezionych kont, a teraz to promują robienie ,,multilobby,, jakbyś chociaz chciał formy podciągnąć, a nie czekać, aż nowy serwer będzie miał rok.

Poza tym są fuzje co 2 lata i blians kont jest ujemny bez multikont, dlatego ja juz sobie odpuszczem te nowe serwery bo i tak to przetrace w cmentarzu bez dostępu.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Dziękuję za dotychczasowe wypowiedzi.

Crysis zwróciłeś moją uwagę na ważną a pominiętą przeze mnie rzecz - możliwość ciągłego przenoszenia kont

Queen Borg podsunęłaś ciekawy pomysł rozwiązujący problem wskazany przez Crysis

Pomysł zakupu za anty przeniesienia konta w dowolne miejsce powinien więc wyglądać następująco - gracz ma możliwość zakupu przeniesienia danego konta z uniwersum X na dowolne inne uniwersum w dowolnej społeczności przy zachowaniu n/w warunków:

• uniwersum na które się wybiera musi mieć ponad rok
    • nie może przenieść się na uniwersum, jeżeli jego konto znajdzie się w top 20 graczy (każdego rankingu, nie tylko ogólnego)
    • przenosiny z uniwersum chaosu są możliwe tylko na inne uniwersum chaosu
    • po dokonanych przenosinach konto obowiązuje debuff (jak przy opuszczeniu sojuszu) 90-180 dni (okres do dyskusji) podczas którego nie można dokonać kolejnego transferu konta na inne uniwersum

Myślę, że w takim kształcie pomysł jest bardziej kompletny i użyteczny. Debuff jest ważnym "limitem operacji" przeniesień ale pozwala jednocześnie na realizację samego przeniesienia w zakresie 24-48h o co mi chodziło. Samo przeniesienie powinno być szybkie i nie powinno w pewnym sensie karać gracza a tak jest teraz. Ktoś kto chce dokonać transferu konta na inne uni musi obecnie nie grać a wręcz nie logować się w ogóle ponad 60 dni do gry na dane konto co czyni obecnie funkcjonujące rozwiązanie (skrypt + cmentarz) pozbawionym sensu (brak możliwości zabawy i rozwoju konta). W to miejsce przydałoby się wprowadzić szybką i przyjazną dla gracza procedurę przeniesienia za antymaterię.

Mile widziane dalsze uwagi i pomysły :)

• Jeszcze pytanie jaka powinna byc cena takiego transferu? Debuff jest ok ale ja myśle ze nawet jakby pomysl wszedł, to cmentarz musi zostać. Primo tu chodzi o usuwanie urlopowiczow z 8 pozycji , a nie zmiany serwera. Drugo powinna istnieć opcja za darmo, tak jak przy zakładaniu sojuszu nie trzeba wydawac 500k anty żeby ustawić klase.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Zgadzam się z Crysis ..cmentarz musi zostać - nawet na obecnych warunkach - jako darmowa opcja.

A cena transferu? Powinna być kolosalna, co byłoby nawet adekwatne i moim zdaniem powinna iść w miliony anty /3-4 mln/

Hmmm....Według mnie debuff 90-180 jest zdecydowanie za długi. Maks 30dni, no i skoro ma to być płatna opcja, to mogło by być nawet dwa tygodnie

• Zgadzam się z Crysis ..cmentarz musi zostać - nawet na obecnych warunkach - jako darmowa opcja.

A cena transferu? Powinna być kolosalna, co byłoby nawet adekwatne i moim zdaniem powinna iść w miliony anty /3-4 mln/

Hmmm....Według mnie debuff 90-180 jest zdecydowanie za długi. Maks 30dni, no i skoro ma to być płatna opcja, to mogło by być nawet dwa tygodnwi

Wiesz troche wpadasz ze skrajnosci w skrajnosc ..rozmawiamy o platnym cmentarzu aby to pomoglo graczom w szybszym przejsciu na inne uni ,normalna gre bez dlugiego czekania i nie za miliony.. a ty proponujesz kolosalna kwote i skakanie miedzy uniami co dwa tygodnie ..ale oczywiscie kazdy ma swoje zdanie na ten temat ale ..twoj pomysl kompletnie do mnie nie przemawia..pozdrawiam Q :evil::saint::*

Istnieją tylko dwie możliwości: albo jesteśmy sami we wszechświecie, albo nie... i obie są równie przerażające.:evil:

• Zrobił prosty rachunek dla 60 paczek metalu 60*60=3600

Na pewno nie powinno byc tańsze niż zmiana klasy i najlepiej by nie było drozsze od 3 zmian klasy. Można też pojsc w inna strone z itemem przenosin jak z Moon's:

-brąz 500k anty, debuff 200dni

-srebro 1000k anty, debuff 100dni

-zloto 2000k anty, debuff 50dni

-platyna 4000k anty, debuff 25dni

działajacy debuff nie wyklucza oczywiscie transferu na cmnetarza po 60dniach nielogowania na u.

• Bardzo dobry pomysł

• Zwykle moje pomysły są dobre:trollface: Jak nie ma się nic to dodania w dobrym zwyczaju jest zostawiać lajki zamiast nabijac posty. Niech autor opisze pomysł na org, ostatnio tam nowe forum zrobili , wiec może ktoś to zauważy i ogarną ten cmentarz :rebels: w końcu... bo do perfekcji dalego.

• Cmentarz obecnie to jakiś smiech na sali, człowiek wszedł na cmentarz przed wprowadzeniem tej durnej zasady ze od którejś tam wersji można przejść tylko na macierzyste uniwersum. A co z ludźmi którzy na cmentarz przeszli wcześniej ?? Tych sie poprostu zlało ciepłym moczem, na tickety odpisuje sie pierdoły jedne i te same. Dlaczego nie mozna przejsc na unne uni tj. inny kraj? przeciez nadal obowiazuje zasada top 20 i wieku uniwersum. To nic nie zmienia kompletnie, to jest plucie graczom w twarz i jeszcze pierdzielenie im ze to deszcz pada. Art  Ruda ? Długo bedziecie nas robic w bambuko?