Posts by Crysis

Toś mnie ubawił. XD Jedyne minusy, które dałyby im do myślenia, to te w excelu

Uważasz że nie warto dawać feedbacku i/lub krytyki, czy to takie gadanie - im gorzej tym lepiej?

Ostatnio minusy pod tymczasowymi przedmiotami w nagrodach podziałały, a na starszych uni tymaczase przedmioty znikły (są tylko nowe).

Nie znam się super na ekonomi ale:

fajne awatary = większy popt na awatary = większy zysk po stronie gf i zadowolenie graczy

słabe awatary = niski popyt na awatary = jeszcze gorsze awatary i brak zadowolenia graczy

jak z koziej d. trąbka

Planety tez są na jedno kopyto. Rok temu każda skórka była rażąco inna, przemyślana i dopracowana. Teraz wstawiają output z jednago zapytania AI i gdzie jest kilka wersji do wyboru.

Te ruchome awatary tak samo denne i to nawet nie przez czaszki, a ten ,,retrofiltr,, W piewszym Doomie była lepsza grafika... a do Crysisa to jak porównać szlauf z wodospadem Niagara.:trollface:

Moze sukcesywnie minusy na kazdym forum dzadzą komus do myslenia, bo już nie tylko grunt pali im się pod nogami ale i puste łby, no i cóż ... ten szlauf nie wystarczyxD.

8 lvl więc tylko +4%

To nie jest dodatkowe prawdopodobieństwo tylko bonus do prawdopodobieństwa, a po ludzku jak wyślesz dość floty uzyskasz podstawowe 20%. Bonus 4% refraktora da ci 20*1,04=20,8%, wiec nie zauwazysz róznicy bo gra nie pokazuje ułamków.

powinno być więc 42%, ale pokazywało 41. Niemniej

Pokazywało 41 bo miałeś 20% podstawowe + 20% z eventu + 1% z fazy ksiezyca (dodatkowy bonus 0-3%, w czasie pełni masz 3%). Bonusu refraktora tu nie było widac wcale. Holon to lepiej opisał przy osiagnieciu kosmicznej ciekawostki tak jak pisze zabity.

Mysle ze najlepszym rozwizaniem byłoby wprowadznie kolejki przedmiotow czyli aktywować można kiedy sie chce, ale przedmiot aktywuje się gdy skończy sie poprzedni, a wczesniej jest wyszarzony.

Wszystko przez tę tymczsowość 7dni, a akrtekwariat trwa 10dni wiec przedmiot moze sie skończyć przed końcemn eventu - sa 3 dni różnicy z eventem z nagrodami wiec jest czesc wspólna w ciągu event za eventem.

A wracajac to irtemków - to jak wiadomo kolejny krok do wprowadzania dopałek i kompyutera do sklepu, ciekawe za ile :trollface:

Kazdy ma tak samo opóznienia 10% jaki pisze zzz i DiGriz - 7,5% to delay a 2,5% flota wraca wczesniej (nieistotnie 1-5min).

Kiedys liczyłem że żeby zrobić 300 ekspów dziennie potrzeba 15 slotów i 0 opóźnień (eko 5x). Bez tego wyjdzie średnio 22 opoznienia.

Czyli w dużym zaokrągleniu dzieki 100% zyskamy maksymalne:

300 - 22

200 - 15

150 - 11

100 - 7

75 - 5

25 - 2

Oczywisce ten przypadek 300 zakłada ze wysyłamy z zerowym marginesem: wylot-powrót-wylot. Dla tych mniejszych ilosci się może okazać ze nawet 50% starczy żeby wyrobić równo fale zwyczajne bez wysyłania ,,fali ekstraordynarnej,, w połowie.

Cóż może na nowy rok wprowadzą item skrócena czasu ekspedcji z 1h np. o 50%, 75% i 100%. Nic mnie juz nie zaskoczy ani na zdziwi.. :trollface:

Ostatnią czarną dziurę miałem w połowie października więc raczej nic nie trace.

Ok..

Dzisiaj straciłem 2 floty na ekspach, w tym tygodniu już 7. Coś znowu zmienili, przez 2 lata czegoś takiego nie miałem.

U mnie przykładowo ostatni tydzień spoko, ale w poprzednich dwóch tygodniach straciłem 11 flot, mimo włączonych itemów do ekspów. Też bluźniłem jak cholera.

U mnie też ostatnio więcej czarnych dziur. W statystykach z całej gry mam 0,2% czarnych dziur, w tym miesiącu 0,5%, a w pierwszym tygodniu listopada było nawet 0,7% (4 dziury).

Lista jest długa, takich spostrzezen można znaleźć wiecej. Rzecz w tym że nikt nie wie dokładnie jak dzialaja dziury czy itemy, raz jest długi okrez bez a raz jednego dnie wpada kilka. Ostatecznie to sie jednak uśredni to diabelskiej liczby 666-djrobe.gif.

Z tych szans które podałem mozna z grubsza przyblizyć że co jakieś 600 ekspów trafia się dziura lub duży metal, wiec wystarczy przeliczyć zysk i stratę.

np. dla 80%

Duży metal część niezebrana: 495kk-495kk*80%=99kk - to jest max, bo nie zbierzesz w pełni wiekszych od 80% maxa. Kolejne straty to 5kk, 10kk, 15kk do 99kk. Srednia to 50kk. To jest 20 liczb z 50 czyli ostatecznie 2/5*50kk

edit:

Niezebrany metal uśredniony: 20kk

Stracony metal: 20% * 24kk+3/2*24kk =20% * 60kk =12kk

W tym przykladzie wydać że 80% wyjdzie 8kk straty na 600 lotow. Dla 90% niezebrany metal uśredniony wydzie tylko 5kk, a stracony 6kk, wiec widać że już szala sie pzechyla w drugą stronę i twoj optymaliny % to coś koło 90%. Oczywiscie różnica jest subtelna. Te % maja znaczenie raczej poczatku gry bez bonusów do pojemności DT

jaka flota?

To musisz sam policzyć sobie, moge podac zmyslony przykład:

Dla max metalu 178 106 000 (czyli x = 178 106) i floty 3333 DT:

Prawdopodobieństwa użyte w obliczeniach:

• Szansa na znalezienie surowców: 33%

• W tym szansa na duży metal: 0,5%

• Szansa na konkretny mnożnik od x*50 do x*100: 1/50

• Szansa na dziurę: 1/666

Wynik:

• Przy zbieraniu tylko 80% maxa tracisz ok. 11k metalu na lot (bo odrzucasz eventy od x*80 do x*100).

• Redukcja floty o 20% (−666 DT) zmniejsza ryzyko dziury i daje ok. +15k metalu na lot oszczędności.

Bilans końcowy:

+4k metalu na lot na plus przy 80% maxa, a flota jest mniejsza i bezpieczniejsza w ruchu.

DT tyle ile samo dodaje infinity/agr, czyli 100% możliwego zysku + 30% dzięki itemowi.

AGR nie uwzglednia tej pojemności 30% z itemu, ale myśle że nie warto tego ręcznie doliczać, warto zaś z admiralem przygotować wyliczony skład floty.

Ostatecznie to 100/130=77% maxa metalu - to zwykle wystarczy.

65% maxa metalu (daje to największy zysk - latanie na 100% metalu kosztuje więcej deu niż przywieziesz tego metalu).

Ja latam zwykle po 80% ze wzgledu na dziury, maxy krisu i dexu zawsze wpadną. Ten procent zalezy od bonusu pojemnosci statkow:

Im wiecej statków tym wieksza strata w czarnej dziurze

Im mniej staktów niż koniecznych - tym mnejszy zysk metalu

im większa pojemność- tym mniej koniecznych statków.

% maxa metalu = optymalna ilość staktów / maksymalna

Polecam jeszcze Ogame Tracker lub ewentualne OGLight do sledzenie statystyk. Będziesz mógł zebrać dane na temat tego nerfa ekspów, o którym wspominasz od czasu do czasu ;)

Racja, liczyłem w swieta na plazmę+, a dostanę depozyt.. to sobie zrobie 2 poziom, poprzednio odebrałem 1.

Najgorsze, że nie bedzie przedmiotu wyburzana depozytu, bardziej taki by się przydał.

Od 5 grudnia do 9 grudnia w galaktykach pojawią się specjalne planety.

img_df8839b4.jpg

Skoro raz dzienne.. to przynajmniej mogłyby wpadać takie przedmioty, któych nie ma na licytacjach i I/E. Jedyna różnica to ze na urlopie nie mozna odebrac

Zawiodłem sie tym eventem mimo ze wpadła 30 mety.

Baner reklamowy kłamie czy komuś wpadły np. pola?

Ja bym poszedł w 2 stronę z tym top10

1. "Pakiet 20 ST". Gwarancja trafienia na flotkę w maksimum 3 skanie, flota obrońcy nie ucieka nawet jak obrońca jest online

2. "Awans do Top10". Dodatkowo przejmujesz Antymaterię byłego Top10

3. "5x AntyBAN". Krata "wychodzisz z więzienia", automatycznie kasuje bana który otrzymałeś w grze.

4. "Górnicza 14-tka". Podnosisz wszystkie kopalnie na wybranej planecie o 14 poziomów.

5. Sponsorawana pozycja w rankingu - niezależnie od posiadanych punktów. Platyna 1 pozycja, złoto 2, srebro 3, braz...

* z tym itemkiem będzie można łatwo szybko zdobyć osiagniecia i co ciekawe sprytnie popsuć ekspy kontem top 1 z 1 punktem :trollface: