Posts by Razer

zgodziłem, się natomiast, że wiadomość przypominająca na dzień lub dwa w grze mogła by być pomocna, aczkolwiek gracz, który dostaje dziennie 200+ wiadomości w grze z różnych źródeł raczej odruchowo oznaczy jako przeczytane i zapomni.

Robisz ze mnie idiotkę.

Wchodzisz w wiadomości i czwartą od lewej ikonkę masz "Świat gry".

Czyżbyś otrzymywał tam dziennie więcej niż 200 wiadomości?

Zacytowalbym 13 posterunek, ale nie chce być wrednym 😛

W tej zakładce nie mam tyłu wiadomości, natomiast gram odkrywcą, który generuje 200/300+ wiadomości ogólnie - licząc zakładkę ekspedycja i inne. Skąd liczba? Ano na jedną fale 15 ekspedycji dostajesz minimum 30 wiadomości, bez rw, jeżeli trafisz piratów to i więcej. Wysyłam 10 fal na dzień, więc już na dzień dobry tylko ekspedycje dają mi minimum 300 wiadomości, do tego doliczmy zrzutkę surki z 16 planet, kolejne 32 wiadomości, doliczmy skany wykonane i otrzymane razem +50.

Licytatora wiadomości mam wyłączone, więc nie liczę.

Czasami wygasają dopalacze do eksp, jakieś do wydobycia czy to sztab.

Sumarycznie gra potrafi wygenerować dla mnie tylko 300-400 wiadomości zwykłego dnia. Myślisz że po tym czasie będę pamiętać że dostałem wiadomość o przypomnieniu nr aktualizacji/prac serwisowych? Wątpię.

przejrzyj swoje wypowiedzi w dwóch innych tematach w których wymienialiśmy opinię, tam dokładnie znajdziesz ten post :)

Czytanie ze zrozumieniem się kłania - pierwszy mój post w tym temacie był na ten temat. Już streszczam specjalnie dla Ciebie:

- wg mnie pomysł nie trafiony, ponieważ blokada ataku ma sens, gdy funkcjonalność jest problemem.

- cykliczna ( czynność taka, która się powtarza ) przerwa nie ma przesłanek do tego aby ładować blokadę ataku do tego.

- zgodziłem, się natomiast, że wiadomość przypominająca na dzień lub dwa w grze mogła by być pomocna, aczkolwiek gracz, który dostaje dziennie 200+ wiadomości w grze z różnych źródeł raczej odruchowo oznaczy jako przeczytane i zapomni.

"to co tu robisz?"

Widzę, że inteligencją nie grzeszysz.

Gracz nie ma obowiązku posiadać konta na Forum czy też z owego Forum dowiadywać się o wydarzeniach.

obrażasz się jak ktoś coś Ci sugeruje, ale już chętnie i bez oporu urządzasz sobie wycieczki personalne i obrażasz ludzi :) tak trzymaj!

Nie rozumiem: Jakie spamowanie w grze?

Umieszczenie informacji w grze to spamowanie?

Proszę wskazać mi punkt, który podczas rejestracji konta na Uniwersum nakazuje śledzenie informacji na Forum.

Wróć jak zrozumiesz.

W każdej grze online, gdzie nie znajdziesz dodatkowych informacji w niej samej masz do dyspozycji forum na którym możesz znaleźć przydatne rzeczy opisujące mechaniki, tłumaczące dodatkowe rzeczy.

Nikt Ci nie każe tego robić i zaglądać bądź szukać informacji jeżeli posiadasz głód wiedzy.

Jeżeli nie - spoko!

Nie trafiony pomysł, blokada powinna być wprowadzana jeżeli są problemy z stabilnością gry, ewentualnie awarią, co za tym idzie jeżeli jest jakiś problem. Zapowiedziana przerwa w grze nie łapie się na to.

Natomiast informacja o pracach konserwacyjnych jest zawsze podawana z wyprzedzeniem na forum, a dodatkowo baner o tych pracach wisi w lobby jakiś czas przed rozpoczęciem prac. No nie da się nie zauważyć tego. Idąc tym tropem myślowym, GF powinien wprowadzić bota, który automatycznie wyśle fsa każdemu przed pracami co by gracz nie musiał myśleć. Nie idźmy w śmieszność.

Forum jest integralną częścią gry, nie musisz wchodzić i czytać wszystkiego, ale tematy w FAQ czy ogłoszeniach to wypada chociaż zerknąć.

Jedynie co byłoby ok dla leniuchów, to skrypt wysyłający przypomnienie w grze o nadchodzących aktualizacjach/pracach na dzień lub dwa przed.

Powiedz mi jaki jest Twój cel? bo narzekasz na wszystko, obrażasz się, że ktoś odpowiada na Twoje komentarze i broń bożę coś sugeruje, wspominasz jaka to zajebista gra była w 2005 roku i że ludzie wtedy byli super.

Nie napisałeś ani jednego konkretnego rozwiązania bądź nie poparłeś żadnym argumentem tezy o zajebistości wersji epic. Ludzie natomiast odpowiadają popierając tezy konkretnymi przykładami. Mi z drugiej strony przypomniały się dwie następne rzeczy:

- na u1 był gość, który bugował sobie flotę, nie latał, nie miał super eko a surowce mnożyły się jak króliki

- wersja nie wspierała w żaden sposób urządzeń mobilnych - pamiętam, bo miałem wypasiony rozkładany telefon na którym dało się coś zobaczyć i zrobić - ogame nie działał i ucinał wszystko. Więc jeśli nie miałeś dostępu do komputera to o wysłaniu floty będąc "na dworze" mogłeś zapomnieć.

Gratulacje dla Ciebie, że doszedłeś "sam" do tych wniosków.

Co jakiś czas pojawia się user, który grał xx lat temu i pamięta jakieś czasy i nie może się zorientować w obecnej sytuacji, nie jesteś pierwszy, nie będziesz ostatni.

Rada dla Ciebie - rzuć w cholerę albo przystosuj się do sytuacji.

Co do epic ( bo widzę, że Fenrirowi już się nie chce :D ) - wcale nie padł dlatego, że był retro.

Dwie sprawy - gra ma na siebie zarabiać i przynosić zysk. Epic był bez płatności i nie dostosowany do obecnych czasów - przeglądarek, rozdzielczości i wydajności.

Inaczej wyglądały strony w 2005 roku a inaczej wyglądają teraz, cały backend i kod, który się tam znajduje ledwo dawał radę na początku lat 2000, więc nic dziwnego, że pod koniec lat 2018 programiści zrezygnowali z reanimacji tego twora, gdyż nakład pracy jaki musieliby włożyć przekraczał ich zasoby czasowe ( już pomijając, że tworzyli za darmo xD) .

I kolejna rzecz - ludzie, którzy grają nie chcą czekać rok/dwa na osiągniecie czegoś co mogą mieć po miesiącu grania w obecnej wersji.

I tak - grałem w latach 2006 w tą wersje i wspomnienia mam różne - socjal, sojusze, gadki na irc były zajebiste. Gra natomiast była fatalna, często wywalało stronę, można było logować się np po 3 w nocy bezpośrednio na moona bez aktywności na matce gdy miałeś zapisaną stronę w ulubionych. Było masę błędów, ale tak jak Fenrir zauważył - nie pasuje to do Twojej tezy o zajebistości tej wersji, więc to pomijasz.

Zapominasz o najważniejszym surowcu dla pro elo flociarzy - punkty honoru + ilość zniszczonych statków.

Dla niektórych jest to ważniejsze niż pozorny zysk

Co do porady odnośnie grania na zagranicznym serwerze:

Nie udzielajcie rad osobom, których nie znacie.

Pisząc post na forum nie jako żalisz się/ pytasz o radę/ opinię, więc jeżeli nie chcesz znać zdania innych osób to po co piszesz posty? :popcorn:

Plus z Twoich postów wyłania się obraz jakoby gracze byli winni środkom jakie daje GF, nie tędy droga.

To GF poszło w stronę monetyzacji swojego produktu, więc jak Ci się nie podoba to nie graj?

Już od wielu lat sytuacja się na OGame powtarza.

Chcesz grać spokojnie, nikomu nie wadząc? Nie da się. Zawsze znajdzie się jakaś upierdliwka lub jakiś upierdliwiec, którzy będą czerpali przyjemność z latania ci po satkach lub planetach bez statków a jedynie z obroną.

jak najbardziej się da, można wybrać zagraniczne uniwersum z typem eko i wolnym speedem flot wojennych, będziesz miał spokój i single player po 2/3 miesiącach

Serio, załóż konto na u68 i nie truj, że ustawienia tego uni są takie zajebiste i że chcesz takie na nowym uniwersum.

Za tydzień czy tam dwa pewnie wystartują nowe uni, to może dostaniesz taka konfigurację na jakimś kraju i graj.

Nie zostanie zlikwidowane bo na tym firma zarabia, na tej samej zasadzie dlatego masz więcej uni z większymi prędkościami, jest na nie większy popyt.

Biznes polega na tym aby zarabiać, a nie dokładać do interesu. GF doskonale widzi jakie uniwersa są najbardziej oblegane i gdzie najwięcej gracze wydają, dlatego dostajemy takie a nie inne konfigurację.

ja byłbym za UNI na abonament :), płacisz np 20zł miesięcznie i nie ma Anty, i wszystko na x1 = jak za dawnych dobrych czasów :) bez dodatków i udziwnień

wtedy po pół roku było by widać kto umie grać w tą grę :)

Nie musiałbyś czekać nawet roku, po miesiącu - dwóch zostanie 10-15 kont i to w porywach. To jest sentyment do czasów, kiedy się zaczynało grać, nie znałeś wtedy pojęcia x8 eco x4 speed floty itd.

Serio trzeba tłumaczyć jak to możliwe że sondy wlatują sekundy po sobie w różne miejsca? 😂 Odległość między moonem startowym a celem coś Ci mówi ?

Strach skanować teraz bo ktoś założy temat na forum, że skany dolatują do niego...

Na tym etapie gry pewnie zbierają feedback i domyślam się że poziomy zostaną zredukowane, bo tak jak kolega wyżej napisał - bez paczkowania i to ostrego osiągnięcie typu - posiadaj 20 planet nie jest możliwe do zrobienia.

Chyba że GF już nas tak chcę robić i wydoić do cna.

A działa już serwer testowy? Przeniosłem sobie konto, klikam w link, widzę że jest już konto w lobby na testowym, klikam graj , pojawia się okienko - proszę się zalogować. I nie puszcza dalej 😂

Wszystko rozbija się o szczegóły. Nie ma drugiego takiego uniwersum jak 68 z małymi prędkościami, małym złomem i bez udziwnień.

Natomiast macie 8 szybkich uniwersów w różnych konfiguracjach i jeszcze Wam mało. Przecież macie wszystko.

Ja to na twoim miejscu pomyślabym o plakacie nad łóżkiem "u68" albo o dziarze na klacie.

Jak już jesteś takim fanem takiej konfiguracji to graj na nim i nie jecz w kółko to samo.

Tak jak już wyżej zostało napisane, prędzej czy później ( a raczej prędzej ) nowe uniwersa trafiają na starsze w fuzji, więc jak już Ci siadze konfiguracja to długo się nią nie na cieszysz.

Żyjesz mentalnie w latach 2005-2010, im szybciej zdasz sobie sprawę że świat i gry poszły do przodu, tym lepiej.

Na u68 w większości grają dinozaury, które zostały z sentymentu, lub chcąc nie chcąc po fuzjach. Nowy (o ile tacy są) wybierają domyślnie szybsze uniwersa z powodu który podałeś wyżej. Połowa z graczy, którzy są na nowych uni gra do pierwszego dzwonu i potem leci na następne nowe.

Masz teraz o tyle lepiej, że można grać na zagranicznych uniwersach, a tam co chwila jest jakieś z speed 1.

Kolejna sprawa, nowe uniwersa po około 2-3 miesiącach to są cmentarze czekające już na fuzje.

Tutaj nie chodzi o to aby grać X czasu, gracz ma wpompować XX kasy, pograć jakiś czas i założyć nowe konto, czego nie rozumiesz?