Harry Potter

• "Harry zobaczył na jego skórze jakiś czerwony znak - ludzką czaszkę z rozwartymi szczękami, z których wyłaniał się wąż - ten sam znak, który pojawił się na niebie podczas mistrzostw świata w quidditchu: Mroczny Znak."

Morsmordre

Zolw myślę, że zła rzeka i złe wyspy.

Chodzi o przedmioty, które pozornie nie miały z mrocznym znakiem niczego wspólnego :)

• "Profesorowie Flitwick, Sprout i McGonagall zaprowadzą grupy walczących na trzy najwyższe wieże, Ravenclawu, Gryffindoru i Astronomiczną, skąd będą mieć dobry widok i znakomitą pozycję do rzucania zaklęć" Kingsley Shacklebolt w wielkiej sali przed rozpoczęciem bitwy o Hogwart.

Moje pierwsze pytanie nie będzie trudne.

Co przypominało Harremu blizny Śmierciożerców i jakie zaklęcie zostało użyte do stworzenia tych przedmiotów?

Galeony gwardii Dumbledore'a

Zaklęcie Proteusza

• Wingardium Leviosa, a z tych, co wprost, to Rictusempra (dopiero w Komnacie Tajemnic jest kwestia, w której Harry wymawia zaklęcie, które jest napisane).

Chodziło mi o Rictusempra, o Wingardium Leviosa było napisane, że próbował rzucić, ale nic z tego nie wyszło. Tak czy owak dobra odpowiedź.

• To spróbujmy po kolei:

1.Rictusempra

2.Expelliarmus

3.Lumos

3.5.Dissendium, Koniec psot!

4.Expecto patronum

5.Diffindo

6.Accio Błyskawica

6.5Wskaż mi

7.Riddikulus

8.Reducto

9.Drętwota

10.Impedimeno

Ciekawe ile po drodze pominąłem...

Rictusempra było chyba użyte tylko przez Harrego podczas pojedynku z Draconem. Poza tym Dissendium chyba pojawia się tylko raz jak Harry wymyka się do Hogsmeade, a Wskaż mi chyba pojawia się tylko jak Harry używa do w labiryncie podczas 3 zadania Turnieju Trójmagicznego... Ale przewijałem tylko trzy części szukając to pewności nie mam.

• To jak już jesteśmy w temacie zaklęć... Wiemy że Harrego spotkały nieprzyjemne konsekwencje za rzucanie zaklęć poza szkołą (nawet jeśli został tylko o to posądzony). Jakie zaklęcia rzucane poza szkołą uszły mu na sucho? Nie nie pytam o nadmuchanie ciotki, chyba że wiecie jakiego zaklęcia wtedy użył...

• Dobrze to może usciśle. Chodzi o zaklęcia rzucane poza szkołą, za Harrego powinny spotkać konsekwencje (czyli był jeszcze niepełnoletni), ale nikt nie zareagował. Chodzi raczej o proste zaklęcia i Harry był zdziwiony brakiem konsekwencji.