Posts by HashCode

Myślę że mogę wpakować swoje 3 groszę do waszego tematu i podpiąć go ogólnie, bo sytuacja niestety nie dotyka jedynie was, a od sporego czasu też innych serwerów. W tym przypadku mam na myśli np Kerberosa który tak samo jak Undae działa od bardzo dawna jak by rurę odpływową zapchała kupa gówna. Więc można zrobić tego zbiorczy temat , bo wychodzi na to że niemiec z GF ma to głęboko i zamiast tego woli się skupiać na jakichś pierdołach niż na tym że gra generuje takie lagi i pingi że to się po prostu w pale nie mieści momentami.

Wygląda to trochę tak jak by ktoś regularnie odpalał ddosy z OB, albo storny które korzystają z api generowały zbyt duży ruch / zbytnio obciążały serwery.

Nie, po prostu w momencie, gdy uni jest świeżutkie, to baza danych stosunkowo pusta, więc wtedy granie jest bardzo miłe i przyjemne. Im starsze (=większa baza danych), tym gorzej, a nie pomaga dodatkowo fakt, że GF skąpi na nawóz do ziemniaków w serwerowni, więc mamy, co mamy.

Pierdu Pierdu. Tyle ci powiem. Nowe unii ma tyle do tego wszystkiego co nic. Więc nie wciskaj majonezu do buraków z chrzanem. Bo nic dobrego z tego nie wyjdzie.

Nie wiele wiesz na temat tego jak serwery i od jakiego czasu mulą i działają jak karton więc nie snuj proszę teorii z dupy wziętych bo nie wiele mają z rzeczywistością wspólnego. Tak grzecznie proszę. Gdybyś miał pojęcie o polskich serwerach nie wyjeżdżał byś mi tutaj z "nowymi serwerami".

Myślę że mogę wpakować swoje 3 groszę do waszego tematu i podpiąć go ogólnie, bo sytuacja niestety nie dotyka jedynie was, a od sporego czasu też innych serwerów. W tym przypadku mam na myśli np Kerberosa który tak samo jak Undae działa od bardzo dawna jak by rurę odpływową zapchała kupa gówna. Więc można zrobić tego zbiorczy temat , bo wychodzi na to że niemiec z GF ma to głęboko i zamiast tego woli się skupiać na jakichś pierdołach niż na tym że gra generuje takie lagi i pingi że to się po prostu w pale nie mieści momentami.

Wygląda to trochę tak jak by ktoś regularnie odpalał ddosy z OB, albo storny które korzystają z api generowały zbyt duży ruch / zbytnio obciążały serwery.

1. FAQ - najczęściej zadawane pytania
    2. FAQ: Walka
    3. Po co w ogóle wypowiada się wojny?

Kiedy dwa sojusze nie są w stanie wojny, ich członkowie mogą się atakować maksymalnie 6 razy dziennie (szczegóły w pytaniu 15). Po zgłoszeniu na forum wypowiedzenia wojny, w ciągu następnych 12h, ataki nadal muszą być przeprowadzane zgodne z regulaminem. Zaś podczas wojny członkowie obu sojuszy mogą atakować się nawzajem znacznie częściej niż to wynika z regulaminu, gdyż nie obowiązuje zasada bashingu. Podczas wojny nadal obowiązuje noobprotection (patrz - następne pytanie).

Wojna nie znosi reguly basha. Nie ma już reguły basha - jest natomiast system anty-bahs w grze na ktory wojna nie ma wpływu. A który ogranicza ilość ataków.

Wypowiedzenie wojny a Bash ograniczenie atakow

Wiec reguła cały czas obowiązuje. A wojny to od dekad - w erze antymanterii - przeżytek więc do kosza z tym.

bez sensu wydarzenie dla ludzi grających eko/ odkrywca :thumbdown:

A co ty myślisz ze to tylko dla grających flotą ?? Odkrywca tak samo w niczym nie przeszkadza. Więc nie opowiadaj skoro nawet pojęcia nie masz jak to wyglądało np rok temu a jak będzie wyglądało teraz.

Po za tym - nikt cię nie zmusza do niczego. Jak nie chcesz po prostu olej.

cyt:
    "postanowiliśmy tymczasowo wstrzymać działanie sklepu, aby je rozwiązać.

Ulepszony sklep będzie ponownie dostępny od 00:00 do 27.11.2025 r. do godz. 23:59."

to brzmi jak wstrzymanie i wydłużenie o dzień, a nie zakończenie i uruchomienie od nowa. jak uruchomia od nowa to będą nowe nagrody, jak wstrzymali, to te odebrane nie będą już dostępne.. poczekamy do północy i się okaże :)

Nie brzmi. Informację podali na discordzie - że zostanie odpalony od nowa / zresetowany dziś o północy. Nie ma co beczec, to tylko kilka wirtualnych itemów :)

kruszynka  Ruda
    mamy przesunięty w czasie event, czy jak ktoś aktywował sztab dowodzenia aby odebrać specjalne, dodatkowe nagrody, to czy sztab będzie wydłużony o ten jeden dzień?

Nie mamy przesuniętego w czasie eventu. Mamy event zakończony wcześniej z powodu błedu, dziś o północy zostanie aktywowany na nowo - od zera.

Od kiedy to zmienili? Macie skriny?

To nie wystarczy ci "trust me, bro"?

A od kiedy ty latasz na expedycje żeby mieć o tym jakieś większe pojęcie niż wysłanie jednej na miesiąc dla beki ?? :)

Komputer komputerem, mówimy - nie tylko tutaj - o grze bez komputera, gdzie gwarancji jego dostania nie ma żadnego. Zmiany zaczęły się jakoś niedługo po tym jak wprowadzili te itemy, i sumarycznie zaczyna to bez gry z komputerem wyglądać mniej więcej tak iż ilość pustych dość sporo wzrosła po prostu. A ilość surowca dość sporo zmalała. Tak jak wszyscy wiemy są lepsze i gorsze dni, natomiast średnio wzrost no event jest o jakieś kilka procent. A ilość surowca spada mimo ciągłego wzrostu poziomu badań. Ale jak tam kto lubi i woli, expy są zepsute bo za dobrze by szło ludziom bez nich. Najlepiej wciskać ludziom kit że wszystko jest ok i nic się nie zmieniło. Szkoda tylko że nie ma to pokrycia z rzeczywistością :)

bmHAxbE.png

Moderator Ruda:
    wulgaryzm

to chyba celowe żeby się nie dało latać bez komputera ekspedycyjnego. Teraz nas do niego przyzwyczajają, za jakiś czas zniknie z eventów a pojawi się w sklepie. U mnie jak się skończył to w każdej fali od 8 do 11 pustych eksp

No jak mi ktoś powie że nie było nerfa na expach to powodzenia. Wzrost z 25-26 na 30% pustych / dzień to oczywiście wedle niektórych zapewne normalna normalność :) Powodzenia innym z takim tokiem myślenia :D Jak by to był jeden dzień - czy tam dwa, normalne. Ale nie dzień za dniem. Mówimy o grze bez komputera. Porównując do czasu kiedy tego nie było w grze - to jest to dość spory nerf + dodatkowo widać to po ilości surowca.

Dokładnie tak jak piszecie. W apce (tragicznej!) chodzi głównie o wyciąganie dużej kasy. Jak rozmawiam z niektórymi i chwalą się ile tyś zł wydali na grę, to myślę sobie: "kto bogatemu zabroni" ale dalej: "nie szkoda Wam wywalonej forsy dzieciaki"? Naprawdę można super pograć bez wydanej złotówki. Forsa to nie wszystko. A później tylko problem aby kasę odzyskać i stąd te maniany na discordzie gdzie ktoś chce parę tysiaków za sprzedawane konto. Warto pamiętać, że to co widzimy to często nie jest wszystko co "mieli" aplikacja. Bardzo często w różnych aplikacjach są zbierane dodatkowe informacje i o tym procederze nie jesteśmy w pełni świadomi. Czyli niektórzy wydają kasę i oddają prywatność za darmo.

Uściślijmy. Bo tiktokowe mądrości wpadają. Jak jesteś podłaczony do internetu - to wszystko zbiera o tobie wszystkie dane. Czy to komputer z dowolnym systemem, czy telefon, czy aplikacja czy przeglądarka i tak w nieskończoność. To jest cena korzystania z internetu w dzisiejszych czasach, już od dekad. Apka mobilna Ogame zalicza się pewnie do tego "wszystko" , tak samo jak wszystko inne. Nie jest to żadna nowość , żadne coś o czym trzeba trąbić. Ot porównajmy to do wyświetlonej reklamy na jakiejś stronie - miliardy milionów...

Apka mobilna nie jest żadnym ewenementem żeby była potrzeba zwracania na to uwagi.

Uściślając - nie róbmy afery ze zbierania danych, bo każdy godzi się na to podłączając kabel od internetu / łącząc się z siecią wifi / uruchamiając telefon w dowolnej sieci i dowolnego operatora. Jest to codzienność, coś co można wykluczyć z życia tylko w jeden sposób - wyciągając wtyczkę z gniazdka, wyłączając urządzenia i chowając je do szafy.

Albo z tym żyjesz albo wracasz do jaskini, i nie masz na to wpływu bo nie ważne w jakie narzędzia do ochrony prywatności zainwestujesz - poza odcięciem się od świata całkiem - i tak nic ci to nie da.

Apka jest do dupy, w wielkim skrócie. Pchają ją na siłe ale do grania się kompletnie nie nadaje.

Tak ogame się zepsuło i to masakrycznie. Kupowanie paczek w sposób niekontrolowany ze źródeł pochodzących niewiadoma skąd i na jakiej zasadzie. Brak przejrzystych zasad nieuczciwość. W nowym unii czołówka po 21 dniach ma koło 1000kk pkt. Skąd? Zakup paczek na polskich serwarach kosztowała by majątek. Całkowite zatracenie sensu gry. Totalna klapa. Nie ma nic wspólnego z założeniami pierwotnymi. Uczciwi powinni bojkotować ten system.

No to wyobraź sobie jedną promkę, drugą... maniaków którzy mają tylko jeden cel w życiu po starcie nowego serwera... i już masz odpowiedź. Dla jednego niepojęte wydać kilka tysięcy i kupić ( przykładowo ) ze 30 baniek antymaterii na promce, za to paczek na promce i już. Normalna normalność. Paczki, anty , kasa wydawana w konta i już masz przyrosty :)

Wydaje mi się, że ekspy są względnie normalnie, ale faktem jest, że w ostatnich dwóch tygodniach było troszkę więcej czarnych dziur i to mimo itemu zwiększającego szanse na powodzenie ekspów. W dwóch z trzech ostatnich tygodni miałem po 4 czarne dziury na tydzień.

Średnio normalne. Pomijam kwestię boosterów - bez nich expy działają znacznie gorzej niż przed ich wprowadzeniem do gry , i wyniki są znacznie gorsze porównując do czasu kiedy tych itemów w grze w w ogóle nie było. Ocena nie tylko moja. Wzrost pustych o około 5-6%, znacznie mniej surowca, przy dość pokaźnym poziomie badań. Natomiast same itemy działają jak im się chce. Czasem wcale, a czasem jak by im się nie chciało - albo coś nie do końca momentami łapało. Choć tutaj jest różnie.

Nie ma i nie było żadnej aktualizacji. Jednie prace konserwacyjne które miały chyba trochę inaczej wyglądać. Nie zalogujesz się jak nikt inny, wiec trzeba czekać.

Czy ja dobrze widzę, że na 23-lecie OGame dostaliśmy... avatary? Które jeszcze trzeba sobie samemu zrobić typu 16-lvl robotów na moonie? No nie żebym liczył na +1 lvl Astro jak rok temu, ale obrazki planet z kokardką?

A ja właśnie liczę na +1 astro i wszelkie inne nagrody będą dla mnie po prostu rozczarowujące.

To źle liczysz, nie będzie astro. Będziesz miał 3 dniowy event a w nim do wyboru 1 z trzech nagród :

Plazma

napęd nn

Terraformer

I Tyle. O ASTRO to wiesz... :) Za marzenia jeszcze nie banują :D

ED2s40C.png

JbJygvr.jpeg

Podbijam temat.

Wrzucam ponownie ankietę o dodanie ikony informującej o niepełnym wydobyciu kopalni. Wiem, że można to sprawdzić wchodząc w zakup paczki, jednak uważam, że taka informacja powinna pojawiać się automatycznie. Społeczności, w znaczącej przewadze pomysł się podoba, ale żeby przeszedł dalej potrzebujemy przynajmniej 30 głosów w ankiecie. Będę wdzięczny za oddanie głosu :)

https://board.en.ogame.gamefor…ostID=7256775#post7256775

Głos oddam ci tam bo nic mnie kosztuje, pytanie tylko czy sa gotowi na tak drastyczne zmiany w grze.

Skoro gra bez dodatków wygląda jak ze średniowiecza to myślisz że są w stanie coś takiego zaaplikować ??

Może pomyśl - taka sugestia - jeśli używasz jakichś dodatków pokroju Infinity / AGR / Oglight na przykład żeby u nich napisać o wprowadzenie czegoś takiego , bo myślę że szybciej i sprawniej by im poszło zaimplementowanie takiej funkcji bądź na takiej zasadzie działającej czy nawet napisanie skryptu + akceptacja na forum origin do używania ( a takich luźnych dodatków z informacjami tylko tym czy tamtym jest kilka ) niż czekanie kilka lat aż GF pomyśli i w następnej dekadzie wprowadzi ( o ile nie zrobią z tego pomysłu na wprowadzenie płatnej funkcji w grze :P ) .

Taka mała sugestia.