Posts by nginx

bez sensu wydarzenie dla ludzi grających eko/ odkrywca :thumbdown:

A co ty myślisz ze to tylko dla grających flotą ?? Odkrywca tak samo w niczym nie przeszkadza. Więc nie opowiadaj skoro nawet pojęcia nie masz jak to wyglądało np rok temu a jak będzie wyglądało teraz.

Po za tym - nikt cię nie zmusza do niczego. Jak nie chcesz po prostu olej.

cyt:
    "postanowiliśmy tymczasowo wstrzymać działanie sklepu, aby je rozwiązać.

Ulepszony sklep będzie ponownie dostępny od 00:00 do 27.11.2025 r. do godz. 23:59."

to brzmi jak wstrzymanie i wydłużenie o dzień, a nie zakończenie i uruchomienie od nowa. jak uruchomia od nowa to będą nowe nagrody, jak wstrzymali, to te odebrane nie będą już dostępne.. poczekamy do północy i się okaże :)

Nie brzmi. Informację podali na discordzie - że zostanie odpalony od nowa / zresetowany dziś o północy. Nie ma co beczec, to tylko kilka wirtualnych itemów :)

kruszynka  Ruda
    mamy przesunięty w czasie event, czy jak ktoś aktywował sztab dowodzenia aby odebrać specjalne, dodatkowe nagrody, to czy sztab będzie wydłużony o ten jeden dzień?

Nie mamy przesuniętego w czasie eventu. Mamy event zakończony wcześniej z powodu błedu, dziś o północy zostanie aktywowany na nowo - od zera.

Od kiedy to zmienili? Macie skriny?

To nie wystarczy ci "trust me, bro"?

A od kiedy ty latasz na expedycje żeby mieć o tym jakieś większe pojęcie niż wysłanie jednej na miesiąc dla beki ?? :)

Komputer komputerem, mówimy - nie tylko tutaj - o grze bez komputera, gdzie gwarancji jego dostania nie ma żadnego. Zmiany zaczęły się jakoś niedługo po tym jak wprowadzili te itemy, i sumarycznie zaczyna to bez gry z komputerem wyglądać mniej więcej tak iż ilość pustych dość sporo wzrosła po prostu. A ilość surowca dość sporo zmalała. Tak jak wszyscy wiemy są lepsze i gorsze dni, natomiast średnio wzrost no event jest o jakieś kilka procent. A ilość surowca spada mimo ciągłego wzrostu poziomu badań. Ale jak tam kto lubi i woli, expy są zepsute bo za dobrze by szło ludziom bez nich. Najlepiej wciskać ludziom kit że wszystko jest ok i nic się nie zmieniło. Szkoda tylko że nie ma to pokrycia z rzeczywistością :)

bmHAxbE.png

Moderator Ruda:
    wulgaryzm

to chyba celowe żeby się nie dało latać bez komputera ekspedycyjnego. Teraz nas do niego przyzwyczajają, za jakiś czas zniknie z eventów a pojawi się w sklepie. U mnie jak się skończył to w każdej fali od 8 do 11 pustych eksp

No jak mi ktoś powie że nie było nerfa na expach to powodzenia. Wzrost z 25-26 na 30% pustych / dzień to oczywiście wedle niektórych zapewne normalna normalność :) Powodzenia innym z takim tokiem myślenia :D Jak by to był jeden dzień - czy tam dwa, normalne. Ale nie dzień za dniem. Mówimy o grze bez komputera. Porównując do czasu kiedy tego nie było w grze - to jest to dość spory nerf + dodatkowo widać to po ilości surowca.

Dokładnie tak jak piszecie. W apce (tragicznej!) chodzi głównie o wyciąganie dużej kasy. Jak rozmawiam z niektórymi i chwalą się ile tyś zł wydali na grę, to myślę sobie: "kto bogatemu zabroni" ale dalej: "nie szkoda Wam wywalonej forsy dzieciaki"? Naprawdę można super pograć bez wydanej złotówki. Forsa to nie wszystko. A później tylko problem aby kasę odzyskać i stąd te maniany na discordzie gdzie ktoś chce parę tysiaków za sprzedawane konto. Warto pamiętać, że to co widzimy to często nie jest wszystko co "mieli" aplikacja. Bardzo często w różnych aplikacjach są zbierane dodatkowe informacje i o tym procederze nie jesteśmy w pełni świadomi. Czyli niektórzy wydają kasę i oddają prywatność za darmo.

Uściślijmy. Bo tiktokowe mądrości wpadają. Jak jesteś podłaczony do internetu - to wszystko zbiera o tobie wszystkie dane. Czy to komputer z dowolnym systemem, czy telefon, czy aplikacja czy przeglądarka i tak w nieskończoność. To jest cena korzystania z internetu w dzisiejszych czasach, już od dekad. Apka mobilna Ogame zalicza się pewnie do tego "wszystko" , tak samo jak wszystko inne. Nie jest to żadna nowość , żadne coś o czym trzeba trąbić. Ot porównajmy to do wyświetlonej reklamy na jakiejś stronie - miliardy milionów...

Apka mobilna nie jest żadnym ewenementem żeby była potrzeba zwracania na to uwagi.

Uściślając - nie róbmy afery ze zbierania danych, bo każdy godzi się na to podłączając kabel od internetu / łącząc się z siecią wifi / uruchamiając telefon w dowolnej sieci i dowolnego operatora. Jest to codzienność, coś co można wykluczyć z życia tylko w jeden sposób - wyciągając wtyczkę z gniazdka, wyłączając urządzenia i chowając je do szafy.

Albo z tym żyjesz albo wracasz do jaskini, i nie masz na to wpływu bo nie ważne w jakie narzędzia do ochrony prywatności zainwestujesz - poza odcięciem się od świata całkiem - i tak nic ci to nie da.

Apka jest do dupy, w wielkim skrócie. Pchają ją na siłe ale do grania się kompletnie nie nadaje.

Tak ogame się zepsuło i to masakrycznie. Kupowanie paczek w sposób niekontrolowany ze źródeł pochodzących niewiadoma skąd i na jakiej zasadzie. Brak przejrzystych zasad nieuczciwość. W nowym unii czołówka po 21 dniach ma koło 1000kk pkt. Skąd? Zakup paczek na polskich serwarach kosztowała by majątek. Całkowite zatracenie sensu gry. Totalna klapa. Nie ma nic wspólnego z założeniami pierwotnymi. Uczciwi powinni bojkotować ten system.

No to wyobraź sobie jedną promkę, drugą... maniaków którzy mają tylko jeden cel w życiu po starcie nowego serwera... i już masz odpowiedź. Dla jednego niepojęte wydać kilka tysięcy i kupić ( przykładowo ) ze 30 baniek antymaterii na promce, za to paczek na promce i już. Normalna normalność. Paczki, anty , kasa wydawana w konta i już masz przyrosty :)

Wydaje mi się, że ekspy są względnie normalnie, ale faktem jest, że w ostatnich dwóch tygodniach było troszkę więcej czarnych dziur i to mimo itemu zwiększającego szanse na powodzenie ekspów. W dwóch z trzech ostatnich tygodni miałem po 4 czarne dziury na tydzień.

Średnio normalne. Pomijam kwestię boosterów - bez nich expy działają znacznie gorzej niż przed ich wprowadzeniem do gry , i wyniki są znacznie gorsze porównując do czasu kiedy tych itemów w grze w w ogóle nie było. Ocena nie tylko moja. Wzrost pustych o około 5-6%, znacznie mniej surowca, przy dość pokaźnym poziomie badań. Natomiast same itemy działają jak im się chce. Czasem wcale, a czasem jak by im się nie chciało - albo coś nie do końca momentami łapało. Choć tutaj jest różnie.

Nie ma i nie było żadnej aktualizacji. Jednie prace konserwacyjne które miały chyba trochę inaczej wyglądać. Nie zalogujesz się jak nikt inny, wiec trzeba czekać.

Czy ja dobrze widzę, że na 23-lecie OGame dostaliśmy... avatary? Które jeszcze trzeba sobie samemu zrobić typu 16-lvl robotów na moonie? No nie żebym liczył na +1 lvl Astro jak rok temu, ale obrazki planet z kokardką?

A ja właśnie liczę na +1 astro i wszelkie inne nagrody będą dla mnie po prostu rozczarowujące.

To źle liczysz, nie będzie astro. Będziesz miał 3 dniowy event a w nim do wyboru 1 z trzech nagród :

Plazma

napęd nn

Terraformer

I Tyle. O ASTRO to wiesz... :) Za marzenia jeszcze nie banują :D

ED2s40C.png

JbJygvr.jpeg

Podbijam temat.

Wrzucam ponownie ankietę o dodanie ikony informującej o niepełnym wydobyciu kopalni. Wiem, że można to sprawdzić wchodząc w zakup paczki, jednak uważam, że taka informacja powinna pojawiać się automatycznie. Społeczności, w znaczącej przewadze pomysł się podoba, ale żeby przeszedł dalej potrzebujemy przynajmniej 30 głosów w ankiecie. Będę wdzięczny za oddanie głosu :)

https://board.en.ogame.gamefor…ostID=7256775#post7256775

Głos oddam ci tam bo nic mnie kosztuje, pytanie tylko czy sa gotowi na tak drastyczne zmiany w grze.

Skoro gra bez dodatków wygląda jak ze średniowiecza to myślisz że są w stanie coś takiego zaaplikować ??

Może pomyśl - taka sugestia - jeśli używasz jakichś dodatków pokroju Infinity / AGR / Oglight na przykład żeby u nich napisać o wprowadzenie czegoś takiego , bo myślę że szybciej i sprawniej by im poszło zaimplementowanie takiej funkcji bądź na takiej zasadzie działającej czy nawet napisanie skryptu + akceptacja na forum origin do używania ( a takich luźnych dodatków z informacjami tylko tym czy tamtym jest kilka ) niż czekanie kilka lat aż GF pomyśli i w następnej dekadzie wprowadzi ( o ile nie zrobią z tego pomysłu na wprowadzenie płatnej funkcji w grze :P ) .

Taka mała sugestia.

Wiem, że offtop...

Co to jest 170k paczek na dzisiejsze czasy - no drobiazg, tyle co nic. Zadziwiać mnie nie przestajesz :) Zakładam, że to z własnego doświadczenia piszesz. A nie, czekaj, ty nie kupujesz anty wiec jak zawsze ekspert teoretyczny.

Teoretyczny i przynajmniej grający bo czasu na urlop niestety nie ma tyle co inni ;)

No i zazdroszczę tak elastycznego kręgosłupa.

Ciesz się że twój jest taki sztywny i zdrowy ;)

Naucz się liczyć , tak powiem delikatnie. Nie 170 tysięcy a co najwyżej kilka tysięcy. To jedno, drugie - co to jest 170k paczek na dzien dzisiejszy. Po trzecie - jak zauważysz jest odpalony generał + mechy co daje "ledwo" 33g z paczki, co z kolej jak policzysz daje ledwo ich kilka tysięcy na ilośc surowca widocznego na SS. A teraz pomyśl ile z paczki będzie miał Majs po odpaleniu zbieracza + rocków + boosterów do wydobycia. Pewnie ze 100 G przynajmniej ( o ile nie więcej - strzelam na oko ), co z kolei da jeszcze mniej paczek przy tej ilości którą kitra a którą widać na screenach. Więc... no 170k paczek to tyle co nic, ale w tym przypadku to raptem pewnie kilka tysięcy. Pi razy drzwi - na oko strzelam.

Robi wrażenie taka ilość surowca i pewnie stąd - z wrażenia - takie cyfry ci wydupczyło ;)

to ty sie naucz liczyc albo wyciagnij nos z wiesz czego i u kogo to sam zobaczysz. sprobuj przeklikac 100 paczek metalu i zobaczysz ile to trwa, pozniej sprobuj 1000 a pozniej 10000 a na koncu 150000, kazdy widzi ile czasu majs jest zalogowany i takie ilosci sosu nie moga sie pojawic z legalnych zrodel, bo by sie palil 24/7 klikajac paczki.

Ale ty pierdo... lisz. Tylko tyle ci powiem, i nie wiem skąd ci do głowy przyszło stwierdzenie że trzymam nos u kogoś gdzieś jak sam / sama to opisujesz. Rozumu to ci natura poskąpiła, a jak dla ciebie czas jest problemem to nie marnuj go na wypisywanie takich idiotyzmów i na tą grę skoro o klikaniu paczek i o tej grze jak widać pojęcia nie masz.

Tak dla twojej wiadomości ludzie potrafią odpalać po kilka tysięcy paczek dziennie albo i więcej.

I niech se tam majs ma nawet 100000x tyle sury - gówno mi to tego. Czy wyczarował, czy nabugował, czy wymodlił na pielgrzymce wyznawców fantastycznych bożków średniowiecza w wypizdowie górnym. Nie moja sura, nie moja sprawa ile siedzi i klika czy czaruje.

Temat dotyczy jednego a ty lecisz na złamanie karku wyciągając z dupska kij wie co.

Zwróciłem tylko uwagę że wypisujesz bzdury i tyle. Więc wypisuj je dalej. Koniec transmisji.

Kontynuując temat sklepu, ten przedmiot - komputer ekspedycyjny... ktoś się orientuje ile on daje niby tej zwiększonej szansy na lepsze wyniki ekspedycji?

Lepsze wyniki to rozumiem że nie zwiększa szansy na pozytywny event tylko na sam wynik czyli więcej sury/statków/anty. Ale ile % daje tego bonusu? Wiem że za dużo wymagam od GF, i tak dobrze że w ogóle da się zalogować do gry ale chociaż minimalne info jakiekolwiek byłoby fajnie xD (a może jest gdzieś jakieś info ale jestem ślepy?)

jak jest event ze 'zwiększoną szansą znalezienia przedmiotów' na ekspedycjach to z reguły znajduję z 1-2 max podczas całego eventu więc pewnie to też jest przedmiot bez żadnego pokrycia - ale może ktoś ma większą wiedzę na ten temat :P

3d97aa781b9d4.jpg

jest zupełnie odwrotnie - masz więcej pozytywnych eventów, czyli większa szansa na surę, statki czy każdy inny pozytywny event zwał jak zwał. Odpal, lataj na expa i zobaczysz .

Co do większej ilości surowców - na to masz osobny przedmiot - 10% więcej, jak w ostatnim evencie logowania, 20% jak w tym z artefaktami. One zwiekszają ci "maxa" surwca co za tym idzie dostajesz ich większe ilości. Ogamei Infinity w ostatnich wersjach stable i early / beta wliczają go juz wiec możesz sobie sprawdzić po jego odpaleniu o ile "ci max" wzrośnie.

Naucz się liczyć , tak powiem delikatnie. Nie 170 tysięcy a co najwyżej kilka tysięcy. To jedno, drugie - co to jest 170k paczek na dzien dzisiejszy. Po trzecie - jak zauważysz jest odpalony generał + mechy co daje "ledwo" 33g z paczki, co z kolej jak policzysz daje ledwo ich kilka tysięcy na ilośc surowca widocznego na SS. A teraz pomyśl ile z paczki będzie miał Majs po odpaleniu zbieracza + rocków + boosterów do wydobycia. Pewnie ze 100 G przynajmniej ( o ile nie więcej - strzelam na oko ), co z kolei da jeszcze mniej paczek przy tej ilości którą kitra a którą widać na screenach. Więc... no 170k paczek to tyle co nic, ale w tym przypadku to raptem pewnie kilka tysięcy. Pi razy drzwi - na oko strzelam.

Robi wrażenie taka ilość surowca i pewnie stąd - z wrażenia - takie cyfry ci wydupczyło ;)