Jutro się okaże czy moje obserwacje sa słuszne bo jutro konserwacja serwerów
Nie ma jutro żadnej konserwacji serwerów.
Jutro się okaże czy moje obserwacje sa słuszne bo jutro konserwacja serwerów
Nie ma jutro żadnej konserwacji serwerów.
PL 189
nginx

PL 189
nginx

Myślę że mogę wpakować swoje 3 groszę do waszego tematu i podpiąć go ogólnie, bo sytuacja niestety nie dotyka jedynie was, a od sporego czasu też innych serwerów. W tym przypadku mam na myśli np Kerberosa który tak samo jak Undae działa od bardzo dawna jak by rurę odpływową zapchała kupa gówna. Więc można zrobić tego zbiorczy temat , bo wychodzi na to że niemiec z GF ma to głęboko i zamiast tego woli się skupiać na jakichś pierdołach niż na tym że gra generuje takie lagi i pingi że to się po prostu w pale nie mieści momentami.
Wygląda to trochę tak jak by ktoś regularnie odpalał ddosy z OB, albo storny które korzystają z api generowały zbyt duży ruch / zbytnio obciążały serwery.
Nie, po prostu w momencie, gdy uni jest świeżutkie, to baza danych stosunkowo pusta, więc wtedy granie jest bardzo miłe i przyjemne. Im starsze (=większa baza danych), tym gorzej, a nie pomaga dodatkowo fakt, że GF skąpi na nawóz do ziemniaków w serwerowni, więc mamy, co mamy.
Pierdu Pierdu. Tyle ci powiem. Nowe unii ma tyle do tego wszystkiego co nic. Więc nie wciskaj majonezu do buraków z chrzanem. Bo nic dobrego z tego nie wyjdzie.
Nie wiele wiesz na temat tego jak serwery i od jakiego czasu mulą i działają jak karton więc nie snuj proszę teorii z dupy wziętych bo nie wiele mają z rzeczywistością wspólnego. Tak grzecznie proszę. Gdybyś miał pojęcie o polskich serwerach nie wyjeżdżał byś mi tutaj z "nowymi serwerami".
Myślę że mogę wpakować swoje 3 groszę do waszego tematu i podpiąć go ogólnie, bo sytuacja niestety nie dotyka jedynie was, a od sporego czasu też innych serwerów. W tym przypadku mam na myśli np Kerberosa który tak samo jak Undae działa od bardzo dawna jak by rurę odpływową zapchała kupa gówna. Więc można zrobić tego zbiorczy temat , bo wychodzi na to że niemiec z GF ma to głęboko i zamiast tego woli się skupiać na jakichś pierdołach niż na tym że gra generuje takie lagi i pingi że to się po prostu w pale nie mieści momentami.
Wygląda to trochę tak jak by ktoś regularnie odpalał ddosy z OB, albo storny które korzystają z api generowały zbyt duży ruch / zbytnio obciążały serwery.
FAQ - najczęściej zadawane pytania- FAQ: Walka
- Po co w ogóle wypowiada się wojny?
Kiedy dwa sojusze nie są w stanie wojny, ich członkowie mogą się atakować maksymalnie 6 razy dziennie (szczegóły w pytaniu 15). Po zgłoszeniu na forum wypowiedzenia wojny, w ciągu następnych 12h, ataki nadal muszą być przeprowadzane zgodne z regulaminem. Zaś podczas wojny członkowie obu sojuszy mogą atakować się nawzajem znacznie częściej niż to wynika z regulaminu, gdyż nie obowiązuje zasada bashingu. Podczas wojny nadal obowiązuje noobprotection (patrz - następne pytanie).
Wojna nie znosi reguly basha. Nie ma już reguły basha - jest natomiast system anty-bahs w grze na ktory wojna nie ma wpływu. A który ogranicza ilość ataków.
Wypowiedzenie wojny a Bash ograniczenie atakow
Wiec reguła cały czas obowiązuje. A wojny to od dekad - w erze antymanterii - przeżytek więc do kosza z tym.
bez sensu wydarzenie dla ludzi grających eko/ odkrywca
A co ty myślisz ze to tylko dla grających flotą ?? Odkrywca tak samo w niczym nie przeszkadza. Więc nie opowiadaj skoro nawet pojęcia nie masz jak to wyglądało np rok temu a jak będzie wyglądało teraz.
Po za tym - nikt cię nie zmusza do niczego. Jak nie chcesz po prostu olej.
cyt:
"postanowiliśmy tymczasowo wstrzymać działanie sklepu, aby je rozwiązać.Ulepszony sklep będzie ponownie dostępny od 00:00 do 27.11.2025 r. do godz. 23:59."
to brzmi jak wstrzymanie i wydłużenie o dzień, a nie zakończenie i uruchomienie od nowa. jak uruchomia od nowa to będą nowe nagrody, jak wstrzymali, to te odebrane nie będą już dostępne.. poczekamy do północy i się okaże
Nie brzmi. Informację podali na discordzie - że zostanie odpalony od nowa / zresetowany dziś o północy. Nie ma co beczec, to tylko kilka wirtualnych itemów ![]()
Nie mamy przesuniętego w czasie eventu. Mamy event zakończony wcześniej z powodu błedu, dziś o północy zostanie aktywowany na nowo - od zera.
Będzie reset, odpalą o pólnocy dzisiaj na nowo. Kto odebrał będzie na plus - bo będzie mógł odebrac drugi raz.
Od kiedy to zmienili? Macie skriny?
To nie wystarczy ci "trust me, bro"?
A od kiedy ty latasz na expedycje żeby mieć o tym jakieś większe pojęcie niż wysłanie jednej na miesiąc dla beki ?? ![]()
Display MoreMnie wystarczy, liczyłem niedawno te prawdopodobieństwa w czacie, wcześniej tutaj mówiłem o tym - Ogame się zepsuł i mam zupełnie inne obserwacje nizli rozmówcy.
Wyniki z OGTrakera są z wrz-paź, prawie 3000 ekspów, ok. 1200 z komputerem, a 1700 bez. Nie widze żeby tam cos spadło, ale może w listopadzie coś się zmieniło, bo ostatnio mało latam max 3 fale i nie mam jak sprawdzić. U mnie wtedy było razem Pustych 21,06%, z kompem 18,67% a bez 22,77%.
Jak dla mnie to komputer eksp. po prostu zwiększa te pozytyne o 20% a niegatywne zmniejsza o 20% (okolo), gdy te puste przelicza tak, żeby sumarycznie było 100% i dlatego zwykle wychodzi coś koło 15-18% dla No Event (na innym koncie miałem bliżej 15%).
Komputer komputerem, mówimy - nie tylko tutaj - o grze bez komputera, gdzie gwarancji jego dostania nie ma żadnego. Zmiany zaczęły się jakoś niedługo po tym jak wprowadzili te itemy, i sumarycznie zaczyna to bez gry z komputerem wyglądać mniej więcej tak iż ilość pustych dość sporo wzrosła po prostu. A ilość surowca dość sporo zmalała. Tak jak wszyscy wiemy są lepsze i gorsze dni, natomiast średnio wzrost no event jest o jakieś kilka procent. A ilość surowca spada mimo ciągłego wzrostu poziomu badań. Ale jak tam kto lubi i woli, expy są zepsute bo za dobrze by szło ludziom bez nich. Najlepiej wciskać ludziom kit że wszystko jest ok i nic się nie zmieniło. Szkoda tylko że nie ma to pokrycia z rzeczywistością ![]()

to chyba celowe żeby się nie dało latać bez komputera ekspedycyjnego. Teraz nas do niego przyzwyczajają, za jakiś czas zniknie z eventów a pojawi się w sklepie. U mnie jak się skończył to w każdej fali od 8 do 11 pustych eksp
No jak mi ktoś powie że nie było nerfa na expach to powodzenia. Wzrost z 25-26 na 30% pustych / dzień to oczywiście wedle niektórych zapewne normalna normalność
Powodzenia innym z takim tokiem myślenia
Jak by to był jeden dzień - czy tam dwa, normalne. Ale nie dzień za dniem. Mówimy o grze bez komputera. Porównując do czasu kiedy tego nie było w grze - to jest to dość spory nerf + dodatkowo widać to po ilości surowca.
Dokładnie tak jak piszecie. W apce (tragicznej!) chodzi głównie o wyciąganie dużej kasy. Jak rozmawiam z niektórymi i chwalą się ile tyś zł wydali na grę, to myślę sobie: "kto bogatemu zabroni" ale dalej: "nie szkoda Wam wywalonej forsy dzieciaki"? Naprawdę można super pograć bez wydanej złotówki. Forsa to nie wszystko. A później tylko problem aby kasę odzyskać i stąd te maniany na discordzie gdzie ktoś chce parę tysiaków za sprzedawane konto. Warto pamiętać, że to co widzimy to często nie jest wszystko co "mieli" aplikacja. Bardzo często w różnych aplikacjach są zbierane dodatkowe informacje i o tym procederze nie jesteśmy w pełni świadomi. Czyli niektórzy wydają kasę i oddają prywatność za darmo.
Uściślijmy. Bo tiktokowe mądrości wpadają. Jak jesteś podłaczony do internetu - to wszystko zbiera o tobie wszystkie dane. Czy to komputer z dowolnym systemem, czy telefon, czy aplikacja czy przeglądarka i tak w nieskończoność. To jest cena korzystania z internetu w dzisiejszych czasach, już od dekad. Apka mobilna Ogame zalicza się pewnie do tego "wszystko" , tak samo jak wszystko inne. Nie jest to żadna nowość , żadne coś o czym trzeba trąbić. Ot porównajmy to do wyświetlonej reklamy na jakiejś stronie - miliardy milionów...
Apka mobilna nie jest żadnym ewenementem żeby była potrzeba zwracania na to uwagi.
Uściślając - nie róbmy afery ze zbierania danych, bo każdy godzi się na to podłączając kabel od internetu / łącząc się z siecią wifi / uruchamiając telefon w dowolnej sieci i dowolnego operatora. Jest to codzienność, coś co można wykluczyć z życia tylko w jeden sposób - wyciągając wtyczkę z gniazdka, wyłączając urządzenia i chowając je do szafy.
Albo z tym żyjesz albo wracasz do jaskini, i nie masz na to wpływu bo nie ważne w jakie narzędzia do ochrony prywatności zainwestujesz - poza odcięciem się od świata całkiem - i tak nic ci to nie da.
Apka jest do dupy, w wielkim skrócie. Pchają ją na siłe ale do grania się kompletnie nie nadaje.
FLota doleci na ta godzinę na którą ma dolecieć. Wyślesz dzisiaj na 10 rano dnia jutrzejszego - doleci o 10 rano dnia jutrzejszego.
Tak ogame się zepsuło i to masakrycznie. Kupowanie paczek w sposób niekontrolowany ze źródeł pochodzących niewiadoma skąd i na jakiej zasadzie. Brak przejrzystych zasad nieuczciwość. W nowym unii czołówka po 21 dniach ma koło 1000kk pkt. Skąd? Zakup paczek na polskich serwarach kosztowała by majątek. Całkowite zatracenie sensu gry. Totalna klapa. Nie ma nic wspólnego z założeniami pierwotnymi. Uczciwi powinni bojkotować ten system.
No to wyobraź sobie jedną promkę, drugą... maniaków którzy mają tylko jeden cel w życiu po starcie nowego serwera... i już masz odpowiedź. Dla jednego niepojęte wydać kilka tysięcy i kupić ( przykładowo ) ze 30 baniek antymaterii na promce, za to paczek na promce i już. Normalna normalność. Paczki, anty , kasa wydawana w konta i już masz przyrosty
Wydaje mi się, że ekspy są względnie normalnie, ale faktem jest, że w ostatnich dwóch tygodniach było troszkę więcej czarnych dziur i to mimo itemu zwiększającego szanse na powodzenie ekspów. W dwóch z trzech ostatnich tygodni miałem po 4 czarne dziury na tydzień.
Średnio normalne. Pomijam kwestię boosterów - bez nich expy działają znacznie gorzej niż przed ich wprowadzeniem do gry , i wyniki są znacznie gorsze porównując do czasu kiedy tych itemów w grze w w ogóle nie było. Ocena nie tylko moja. Wzrost pustych o około 5-6%, znacznie mniej surowca, przy dość pokaźnym poziomie badań. Natomiast same itemy działają jak im się chce. Czasem wcale, a czasem jak by im się nie chciało - albo coś nie do końca momentami łapało. Choć tutaj jest różnie.
czy po użyciu itemu dostane punkty za badania?
Dostaniesz normalnie punkty za badania. Nie słuchaj troli .
Po odpaleniu itemu po prostu się przeloguj / zaloguj na nowo do gry i punkty normalnie dostaniesz.
Nie ma i nie było żadnej aktualizacji. Jednie prace konserwacyjne które miały chyba trochę inaczej wyglądać. Nie zalogujesz się jak nikt inny, wiec trzeba czekać.
Czy ja dobrze widzę, że na 23-lecie OGame dostaliśmy... avatary? Które jeszcze trzeba sobie samemu zrobić typu 16-lvl robotów na moonie? No nie żebym liczył na +1 lvl Astro jak rok temu, ale obrazki planet z kokardką?
A ja właśnie liczę na +1 astro i wszelkie inne nagrody będą dla mnie po prostu rozczarowujące.
To źle liczysz, nie będzie astro. Będziesz miał 3 dniowy event a w nim do wyboru 1 z trzech nagród :
Plazma
napęd nn
Terraformer
I Tyle. O ASTRO to wiesz...
Za marzenia jeszcze nie banują ![]()

A możecie mi wytłumaczyć o co chodzi z tymi brzydkimi kokardami w skinach?
Są brzydkie a zarazem komiczne i śmiesznie to wygląda jak ustawisz na planetę
Ot inaczej nie wytłumaczę ![]()
Nie marudź
To tylko część , w piątek ma wystartowac event logowania tam już będą normalne nagrody - pokroju obecnego jeszcze do jutra trwającego eventu logowania.