Jest ktoś w stanie rozpisać ile dokładnie artefaktów na każdy poziom potrzeba?
Jak najedziesz myszką na przedmiot masz pokazaną cenę na każdym itemie
Jest ktoś w stanie rozpisać ile dokładnie artefaktów na każdy poziom potrzeba?
Jak najedziesz myszką na przedmiot masz pokazaną cenę na każdym itemie
Wiem, że offtop...
Co to jest 170k paczek na dzisiejsze czasy - no drobiazg, tyle co nic. Zadziwiać mnie nie przestajesz
Zakładam, że to z własnego doświadczenia piszesz. A nie, czekaj, ty nie kupujesz anty wiec jak zawsze ekspert teoretyczny.
Teoretyczny i przynajmniej grający bo czasu na urlop niestety nie ma tyle co inni ![]()
No i zazdroszczę tak elastycznego kręgosłupa.
Ciesz się że twój jest taki sztywny i zdrowy ![]()
Naucz się liczyć , tak powiem delikatnie. Nie 170 tysięcy a co najwyżej kilka tysięcy. To jedno, drugie - co to jest 170k paczek na dzien dzisiejszy. Po trzecie - jak zauważysz jest odpalony generał + mechy co daje "ledwo" 33g z paczki, co z kolej jak policzysz daje ledwo ich kilka tysięcy na ilośc surowca widocznego na SS. A teraz pomyśl ile z paczki będzie miał Majs po odpaleniu zbieracza + rocków + boosterów do wydobycia. Pewnie ze 100 G przynajmniej ( o ile nie więcej - strzelam na oko ), co z kolei da jeszcze mniej paczek przy tej ilości którą kitra a którą widać na screenach. Więc... no 170k paczek to tyle co nic, ale w tym przypadku to raptem pewnie kilka tysięcy. Pi razy drzwi - na oko strzelam.
Robi wrażenie taka ilość surowca i pewnie stąd - z wrażenia - takie cyfry ci wydupczyło
to ty sie naucz liczyc albo wyciagnij nos z wiesz czego i u kogo to sam zobaczysz. sprobuj przeklikac 100 paczek metalu i zobaczysz ile to trwa, pozniej sprobuj 1000 a pozniej 10000 a na koncu 150000, kazdy widzi ile czasu majs jest zalogowany i takie ilosci sosu nie moga sie pojawic z legalnych zrodel, bo by sie palil 24/7 klikajac paczki.
Ale ty pierdo... lisz. Tylko tyle ci powiem, i nie wiem skąd ci do głowy przyszło stwierdzenie że trzymam nos u kogoś gdzieś jak sam / sama to opisujesz. Rozumu to ci natura poskąpiła, a jak dla ciebie czas jest problemem to nie marnuj go na wypisywanie takich idiotyzmów i na tą grę skoro o klikaniu paczek i o tej grze jak widać pojęcia nie masz.
Tak dla twojej wiadomości ludzie potrafią odpalać po kilka tysięcy paczek dziennie albo i więcej.
I niech se tam majs ma nawet 100000x tyle sury - gówno mi to tego. Czy wyczarował, czy nabugował, czy wymodlił na pielgrzymce wyznawców fantastycznych bożków średniowiecza w wypizdowie górnym. Nie moja sura, nie moja sprawa ile siedzi i klika czy czaruje.
Temat dotyczy jednego a ty lecisz na złamanie karku wyciągając z dupska kij wie co.
Zwróciłem tylko uwagę że wypisujesz bzdury i tyle. Więc wypisuj je dalej. Koniec transmisji.
Kontynuując temat sklepu, ten przedmiot - komputer ekspedycyjny... ktoś się orientuje ile on daje niby tej zwiększonej szansy na lepsze wyniki ekspedycji?
Lepsze wyniki to rozumiem że nie zwiększa szansy na pozytywny event tylko na sam wynik czyli więcej sury/statków/anty. Ale ile % daje tego bonusu? Wiem że za dużo wymagam od GF, i tak dobrze że w ogóle da się zalogować do gry ale chociaż minimalne info jakiekolwiek byłoby fajnie
(a może jest gdzieś jakieś info ale jestem ślepy?)
jak jest event ze 'zwiększoną szansą znalezienia przedmiotów' na ekspedycjach to z reguły znajduję z 1-2 max podczas całego eventu więc pewnie to też jest przedmiot bez żadnego pokrycia - ale może ktoś ma większą wiedzę na ten temat
jest zupełnie odwrotnie - masz więcej pozytywnych eventów, czyli większa szansa na surę, statki czy każdy inny pozytywny event zwał jak zwał. Odpal, lataj na expa i zobaczysz .
Co do większej ilości surowców - na to masz osobny przedmiot - 10% więcej, jak w ostatnim evencie logowania, 20% jak w tym z artefaktami. One zwiekszają ci "maxa" surwca co za tym idzie dostajesz ich większe ilości. Ogamei Infinity w ostatnich wersjach stable i early / beta wliczają go juz wiec możesz sobie sprawdzić po jego odpaleniu o ile "ci max" wzrośnie.
Display More
"Ktoś" skasowal mi post wiec napisze go jeszcze raz
Przy okazji moze warto by sprawdzic skad u Majsa takie ilosci surowca, ze screena wynika ze paczka metalu daje mu 33kkk a ilosc sosu ktora jest na screenie daje ok 170 TYSIECY paczek mety, czy jest to w ogole czasowo mozliwe do otwarcia ? nie mowiac juz o ilosci anty ktora by musiala byc kupiona...
Naucz się liczyć , tak powiem delikatnie. Nie 170 tysięcy a co najwyżej kilka tysięcy. To jedno, drugie - co to jest 170k paczek na dzien dzisiejszy. Po trzecie - jak zauważysz jest odpalony generał + mechy co daje "ledwo" 33g z paczki, co z kolej jak policzysz daje ledwo ich kilka tysięcy na ilośc surowca widocznego na SS. A teraz pomyśl ile z paczki będzie miał Majs po odpaleniu zbieracza + rocków + boosterów do wydobycia. Pewnie ze 100 G przynajmniej ( o ile nie więcej - strzelam na oko ), co z kolei da jeszcze mniej paczek przy tej ilości którą kitra a którą widać na screenach. Więc... no 170k paczek to tyle co nic, ale w tym przypadku to raptem pewnie kilka tysięcy. Pi razy drzwi - na oko strzelam.
Robi wrażenie taka ilość surowca i pewnie stąd - z wrażenia - takie cyfry ci wydupczyło ![]()
Display Moreto głupi event z artefaktami.
Z tego głupiego eventu można było z 17k artow zrobić, 150 misji dziennie latajac, myslę że to wystarczajaco dużo...
Co do eventu, uważam, że środek płatniczy w postaci artefaktow ma potencjal, jedyne na co można narzekać to tymczasowość przedmiotow, tego nie powinno być - jak w obecym evencie z nagrodami - kilka przedmiotów było tymczasowych, a brak o tym informacji przy odbiorze, mam się domyślać co mi zniknie, a co nie?
Pod warunkiem że będziesz na niego wyczekiwał... faktycznie tyle ich zbierzesz, i będziesz akurat pod niego ustawiał zabudowę. Bo to wybacz ale troche z dupy tłumaczenie "Można było z eventu.... " ... event to event. Mowa tutaj o czymś zupełnie innym, a jeszcze było by to powiedzmy logiczne co napisałeś gdybyś mógł te 17k artefaktów na koncie trzymać. A jak wiemy nie możesz bo limitu 3600 też nie zwiększą.
CO do środka płatniczego - czyli artefaktów, ma on sens w przypadku tylko tych graczy którzy nie muszą, nie potrzebują bądź nie planują ich użycia na nic innego. W przeciwnym wypadku to takie trochę wymuszanie BYĆ albo NIE BYĆ... albo robię LF albo wydaję na głupoty,.
Mogę powiedzieć od siebie iż próbowaliśmy / próbujemy na discordzie przepchać jakiekolwiek zmiany z tym związane. Ale jedyne co z tego wyszło - to głupi event z artefaktami... głupie itemy... wiadomo o co chodzi. Przy dyskusji dekle z GF powiedziały tylko tyle że nie widzą sensu zmian bo nie można za szybko i za łatwo tych lf robić, a obecny stan rzeczy jest ustawiony / uzgadniany z "graczami" i to gracze zadecydowali o tym ze tak jest dobrze więc żadnych zmian ułatwiających zdobywanie artefaktów czy stawianie LF nie planują i nie będzie. Luźno przytoczyłem wypowiedź pewnego Zera z GF który tak to wytlumaczył.
Wiec... dostaliśmy event z nagrodami za zbieranie artefaktów, ciche nerfy w backendzie i gówniane itemy jak exp do LF czy "paczki artefaktów". Tyle - przynajmniej na razie udało się zyskać co jest po prostu ironią na sugestie / propozycje co do zwięszenia czy limitu lotów dziennego czy samego "magazynu / limitu artefaktów które możesz trzymać na koncie.
Po skasowaniu zostają, ale wtedy są przypisane do lobby na amen, tj. jeśli z jakiegoś powodu zmienisz lobby, a konto już nie istnieje, to już ich nie odzyskasz. Nie giftujcie kont, bo to na razie nie działa. Wiem, bo to przetestowałem i GF odkryło, że cała ta funkcja o kant tyłka rozbić w połączeniu z osiągnięciami.
Ameryki nie odkryłeś i niestety - ale to dziala tak jak GF chciało co by działało. Przeniesienie konta na inne lobby - sprzedaż, kupno zamiana skutkuje tym że wszystko się kasuje / zeruje / resetuje. Konta nie idą na inne lobby z osiągnięciami. I taki jest cel tego wszystkiego. Wszystko w jednym lobby bez handlowania / dodawania sobie za darmo osiągnięć co działo się na samym początku a czego skutkiem było przez jakiś czas wyłączenie kodów przekazania. Po to właśnie co byś nie boostował ( głupi dobór słów ale lepszego określenia nie znajduje ) sobie innych kont albo innym kont swoimi osiągnięciami.
Wiem że już pytałem ale muszę się upewnić bo tyle wku....u co dostałem na jishui to szok.
Czy jak usunę konto z serwera sezonowego to skiny/avatary/tytuły zostaną na koncie? wiem że w momencie przekazania znikają.
Czy ktoś już coś takiego robił że kasował konto z serwera sezonowego?
nie zostaną - niestety
Niestety - zostają. KOnto na serwie sezonowym możesz bez problemu usuwać - poprzez odpalenie kasacji konta w ustawieniach. Wszystkie osiągnięcia, skiny, avatary, tytuły zostaja na twoim głównym koncie.
Natomiast co już od miesięcy się powtarza i jest powtarzane - przeniesienie na inne lobby skutkuje kasacją wszystkich avatarów, skinów, osiągnięć etc.
Więc bez problemu można kasować konta na serwerach sezonowych - a wszystko zostanie na głównym ( wiadomo jeśli ma się wszystko w jednym lobby oczywiści - ale to chyba oczywista oczywistość ) .
Display MoreDisplay MoreNa nowym unii wszystkie są czasowe.
Na starych - czasowe są sloty i te nowe boostery do expa. Reszta jest stała.
Wszystko jest napisane tam gdzie powinno - w ogłoszeniu eventu.
Może wyjaśnisz które przedmioty do wybrania są traktowane jako tymczasowe, a które stale? Bo na Twoim screenie nie widzę żeby to było napisane, że przedmiot X po wzięciu będzie tymczasowy, a przed Y już nie. Jeno, że będą takie i takie.
Albo jestem po prostu ślepy.
Super, a gdzie to jest wypisane?
Raczej to drugie, napisałem i po de mną kolega też - co jest czasowe co nie. Powtórzę - sloty + nowe itemy / boostery do expa. Na starych unii. Reszta wszystko stale. Na nowych unii wszystko jest czasowe.
Trzeba choć odrobine kreatywności wykazać. A nie liczyć że wszystko pod nos podsuną
Bo nie na wszystko każdy ma jakikolwiek wpływ.
Na nowym unii wszystkie są czasowe.
Na starych - czasowe są sloty i te nowe boostery do expa. Reszta jest stała.
Wszystko jest napisane tam gdzie powinno - w ogłoszeniu eventu.

Display MoreNie, nie, absolutnie nie zabraniam nikomu nic robić w grze. Jestem wręcz zwolennikiem tego, aby każdy robił dokładnie to, na co ma ochotę. Tylko pytanie jest stricte inne. Czy taki jest zamysł gry? Czy tak ma działać kod gry, żeby takie rzeczy się działy? To jest jedno pytanie. Jeżeli tak, no to nie ma tematu. Jeżeli nie, w takim razie jest to błąd gry. Mniejszy lub większy, nieważne, błąd gry. I teraz, jeżeli gracz świadomie to wykorzystuje, a kolejkowanie na księżycu plazmy co 13 minut raczej jest celowym działaniem, no to wykorzystuje on ten błąd celowo i z premedytacją, czyli powinien być ukarany w jakiś sposób.
W zasadach gry jest jasno i wyraźnie napisane, że celowe wykorzystywanie błędów w grze, jak i również ich niezgłaszanie, jest surowo zabronione. Więc ja jako gracz zastanawiam się, czy powinienem to zgłosić, bo jeżeli tego nie zgłoszę, to jestem równie winny bashingowi, jak ten, który to wykorzystuje, ponieważ wiedziałem, a nie powiedziałem. 😀
Autorefresh to zewnętrzna wtyczka, a kolejkowanie jest funkcją wbudowaną w grę – to prawda. Ale efekt końcowy w podglądzie galaktyki jest identyczny: ciągła aktywka, która nie znika.
I tu nie ma zbytnio pola do dyskusji – pytanie jest proste:
Czy administracja jest tego świadoma i traktuje to jako błąd gry?
Jeśli tak, to celowe i systematyczne wykorzystywanie takiego błędu powinno być karane, jak każdy bugusing.
Jeśli nie, czyli traktują to jako normalną mechanikę, to sprawa zamknięta – możemy się wszyscy kolejkować i nie ma tematu.
Chodzi tylko o jasne stanowisko, bo wtedy każdy będzie wiedział, na czym stoi
Tak jak wiele innych rzeczy w Ogame, ta kwestia powinna być jasno wyjaśniona i rozpowszechniona, bo 99% graczy nie ma pojęcia o takich – nazwijmy to – „ukrytych właściwościach” gry. Wtedy nie byłoby niedomówień ani niepotrzebnych oskarżeń, tylko każdy wiedziałby, co jest normalną mechaniką, a co traktowane jest jako błąd.
Spróbujmy spojrzeć na to oczami nowego gracza. Widzisz u kogoś ciągłą aktywkę na moonie – zgłaszasz sprawę, bo wydaje Ci się to nienaturalne. Dostajesz standardową odpowiedź na zgłoszenie i nic poza tym,Go nie poinformuję cie ze gracz ten wykorzystuje wbudowaną w grę funkcie auto-refresh poprzez kolejkowanie stoczni. 😀
Logiczne, że zaczyna myśleć:
„to jest jedna wielka ściema i oszustwo”, albo
„niektórzy są po prostu równiejsi wobec prawa”.
I trudno mu się dziwić, skoro nigdzie w Ogame nie ma jasno opisanych takich mechanik. W zasadzie w ogóle trudno znaleźć w samej grze jakiekolwiek szczegółowe zasady. Większości rzeczy trzeba się doszukiwać na forach, z rozmów między graczami… albo poczekać, aż pierwszy raz dostanie bana jako ostrzeżenie, że coś było niedozwolone. W zakładce "zasady gry " mam 10 punktów,kilka z nich wygania mnie na forum w poszukiwaniu informacji
Dlatego właśnie dobrze byłoby, żeby takie kwestie były wyjaśniane i dostępne dla wszystkich, a nie traktowane jak „tajemna wiedza” dla garstki osób.
No i raczej dostrzegasz różnicę między tym, że ktoś ma zakolejkowane budynki czy jakieś badania, wyłącza grę i idzie spać, a tym, że ktoś ma zakolejkowaną stocznię, otwarty laptop i stałą aktywkę na monie. Jeżeli sprawa zostanie wyjaśniona i administracja wypowie się w tym temacie, że taka mechanika jest częścią gry, to nawet sam będę z tego korzystał.
Ale tu nie ma żadnej tajemnej wiedzy. To wiedzą wszyscy od dziesiątek lat - bo tak ta gra działa. I nie ma sensu drążenie na siłę tematu i szukanie dziury w całym. Tak jest, bylo i będzie. I nikt nie będzie tego wyjaśniał czy rozpisywał bo nie ma czego. Tu nie ma błędu gry - to jest część tej gry. Gdyby było to błędem - kazdy lądował by już od lat na banie. A ty próbujesz na siłę zrobić z igły widły - taka gra i w taką grę gramy. Akcje / interakcje generują aktywki na planetach czy moonach i będą. I nikt za to karany nigdy nie będzie bo oznaczało by to pozbawienie możliwości grania. Nie ma buga, nie ma błędu - tak gra wygląda i będzie wyglądała.
Drążysz na siłę i brniesz w coś co kompletnie nie ma sensu. Szukasz na siłę jakichś problemów - a gra ma ich znacznie więcej i są znacznie bardziej poważne niż to.
Jeśli uważasz że powinno być inaczej - zwróć się bezpośrednio do osób odpowiedzialnych za kod gry i za jej działanie. Tutaj na tym forum ich nie znajdziesz. Zwróć się do włodarzy tej gry nie do "pracowników na wolontariacie - patrz członków teamu / administracji ogame PL". Ogame to projekt globalny, a PL jest tylko jego małą częścią. Nikt ci tu w teamie nie wejdzie i nie nadpisze kodu gry bo nie od tego są. Od tego są niemiecko - indyjscy programiści, pracownicy Gameforge których jak już napisałem tutaj na forum PL nie znajdziesz. A oni i tak co najwyżej albo cię zleją, albo nawciskają kitu - albo dodadzą do listy TO DO na 2344 rok, bo od tak dawna kwestia choćby tych nic nie znaczących aktywek istnieje i nie jest z nią nic robione.
Ty sobie grasz - to sobie graj, i nie zawracaj sobie głowy aktywkami.
Display MoreNo dobra, to o czym mówisz, działa. Tylko zastanawiamy się tutaj nie nad tym, czy to działa, ale czy jest to błędem w grze. A co za tym idzie – czy wykorzystywanie tego powinno być traktowane jak każde inne wykorzystywanie błędów, czyli skutkować banem albo ostrzeżeniem ze strony administracji.
Twój sposób na kolejkowanie stoczni na Księżycu niewiele różni się od wtyczki do przeglądarki, która automatycznie odświeża stronę (tzw. auto-refresh). Patrząc z perspektywy osoby trzeciej – różnicy praktycznie nie ma. Aktywka cały czas utrzymuje się na koncie, nieważne czy odświeżenie następuje co 10, czy co 13 minut. Nie można w żaden sposób udowodnić, czy faktycznie siedzisz przed ekranem i patrzysz, jak budują się Twoje plazmy, czy też nie.
Możesz przecież odpalić ogame w salonie, na telewizorze, zakolejkować budowę i oglądać jak sie budują – i nikogo to nie powinno interesować. Tak samo Ciebie nie interesuje to, że gra sama się odświeża. Ty wrzuciłeś plazmy do stoczni i odszedłeś od laptopa, a odświeżanie w tle „robi się samo”.
No więc trzeba sobie zadać pytanie: czy auto-refresh w przeglądarce jest legalny?
Jeżeli tak, to tutaj nie ma żadnego problemu – można to traktować jako auto-refresh wbudowany w grę.
Jeżeli jednak auto-refresh jest zakazany i traktowany jako oszustwo, to Twoje działanie – które de facto niewiele się od niego różni – powinno być uznane za nielegalne, czyli za wykorzystywanie błędów w grze.
Kolejkowanie budynków działa trochę inaczej – możesz wyłączyć wszystko i będziesz offline, a mimo to aktywki i tak się pojawią.
Dlatego musiałby się ktoś z teamu wypowiedzieć jasno, jak to wygląda z ich strony. Chodzi tylko o jedno: czy te aktywki, które generują się przy budynkach, badaniach czy stoczni, są prawidłową mechaniką gry, czy nie. Jeśli nie są – to powinny być traktowane jako błąd, a jego wykorzystywanie nie jest legalne.
Tutaj nie chodzi o to, kto i w jaki sposób to wykorzysta, bo mozliwości jest tyle co graczy ,tylko o przejrzystość zasad.
To co opisujesz sugerowało by że nie wolno ci nic budować i ustawiać do kolejki. Jeżeli kolejka generuje aktywki - a jest tak od wielu wielu lat i nic do tej pory nie zostało z tym zmienione, ba, gra ma jeszcze kilka innych bugów które te aktywki wywołuje.
Nie za bardzo widzę sens po prostu tych dywagacji na ten temat, tym bardziej że autorefresh o którym mówisz działa zupełnie inaczej, a kolejkowanie inaczej. Dodatki do przeglądarek - autorefreshe - które są zabronione - generują aktywność w momencie przeładowania strony, ale tylko na planecie na której "zostaniesz". I jest to wywoływane przez "zewnętrzne narzędzie". A nie przez grę.
W kwestii generowania aktywności - aktywki pojawiają się w momencie zakończenia badań lf na planetach, obrona w stoczni to już wiesz, aktywki pojawiają się czasami w momencie zakończenia zwykłych badań na planecie czy losowo nawet i budynków na której to badanie czy budynek odpaliłeś.
Ty rozkminiasz że nikomu nic nie wolno robić w grze - bo powoduje to aktywki na planetach / moonach, i jest to bugusingiem. Gdyby tak było nikt by nie mógł grać. To że nikt nie naprawił tego przez lata i to długie lata - bo tego typu rzeczy są "częścią" tej gry od chyba dekady - albo świadczy że mają to gdzieś albo że nie sa w stanie tego naprawić.
I nic na to nie poradzisz, a oskarżanie ludzi o bugusing bo sobie kolejke ustawili czy badanie - co jest funkcją gry - niestety mija się z celem.
Display MoreMam takie pytanie retoryczne na podstawie cytatu:
Twoja ekspedycja została zniszczona przez czarną dziurę 1, 2 lub 3 razy, a dzięki ekspedycjom otrzymujesz od 1 do 3 darmowych Handlarzy.
W grze zamienili handalrzy na w sumie 10 czarnych dziur, jest też utrudnienie zadaniem ze zmiejszaniem utraty floty.
Zastanawiam się, czy ktoś liczył czy to się da zrobić?
Ostatnio z 3500 lotów miałem 4 dziury, poprzednio podobnie... Mam robić z 10k lotów, jak jest zadanie z 2,5k? Podziekuję i brawo GF
Nie mówię już nawet o tym ustawieniu z +10 polami planety, co jest niepraktycznie i ma chyba tylko utrudnić ostatnie zadanie z 250polami. Poza tym uni niczym nie różni się od sezonu handlu.
ja już w tym miesiącu miałem 15 na 4.5k lotów ciut ponad wiec... obstawiam ze może się dać ![]()
Zależy jak to interpretujesz. Event nie zakładał nigdy dodatkowej puli lotów - przynajmniej tak to wyglądało na początku. Bonusowe loty to nie była "extra pula " a jedynie booster na wiecej artefaktów z nich. Więc latając - pobierało z twojej. Jeśli je wylatałeś i jeśli o tym mówisz no to nie latałeś za darmo - tylko za "swoje", nie "za dodatkowe".
Rxecz w tym, że tego nie wylatałem. Nie chodzi mi zresztą o te bonusowe loty, bo to zupełnie co innego. Miałem swego czasu dłuższą przerwę od gry, a loty FŻ i tak się codziennie dodawały (jak wiadomo po 50). Miałem jeszcze ponad 1000 ,,wolnych" lotów wczoraj wieczorem, a dzisiaj nie ma już z tego nic. Na 99% to kolejny bug związany z wprowadzeniem eventu ze sklepem FŻ.
Bardzo możliwe, tym bardziej że od paru dni tych bugów w związku z tym eventem wysypało się znacznie więcej w kwestii nawet przedmiotów z nagród. Jeśli tak jest ze ci po prostu pokasowało a nie latałeś to coś zaś zje ali i teraz pytanie czy będa mieli chęci to w miare sprawnie naprawić.
Zależy jak to interpretujesz. Event nie zakładał nigdy dodatkowej puli lotów - przynajmniej tak to wyglądało na początku. Bonusowe loty to nie była "extra pula " a jedynie booster na wiecej artefaktów z nich. Więc latając - pobierało z twojej. Jeśli je wylatałeś i jeśli o tym mówisz no to nie latałeś za darmo - tylko za "swoje", nie "za dodatkowe".
Raczej wątpię że poprawią, musieli by wiedzieć w jaki sposób więc pewnie będziesz musiał czekać
Zresztą wyszło znacznie więcej błędów z tym eventem nie tylko to ![]()
Miejsca na taki event w grze nie ma i nie powinno być. To samo adekwatnie do tematu - tyczy się przedmiotu na wiecej surowca z expa który bezmyślnie nam zaserwowali. Ilość surowca powinna być tylko i wyłącznie zwiększana badaniami - czyli czasem i uporem a nie kasą czy pójściem na łatwiznę.
Wiadome - badania paczkami robisz, ale to powinno być tylko i wyłącznie generowane z poziomu samych badań / budynków w grze a nie dodatkowymi płatnymi czy też nie - dodatkami czy eventami.
W przeciwnym wypadku tyczy się to ogólnie "zwiększaczy" czy to eventu czy itemu - klasa odkrywcy dla aktywnych przestaje mieć jakiekolwiek znaczenie.
Analogicznie do tematu wypadało by wtedy dodać event na "9 x więcej surowca z wydobycia" czy "9 x wiecej debrisu na pz" .
Display MoreDisplay MoreDla osób zainteresowanych eventem z artefaktami. Zmierzyłem ile dokładnie wynosi bonus artefaktów - jest on równy 40%.
Jak widać na wykresie kołowym nr 1, prawdopodobieństwo znalezienia artefaktów (AR) zwiększono kosztem braku znaleziska (ND) z 25% na 35%. Tak więc bonus to 35%/25%=1.4, a więc szansa wzrosła o 40%. Wpływa to oczywiście na średnią liczbę znajdowanych artefaktów. Na szczęście kalkulator misji rozpoznawczych zamieszczony w pierwszym poście pozwala na dowolne manipulowanie rozkładami prawdopodobieństwa, tak więc osoba zainteresowana z łatwością może dostosować dane na czas eventu by oszacować konieczną liczbę misji i niepewność etc. Jeżeli chodzi o histogramy artefaktów i ich rozkład wielkości, zmian nie zaobserwowałem. Widać to na zamieszczonym rysunku, który można porównać z teorią z pierwszego posta lub własnymi obserwacjami.
Na podsumowanie, na czas eventu znajdziemy średnio na misję:
11.553 ± 53.851 artefaktów.
Gdy normalnie jest:
8.238 ± 45.809 artefaktów.
Aby zaliczyć wszystkie zadania potrzeba artefaktów: 235 + 470 + 700 + 940 + 1180 + 1410 + 1650 + 1880 = 8465 (w przybliżeniu wartości rosną w ciągu arytmetycznym o średniej różnicy równej 235)
Aby zdobyć 8465 artefaktów, potrzeba wykonać średnio z bonusem:
734 ± 127 lotów.
Jeżeli limit dzienny bonusowych misji wynosi 100, zajmie to:
7.34 ± 1.27 dni,
natomiast, gdy limit dzienny bonusowych misji wynosi 150:
4.89 ± 0.84 dni.
W obu powyższych oszacowaniach czasu nie bierzemy pod uwagę lotów bez bonusu. Można je uwzględnić, stosując średnią ważoną liczbą misji z bonusem i bez bonusu np. dla 100 bonus + 50 normal będzie to 10.429 artefaktów/lot. Zatem aby zdobyć rzeczoną liczbę artefaktów w tym przypadku wykonamy:
811 ± 140 lotów,
co zajmie około:
5.41 ± 0.93 dnia.
Zatem jak widać, nie ma szans nie zdążyć w ciągu 10 dni (oczywiście że są, ale bardzo małe). Powodzenia!
Limit dzienny misji to 200
bo 150 po 00 00
i 50 po 14 00
to razem masz dziennie 200 lotw
Limit dzienny to 150 - bonusowych - w tej edycji eventu, normalnie zapewne 100, które mają dawać więcej artefaktów w czasie trwania eventu. I to nie są dodatkowe loty tylko takie które idą z normalnej puli.
50 po 14stej, to normalny "przyrost" do ogólnego limitu lotów.
Pula 150 - ma dawać więcej artefaktów ale nie są to "osobne / dodatkowe" loty poza licznikiem. Zwał jak zwał. Chyba że tobie liczy inaczej ![]()
nie da sie miec naraz 8465 artefaktow
tak samo i zebranie tego to w jeden dzien bardzo ciezko
Chyba ze miałeś jakiś zapas z tych rekompensat jedynei wtedy
A zebrać\ - tak, cięzko , jak masz zapas lotów spoko, jakoś to wylatasz, jak go nie masz nie jestes w stanie. Tym bardziej że te 100-150 juz\ obecnie co było zbugowane wcale jakoś więcej nie dało, jak bym porównał tak na szybcika z tych 100 bonusowych miałem nawet mniej niż ze 100 nie bonusowych. Obecnie od kilku fal wpada może po 50 artefaktów więc.... kolejny kabaret nam fundują.
A i jeszcze pozostaje dylemat, czy warto w ogóle te artefakty i loty marnować , jeśli masz / miałeś plany zmian czy rozbudowy kolejnych ras to pozostaje pytanie czy jest w ogóle sens tego skoro niedługo i tak to wszystko kupisz za anty. I co teraz z tej perspektywy cenniejsze, artefakt czy jakieś czasowe gówno. Tym bardziej że nic nie zmienią w kwestii limitu 3600 czy limitu lotów jak potwierdzili ostatnio - bo nie może być za łatwo te lefy robić. Luźno cytując wypowiedź tych pajaców na disco.