szpont
Posts by Crysis
-
-
-
Toś mnie ubawił.
Jedyne minusy, które dałyby im do myślenia, to te w exceluUważasz że nie warto dawać feedbacku i/lub krytyki, czy to takie gadanie - im gorzej tym lepiej?
Ostatnio minusy pod tymczasowymi przedmiotami w nagrodach podziałały, a na starszych uni tymaczase przedmioty znikły (są tylko nowe).
Nie znam się super na ekonomi ale:
fajne awatary = większy popt na awatary = większy zysk po stronie gf i zadowolenie graczy
słabe awatary = niski popyt na awatary = jeszcze gorsze awatary i brak zadowolenia graczy
-
jak z koziej d. trąbka
Planety tez są na jedno kopyto. Rok temu każda skórka była rażąco inna, przemyślana i dopracowana. Teraz wstawiają output z jednago zapytania AI i gdzie jest kilka wersji do wyboru.
Te ruchome awatary tak samo denne i to nawet nie przez czaszki, a ten ,,retrofiltr,, W piewszym Doomie była lepsza grafika... a do Crysisa to jak porównać szlauf z wodospadem Niagara.

Moze sukcesywnie minusy na kazdym forum dzadzą komus do myslenia, bo już nie tylko grunt pali im się pod nogami ale i puste łby, no i cóż ... ten szlauf nie wystarczy
. -
8 lvl więc tylko +4%
To nie jest dodatkowe prawdopodobieństwo tylko bonus do prawdopodobieństwa, a po ludzku jak wyślesz dość floty uzyskasz podstawowe 20%. Bonus 4% refraktora da ci 20*1,04=20,8%, wiec nie zauwazysz róznicy bo gra nie pokazuje ułamków.
powinno być więc 42%, ale pokazywało 41. Niemniej
Pokazywało 41 bo miałeś 20% podstawowe + 20% z eventu + 1% z fazy ksiezyca (dodatkowy bonus 0-3%, w czasie pełni masz 3%). Bonusu refraktora tu nie było widac wcale. Holon to lepiej opisał przy osiagnieciu kosmicznej ciekawostki tak jak pisze zabity.
-
-
Mysle ze najlepszym rozwizaniem byłoby wprowadznie kolejki przedmiotow czyli aktywować można kiedy sie chce, ale przedmiot aktywuje się gdy skończy sie poprzedni, a wczesniej jest wyszarzony.
Wszystko przez tę tymczsowość 7dni, a akrtekwariat trwa 10dni wiec przedmiot moze sie skończyć przed końcemn eventu - sa 3 dni różnicy z eventem z nagrodami wiec jest czesc wspólna w ciągu event za eventem.
A wracajac to irtemków - to jak wiadomo kolejny krok do wprowadzania dopałek i kompyutera do sklepu, ciekawe za ile

-
Kazdy ma tak samo opóznienia 10% jaki pisze zzz i DiGriz - 7,5% to delay a 2,5% flota wraca wczesniej (nieistotnie 1-5min).
Kiedys liczyłem że żeby zrobić 300 ekspów dziennie potrzeba 15 slotów i 0 opóźnień (eko 5x). Bez tego wyjdzie średnio 22 opoznienia.
Czyli w dużym zaokrągleniu dzieki 100% zyskamy maksymalne:
300 - 22
200 - 15
150 - 11
100 - 7
75 - 5
25 - 2
Oczywisce ten przypadek 300 zakłada ze wysyłamy z zerowym marginesem: wylot-powrót-wylot. Dla tych mniejszych ilosci się może okazać ze nawet 50% starczy żeby wyrobić równo fale zwyczajne bez wysyłania ,,fali ekstraordynarnej,, w połowie.
Cóż może na nowy rok wprowadzą item skrócena czasu ekspedcji z 1h np. o 50%, 75% i 100%. Nic mnie juz nie zaskoczy ani na zdziwi..

-
-
0,163% szansy na czarną dziurę.
dokładnie coś koło 1:610, a to co podaje to 1/666=0,15015% ~ 0,15%, wiec wszystko sie zgadza.
-
Ostatnią czarną dziurę miałem w połowie października więc raczej nic nie trace.
Ok..
Dzisiaj straciłem 2 floty na ekspach, w tym tygodniu już 7. Coś znowu zmienili, przez 2 lata czegoś takiego nie miałem.
U mnie przykładowo ostatni tydzień spoko, ale w poprzednich dwóch tygodniach straciłem 11 flot, mimo włączonych itemów do ekspów. Też bluźniłem jak cholera.
U mnie też ostatnio więcej czarnych dziur. W statystykach z całej gry mam 0,2% czarnych dziur, w tym miesiącu 0,5%, a w pierwszym tygodniu listopada było nawet 0,7% (4 dziury).
Lista jest długa, takich spostrzezen można znaleźć wiecej. Rzecz w tym że nikt nie wie dokładnie jak dzialaja dziury czy itemy, raz jest długi okrez bez a raz jednego dnie wpada kilka. Ostatecznie to sie jednak uśredni to diabelskiej liczby
. -
Z tych szans które podałem mozna z grubsza przyblizyć że co jakieś 600 ekspów trafia się dziura lub duży metal, wiec wystarczy przeliczyć zysk i stratę.
np. dla 80%
Duży metal część niezebrana: 495kk-495kk*80%=99kk - to jest max, bo nie zbierzesz w pełni wiekszych od 80% maxa. Kolejne straty to 5kk, 10kk, 15kk do 99kk. Srednia to 50kk. To jest 20 liczb z 50 czyli ostatecznie 2/5*50kk
edit:
Niezebrany metal uśredniony: 20kk
Stracony metal: 20% * 24kk+3/2*24kk =20% * 60kk =12kk
W tym przykladzie wydać że 80% wyjdzie 8kk straty na 600 lotow. Dla 90% niezebrany metal uśredniony wydzie tylko 5kk, a stracony 6kk, wiec widać że już szala sie pzechyla w drugą stronę i twoj optymaliny % to coś koło 90%. Oczywiscie różnica jest subtelna. Te % maja znaczenie raczej poczatku gry bez bonusów do pojemności DT
-
jaka flota?
To musisz sam policzyć sobie, moge podac zmyslony przykład:
Dla max metalu 178 106 000 (czyli x = 178 106) i floty 3333 DT:
Prawdopodobieństwa użyte w obliczeniach:
-
Szansa na znalezienie surowców: 33%
-
W tym szansa na duży metal: 0,5%
-
Szansa na konkretny mnożnik od x*50 do x*100: 1/50
-
Szansa na dziurę: 1/666
Wynik:
-
Przy zbieraniu tylko 80% maxa tracisz ok. 11k metalu na lot (bo odrzucasz eventy od x*80 do x*100).
-
Redukcja floty o 20% (−666 DT) zmniejsza ryzyko dziury i daje ok. +15k metalu na lot oszczędności.
Bilans końcowy:
+4k metalu na lot na plus przy 80% maxa, a flota jest mniejsza i bezpieczniejsza w ruchu.
-
-
DT tyle ile samo dodaje infinity/agr, czyli 100% możliwego zysku + 30% dzięki itemowi.
AGR nie uwzglednia tej pojemności 30% z itemu, ale myśle że nie warto tego ręcznie doliczać, warto zaś z admiralem przygotować wyliczony skład floty.
Ostatecznie to 100/130=77% maxa metalu - to zwykle wystarczy.
65% maxa metalu (daje to największy zysk - latanie na 100% metalu kosztuje więcej deu niż przywieziesz tego metalu).
Ja latam zwykle po 80% ze wzgledu na dziury, maxy krisu i dexu zawsze wpadną. Ten procent zalezy od bonusu pojemnosci statkow:
Im wiecej statków tym wieksza strata w czarnej dziurze
Im mniej staktów niż koniecznych - tym mnejszy zysk metalu
im większa pojemność- tym mniej koniecznych statków.
% maxa metalu = optymalna ilość staktów / maksymalna
-
Polecam jeszcze Ogame Tracker lub ewentualne OGLight do sledzenie statystyk. Będziesz mógł zebrać dane na temat tego nerfa ekspów, o którym wspominasz od czasu do czasu

-
-
Przyjmę że nie trolujecie pomysłu i mówicie serio. Wiec nie wiem co wy tam w głowach macie
Przyjmij albo słowa krytyki, albo leki
-
Racja, liczyłem w swieta na plazmę+, a dostanę depozyt.. to sobie zrobie 2 poziom, poprzednio odebrałem 1.
Najgorsze, że nie bedzie przedmiotu wyburzana depozytu, bardziej taki by się przydał.
-
Od 5 grudnia do 9 grudnia w galaktykach pojawią się specjalne planety.

Skoro raz dzienne.. to przynajmniej mogłyby wpadać takie przedmioty, któych nie ma na licytacjach i I/E. Jedyna różnica to ze na urlopie nie mozna odebrac
Zawiodłem sie tym eventem mimo ze wpadła 30 mety.
Baner reklamowy kłamie czy komuś wpadły np. pola?
-
Ja bym poszedł w 2 stronę z tym top10
1. "Pakiet 20 ST". Gwarancja trafienia na flotkę w maksimum 3 skanie, flota obrońcy nie ucieka nawet jak obrońca jest online
2. "Awans do Top10". Dodatkowo przejmujesz Antymaterię byłego Top10
3. "5x AntyBAN". Krata "wychodzisz z więzienia", automatycznie kasuje bana który otrzymałeś w grze.
4. "Górnicza 14-tka". Podnosisz wszystkie kopalnie na wybranej planecie o 14 poziomów.
5. Sponsorawana pozycja w rankingu - niezależnie od posiadanych punktów. Platyna 1 pozycja, złoto 2, srebro 3, braz...
* z tym itemkiem będzie można łatwo szybko zdobyć osiagniecia i co ciekawe sprytnie popsuć ekspy kontem top 1 z 1 punktem