Chemiczny

• Faktycznie, promieniowanie kreuje niebieską sól, brawo. Podejrzewam, ze aparatem rentgenowskim, takim z lat 50, spokojnie można by wzbogacić o kolor kuchenną sól, pytanie tylko czy byłoby to bezpieczniejsze od żelazocyjanków z poprzedniego linka :trollface:

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Żona jakoś niedługo idzie na pantomogram, to podrzucę jej garść soli do kieszeni i zobaczymy co się stanie XD

Zagadka tym razem z chemii organicznej. W pewnej grupie związków istnieje podgrupa o skrajnie innej reaktywności od reszty tych związków. Proszę o podanie nazwy grupy i podgrupy, oraz wyjaśnienie co powoduje tą zmianę reaktywności. Ponieważ takich przykładów może być co najmniej kilka to dodam, że nazwa grupy kojarzy się z czymś czego przedstawiciele innej dyscypliny naukowej bardzo intensywnie szukali przed laty, ale okazało się że tego nie ma.

• Pewnie o eter chodzi z tym z fizyki. Jako odczynnik jest stosowany jako rozpuszczalnik i zaniczyszczalnik, jest wybuchowy w kontakcie z O2 (nadtlenki = utleniacze) i lotny -usypia.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Pewnie o eter chodzi z tym z fizyki. Jako odczynnik jest stosowany jako rozpuszczalnik i zaniczyszczalnik, jest wybuchowy w kontakcie z O2 (nadtlenki = utleniacze) i lotny -usypia.

Połowa zagadki rozwiązana, grupa związków to etery. Teraz pytanie jaka podgrupa eterów (ciągle etery, a nie ich nadtelnki!) ma zupełnie inne właściwości od reszty i dlaczego.