Dokładnie twoja kolej.
Spoko, ale to by skojarzyć 2 Minutes to Midnight z gazetami z teledysku mogłoby być już przesadą:-p
Dokładnie twoja kolej.
Spoko, ale to by skojarzyć 2 Minutes to Midnight z gazetami z teledysku mogłoby być już przesadą:-p
Dokładnie, twoja kolej
Powszechnie wiadomo że Harry po raz pierwszy posłużył się mową węży ucinając sobie pogawędkę z wężem boa w zoo. A kiedy posłużył się to umiejętnością po raz ostatni?
Dobrze... Trochę popłynąłem z tym 'Fortune and Glory'... To czasopismo (zresztą tak samo jak wspomniana gazeta) są w pewnym teledysku, do piosenki heavymetalowej, której tytuł został zainspirowany wartością osiągniętą przez wspomniany licznik.
Natomiast okładka narysowana przez artystkę to cztery kropki i dwie kreski. Za to ułożone w bardzo wymowny sposób.
Ghul - brudzi różdżki gilami lub zjada trupy
Bazyliszek - zależnie są niezgodności co do tego czy zabija/petryfikuje wzrokiem, czy to tylko wymysł, ale na pewno ma bardzo silny jad
Fakt, znalezione przez Marqueza ![]()
Amerykańska artystka, chociaż namalowane przez nią pejzaże znajdują się w kilku muzeach, najbardziej znana z okładki magazynu ilustrującej pewien licznik, współtworzony przez jej męża. I nie chodzi o magazyn 'Fortune and Glory', ani gazetę (hmm czy gazety mają okładki?) z informacją o skradzionych rakietach, chociaż one także są związane z tym samym licznikiem
Czyli realizm magiczny, więc zapewne Jan Jakub Kolski, natomiast wieś to Popielawy.
Odpowiedź oczywiście dobra, tylko skojarzenie Kostrzyna z Czarnym Księciem było dużo bardziej przyziemne.... Woodstock
Wojciech Smarzowski?
Nurtu nie rozkminiłem, ale na listach filmów o wsi często pojawia się jego nazwisko i lokalizacja w podkarpackim skąd pochodzi.
O okolicach pewnego miasta w czasie niespełna 1000 lat rozegrały się trzy wielkie bitwy. Zwycięzca pierwszej ma coś wspólnego z Mieszkiem I, zwycięzcę drugiej można skojarzyć z Hefajstosem natomiast zwycięzcę trzeciej z Kostrzynem nad Odrą. Co to za miasto i o jakie bitwy chodzi?
Próbowałem naciągnąć państwo Azteków, ale nijak nie pasowało... Ale Chanat Syberyjski pasuje lepiej:
Istniał 1490-1589
Stolice:
-Czyngi-Tura (dzisiejsza Tiumeń), pierwsze rosyjskie miasto na Syberii.
-Kaszłyk (Sibir)...
Dokładnie chodziło o von Bocka, który został zaatakowany przez samolot podczas wycieczki z rodziną...
W dawnych czasach dowódcy czesto stawali na czele armii i ginęli razem ze swoimi żołnierzami jak na przykład Abd Ar-Rahman pod Poitiers, Harold II pod Hastings, Jan Ślepy pod Crecy, o Urlichu von Jungingenie nie wspominając. Jednak z czasem to się zmieniło i śmierć dowódcy na polu walki stała sie raczej rzadkością. W związku z tym, czy w czasie II wojny światowej któryś z niemieckich marszałków zginął z rąk nieprzyjaciela? Jeśli tak to w jaki sposób? Oczywiście proszę nie liczyć egzekucji wyroków sądu oraz mniej lub bardziej samodzielnych samobójstw.
Ciekawe czy już jakieś floty spały przez te problemy i czy były przywracane.
spójrz w st, na gumiku, pomijając spam jak to po każdej większej akcji, okaże się że miał kilkanaście sekund na ucieczkę... Parę lat temu zdążyłby podnieść flotę i jeszcze napisać pozdrowienia każdemu z agresorów, teraz nie mógł się nawet zalogować...
No właśnie zaczalem sprawdzanie od Szczecina :-p
Ale znalazłem coś takiego
https://historiamniejznanaizap…rzez-wladze-polskie-1945/
Z tego wynika że Świnoujście zdobyte 5 maja, a administracja przejęta w 6 października.
Edit: Wikipedia potwierdza 5 maja.
W Poczdamie nie ustalili dokładnie przebiegu granicy w okolicy Gryfina i Świnoujścia, a zrobili to dopiero Polacy i Rosjanie we wrześniu, po czym Świnoujście trafiło do Polski.
Wrocław? To chyba jedyne polskie miasto zdobyte dopiero w maju?
A z przekazaniem włączy... Hmm znalazłem że już 13 kwietnia z Krakowa do Wrocławia wyruszyła grupa rekonansowa, a po wyzwoleniu 6 maja była trójwładza. A władze przejęli tylko Polacy po Poczdamie, Rosjanie zostali jedynie jako doradcy....
To tak, ja myślałem o pewnym referacie z lutego :-p
Na pewno w styczniu a nie w lutym?
Dokładnie, twoja kolej
Pisarz, tłumacz, dziennikarz, lecz z wykształcenia marynarz. Urodzony we Wrocławiu. Twórca ponad 20 powieści, co najmniej 15 opowiadań, jednej nagrody literackiej i jeden z pomysłodawców drugiej. Ponadto przetłumaczył ponad 40 książek.