Jaki inny dyrektor Hogwartu oprócz Dumbledora pojawiał się na kartach czekoladowych żab?
Zgaduję: Fineas Nigellus Black ?
Jaki inny dyrektor Hogwartu oprócz Dumbledora pojawiał się na kartach czekoladowych żab?
Jak dasz jakiekolwiek źródło to uznam, bo na liście której mam jest inny dyrektor - ale nikt nie powiedział że to pełna lista
Nawet nie wiedziałem, że jest lista, ale teraz ją znalazłem Nigellusa na niej nie ma, za to jest Armando Dippet
Teraz się zgodzę. Twoja kolej
Teraz się zgodzę. Twoja kolej
Oki to zadaje. Teraz będzie łatwiejsze:
Nie mam skrzydeł, lecz potrafię latać.
Nie mam oczu, lecz bez problemu znajduje cel.
Mam usta, lecz nie potrafię mówić.
Mam nogi i ręce, lecz nie jestem człowiekiem.
Czym jestem ?
Hmm... dementor?
Hmm... dementor?
Tak.
Dwa czary mające częściowo podobne brzmienie, mają zupełnie różne działanie, a ich cecha "wspólna" może wprowadzać w błąd. Jakie to zaklęcia i dlaczego?
Sectumsempra i Rictusempra? Pierwsze powoduje powstawanie głębokich ran, drugie powoduje łaskotki, a wspólna część czyli sempra pochodzi od łacińskiego semper i oznacza "zawsze".
Zaklęcia poprawnie odnalezione, więc Twoja kolej
Eliksir będący bardzo silnym środkiem usypiającym, choć jego nazwa może sugerować coś innego. Co to za eliksir?
Eliksir słodkiego snu? Chociaż biorąc pod uwagę nazwę chyba chodzi o coś innego...
Nie, chodzi o coś na mocniejszy sen
Wywar Żywej Śmierci
O to chodzi
Pozostańmy przy eliksirach. Jeszcze jeden, którego nazwa może mocno zmylić mugola, który kierowałby się znajomością łaciny
Podpowiedź: też pośrednio związany ze śmiercią.
Z miłością również w leksykalny sposób związany.
Amortencja (Amortentia)?
Poprawnie, Twoja kolej