Norbert (chociaż potem się ukazało że Norbert była samicą!) i smok z banku Gringotta
Posts by Zolw
-
-
W ciemno: sklątki tylnowybuchowe?
Dokładnie, twoja kolej
-
No, można to i tak zinterpretować. Twoja kolej, chociaż na myśli miałem inną bitwę.
Chodziło o Bzurę? Nie mam pojęcia też jak interpretować kampanię rosyjską Napoleona.
-
Licząc razem z cywilami to stawiał bym na powstanie Warszawskie.
-
Małe słodkie zwierzaczki. Po urodzeniu miały 6 cali. Dwu miesięczne miały już 3 stopy, po 4 miesiącach już 6 stóp, po dziesięciu miesiącach już 10 stóp, oczywiście tą wielkość osiągały tylko niektóre, bo zwierzaczki zabijały się nawzajem. Posiadały żądło oraz ciekawy, dość wybuchowy sposób przemieszczania się. Grupy pancerz chronił je przed zaklęciami, co robiło z nich naprawdę silnych przeciwników dla przeciętnego czarodzieja.
-
Dokładnie tak, chodziło o to jak zarobił fortunę po bitwie pod Waterloo.
-
Ok czyli chodzi o WESZ "Walka o Emancypację Skrzatów Zniewolonych", po angielsku SPEW, po niemiecku BELFER... Szukałem imion Zgredka, Mużki i Stworka w innych językach, a aby poszukać nazw organizacji nie wymyśliłem...
-
Opowiem wam pewną historię. Pewnego czerwcowego dnia, ponad sto tysięcy ludzi dowodzonych przez księcia i cesarza zaczęło się wzajemnie mordować. Wieść o wyniku bitwy szybko dotarła do pobliskiego miasta w których pewien kupiec (według niektórych wersji jego sługa) wyruszył do stolicy swojego państwa. Podróż miała kosztować ponad dwa tysiące funtów, co w owym czasie było majątkiem. W każdym razie pewne jest że osoba o którą pytam zaledwie dwa dni po bitwie znajdowała się w stolicy zwycięskiego państwa, znała jej wynik i umiała wykorzystać tą informację. Według niektórych źródeł zainwestowała cały majątek w obligacje, według innych rozpuszczała także plotki o klęsce by obniżyć cenę kupowanych obligacji. W każdym razie następnego dnia gdy dotarł kurier z oficjalną informacją o wyniku bitwy, kupiec stał się bogatszy o przeszło milion funtów. Kto był wymienionym kupcem, bo postacie cesarza i księcia są chyba oczywiste.
-
Roger Moore - seria to pewnie Bond, przemytnik w Queście. Trzeciego na razie nie mogę namierzyć.
Wyścig Cannonball, jeden z moich ulubionych filmów. Oczywiście dobra odpowiedź, tak wiem że za proste.
-
Nie żyjący od kilku lat aktor znany przede wszystkim z serii filmów. Do jego ciekawszych ról (przynajmniej wg. mnie) należy postać swojego fana, który udając aktora wziął udział w wyścigu oraz przemytnika, który pomaga głównemu bohaterowi wziąć udział w pewnym turnieju.
-
Marc Bloch (nie, ten Bloch od sfery żył trochę później i miał na imię Felix). Szkoła Annales, cytując Wikipedię: Głównym postulatem metodologicznym "annalistów" było położenie nacisku na wykorzystanie w badaniach metod i dorobku nauk społecznych, odejście od klasycznej historii politycznej, na rzecz procesów tzw. "długiego trwania", a także wykorzystanie metod kwantytatywnych.
Mam nadzieję że trafiłem dobry fragment...
-
Marvin Lee Aday - Meat Loaf
Film to Fight Club
-
Żona jakoś niedługo idzie na pantomogram, to podrzucę jej garść soli do kieszeni i zobaczymy co się stanie
Zagadka tym razem z chemii organicznej. W pewnej grupie związków istnieje podgrupa o skrajnie innej reaktywności od reszty tych związków. Proszę o podanie nazwy grupy i podgrupy, oraz wyjaśnienie co powoduje tą zmianę reaktywności. Ponieważ takich przykładów może być co najmniej kilka to dodam, że nazwa grupy kojarzy się z czymś czego przedstawiciele innej dyscypliny naukowej bardzo intensywnie szukali przed laty, ale okazało się że tego nie ma.
-
Wracając z roboty znalazłem pracę na ten temat, już sprzed kilkudziesięciu lat, ale dobre czasopismo i tak się zaczynałem że przejechałem stacje... https://www.science.org/doi/ab…126/science.132.3443.1886
Chodzi o efekt nazywany 'F-center coloration' czyli zajęcie miejsca anionu w sieci krystalicznej przez niezparowany elektron. Jest on spowodowany przez promieniowanie gamma z potasu-40 z KCl.
-
Jedno to sól (halit) a drugie to chlorek potasu (Sylwin). Kolor powstaje na dlatego że w gdy krystalizują razem (mignęła mi wersja z parami KCl w soli, ale brzmi to trochę abstrakcyjnie, była też publikacja o wpływie domieszki chlorku magnezu, lub bromu, ale dane były raczej jakościowe jak ilościowe) to sieć krystaliczna soli jest upośledzona i tworzą się barwne centra. Dokładnego mechanizmu nie znalazłem, doszukam najwcześniej jutro.
-
A można prosić o podpowiedź dla kogoś o na tyle niskim IQ by latami klikać w cyferki na OGame?
Bo próbowałem nawet składać literki do 'I am lord Voldemort' i o ile 'vomit' wchodzi bez problemu to brakuje Z do 'wesz' lub N do 'menda' i nawet nie doszedłem do prób ułożenia niemieckiego słowa z reszty....
-
-
To o dziwo są dwa różne imiona. Dowiedziałem się o tym jak powiedziałem że córka ma być Magda i rodzina zaczęła się kłócić czy Magda czy Magdalena...
-
Parę podpowiedzi bo przypomniałem sobie że zrobiłem tutaj zastój... Chociaż jak m Fox wygrzebałeś Pawła to musiałem że nasz bohater to już formalność.
-Urodził się na terenie dzisiejszej Białorusi, liceum skończył w Kaliszu, studia w Leningradzie, obecnie pracuje w instytucie PAN w Warszawie.
-związek reagujący z aminą pierwszorzędową do izocyjanku jest karbenem, generuje się go z bardzo popularnego rozpuszczalnika, który możne też służyć do usypiania ludzi (ale jak nam zależy na tym człowieku to lepiej wybrać eter)
-ta metoda polega na dodaniu katalizatora, który sprawia że aniony (potem opracowano także wersję dla kationów) wędrują do fazy organicznej
-jest to nukleofilowej podstawie odpowiednich arenów
-
Nathalie Cardone? Śpiewała Hasta siempre, która w polskiej wersji List do Che była śpiewana przez Krzysztofa Grabowskiego. Śpiewał o swoim rodzinnym mieście w "Ezoterycznym Poznaniu", a o mieście, w którym się wychował w "Piła tango".
Dokładnie, pozostałe piosenki które miałem na myśli to 'Żyję w kraju' i 'Raissa'