czy warto już

• Wszystko zależy od stylu gry. Możesz sam łatwo to sprawdzić np. zsumuj wszystko co zdobędziesz podczas ekspedycji przez tydzień, a następnie porównaj to z przyrostem wydobycia jakie osiągnąłbyś przechodząc na zbieracza.

"Po co robić dolne partie pleców? Laski na to nie lecą..." ~Paulo Coelho

:whocares:

• Wszystko zależy od stylu gry. Możesz sam łatwo to sprawdzić np. zsumuj wszystko co zdobędziesz podczas ekspedycji przez tydzień, a następnie porównaj to z przyrostem wydobycia jakie osiągnąłbyś przechodząc na zbieracza.

No cos w tym jest, tylko że expy to sprawa losowa, raz sa takie że nic nie zbiorę a raz takie że nawet nawet. Ale temat warty przemyślenia, dzięki.Mądrego to warto posłuchać:D

• No tak losowość to mocny argument. Kolejny to czas - jednego tygodnia wyślesz 300 ekspedycji, innego 500. W przypadku zbieracza masz stałą wartość bonusu więc musisz uśrednić ten wynik w przypadku Odkrywcy

"Po co robić dolne partie pleców? Laski na to nie lecą..." ~Paulo Coelho

:whocares:

• Tak niczego się nie dowiesz...

Pograj jeszcze na odkrywcy miesiąc z ogame tracker i sprawdź czy surowce zebrane to więcej niż ok. +35% lub +50% do wydobycia (zależy czy na odkrywcy masz pełzacze).

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Opisze swój przypadek na przykładzie wydobycia kryształu z pełzaczami.

Ja gram na uni68 z FŻ. Mam aktywnego zbieracza.

W zeszłym tygodniu postanowiłem przez łikend wypróbować odkrywce.

Mam 14 planet, gdzie na każdej wydobywam / w zaokrągleniu / 10mln kryształu dziennie przy aktywnym zbieraczu. Czyli około 140mln dziennie z wszystkich planet.

Po zmienieniu zbieracza na odkrywce, moje wydobycie kryształu spadło do / w zaokrągleniu / 8mln na każdej planecie. Czyli 112mln dziennie z wszystkich planet.

Przez te dwa dni z racji czasu i ustawienia moich planet, wysłałem tylko 38 ekspedycji, gdzie każda miała pojemnością transportową 40mln i ja np tej różnicy nie odrobiłem w ekspedycjach.

Bo zdobyłem około 20mln kryształu na 38 ekspedycji..

Nie wykluczone że wysyłałem kiepskie floty, bo czytałem ze to ma też duże znaczenie. Ale ostatecznie wróciłem do zbieracza.

• Z fromami te procenty co podałem będa mniejsze, liczyłem to w dużym przybliżeniu dawno temu. Ale tak generalnie to klasa na FŻ od wydobycia nie ma wpływu poza T18, a mogą przecież polepszyć wyniki ekspów. Poza tym to śmieszne żeby tylko kryształ porównywać bo trzeba wszystko przeliczyć na deuter lub metal by porównywać ogolny zysk. No i sprawdzałeś to gdy zbierałeś 1/3 maksymalnego łupu, a trzeba ustawiac przynajmniej 3/4.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Ja sobie odpuściłem aktywną grę, przełączyłem się na Zbieracza, ale ekspy nadal wysyłam, bo zawsze trochę anty z nich wpada i handlarz.

Tyle tylko, że nie muszę pilnować ich powrotu, bo to raczej ochłapy są - kilka kilo małych trampków i kilkanaście/kilkadziesiąt kilo dużych.

Oczywiście, zdarza się, że ktoś to rozbije jak zostawię na kilka godzin, ale nie ma nad czym płakać wtedy, bo w ten sam dzień się to odrabia.

Jak masz czas na logowanie się raz na dwie godziny (przy prędkości x1) i będziesz to robił, to lepiej pozostać przy Odkrywcy.

• Dzięki wielkie za wasze wypowiedzi i sugestie, na pewno pochyle się nad tym tematem.Czasu na aktywną gre coraz mniej/praca i nowe projekty/a do samej gry mam wielki sentyment to i sobie te eko klepię plus ludziska z soja, jak by nie oni dawno bym skasował konto-) Jeszcze raz dziękuję.

• Z fromami te procenty co podałem będa mniejsze, liczyłem to w dużym przybliżeniu dawno temu. Ale tak generalnie to klasa na FŻ od wydobycia nie ma wpływu poza T18, a mogą przecież polepszyć wyniki ekspów. Poza tym to śmieszne żeby tylko kryształ porównywać bo trzeba wszystko przeliczyć na deuter lub metal by porównywać ogolny zysk. No i sprawdzałeś to gdy zbierałeś 1/3 maksymalnego łupu, a trzeba ustawiac przynajmniej 3/4.

A jak się ustawia te 3/4 łupu ? Wiem, pewnie trochę lamerskie pytanie, ale nigdy nie bawiłem się w ekspedycje.

Faktycznie, masz rację z tym przeliczaniem na deut. Przyznaje, że w ogóle o tym nie pomyślałem.

To w takim razie, metalu wtedy zebrałem 42mln, 20mln kryształu i 20mln deutu - to jak tym pisać ? Zebrałem 82mln surowca, czy wszystko pzreliczyć na metal ?

• Wysyłasz tyle dt żeby miały pojemnosc 120kk * 3/4=90kk. Można to ustawić w AGR w cz. o flocie - holon to niedawno opisywal w temacie o flocie na ekspedycje.

Ja od poczatku lata zrezygnowałem z odkrywcy bo czasu mało, autor tematu widać podjął z powdobnych powodów tę samą decyzję i czeka tylko na przyzwolenie, a zatem :

Tr5S0U.gif

• arto juz z kontem eko 220 milionów

Warto przejść i dalej rozbudowywać eko oraz dalej robić ekspedycje. :D Masz cały czas stałe większe wydobycie, pełzacze sporo dają na 150 %. Dodatkowo przy aktywnym geologu można sporo zyskać.

Ekspy raz wyślesz mniej raz więcej ze względu na ograniczony czas. Raz przyleci mniej raz więcej surki.

Jak masz mniej czasu na grę to przechodź.

• Czy sie oplaca czy nie to jest temat dyskusyjny, odkrywca poki co jest najlepsza klasa na grze. A co do samego pytania no to zakladajac, ze nie masz badan z form pod ekspedycje i dodatkowych slotow to na jakies 120-140 ekspow wyciagniesz 400-600 mln na dzien (flota+ surowiec). A co do samego zbieracza to dostaniesz 30-50% wydobycia(podstawowe wydobycie kopalni) % jest zalezny od tego ile pelzaczy bedziesz mogl postawic + 25% da Ci klasa. Reszta pozostanie bez zmian. Mi osobiscie wyszło przy eko 40/33/35 -12planet 250mln(nie mialem pełzaczy na odkrywcy) surowca mniej dobowo na zbieraczu jak na odkrywcy.

• U mnie jest eko 44 /36/40 13 planet.Ale z tymi 120/140 expów dziennie pojechałes, zyć jakos trzeba a nie siedzieć przed kompem;-)

Crysis będę z tym eksperymentował w przyszły łikend. Dzięki za link.

Przepraszam takiSOBIEgracz ze rozwaliłem Ci temat swoimi postami.

Mrovka, nie ma sprawy, czym wiecej sugestii i rad tym lepiej

arto juz z kontem eko 220 milionów

Warto przejść i dalej rozbudowywać eko oraz dalej robić ekspedycje. :D Masz cały czas stałe większe wydobycie, pełzacze sporo dają na 150 %. Dodatkowo przy aktywnym geologu można sporo zyskać.

Ekspy raz wyślesz mniej raz więcej ze względu na ograniczony czas. Raz przyleci mniej raz więcej surki.

Jak masz mniej czasu na grę to przechodź.

I tak właśnie zrobiłem;-)

Dzięki

• Wysyłasz tyle dt żeby miały pojemnosc 120kk * 3/4=90kk. Można to ustawić w AGR w cz. o flocie - holon to niedawno opisywal w temacie o flocie na ekspedycje.

Ja od poczatku lata zrezygnowałem z odkrywcy bo czasu mało, autor tematu widać podjął z powdobnych powodów tę samą decyzję i czeka tylko na przyzwolenie, a zatem :

Tr5S0U.gif

Dzieki:P

Edited 2 times, last by takiSOBIEgracz: A jeszcze mam pytanie, jest jakiś limit na te pełzacze?Bo na jednej z koloni mi pokazuje 946/1056...więcej nie moge ich postawić? ().

• Jak chcesz komuś tylko podziękować to zamiast nabijać licznik zostawiaj temu komuś lika.

• Limit=8*suma_kopalń (Z geologiem 10% wiecej)

i bonus ich wydobycia nie może być większy niz 50%.

możesz postawić i milion, ale wydobywac będzie tyle ile limit pokazuje.