Kolejne włamanie na konto i kradzież zawartości -QUANTUM-

• Art jezeli sprawa nie bedzie wyjasniona to bedzie jedna wielka porazka TEAM'u - nie tylko wizerunkowa.

Jezeli nie bylo wlamania - 2 etapowa weryfikacja - to moze poprzez panel teamu? Ta sprawa smiedzi na kilometr. Zgon mogl zrobic glupote raz lecz wydac anty na jakies bzdurne dopalacze to juz afera level expert.

BTW tu chodzi rowniez o duze pieniadze - wiec albo wyjasnienie albo/i sprawe powinny sprawdzic inne instytucje - tak to widze.

• Przecież te [ciach] z PUSH z Virgo to wszyscy powinni miec permabana gdziekolwiek sie pojawia i rimjoba kazdemu robic za oszustwa. Hatfu. Ten Gotyk to pewnie Rising z reszta swoich rimjobowcow. To oni sa mistrzami oszustw.

A Zgon tez ma swoje za uszami.

Moderator Ruda:
    Obraza

• Mnie zastanawia jedno. Jak można dać się dwa razy oskubać z konta? Albo to jest typowe lamerstwo w zabezpieczeniach albo zasiadanie osób trzecich nie do końcu uczciwych z właścicielem konta albo poprostu handel kontem z przykrywką niby kradzieży nic innego do głowy mi nie przychodzi.

Kolejny fakt zastanawiający jest taki czemu właściciel konta robi temat na forum wywołuje Arta który nigdy nic nie robi zamiast zgłośić sprawę do służb wiadomego pochodzenia. Przeciez stracił pieniądze stracił bezpieczeństwo w sieci doszło do włamania strata jak najbardziej przewyższa niską karalność czynu więc organy z automatu takie sprawy biorą i przeważnie dochodzą do sprawcy,,, no chyba że od razu wiadomo że sprawcy nie ma tylko ofiara i złodziej to jedna i ta sama osoba :)

Dziwne żę tylko Zgona flota trafia na żyletki a floty pl1 whisky czy reszty soja Zgona nie...

• Dziwne żę tylko Zgona flota trafia na żyletki a floty pl1 whisky czy reszty soja Zgona nie...

https://prnt.sc/Y48lx2w_R8af

bo tylko on jest w stanie wlozyc pare k PLN i postawic GS z paczek. Konta flotowe tej mozliwosci nie maja - stad on jest realnym zagrozeniem wg pusherow - tak to widze

mnie dziwi że ktokolwiek jest w stanie włożyć w tą grę więcej niż równowartość 4paka z żabki :P

tak czy siak jeśli to kradzież to jest to przestępstwo które można udowodnić

• Art jezeli sprawa nie bedzie wyjasniona to bedzie jedna wielka porazka TEAM'u - nie tylko wizerunkowa.

Jezeli nie bylo wlamania - 2 etapowa weryfikacja - to moze poprzez panel teamu? Ta sprawa smiedzi na kilometr. Zgon mogl zrobic glupote raz lecz wydac anty na jakies bzdurne dopalacze to juz afera level expert.

BTW tu chodzi rowniez o duze pieniadze - wiec albo wyjasnienie albo/i sprawe powinny sprawdzic inne instytucje - tak to widze.

Kiedyś miałem Cię Torquemada za poważnego człowieka i gracza, ale widzę, że muszę zmienić zdanie. Takich podłych i żałosnych insynuacji dawno nie czytałem.

Team (i żadna inna instytucja) nie widzi więcej niż jest w logach. Byłeś GO, więc masz pewne pojęcie, co GO widzi, a czego nie widzi. Jeśli jakaś osoba - np. bliska graczowi - wejdzie mu na konto, to jest to nie do wykrycia - i to do gracza należy obowiązek ochrony konta przed osobami niepowołanymi. Poza tym nawet jeśli nastąpiło włamanie, to przecież nie Team tworzy system ochrony konta, nie Team ma dostęp do serwerów gry etc.

Panel nie daje dostępu do konta gracza... to wiesz również, więc to zwykła próba szkalowania Teamu.

Jeśli wartość konta to dla Ciebie duże pieniądze, to trochę współczuję. A jeśli sprawę mają sprawdzić "inne instytucje", to ktoś musi zawnioskować. Odsyłam do kolegi poszkodowanego.

• Doradzam podszkolić sie z zakresu szczebelków teamu i tego jaki szczebel co widzi i co może zrobić na twoim koncie, ktore jest wlasnoscia GF;) dla przykładu przemyśl w jaki sposób i kto dopisuje np + jedno badanie za S&D do konta

• Albo też odpisuje surowce czy punkty floty tytułem rozliczenia... To też robi GO SGO czy też tam GA stosownie wg uprawnień.

• Wszelkie odpiski/dopiski formalnie rzecz biorąc przechodzą przez moje ręce, jakby ktoś chciał wiedzieć.

Co do włamania, zweryfikowalem sytuację zarówno po naszej stronie, jak i po stronie logowania do konta Gameforge, gdzie Support ma większy wgląd w to kto jak i gdzie loguje się do lobby.

Po przeprowadzeniu kilku testów na własnym koncie, z aktywowaniem 2FA włącznie, mogę jedynie stwierdzić zaistnienie jednej z dwóch sytuacji:

- gracz aprobował logowanie (z kodem 2FA włącznie) na maszynie, na której nie powinien (logowanie zostało zapamiętane) - wtedy bez względu na to, jaki IP ma osoba korzystająca z lobby, sesja zostaje zapamiętana. My widzimy zmianę adresu, ale lobby już ma to gdzieś, w końcu opcja "zapamiętaj logowanie" została aktywowana. To oznacza, że po aktywacji 2FA, która automatycznie wylogowuje wszystkie aktywne sesje, dochodzi do wymuszenia podania kodu do każdego nieautoryzowanego logowania, co oznacza, że właściciel konta musiał ten kod wprowadzić, zapomnieć o tym i ktoś wykorzystał ważne logowanie do lobby i wszedł na konto

- drugą opcją jest, że do włamania nie doszło, gdyż tak jak wspomniałem wyżej, lobby po zatwierdzeniu logowania ma w poważaniu, z którego IP dochodzi do odświeżenia listy kont w lobby. Czy leci się z proxy, czy z IP kolegi, czy z własnej mobilki - dochodzi do odświeżenia i nie wymaga ponownego logowania (w przypadku opcji zapamiętaj logowanie). Gracz dokonuje zmiany IP na maszynie, która ma zatwierdzone logowanie i dokonuje samozniszczenia i/lub ukrycia puszu pod pretekstem włamania. Skoro wszedł na konto z innego IP, to przecież ktoś się włamał, prawda?

Dokonałem sprawdzenia ostatniej historii logowania gracza Zgon na koncie (w lobby), ostatnie zaakceptowane logowanie miało miejsce w sierpniu i było utrzymywane do czasu wspomnianego zniszczenia konta kilka dni temu.

Ze względów oczywistych nie jestem w stanie stwierdzić, która sytuacja zaistniała. Jednak wiem jedno, że bez względu na to, która to była, nie mogę udzielić wsparcia w tej sytuacji.

• Sprawa zostanie skierowana do odpowiednich organów. Zostały wykradzione dane do logowania (lub jak twierdzisz ktoś włamał mi się na komputer), zostały skradzione pieniądze w postaci antymaterii i innych rzeczy z nią związanych. Nie interesuje mnie w jaki sposób ktoś je wykradł, to już wasz problem - ostatnim razem dałeś mi do zrozumienia że wina leży po mojej stronie gdyż nie posiadam waszego zabezpieczenia. Zainstalowałem je w maju. Skoro Art nie chcesz współpracować, będziecie w inny sposób załatwiać tą sprawę. Nie pozdrawiam.

• Życzę powodzenia w dochodzeniu swoich racji, serio. Istnieje wiele udokumentowanych przypadków namierzenia potencjalnych włamywaczy na konta (m.in na Metin2) i podciągnięciu ich do odpowiedzialności oraz zwrot utraconych kosztów.

Z mojej strony mogę jedynie zasugerować, aby wszelki kontakt związany z uzyskaniem informacji chronionych typu IP, odbywał się poprzez dział prawny firmy, który musi uzyskać zapytanie od służb działających na terenie Niemiec, czyli jeśli się nie mylę, polska policja musi zwrócić się o pomoc do policji niemieckiej.

• Przecież ART tym razem wytłumaczył co zrobił co testował co sprawdzał i określił na jakiej zasadzie konta są zabezpieczane i jakie są możliwośći logowania. Może wpierw sprawdzić swoje otoczenie czy ktoś nie leci w kulki z Tobą Zgon? Skoro od Sierpnia było logowanie na sprzęcie które te logowanie autoryzowało a mamy listopad/ kradzież koniec października to wygląda to podejrzanie z Twojej strony Zgon tudzież Twojego otoczenia .

Dziwne jest tylko to że drugi raz w krótkim odstępie czasu na Twoim koncie dzieje się takie coś , gdzie reszta kont tego uni nie cierpi na takie sytuacje

• Jak dla mnie sprawa naprawdę była dobrze sprawdzona skoro Team nie odpisuje standardową regułką typu "bla bla bla RODO, bala bla bla dołożymy wszelkich starań... bla bla bla..."

Dostaliśmy konkret, metodykę oraz wnioski, nie ma co ale pierwszy raz od dawien dawna dostajemy odpowiedź wyczerpującą :)

A tak na marginesie, jak tam Dr poprzednie zgłoszenie? Dotarło już pocztą do Niemiec czy zawisnęło koło granicy? Jak nie dotarło, trzeba szybko do Poczty Polskiej dzwonić, niech zaczeka, dojadą razem :) Wincyj papierów, większa uwaga spasionego niemca który to będzie przyjmował. I trzymam mocno kciuki, żeby aspirant na komisariacie nie okazał się turkiem albo jakimś innym szemranym niemcem, bo uj, utknie w MARTWYM punkcie.

Szukaj wśród swoich "znajomych". Na pewno szczerze się przyznają i okażą skruchę.

• Przecież ART tym razem wytłumaczył co zrobił co testował co sprawdzał i określił na jakiej zasadzie konta są zabezpieczane i jakie są możliwośći logowania. Może wpierw sprawdzić swoje otoczenie czy ktoś nie leci w kulki z Tobą Zgon? Skoro od Sierpnia było logowanie na sprzęcie które te logowanie autoryzowało a mamy listopad/ kradzież koniec października to wygląda to podejrzanie z Twojej strony Zgon tudzież Twojego otoczenia .

Dziwne jest tylko to że drugi raz w krótkim odstępie czasu na Twoim koncie dzieje się takie coś , gdzie reszta kont tego uni nie cierpi na takie sytuacje

Ja od ostatniego włamania nie mam otoczenia.

Ja od ostatniego włamania nie mam otoczenia.

To pozostają Ci tylko organy ścigania. Działanie ich też ART dokładnie opisał kilka postów wyżej . Tym razem wykazał się troszkę co nie jest u niego normą ale sądze że pomógł na tyle na ile mógł

• Jak dla mnie bardzo wyraźnie widać "po raz kolejny" że Art a nie interesuje poszkodowany, ani ogromne surowce które wyparowały z konta, nie interesuje go że dziwnym trafem konto zostało pozbawione ogromnej ilość statków przez osobę która jest zamieszana w pierwsze starcie, nie interesuje go prawda tylko to żeby mieć spokój, dlatego też sądzę że podejście jest zbyt jednostronne do tematu... Będę informował na bieżąco jak się sprawy mają, bo na pewno jest to interesujące w jaki sposób ktoś sobie wchodzi kiedy chce na konto i robi co chce... Panie Art, trzy dni przed starciem, wylogowało mnie dwukrotnie z konta, sprawdzał Pan może kto tam logował ? aa no tak pewnie zasiadacz, żona albo kot ;)