Harry Potter

• Pierwsze - Ronan rozmawia z Hagridem w Zakazanym Lesie: 'Stanęli na skraju niewielkiej polanki. I oto pojawił się na niej... Nie, to nie był koń... ale i nie człowiek... Do pasa mężczyzna z rudymi włosami i brodą, od pasa kasztanowy koń z długim czerwonawym ogonem. Harty'emu i Hermionie szczęki opadły ze zdumienia.

-Ach to ty Romanie - powiedział z ulgą Hagrid. -Jak się masz?'

(Firenzo i Zakała pojawiają się 2-3 strony później)

Ostatnie - w czasie bitwy o Hogwart 'Potem rozległ się tętent kopyt i brzdęknięcia cięciw, a na śmierciożerców spadł deszcz strzał.' - więc cała grupa. Natomiast z imienia był wspomniany Zakała, jak rozmawiał z Hagridem niosącym ciało Harrego.

• Pierwsze - Ronan rozmawia z Hagridem w Zakazanym Lesie: 'Stanęli na skraju niewielkiej polanki. I oto pojawił się na niej... Nie, to nie był koń... ale i nie człowiek... Do pasa mężczyzna z rudymi włosami i brodą, od pasa kasztanowy koń z długim czerwonawym ogonem. Harty'emu i Hermionie szczęki opadły ze zdumienia.

-Ach to ty Romanie - powiedział z ulgą Hagrid. -Jak się masz?'

(Firenzo i Zakała pojawiają się 2-3 strony później)

Ostatnie - w czasie bitwy o Hogwart 'Potem rozległ się tętent kopyt i brzdęknięcia cięciw, a na śmierciożerców spadł deszcz strzał.' - więc cała grupa. Natomiast z imienia był wspomniany Zakała, jak rozmawiał z Hagridem niosącym ciało Harrego.

Pierwsze dobrze, ostatnie błędnie :)

• Ok, znalazłem jeszcze dwa fragmenty dalej... Ten drugi to:

'McGonagall przywróciła na miejsce stoły domów, ale nikt już nie przejmował się tym, gdzie kto powinien siedzieć, pomieszali się wszyscy, nauczyciele i uczniowie, duchy i rodzice, centaury i domowe skrzaty, w kącie leżał Firenzo, odzyskując siły, przez okno zaglądał Graup, a ludzie wrzucali jedzenie do roześmianych ust.'

• Co łączy:

- polski zespół rockowy, znany z piosenek m.in. o pewnym liceum, gościu o królewskiej ksywce, stolicy naszego kraju czy wyjściu z dziewczyną do baru na piwo (albo 8)

- polsatową kopię brytyjskiego talent show sprzed około 2 dekad. Jego zwycięzcy nagrali potem takie piosenki jak Wszystko będzie dobrze, O Tobie Myśl, Granda czy Hejnał

- miasto na mazowszu, obecnie znane z lotniska które nie działa, a może znów działa, nie wiem, pogubiłem się. Wcześniej miało tam miejsce podpisanie jednej z unii z Litwą (przynajmniej polskiej części) oraz uchwalenie pewniej konstytucji.

- skrót od nazwy techniki obrazowania w medycynie, polegającej na badaniu próbki (no dobra w medycynie to raczej człowieka) umieszczonej w polu magnetycznym, a następnie wzbudzonej za pomocą fal radiowych.

• To jedna z trzech, choć w zdaniu, o którym myślę, były ujęte jako najwyższe (ze wszystkich), ale niekoniecznie równe. Jeśli jesteś w stanie wymienić pozostałe dwie, to poproszę, jeśli nie, to zadaj swoje pytanie, bo chociaż w sumie nie odpowiedziałeś na moją zagadkę, to ja jej też dobrze nie zadałem, bo powinienem wskazać liczbę wież.

• List Charliego do Rona pozwala wnioskować że stwierdzenie 'najwyższa wieża' pozwala jednoznacznie określić miejsce (w tym przypadku odbioru Norberta). Niestety w okolicy nie ma informacji która to wieża...

P.s. ma ktoś pomysł jak przypisać Ganges i wyspy Adamańskie do różnych kontynentów? Wtedy będę znał odpowiedź w quizie obok.

• "Profesorowie Flitwick, Sprout i McGonagall zaprowadzą grupy walczących na trzy najwyższe wieże, Ravenclawu, Gryffindoru i Astronomiczną, skąd będą mieć dobry widok i znakomitą pozycję do rzucania zaklęć" Kingsley Shacklebolt w wielkiej sali przed rozpoczęciem bitwy o Hogwart.

Moje pierwsze pytanie nie będzie trudne.

Co przypominało Harremu blizny Śmierciożerców i jakie zaklęcie zostało użyte do stworzenia tych przedmiotów?

• "Harry zobaczył na jego skórze jakiś czerwony znak - ludzką czaszkę z rozwartymi szczękami, z których wyłaniał się wąż - ten sam znak, który pojawił się na niebie podczas mistrzostw świata w quidditchu: Mroczny Znak."

Morsmordre

Zolw myślę, że zła rzeka i złe wyspy.