Legacy uniwersum

• Witam, wychodzę z pytaniem/propozycją odnośnie nowego uniwersum.

Chodzi o uni jak najbardziej zbliżone do tych pierwszych, dawnych uniwersów. Ze statystykami x1, z brakiem ACS, bez antymaterii (raczej niewykonalne :p).

Czy ktoś w ogóle byłby chętny grać na takim świecie? W dobie wszelkich remasterów i odświeżonych wersji, myślę że taki powrót do przeszłości byłby ciekawym doświadczeniem ;)

• Chętnie pograłbym na uni bez anty i paczek, a tam pograłbym... grałbym jak poyebany :) nawet gdyby trzeba było płacić jakiś "abonament" za granie na takim serwerze.

Szkoda,że takie uni nigdy nie powstanie :(

• Myślę, że x1 to na samym starcie miałoby w plecy. Badania i eko powinny być wyżej, żeby w miarę sprawnie rozbudować konto. Bo jakby nie było też anty lub/i skracania czasu badania/budowania to późniejsze poziomy astro lub innych badań szły by w lata

• Uni bez anty i paczek z takimi ustawieniami

Eko 10 (jak na Ouasar)

Fl. woj. 6 (jak na Rasalas)

Fl. pok. 7 (jak na Gaspra)

Fl. Obr. 7 (jak na Gaspra)

Badania 20 (jak na Qusar)

PZ 60%

Speed uni bez paczek ehh... można pomarzyć. Coś czuję, że działoby się tam o wiele więcej niż na obecnych uniwersach.

• Właśnie chodzi o to, że wolny rozwój sprzyja długiemu graniu. A tutaj masz szybki rozwój, postawisz to co chcesz, co kiedyś było abstrakcja i jest nuda. Za nim się obejrzysz, a uni po trzech miesiąc świeci pustkami. Nigdy nie zrozumiem osób pączkujących się w obecnych warunkach. Nie dość, że gra tu 5 osób, bo jeszcze te wszystkie błędy i lagi.

• Nie widzę nic złego w szybkim rozwoju. Właśnie szybki rozwój mógłby utrzymać 'grywalność'. Nie jestem ekspertem, ale uważam, że teraz jest tak, że kilku graczu na każdym uni kupiło, kupuje i będzie kupować flotę za pieniądze. Natomiast cała reszta próbuje się przed nimi schować, a jak tylko ktoś zbuduje większą flotę (czyli łakomy kąsek dla nich) to ściągają moony i bum! Nie muszą się martwić, że coś pójdźie nie tak, bo nawet jak, stracą flotę, to wpiszą numer karty i kilka chwil później mają nową, potężną flotę. Na serwerze bez paczek nie byłoby tak łatwo.

I żeby było jasne, nie żalę się teraz, że kogoś stać na wywalanie kasy w grze. Gra dopuszcza taką możliwość, a nawet zachęca do tego, więc spoko. Każdy gra jak chce. Jednak gdyby powstał taki serwer to byłby jedynym, na którym bym grał.

• Wolny rozwój ma to do siebie, że każda sztuka surowca jest na nim cenna i jej utrata boli. Nie ma ekspedycji dzięki której po jednym dniu odbudujesz 1/4 tego co straciłeś.

Taki serwer byłby tylko dla tych wytrwałych, dla chcących pograć dłużej, dla tych co chcą się trochę pomęczyć.

Jest niemiecki serwer x1 i grają na nim gracze, więc myślę, że i u nas można by się nad tym zastanowić.

• Szybki rozwój, wszystko na już na tu i teraz jak jest teraz pokazuje co się dzieje. Czyli opustoszałe unie w kilka miesięcy. Ja gram na juno, nie od samego początku i już mnie nudzi ta gra tam. Wchodzę raz na dzień, robię bunkier i tyle. Kompletnie nic się nie dzieje. Nawet skanów nie ma.

Kiedyś się grało lata i jakoś to hulało. Coś poszło nie tak.

• Przecież to nie tylko kwestia ogame, a ogólnie świata, nawet nie tyle cyfrowego co całego świata. Wszystko ma być na już, na teraz. Nikt na nic nie chce czekac, a czesto i nie może czekać.
    Nie wiem jak jest faktycznie ale tak na moje oko to grają w to głównie ludzie z sentymentu, którzy grali z 15-20 lat temu i albo wrócili albo grają dalej. Młodych graczy (powiedzmy 15 lat) jak na lekarstwo. Co z jednej strony jest spoko że nie ma dzieciaków za dużo, ale z drugiej nie ma się co dziwić że gra naturalnie wymiera w takich warunkach. GF nie ma pomysłu jak sciągnąć nowych graczy (a może i nawet nie zalezy im na tym). I nie dziwi się bo jak zrobić streama na Twitch.tv z OGame? Więc no nowych graczy nie przybędzie.

Więc problemów stanu obecnego jest więcej. Niż tylko fakt że są speed uni. Czy nawet niż istnienie antymaterii. Natomiast muszę zgodzić sie, że jest garstka co się bawi za kasę flotą. A całej reszcie pozostaje eko, bo to co kiedyś było wyzwaniem (niszczenie moonów) dziś jest dziecinnie łatwe. Zwłaszcza za kase. Więc możesz być bardzo konsekwentny ale jak ci zdejmą wszystkie kulki to umówmy sie cieżko sie przed tym bronić.

Myśle że uni x1 by sie nie przyjęło. Ja zaś osobiście chetnie zagrałbym na uni bez antymaterii np. w modelu subskrybcyjnym. Czym innym jest płatność za produkt/usługę a czym innym to co mamy teraz czyli pay2win. I myślę że tak naprawdę w oczach autora problemem jest to pay2win a nie prędkosci czy antymateria sama w sobie.

• Minor:

I tak i nie... ;)

Pay2win swoją drogą, na szczęście nie miałem jakichś większych problemów z sypiącymi kasą flociarzami, jednak owszem, jest to problem. Myślę, że model subskrypcyjny by był spoko zamiast paczek. Oczywiście musiały by to być jakieś małe kwoty. Od 5 do 10zl miesięcznie + możliwość dokupienia antymaterii żeby sobie kupić kantynę. Zawsze można by też wprowadzić sklepik że skórkami - to się zawsze dobrze sprzedaje. Dać stażystom w ramach zaliczenia praktyk do zrobienia kilkanaście modeli statków i heja do sklepu za AM ;)

Prędkości natomiast też mnie trochę drażnią. Chciałbym coś wolniejszego, coś co by tak nie zapierniczało, gdzie budowa kilku tysięcy statków nie trwa godzinę tylko dzień.

• Jedyną rzeczą, której paczki nie mogą załatwić w grze jest prędkość floty. Ok, będą mieli wyższe napędy, a na formach życia wyższe badania, ale przy poprawnej grze na uni z prędkością floty bojowej x1 ustrzelenie zwykłego gracza nie jest takie proste. Wystarczy kilka uli, dobry sojusz i gra eko staje się możliwa. Tylko że jest to gra w ciągłej defensywie, nawet ustrzelenie całej floty przeciwnika nie jest nic warte, bo postawi sobie dwa razy większą. To już nie jest wyścig tylko gra w rozbudowanie sobie konta.

Są też pewne plusy. Ci sami gracze, którzy kiedyś kupowali konta, względnie boty do farmingu, teraz mają paczki. W związku z tym mają ogromną przewagę nad resztą, więc tej reszty za bardzo nie atakują, bo im się nie chce. Czyli jest dość sporo graczy, których można spakować, a jednocześnie nigdy nie jest się na tyle mocnym, żeby podstawka/kontra nie groziła. Ma to swoisty urok. Flota staje się narzędziem, a nie celem.

Co do eko x1, to... nie. Sorry, ale początkowa faza gry w OGame jest tak nudna, że trzeba ją jakoś pominąć/przeklikać. W x1 pewne funkcjonalności miało się dopiero po kilku dniach. Ok, można wyważyć ekonomię tak, żeby każdy statek i każda jednostka surowca była istotna albo chociaż bardziej istotna, ale powrót do starego x1 to krok wstecz. Gra polega w dużej mierze na lataniu, latanie i misje flot są jej esencją, więc sądzę, że o ile budowanie się kopalni, statków, nawet badania mogą trwać dłużej (i być w związku z tym cenniejsze), o tyle trzeba też zadbać o to, żeby na każdym etapie gry po prostu było co robić.

• Jestem jak najbardziej za - może być x1 - ale oczywiście bez AM.

:fa:

OFF - UNI 16 - Feniks - EKO

OFF - BELINDA - Silesia Team - EKO

OFF - EARTH - Silesia Team - EKO

ON - YIN - Silesia Team - EKO

ON - UNI 68 - Silesia Team - EKO

• Najbardziej grę zepsuły właśnie anty i paczki. Po co nowy ma zaczynać grę jeśli po topka, te kilka osób nie jesteś w stanie dogonić. Ostatnio top 2 na pewnym uni w jedną noc zrobił 200kk punktów. Ja tyle przy normalnym graniu w pół roku nie zrobiłem. Ludziom po czasie się odechciewa, kiedy widzą co robi te kilka osób. No ale gf pomimo tego, że gra kilkadziesiąt osób na uni się to opłaca, przez te kilka osób właśnie. Także anty już będzie do końca.
    No i kolejnym minusem jest otwieranie nowego uni co dwa tygodnie. No ale wiadomo, hajs się musi zgadzać.