Pisarz, tłumacz, dziennikarz, lecz z wykształcenia marynarz. Urodzony we Wrocławiu. Twórca ponad 20 powieści, co najmniej 15 opowiadań, jednej nagrody literackiej i jeden z pomysłodawców drugiej. Ponadto przetłumaczył ponad 40 książek.
Posts by Zolw
-
-
Janusz Gajos?
-
Najpierw myślałem że chodzi o Gubałówkę, prywatne pole się zgadza, nazwa od nazwiska więc blisko.
Jednak chyba chodzi o Lubomir. Pola uprawne po drodze są, imię jest, twórcy korony gór polskich zaliczyli go jako najwyższy szczyt Beskidu Makowskiego, jeśli zaliczymy go do Beskidu Wyspowego tak jak Wikipedia to przegrywa z Mogielicą o ponad 200m
Edit: nie wiem, nie byłem :-p ktoś wspomniał w opisie o tym że są pola i uznałem że wystarczy :-p to szukamy dalej
-
Hmm racja, że w mazowieckim jest jedną wieś Józefów więcej niż taka o jaką pytam... Zresztą Józefów wymieniłem w opisie więc o niego nie chodzi. Przeprasza za błąd, pomysł że XXX jest więcej wziął się stąd że kojarzę gdzie są 3 takie wsie, a Józefów jeden... W każdym razie dane o liczbach wgm wikipedii się zgadzają, w takim razie ta nazwa ma najprawdopodobniej drugie miejsce, przynajmniej na mazowszu:-)
Edit: dokładnie buleon chodziło o Stanisławów
-
W Polsce jest wiele miejscowości nazwanych od imion. Na przykład wspomniana wcześniej Magdalenka, czy Janki, Marki, Izabelin, Józefów, Halinów, Hipolitów, Michałów, Aleksandrów, Jakubów, Grażyna, Marylka, Jadwigów, Jadwisin, o Warszawie będącej zlepkiem dwóch imion nie wspominając. Natomiast wydaje mi się że nazwa o którą pytam jest rekordzistą, w województwie w którym są wszystkie wymienione wyżej miejscowości jest 13 takich wsi, 2 przysiółki i 3 części wsi, natomiast w województwie obok jeszcze więcej (dane na podstawie Wikipedii). Ponadto kiedyś było takie miasto, ale w związku 300-leciem jego istnienia, nazwę zmieniono.
-
Anton Denikin
Dobrze, zadajesz
-
Podpowiedź: wojna w której odmówił udziału jest związana z pytaniem w quizie obok.
-
Pewnie o eter chodzi z tym z fizyki. Jako odczynnik jest stosowany jako rozpuszczalnik i zaniczyszczalnik, jest wybuchowy w kontakcie z O2 (nadtlenki = utleniacze) i lotny -usypia.
Połowa zagadki rozwiązana, grupa związków to etery. Teraz pytanie jaka podgrupa eterów (ciągle etery, a nie ich nadtelnki!) ma zupełnie inne właściwości od reszty i dlaczego.
-
-
Chodzi chyba o Chodkiewicza i Żółkiewskiego, obaj zmarli podczas wojny z Turcją 1620-1621... Tylko pytanie gdzie dowodzili razem...
P.s. po dzisiejszej podpowiedzi zacząłem grzebać w tym jak skończyli niemieccy generałowie i rzymscy wodzowie....
Edit, ok chyba wiem, ale ponieważ gdyby nie Toadie ciągle bym wertował rzymskich wodzów, to pozwolę Ci poszukać bo odpowiedź jest ciekawa i bardzo nie oczywista.
-
Linia Hutnicza Szerokotorowa, Polska, 394,650 km?
-
Urodzony na terenie Mazowsza, syn żołnierza i szwaczki. Żołnierz, brał udział w co najmniej trzech wojnach, w dwóch jako generał. Udziału w czwartej wojnie odmówił i nakłaniał swoich rodaków do tego samego. Do śmierci przypisywał ostateczną klęskę swojej armii naszym rodakom (jak będzie aktualne, to dokładny cytat znajdę w domu).
Obiecany cytat: Byłoby jednak niewybaczalnym błędem sądzić, że historia ta jest już zakończona. Ona trwa. Świat ponownie stoi przed wydarzeniami groźnymi i krwawymi. Polska, z woli losu i na skutek swojej polityki, znalazła się między młotem a kowadłem. I być może jeszcze nie raz niewinny naród polski będzie musiał gorzko pożałować tego, że w roku XXXX jego przywódcy zdradzili XXXXX.
-
Dobra to jak już zaspamowuje, to Google twierdzą że chodzi o Brisingamen, klejnot który Yennefer zdobyła w świątyni Freyji
-
Kołczak?
-
Edit: pomyłka, nie tutaj. Wiedźmina czytałem raz z dekadę temu to się nie znam :-/
-
Jak już napisałeś Galapagos, to Izabela, żona Ferdynanda i wyspa Isabela się kojarzą...
Zresztą Seymour North z Jane, żoną Henryka też...
Pinzon Island ma też nazwę Duncan Island (nie mam pojęcia jak się nazywała jego żona, ale zabił go Makbet).
Mamy wyspy Pinta i San Salvador. I Tortuga do której z Piratów z Karaibów. Więcej nie umiem rozszyfrować nawet patrząc na nazwy. Graty @m fox
-
Dokładnie! I to jest ta mapka prowadząca do zagrodzonego szlabanu.
-
Wybaczcie, trochę nie ten quiz, ale akurat jechałem pociągiem i mi się skojarzyło... Jak będziecie protestować to wieczorem zmienię.
Warszawski odpowiednik peronu 9 i 3/4, znajdą go tylko ci, którzy wiedzą gdzie on jest, a ci idący za strzałkami trafią na szlaban zagrodzony płotem.
-
Ethel i Julius Rosenbergowie? Strzał trochę, bo tych szyfrów nie mogę potwierdzić, ale reszta pasuje
Dobra odpowiedź, jak wpiszesz projekt venona to wyskoczy więcej o łamaniu radzieckich szyfrów jednorazowych.
-
Nawet nie pomyślałem by szukać w pierwszej wojnie, najbliżej sprawdzałem Radzymin...
A wracając do zagadki. Swojego czasu sławne małżeństwo, dzisiaj byśmy powiedzieli że demaskatorzy (dobrze, durny żart biorąc pod uwagę co ich spotkało). Pośredniczyli w przekazywaniu bardzo cennych informacji, a tego że dotarły do odbiorcy nie dało się ukryć. Zostali złapani ponieważ danych było tak dużo, że zaczęto używać tych samych szyfrów jednorazowych do ich szyfrowania (no w sumie w takim przypadku słowo wielorazowe byłoby lepsze). Osoba, przekazująca im informacje po złapaniu została skazana na kilkanaście lat więzienia, a los naszych bohaterów był dużo gorszy.