Był jeszcze wilkołak, a i pewnie kilka kolejnych by się znalazło.
Zadajesz.
Był jeszcze wilkołak, a i pewnie kilka kolejnych by się znalazło.
Zadajesz.
Powszechnie wiadomo że Harry po raz pierwszy posłużył się mową węży ucinając sobie pogawędkę z wężem boa w zoo. A kiedy posłużył się to umiejętnością po raz ostatni?
"Raz... dwa... trzy... otwórz się.
Ostatnie słowo było sykiem, który przerodził się w głuche warczenie. Złota koperta medalionu otworzyła się z cichym kliknięciem."
Dokładnie, twoja kolej
Pociągnijmy kategorię pierwszy i ostatni. Kto był pierwszym i ostatnim centaurem wspomnianym w książce?
Pierwsze - Ronan rozmawia z Hagridem w Zakazanym Lesie: 'Stanęli na skraju niewielkiej polanki. I oto pojawił się na niej... Nie, to nie był koń... ale i nie człowiek... Do pasa mężczyzna z rudymi włosami i brodą, od pasa kasztanowy koń z długim czerwonawym ogonem. Harty'emu i Hermionie szczęki opadły ze zdumienia.
-Ach to ty Romanie - powiedział z ulgą Hagrid. -Jak się masz?'
(Firenzo i Zakała pojawiają się 2-3 strony później)
Ostatnie - w czasie bitwy o Hogwart 'Potem rozległ się tętent kopyt i brzdęknięcia cięciw, a na śmierciożerców spadł deszcz strzał.' - więc cała grupa. Natomiast z imienia był wspomniany Zakała, jak rozmawiał z Hagridem niosącym ciało Harrego.
Pierwsze - Ronan rozmawia z Hagridem w Zakazanym Lesie: 'Stanęli na skraju niewielkiej polanki. I oto pojawił się na niej... Nie, to nie był koń... ale i nie człowiek... Do pasa mężczyzna z rudymi włosami i brodą, od pasa kasztanowy koń z długim czerwonawym ogonem. Harty'emu i Hermionie szczęki opadły ze zdumienia.
-Ach to ty Romanie - powiedział z ulgą Hagrid. -Jak się masz?'
(Firenzo i Zakała pojawiają się 2-3 strony później)
Ostatnie - w czasie bitwy o Hogwart 'Potem rozległ się tętent kopyt i brzdęknięcia cięciw, a na śmierciożerców spadł deszcz strzał.' - więc cała grupa. Natomiast z imienia był wspomniany Zakała, jak rozmawiał z Hagridem niosącym ciało Harrego.
Pierwsze dobrze, ostatnie błędnie
Ok, znalazłem jeszcze dwa fragmenty dalej... Ten drugi to:
'McGonagall przywróciła na miejsce stoły domów, ale nikt już nie przejmował się tym, gdzie kto powinien siedzieć, pomieszali się wszyscy, nauczyciele i uczniowie, duchy i rodzice, centaury i domowe skrzaty, w kącie leżał Firenzo, odzyskując siły, przez okno zaglądał Graup, a ludzie wrzucali jedzenie do roześmianych ust.'
Teraz dobrze, Twoja kolej
Co łączy:
- polski zespół rockowy, znany z piosenek m.in. o pewnym liceum, gościu o królewskiej ksywce, stolicy naszego kraju czy wyjściu z dziewczyną do baru na piwo (albo
- polsatową kopię brytyjskiego talent show sprzed około 2 dekad. Jego zwycięzcy nagrali potem takie piosenki jak Wszystko będzie dobrze, O Tobie Myśl, Granda czy Hejnał
- miasto na mazowszu, obecnie znane z lotniska które nie działa, a może znów działa, nie wiem, pogubiłem się. Wcześniej miało tam miejsce podpisanie jednej z unii z Litwą (przynajmniej polskiej części) oraz uchwalenie pewniej konstytucji.
- skrót od nazwy techniki obrazowania w medycynie, polegającej na badaniu próbki (no dobra w medycynie to raczej człowieka) umieszczonej w polu magnetycznym, a następnie wzbudzonej za pomocą fal radiowych.
T. Love, Idol, Radom (Mazowsze piszemy dużą) i rezonans (MRI? NMR? MR? RM?)? Na pewno to quiz o Harrym Potterze?
T. Love, Idol, Radom (Mazowsze piszemy dużą) i rezonans (MRI? NMR? MR? RM?)? Na pewno to quiz o Harrym Potterze?
Tak, tym razem nie podkręciłem quizów. Słowa masz dobre o ile weźmiesz jedną z dwóch ostatnich wersji skrótu.
TLOVEIDOLRADOMRM
I AM LORD VOLDEMORT
Haha, dobre
Dokładnie
Które wieże w Hogwarcie są najwyższe?
Które wieże w Hogwarcie są najwyższe?
Wieża astronomiczna
To jedna z trzech, choć w zdaniu, o którym myślę, były ujęte jako najwyższe (ze wszystkich), ale niekoniecznie równe. Jeśli jesteś w stanie wymienić pozostałe dwie, to poproszę, jeśli nie, to zadaj swoje pytanie, bo chociaż w sumie nie odpowiedziałeś na moją zagadkę, to ja jej też dobrze nie zadałem, bo powinienem wskazać liczbę wież.
List Charliego do Rona pozwala wnioskować że stwierdzenie 'najwyższa wieża' pozwala jednoznacznie określić miejsce (w tym przypadku odbioru Norberta). Niestety w okolicy nie ma informacji która to wieża...
P.s. ma ktoś pomysł jak przypisać Ganges i wyspy Adamańskie do różnych kontynentów? Wtedy będę znał odpowiedź w quizie obok.
"Profesorowie Flitwick, Sprout i McGonagall zaprowadzą grupy walczących na trzy najwyższe wieże, Ravenclawu, Gryffindoru i Astronomiczną, skąd będą mieć dobry widok i znakomitą pozycję do rzucania zaklęć" Kingsley Shacklebolt w wielkiej sali przed rozpoczęciem bitwy o Hogwart.
Moje pierwsze pytanie nie będzie trudne.
Co przypominało Harremu blizny Śmierciożerców i jakie zaklęcie zostało użyte do stworzenia tych przedmiotów?