T18H (T18/1) – Superkomputer, a dodatkowa planeta

• Jak wiadomo badanie form życia nr 18 jest ostatnią technologią o najwyższych wymaganiach populacyjnych. Możliwy wybór to ulepszenia jednej z trzech klas gracza, a w przypadku ludzi, rozwój Superkomputera. Przytoczmy opis T18H: „Superkomputer pozwala dużo szybciej realizować projekty badawcze z zakresu astrofizyki. Każdy kolejny poziom przyśpiesza prędkość badań”.

Wersja PDF: T18H–Superkomputer.pdf

(m.in. bardziej szczegółowa analiza matematyczna dla przypadku ogólnego)

Wstęp

Ulepszenia klas polegają na doliczeniu dodatkowego procentu od badania LF do ich poszczególnych bonusów. W zależności od strategii gry rozwijanie tych badań zwiększa przewagę taktyczną, wydobycie, czy zyski z ekspedycji. Przy odpowiednim poziomie rozwoju poszczególnych badań klas można m.in. uzyskać dodatkowy pozom badań bojowych, slot floty lub ekspedycji. Aktualnie wybór opcji superkomputera pozwala jedynie na skrócenie czasu badań astrofizyki o 0.1% na poziom, maksymalnie do 99%. Jest to bonus zupełnie niewspółmierny do korzyści wynikających z rozwijania pozostałych badań.

Propozycja polega na tym, by Superkomputer powyżej sumarycznego bonusu 50% pozwalał na kolonizację dodatkowej planety.

Zasada działania

Propozycja zakłada, że przy bonusie Superkomputera >50% podniesiony zostanie limit liczby planet o +1 slot, gdy badanie jest aktywne. Jest to inwestycja jednorazowa, którą można przełączyć na badanie klasy po kolonizacji. Wówczas limit oczywiście spadnie o 1 slot, ale planeta zostanie. Po zbadaniu kolejnego nieparzystego poziomu astrofizyki limit znów się wyrówna, więc by skolonizować nową planetę, trzeba będzie na powrót włączyć T18H (T18/1) celem odblokowania zajętego dodatkowego slotu planety.

Bezsensowność obecnej formy

Osiągnięcie zauważalnego bonusu Superkomputera, dzięki dużej sumie poziomów tego badania, wiąże się z koniecznością posiadania kilkunastu planet, a zatem i wysokiego poziomu astrofizyki. Mówimy o redukcji czasu dla co najmniej 25 poziomu astro. Takie poziomy wymagają już skracania o połowę i zakańczania, a wydaną w ten sposób antymaterię łatwo przeliczyć na surowce, odnosząc się do ceny i wartości pakietów metalu. Odpowiadające surowce można odnieść do sumarycznego kosztu superkomputera i ułamka czasu jaki skrócił. Okaże się, że są zupełnie niewspółmierne do bonusu jaki teraz daje. Ponadto czas badań superkomputera na wysokich poziomach także nie jest pomijalny i również może się wiązać z wydatkiem antymaterii. Jednocześnie jest faktem, że uzyskanie maksymalnego bonusu jest niemożliwe, a bonusu 50% jest niezwykle trudnym zadaniem, wykonalnym na bardzo późnym etapie gry.

Uzasadnienie i analiza

Zastanówmy się nad odpowiedzią na pytanie: Dlaczego i kiedy warto zacząć rozwijać ulepszoną technologię superkomputera?

• Zatem dlaczego? Otóż wraz ze wzrostem liczby planet, wymagany koszt astrofizyki rośnie w postępie geometrycznym, natomiast sumaryczny koszt superkomputera maleje. Wynika to z faktu, że im więcej planet, tym wymagany poziom (bonus >50%) superkomputera na każdej z kolonii będzie niższy. Po drugie taniej zbudować więcej niższych poziomów, niż kilka wysokich.
    • Innym argumentem jest fakt, że dużo łatwiej odłożyć surowce na wiele mniejszych i tańszych badań T18H, niż monstrualną ilość na dwa kolejne wysokie poziomy astrofizyki.
    • Kiedy? Trzeba wykonać optymalizację funkcji celu minimalnego kosztu. Po pierwsze trzeba wyznaczyć sumę poziomów T18H w zależności od liczby planet i rasy. Zależy ona od doświadczenia rasy d oraz budynków dających bonus do badań (Metropolis F11H, Transformator F07M i Masowa Produkcja Chipów F11M). Minimalizować należy sumaryczny koszt budowy dla obliczonych poziomów T18H z uwzględnieniem budynków z bonusem dla badań LF oraz Laboratorium F03 i Megalitu F08R (niższy koszt F03R). Finalnie należy porównać minimalny koszt rozbudowy T18H i Astrofizyki w funkcji liczby planet i wyznaczyć punkt przecięcia.

Optymalizacja

Tutaj jest część matematyczna opisująca przypadek ogólny dotyczący optymalizacji uzyskania określonego sumarycznego bonusu b>0 pewnego dowolnego badania form życia.

Jedyne co trzeba wiedzieć by zrozumieć wyniki tabelaryczne, to przyjęte uproszczenie polegające na zasiedleniu wszystkich planet p przez tę samą formę życia o poziomie doświadczenia d∈{0,1,...,100} i tych samych poziomach budynków wzmacniających technologię LF (F11H, F07M i F11M). Budowana technologia rozłożona jest na tych planetach w określony sposób. Niech 1<y≤p oznacza liczbę planet z badaniem LF na poziomie x, wówczas sumaryczna minimalna liczba badań n wyraża się wzorem:

n=yx+(p-y)(x-1)

Wzór należy rozumieć w ten sposób, że na części planet (p-y) badanie wystarczy rozwinąć o poziom niżej (x-1). Niewiadomą jest poziom badania x oraz liczba planet y, zaś dana jest liczba planet p, bonus b i doświadczenie d.

Wyniki

Badanie superkomputera zacznie być opłacalne od 17 planet, gdy koszt astrofizyki dla 18 planety będzie większy niż koszt Superkomputera. Najtaniej, ze względu na budynki z bonusem do badań, wykorzystać Mechy, a nieco drożej Ludzi. Koszt około dwa razy większy poniosą Rock’talowie i Kaelesze.

Uwaga! Stosowane oznaczenia to dla budynków form życia (F) + numer budynku (01-12) + skrót rasy (H, R, M, K), analogicznie dla technologii (T).

● T18H - Superkomputer;

● F03 - Laboratorium Form Życia;

● F08R - Monument Skalny;

● F11H - Metropolis;

● F07M - Wysokowydajnościowy Transformator;

● F11M - Masowa Produkcja Chipów.

Poniżej wyniki optymalizacji dla każdej z ras na d=80 poziomie doświadczenia (≈21200±1000 misji rozpoznawczych) uszeregowane zgodnie z rosnącym kosztem inwestycji.

thumbnail?id=1scZ72uHF_pEqlsBROKN5vA90JcyqEKVX&sz=s1024

thumbnail?id=1jVHl_j6K8igV2YBG-W5_OcO5XGhCnmqy&sz=s1024

thumbnail?id=1Sc_k3PKqlvsZ8Eq3deZduzCPvPGsx5tt&sz=s1024

thumbnail?id=1Gz-GkBUpYufdPB4xm3vNwpVfpHdZNX5t&sz=s1024

holon :thumbup:

• To proste, pomysł wrzuciłem z dwóch powodów. Po pierwsze warto wcześniej zdobyć uznanie graczy u siebie - takich którzy poprą pomysł na ORG. Po drugie przeprowadziłem tutaj analizę (optymalizację) badania LF dla zadanej liczby planet i sumarycznego bonusu przez wyznaczenie minimalnych kosztów. Nie twierdzę, że znając tę teorię, każdy sobie napisze program w c++ czy pythonie, ale wystarczy, że zauważy jaką różnicę na koszt osiągnięcia bonusu robi posiadanie różnych ras i wyciągnie wnioski. Przynajmniej mnie ta część wydaje się najciekawsza i warta dalszych rozważań.

Zasadniczo GF wprowadzając śmieciowe technologie LF było nastawione na kasę z resetów losowań. Gracz, nawet bardzo niedoświadczony musi widzieć, że coś mu się nie przyda, jest bez sensu i nie ma żadnej wartości. Jednak po wprowadzeniu artefaktów można by zmienić tę strategię, czyli skończyć z robieniem z graczy debili i dać śmieciowym technologiom drugie życie.

• Jak już będę na emeryturze to chyba przeczytam te posty holona w całości i dowiem się czy banialuki wypisuje, czy to ma sens. Bo wydaje mi się, że ma, ale może to też być bełkot ;)

Pomysł dobry.

• Uważam, że wybudowanie T18H na Mechach, kolonizacja dodatkowej planety i powrót do ulepszenia klasy to całkiem przydatna opcja, jakiej do tej pory nie było. Punkty i poziomy zostają, tak samo jak wylosowane technologie na Mechach, z których można przeskoczyć na np. Rocktalów i ich wylosowane technologie. Bełkotem byłoby natomiast stwierdzenie, że po wyłączeniu Superkomputera planeta byłaby blokowania, a przy okazji wszystkie surowce i flota na niej. Oczywiście nic takiego z dodatkową planetą się nie dzieje.

Co do części matematycznej... Cóż, na emeryturę mogę polecić ponad stustronicową lekturę, którą tworzę wspólnie i z pomocą wielu z was od lat, oczywiście jeżeli kiedykolwiek ją skończę, jak wiadomo nowe wersje gry są wprowadzanie praktycznie dwa razy w tygodniu 8o.

• Popieram iż zmiana jakaś powinna być, do tej i pewnie kilku innych śmieciowych technologii czy budynków tak w Formach życia jak i ogólnie w OGame.

Kolejna planeta wydaje się być trochę silną opcją, ale to autor jest dobry w cyferki więc nie neguję, a że daje kolejne pole do ciekawych taktyk rozwoju z których nie każdy pomyśli by skorzystać jak np z pełzaczy grając odkrywcą.

Więcej opcji (zbalansowanych) rozwoju strategii tym lepiej

+ Dla autora za chęci

• Jestem jak najbardziej za. Trochę by to zachęciło. Bo szczerze? Jak po raz pierwszy odblokowałem ostatnie badanie z t3, bardzo dużym kosztem, to jakoś nie zmotywowało mnie to do odblokowywania na innych planetach.

• Pomysł jest przemyślany, brałem też pod uwagę inną opcję, mianowicie obniżkę nie tylko czasu, ale i kosztów astro. Stwierdziłem jednak, że lepiej będzie wprowadzić max 1 bonusową planetę. Dlaczego? Cytuję: "Niektórzy gracze potrafią zaskakiwać" - tak stwierdziło kilka osób na ORG, gdy mi się o tym pomyśle wymknęło. W rzeczywistości, jak wielu przede mną nie doczytawszy, uznałem za oczywiste fakt, że superkomputer obniża właśnie koszt Astrofizyki. Idąc tym tropem:

Policzmy o ile procent b (bonus superkomputera) trzeba by obniżyć koszt astrofizyki K(n), by w tej samej cenie kupić poziom wyżej (x=1), dwa poziomy (x=2), trzy, itd. Pamiętamy, że iloraz astrofizyki to q=1.75=7/4.

● K(n+1)=7/4*K(n), oraz

● K(n)=(1−b)*K(n+x), wówczas:

● K(n)=(1−b)*(7/4)^x *K(n), ostatecznie:

b=1−(4/7)^x

x=1 x=2 x=3 x=4 x≈8.229
    b=42.86% b=67.35% b=81.34% b=89.34% b=99% (max)
    Mechy: Koszt rzędu 10^11
    Mechy: Koszt rzędu 10^13 Mechy: Koszt rzędu 10^13 Mechy: Koszt rzędu 10^14 Mechy: Koszt rzędu 10^14
    Rock'talowie: rzędu 10^11 Rock'talowie: rzędu 10^13 Rock'talowie: rzędu 10^14 Rock'talowie: rzędu 10^15 Rock'talowie: rzędu 10^15

Powyższa tabelka pokazuje, że obniżenie kosztu o 42.86% daje w tej samej cenie poziom astro wyżej, analogicznie obniżka o 67.35% daje dwa poziomy, czyli praktycznie nową planetę dzięki superkomputerowi. Kolejne bonusy 81.34%, 89.34%, aż do maksymalnego 99% wymagałyby niewyobrażalnej inwestycji, ale czego się nie robi dla dodatkowych 4 planet? Także w tym zakresie anglojęzyczni gracze mieli rację, bo kilka osób tym sposobem zdobyłoby olbrzymią przewagę. Ale istnieje też rozwiązanie - wprowadzając maksymalny bonus obniżki kosztów na poziomie ok 70% zyskamy tylko max 2 poziomy astro, czyli 1 dodatkową planetę.

Stąd też wziął się pomysł na 50% bonus, czyli coś pomiędzy x=1 i x=2, ale dostępnie także dla gracza pilnującego surowce (koszt rzędu 10^12 metalu). Wspominałem także, że by skolonizować 18 planetę, dużo łatwiej jest zbudować wiele tanich badań superkomputera niż odłożyć surowce na +2lvl astro. Powinno to ułatwić jej zdobycie dla rozwiniętych graczy, którzy zasobów nie przechowują głównie w ekwipunku!

edit: Oczywiście aktualny pomysł z bonusem 50% nie ma nic wspólnego z obniżaniem kosztu astrofizyki, po prostu zwyczajnie odblokowuje dodatkowy slot planety.

• Sensowna argumentacja, choć przy tym bonusie cel 18 planet wydaje sie bardzo odlegly i bym obnizył próg. Ale w sumie to GF bostuje eko cały czas, wiec nie zdziwe sie, jak w top 100 to bedzie niedługo norma (jak lagi nie wrócą), no i pomysł promuje rozwój wielu FŻ i pokazuje ile dają bonusy od budynków na badania. Dobra robota.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• rozbuduj budynki kaeleshów by porobić sobie moony ~9400
    zmień rasy na planetach na roctail by mieć więcej wydobycia
    rozbuduj T18 ludzi aby zdobyć 18 planet taniej
    graj odkrywca w mixie badań boostujących eco i expedycje mniej więcej aż będziesz mieć kopalnie lvl 53/45/48 M/K/D po czym zmień drzewka technologi na full eco a klasę na zbieracza

pytanie czy te zamiany będą się opłacały
    fakt punkty zostaną ale czy koszt jakie się poniesie na te całe zamiany nie będą zbyteczne i może inne podejście było by bardziej optymalne 8o
    póki co nie ma dobrego kalkulatora amortyzacji wszystkich tych zmiennych i pewnie stworzenie go było by malaryczną robotą

ale to mi się podoba w LF mimo tych wszystkich bugów to prawie kazdy będzie miał swój własny styl gry właściwy dla niego

• Kalesze nadaja sie tylko do większych moonow, ale czy to warte zachodu to nie wiem, niby wystarczy zrobić ten ,,zielony laser,, czyli niewiele. W temacie argumenty przeciko Rocktalom były ustalenia i faktycznie skakanie pomiedzy 2 rasami brzmi ok, ale rocków wolałbym łaczyć chyba z mechami. Pytanie czy lepiej niewiele wiekszy bonus do badań + energie i deuter lub tez bonus Metropolis i budynki FZ do trzech surowców u ludzi. Mechy szybko się produkują, więc do skakania rasami lepiej się nadają jak sądzę.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis