Wersja 8.X - dyskusje

• W kilku punktach Klas sojuszu są niejasno opisane sformułowania. Dopiero w grze okazuje się, co od czego zależy (podobnie jak opisy elementów gry w zakładkach informacji). Takie misz-masz. Niby wszystko wiadomo, ale z samego tekstu wiadomo tylko pół na pół.

W pierwszym odczuciu, patrząc już na granty wynikające z deklarowanych bonusów dla klas, najlepiej wychodzą na tym fleciarze, potem zwieracze, a potem odgrywcy. Gdybym dostał +1 do T. energetycznej i plazmowej, byłbym czuł się OP. Same +1 do badań bojowych. W wersji 7.0 wpadło +2, to znaczy, że teraz jest +3. To sporo i ma duże znaczenie. Bonusy do lotów (we wszystkich klas) i tak grają większą rolę na speed x4+, więc szału nie ma (w 7.0 różnice były bardziej znaczące). Nie wiem, tak to widzę. Do reszty się nie odniosę, bo mi się na razie nie chce. I tak wszystko wyjdzie w praniu.

Jeśli nie będzie limitu członków sojuszu, to już zakładam swój.
    Btw. Ciekawe czy na Quasar są w ogóle gracze, którzy nie lubią spamu w wiadomościach i lubią arkusze. holon, Forumowy_As, wbijajta na Quasar, robim sojusza :D Zapraszam, ugoszczę solidnymi kkk.

• ciap a ja posiadając 2 członków sojuszu (razem ze mną) dalej nie widzę żadnej takiej opcji zmian/wybrania klasy.........

pnZMuihsj

'Czasami człowiek sądzi, że ujrzał już dno studni ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna...

S. King

• Czyli jak zwykle mamy testować coś czego nie ma XD

GF... :popcorn:

pnZMuihsj

'Czasami człowiek sądzi, że ujrzał już dno studni ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna...

S. King

• Uważam, że nie chcą od razu odkrywać kart. Posypało błędami zacnie, kto wie co by było gdyby wrzucili resztę kodu? Niech naprawią wpierw obecne uciążliwości, by szukać kolejnych, zapewne niezliczonych problemów.

• Dalej nic nie zmienia z tego co przeczytaliście jakby weszło to w takiej formie

Zależy, czy zbieracz może uruchomić sojusz wojownicy? A jak w sojuszu są odkrywcy, zbieracze , generałowie to będzie można wybrać każdą wersję sojuszu i zachować klasy? Doda to np. 10 % prędkości do podstawy prędkości? Czy będzie można zmieniać klasy sojuszu? Pytań jest wiele jeśli tak to będzie działać to trochę tam lekko zmieni w grze ale nie za specjalnie tak dużo. Czy w handlarzach jest wzrost eko o 5%? Jeśli tak to może być ciekawa opcja.

• Dalej nic nie zmienia z tego co przeczytaliście jakby weszło to w takiej formie

Zależy, czy zbieracz może uruchomić sojusz wojownicy? A jak w sojuszu są odkrywcy, zbieracze , generałowie to będzie można wybrać każdą wersję sojuszu i zachować klasy? Doda to np. 10 % prędkości do podstawy prędkości? Czy będzie można zmieniać klasy sojuszu? Pytań jest wiele jeśli tak to będzie działać to trochę tam lekko zmieni w grze ale nie za specjalnie tak dużo. Czy w handlarzach jest wzrost eko o 5%? Jeśli tak to może być ciekawa opcja.

Otwieram temat... czytam...

Aktualizacja sojuszy już wkrótce

"Zależy, czy zbieracz może uruchomić sojusz wojownicy?"

• Nowa zakładka udostępniana jest wyłącznie graczom o odpowiednich uprawnieniach. Standardowo prawo takie przyznawane jest tylko przywódcy.
    • Prawo do zmiany klasy sojuszu jest prawem wspólnym i przysługuje każdej randze.

"A jak w sojuszu są odkrywcy, zbieracze , generałowie to będzie można wybrać każdą wersję sojuszu i zachować klasy?"

• Klasa sojuszu i klasa osobista różnią się od siebie, co umożliwia graczom wybór np. "Wojownika" na klasę sojuszu i "Odkrywcy" na klasę osobistą.

"Doda to np. 10 % prędkości do podstawy prędkości?"

W klasie handlarz:

• (...) transportery otrzymują dodatkowo 10% do standardowej prędkości."

"Czy będzie można zmieniać klasy sojuszu?"

• Nie ma ograniczeń co do liczby zmian klasy sojuszu, ale zmian dokonywać mogą tylko gracze o odpowiednich uprawnieniach. Czas oczekiwania na kolejną zmianę wynosi 5 minut.

====

Może zamiast zadawać pytania... przeczytaj post arta?

• "Doda to np. 10 % prędkości do podstawy prędkości?"

W klasie handlarz:

(...) transportery otrzymują dodatkowo 10% do standardowej prędkości."

Podobno w klasie naukowca +10% prędkości do ekspedycji to w istocie -10% czasu lotu do 16poz: https://board.en.ogame.gamefor…ostID=7143412#post7143412

Jeśli by tak nie było handlarz "trader" maiłby bonus +10% na wszystkie misje zaś naukowiec "Researcher" tylko +10% na ekspedycje... Oczywiście nie mówimy o ekspedycjach militarnych w tym porównaniu. Teoretycznie ktoś powie, że pioniery to blokują, ale te są przecież dużo szybsze od mt/dt.

• holon

Wiem, ogólnie na wszystkie pytania ma odpowiedzi w temacie więc nie miałam zamiaru wszystkich opcji wypisywać.

To nie jest że on nie wie. On bardzo dobrze wie i ma nóżki żeby się przejść w temat

edit:

Lubię pomagać, lubię odpowiadać ale to nie jest nowy gracz który nie wie jak się poruszać po forum. To nie jest gracz który dopiero zaczyna i nie ogarnia ogame np. skrótów które w takich poradnikach bywają. Wymagajmy od innych umiejętności czytania. Pierwsze co powinno być w takim przypadku to przeczytanie tematu, zastanowienie się. Jeżeli po przeczytaniu nadal nie wiem czy mogę zmienić klasę sojuszu.. ctrl + f > wpisuję "zmian". Podświetla mi np. "Nie ma ograniczeń co do liczby zmian klasy sojuszu".

• Grubo będzie co dzień inna frakcja w sojuszu :D tak tak już to widzę.

A ty zdajesz sobie sprawę ze za te frakcje sie płaci 500k anty za każdą? Jak sojusz bedzie miał 100 członków to może za anty z ekspów będą sie składać...

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• To wszystko takie jakieś grubymi nićmi szyte, nie wiem co to z tego będzie.

Ruda: Oct 25th 2023

"SPIN DOKTOR Spamujesz wszem i wobec (...) Nie przyjmujesz do wiadomości faktów, tylko oceniasz je według własnego widzimisię."

Logitech: Aug 22nd 2021

SPIN DOKTOR, jesteś gościem, który ponad 1000 postów nabił tekstem: "gratki starcia" na każdym uni przy każdym starciu :ocb:

nawet na nich nie grając. Jesteś mistrzem hipokryzji, palancie - konto typowego spamera.

PS. Dlaczego przestałeś im gratulować? :beaten:

/

u42, u66, Sirius, Taurus OFF

• Dlatego jeśli GF ma trochę oleju w głowie to za tzn. lojalność i bycie w jednym sojuszu przed długi czas powinno być premiowane. Podam przykład klasy zbierać czy jak tam się zwie

Dzienie np 0.01%

Tygodniowo 0.1%

Miesięcznie 0.5%

Energia wydobycie wzrost.

Adekwatnie do odkrywcy np. procent wielkości planety

Takie same rozwiązanie może użyć w klasie wojownik np. z prędkością floty.

Wszystko jest elastyczne i można naprawę ludzi zachęcić do nie zmieniania sojuszu jak rękawiczek. No i jak zakładamy nowy sojusz co drugi dzień i od strzała dostaję się darmowa klasę to parę osób się zastanowi czy warto przy okazji i GF zarobi trochę grosza :).

Wyprzedzając pytanie. Oczywiście przy zmianie klasy w sojuszu w którym gramy xxx dni nabyte premie z danej klasy powinny zostać przy kolejnych zmianach klas tzn powrotu do początkowej klasy.

Zbieracz mamy plus x% przechodzimy na odkrywcę dostajemy z% następnie sojusz wraca na zbieracza i mamy x% plus nabija nam się dalej. Oczywiście przy włączeniu odkrywcy włącza nam się bonus z%.

• A ty zdajesz sobie sprawę ze za te frakcje sie płaci 500k anty za każdą? Jak sojus

No po przeczytaniu już wiem, natomiast ciap nie napisała tego w poście wcześniej, więc nie wiedziałem tego wtedy. To wiele zmienia natomiast jeśli sojusz się złoży na taką zmianę to będą groszowe sprawy wtedy i taka zmiana może być nawet często wykorzystywana. Wystarczy kupić na zapas kilka zmian. W przypadku jednego gracza to duży koszt jednak podzielony na kilku lub kilkunastu graczy chętnych zakupu jest to już w zasięgu ręki.

Albo jak pisał kolega wyżej jeśli się będzie dało rozwiązanie sojuszu i powstanie nowego chyba, że sie nie będzie dało.

• Grałam w sojuszu 10 lat. Niedawno teamu zrobiliśmy fuzję i wyszłam z niego. Licznik wyzerował się. Co za pech.

No po przeczytaniu już wiem, natomiast ciap nie napisała tego w poście wcześniej, więc nie wiedziałem tego wtedy.

Nie ma tego w oficjalnym info a jedynie cytowałam. :fsmile:

U mnie w grach od XXXX lat są dodatki do sojuszu płatne. :/