Fuzja Cetus/Halley/Zenith z Rosalind

• Witam

Temat już poruszany ale zakładam nowy wątek ponieważ nie chcę odpowiedzi dlaczego tak a nie inaczej , chciałbym zaproponować i przedyskutować z Wami rozwiązanie :)

Fuzja C/H/Z z Rosalind spowodowała wiele niezadowolenia graczy szczególnie uni Cetus co jest wynikiem przede wszystkim zmiany prędkości flot ale także tym że połączono nas z serwerem o rok starszym i tym samym powstały duże dysproporcje pomiędzy graczami. Migracji nikt z nami wcześniej nie dyskutował, nie dano nam również możliwości wyboru co uważam nie jest fair. W tym poście chciałbym podzielić się z Wami pomysłem na korektę procesu tej fuzji i proszę o dyskusję nad tematem.

Może opcją byłaby korekta fuzji w postaci cmentarza na żądanie od ręki bez 60 dni dla graczy Cetus i Halley. Mógłby to być wyznaczony termin np. 3 dni w trakcie których można by było dokonać przyspieszonego przejścia na serwer cmentarny.

Wydaje mi się że to rozwiązanie będzie technicznie wykonalne a także, i to ważne, nie ingerujące w obecne parametry uni Rosalind.

Jeśli graczowi pasuje obecna fuzja po prostu pozostałby na serwerze Rosalind jeśli nie miałby możliwość wyboru innego uni z poziomu cmentarza.

Należy pamiętać że przy tym rozwiązaniu gracz chcący skorzystać z możliwości zejścia na cmentarz będzie musiał (tak jak w normalnej tego typu procedurze) posiadać na koncie minimalną ilość zakupionej antymaterii.

Zyskalibyśmy wolność wyboru i możliwość dopasowania oczekiwań do parametrów serwera a GF niewielkim kosztem naprawiłby trochę proces który został przeprowadzony w sposób budzący zastrzeżenia i kontrowersje.

• Pomysł wydaje się w porządku, gorzej pewnie będzie z wykonaniem :)

Team raczej nic do tego nie ma ale może wykazać odrobiny inicjatywy i po prostu zapytać o taka ewentualność.

Opcja cmentarz i ewentualne przeniesienie na plus, kolejna opcja np dostosowanie "pokrzywdzonych" uni z predkosciami flot misji pokojowych zeby skoro stracili na samej fuzji a zyskali na tym co ich najbardziej interesuje. Mi tam spadek w top o 130 miejsc nie przeszkadza i tak sobie cicho bede eko podciagał ale transporty flot fajnie jakby byly szybsze ;)

• Pomysł super i powinien zostać zrealizowany, jak się chce coś dla graczy zrobić to się szuka sposobu, żeby im pomóc, a jak ma się graczy w dupie to się się szuka powodów żeby tego nie zrobić. Team jest zdaje się dla graczy, to powinni o nas z GF trochę powalczyć, a nie przyjmować wszystko bezrefleksyjnie co im tamci przyślą, nawet jeśli ewidentnie coś zostało spitolone koncertowo:cursing::evil:. Trzeba walczyć o swoje a nie przyjmować w tym wypadku durnie wymyśloną fuzje i z góry zakładać, że się nie da. Wszystko się w tym wypadku da, wystarczy odrobina dobrej woli i tyle, wszyscy w zasadzie czekali na LF a oni wyskoczyli z fuzją z" pupy" , zero pytań, ankiet jakiś alternatyw, tylko post na forum 2 dni przed i jazda:evil:. no chyba nie tak się powinno nas traktować bo oni tam charytatywnie serwerów dla nas nie obsługują, maja z nas pieniądze i to nie male, wiec w imię zasady klient ma zawsze racje to ta fuzja ma zostać potraktowana jako reklamacja za spitoloną usługę i my w zasadzie nie prosimy a żądamy podejścia do sprawy otwarcie żeby zadowolić jak największą ilość klientów. I proszę nas nie zbywać jakimś słodkim "ciuciu ciuciu" ani nie próbować wyciszyć:baseball:. Czekamy na ustosunkowanie się do tego pomysłu lub podanie z waszej strony jakiś rozsądnych alternatyw. Niezadowolonych graczy z fuzji jest ogromna ilość więc sugeruje wziąć to pod uwagę poważnie, bo się wam znowu społeczność może zacząć wykruszyć a to zdaje się nie jest celem twórców, no chyba, że się mylę :]

Istnieją tylko dwie możliwości: albo jesteśmy sami we wszechświecie, albo nie... i obie są równie przerażające.:evil:

• Siemanko, również jestem za zmianą parametrów uniwersum... przyszliśmy tu z Cetus ... dość szybkiego uniwersum , gdzie zaczynalismy gre właśnie dlatego że jest fajne szybkie , nie zaczynalismy tutaj po to żeby po roku czasu nam ktoś to po prostu spierniczył ... większosci graczy UNIWERSUM CETUS _________________ ! JEST nie zadowolona z tego, a to ze wzgledu chociazby na to że nie zaczynali by gry na serwie x8 z szybką flotą itp żeby nagle spaść na x2.. żenada i mocno kogos tutaj coś uderzyło podczas myslenia nad tą fuzja.. transport surowców 2h... Panie Janie kolorowy... ja mam też zycie prywatne w którym pracuje i szybka zrzutka mi bardzo pewnie by pomogła... Jeśli jednak nie dacie nam szansy przejsc chociazby na Cmentarz i wybrać docelowego pasujacego nam to po prostu stracicie, bo duzo graczy właściwie to tysiące porezygnowali z gry własnie przez takie machlojki ADMINISTRACJI , i nie chodzi mi juz o sama przewage nad punktami czy cos , co jest tragiczne bo polaczyliscie uniwersum 3 letnie z rocznym ale co ja tam wiem i co ja tam bede gadał , jak dla mnie szczyt debi***mu ta fuzja i nie wiem kto wpadł na ten pomysł i pod wpływem jakich dopalaczy :D

zmieńcie to bo zostaniecie bez graczy a juz macie ich garstke ( a dla przypomnienia to my dla was pracujemy - wy na nas zarabiacie )

Kiedys nie bylo Takiego czegos i na serwerach utrzymywało sie po 5-6-7-10k graczy , pamietam Electre na ktorej grałem czy Fornax Czy Quantum - ponad 5k graczy srednio 5 lat temu , zobaczcie ile spadła ilosc graczy bedąc teraz na serwerze gdzie jest 1000 po fuzji ... ;)

ruszcie głową bo to wszystko wali sie jak domki w Afganistanie ... :P

• Dużo graczy zrezygnowało przez coraz to nowsze "badziewia" wprowadzane.Kiedyś pewnien gracz napisał,że gameforge zniszczy Ogame tak samo jak Gladiatusa wprowadzając możliwość kupowania eq za pieniądze.Tak jest teraz z paczkami i dlatego gra garstka osób wydająca pieniądze.

• człowiek po latach przerwy wrócił do ogame, i widać z fajnej gry zrobili gówno, no ale jak to mówią, jak nie będą słuchać graczy to niedługo sami se będą grali na tych swoich serwerach, pycha kroczy przed upadkiem, także również sugeruje się zastanowić nad swoimi decyzjami to w jaki sposób sie traktuje graczy, bo wkrótce sie mogą ciezko zdziwic

''Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem" - Mark Twain

• "Zepsuliśmy Panu grę i co nam Pan zrobi?"

Tylko taki cytat mi pasuje do tego co się dzieję z tą grą.

Zaproponowane rozwiązanie powinno zostać wprowadzone w życie. Nie wiem czy GF kiedykolwiek zrozumie, że to Oni są dla nas a nie My dla nich. Gramy bo gramy ale ja osobiście straciłem chęć do gry i to nie tylko na Rosalind a ogólnie zniechęciłem się do całego Ogame. Zmiana prędkości floty pokojowej x8 na x2 to jak przesiąść się z F1 do Malucha. Wrzuciliście nas jak kurczaki do klatki z krokodylami. Nasza społeczność od lat kurczy się coraz szybciej. Ogame schodzi na psy na własne życznie. Wprowadzenie paczek być może odroczyło znacznie moment upadku i słupki sprzedażowe się zgadzają ale powoli i Ci gracze przestaną grać.

• "Zepsuliśmy Panu grę i co nam Pan zrobi?"

Tylko taki cytat mi pasuje do tego co się dzieję z tą grą.

Zaproponowane rozwiązanie powinno zostać wprowadzone w życie. Nie wiem czy GF kiedykolwiek zrozumie, że to Oni są dla nas a nie My dla nich. Gramy bo gramy ale ja osobiście straciłem chęć do gry i to nie tylko na Rosalind a ogólnie zniechęciłem się do całego Ogame. Zmiana prędkości floty pokojowej x8 na x2 to jak przesiąść się z F1 do Malucha. Wrzuciliście nas jak kurczaki do klatki z krokodylami. Nasza społeczność od lat kurczy się coraz szybciej. Ogame schodzi na psy na własne życznie. Wprowadzenie paczek być może odroczyło znacznie moment upadku i słupki sprzedażowe się zgadzają ale powoli i Ci gracze przestaną grać.

Mike rozumiem troszke Was wszystkich z osobna ze tesko jest Wam za zawrotna predkoscia ale zobacz na to z drugiej strony przeciez szybciej wybija to uni ... nie bedzie mozna spkkojnych tanich fsow robic ... na stacjonuj tylko beda horrendalnie drogie x3 to max moich marzeń ale ludzie planuja Bog sie smieje mam nadzieje ze wszyscy Ci ktorzy maja ponad 100kk pkt we flotach i widza zalety tego ze jest speed x2 ze zostanie taki sam albo tylko do 3 podkrecony serio to jakas tragedia .... mnie nigdy nie bylo milo na cetusie mialem kolonie w tym samym ukladzie chociaz jak kolonizwoalem wiedzialem ze niecale 6h bedzie leciec w jedna strone ... ale i tak zrobilem zle na tym nie wyszedlem nie musialem urlopu wlaczac 😁 uczuje się jak u Pana Boga zza piecem na tym speedzie a i tak uwierzcie mi Jan robię zsyłkę surki czy to cetus czy roslaind to i tak flota leci minimum 3h jeżeli bardzo na czasie mi zależy...:beaten: a jezeli nie to ponad nawet do 7h czekam na surke mnie to wszystko jedno ... i tak wszystko drogie ... ogromne ilosci nie mozna transportowac miedzy galami nawet przy kilku tysiacach dtkow miedzy galami to jest oszcxednosc 30% minimum :) jak ja sobie cenie moje walory zycia codziennego nawet w tej zapchlonej i coraj bardzoej spodlonej grze :trollface: pospieszylem sie z paczkami ... gdyby nie to to bym fiknął zza granice nawet ... teraz jestem uwiazany tutaj jak pies przy budzie ... az mnie irytuja ciagle skany przeciez ja nie mam nic takiego ciekawego by mnie obsepić a nawet sie nie dam :trollface: zyski z expedycji mam takie same jak na cetusie ...to jest bez różnicy nie wiem jak wy ja porpsotu daleko nie latam i używam mtkow może expy pala więcej dexu ale o to już jie będę się spierać... nawet na cetusie używałem mtkow

• Ja zachodzę w głowę, dlaczego nie utworzono 2 nowych uni i nie zrobiono ankiet o konfigurację, tylko wrzucono wszystkich w jedno miejsce... Czy naprawdę aż tak trudno było przewidzieć, że to się skończy niezadowoleniem tylu graczy? Szkoda, że Kartez nie ma podobnego zdania, wydał pewnie więcej kasy niż my wszyscy biedni tutaj, może gdyby to on napisał, że mu to nie pasuje, to byście go posłuchali, inaczej zyski by wam spadły o 50% :)

• Ja zachodzę w głowę, dlaczego nie utworzono 2 nowych uni i nie zrobiono ankiet o konfigurację, tylko wrzucono wszystkich w jedno miejsce... Czy naprawdę aż tak trudno było przewidzieć, że to się skończy niezadowoleniem tylu graczy? Szkoda, że Kartez nie ma podobnego zdania, wydał pewnie więcej kasy niż my wszyscy biedni tutaj, może gdyby to on napisał, że mu to nie pasuje, to byście go posłuchali, inaczej zyski by wam spadły o 50% :)

Mnie tak pasuje jest legancko tylko jak zostanie zmieniona predkosc flot to bede :cursing::cursing::cursing: co najmniej tak wygladal 🤭🤭🤭

• Prędkość flot to jedno, to tylko mała kropla w tym oceanie rozpaczy.... co to za pomysł, żeby tworzyć fuzje uniwerum kilkuletniego razem z uniwersum, które ma zaledwie pół roku - taki Halley! No przecież u nas ludzie od top 15-30 to spadli aż do top 400!

Wydawało mi się, że idea wyrównanej gry polega na tym, że jak jest silny gracz, to nie łoi wszystkich jak leci, nawet nie może, czuje oddech na plecach sojuszu, który jak się zbierze w 3 osoby to się albo podstawią, albo polecą na kontrę. Ale jaka to jest gra, jak różnice są nie nawet KILKUKROTNE, ale KILKADZIESIĄT KROTNE, miliardy punktów w stosunku do graczy którzy mają zaledwie pareset albo nawet paredziesiąt. To jak wrzucenie małego latlerka do klatki z pitbullami, to jest jakaś parodia co to się zadziało! :wall:

Ja zaraz spadam na urlop i, albo kończę w ogóle grać, albo pójdę na inne uniwersum, zobaczę za miesiąc. Szkoda, że właśnie nie było np. takiej opcji żeby iść na cmentarz i wybrać inny serwer mniej więcej równy 1roczny, a nie kilkuletni. Teraz będę musiał przymusowo na ponad miesiąc iść na urlop.

Wcale nie zależy mi żeby być w jakimś wysokim top... ale nie po to gra się tak długo, buduje wszystko, żeby tak jednym prostym ruchem wszystko sp:0stars:. Tyle w temacie. Totalna porażka.

*Jeśli myślicie, że będę kupował miliony antymaterii tylko po to żeby móc normalnie pograć (dojść do jakiegoś poziomu typu bunkier na 100 kk na planetach i moonach) to jesteście w błędzie. Nigdy nie dorzucę ani złotówki do tej farsy.

Hail starzy gracze:rebels:, którzy pamiętają jeszcze ogame sprzed "klas" i gry "pay to win". Pozdrawiam! :closed:

• *Jeśli myślicie, że będę kupował miliony antymaterii tylko po to żeby móc normalnie pograć (dojść do jakiegoś poziomu typu bunkier na 100 kk na planetach i moonach) to jesteście w błędzie. Nigdy nie dorzucę ani złotówki do tej farsy.

chyba sporo osob sie by pod tym podpisalo .. pozdro

Istnieją tylko dwie możliwości: albo jesteśmy sami we wszechświecie, albo nie... i obie są równie przerażające.:evil:

• ta fuzja to tragedia i to przede wszystkim z uwagi fakt połączenia 3 letniego uniwersum z rocznym a tu nawet ktoś piszę że z półrocznym, gdzieś ktoś dobrze napisał że jesteśmy mięsem armatnim dla pierwotnego unii, jedno co zyskaliście to że nie wydam już ani złotówki na to badziewie po prostu skazałem się na wegetację, gram z przyzwyczajenia, już nawet nie mówię o tym że byłaby znacznie lepsza np. roczna subskrypcja tej gry niż kupowanie anty i pakowanie paczek przez bardziej zdesperowanych lub po prostu bogatszych. Z rywalizacją nie ma to nic wspólnego a jedynie z ordynarnym wyścigiem szczurów , sam wróciłem po latach do tej gry i to co się teraz odpie...la to po prostu żenada do potęgi , tak to jest jak kasa przesłania rozum i zasady. Jedyne czego żałuję to straconego czasu i kilkudziesięciu złotych zainwestowanych w to coś nazwane grą jedynie przez eufemizm . Pomysł z cmentarzem jak najbardziej zasadny, ale nie do przeprowadzenia przez tych cwaniaczków