Nie, ale jak podasz kubańską piosenkę i pasującego polskiego wykonawcę, to zweryfikuję i najwyżej uznam
Posts by Zolw
-
-
Francuska piosenkarka (jeszcze przed chwilą myślałem że kubańska). Znana głównie z wykonywania coveru bardzo znanej kubańskiej piosenki. Polską wersję tej samej piosenki śpiewał muzyk rockowy znany z piosenek o miastach w których się urodził i wychował, o tym w jakim kraju żyjemy lub nawiązującej do żony pewnego dyktatora.
-
Enrique Iglesias, Desparado 2
-
Feliks Dzierżyński?
Oczywiście że tak.
Traugutt niestety średnio pasuje. Nie słyszałem by był bohaterem na Białorusi. Poza tym nie wiem o jaką organizacje mogło by chodzić. Natomiast słowo czekista ciągle jest popularne za naszą wschodnią granicą, nie ważne jak chwilowo nazywa się służba bezpieczeństwa...
[ciach]
/offtop usuwam - Administrator Forum Toadie
-
Szczerze mówiąc Wikipedia i zmarli w 2023. Dopiero po odpaleniu odpowiedniej strony skojarzyłem książkę.
Kolejna postać z kategorii znani i nie lubiani. Nasz rodak, jednak miejsce jego urodzenia jest obecnie na terenie innego państwa, gdzie ciągle jest uważany za bohatera. Działał w opozycji do ówczesnego systemu, a następnie stworzył organizacje, która pod różnymi nazwali dziala aż do dzisiaj, pomimo że to czego miała bronić już dawno temu upadło (przynajmniej tego kraju).
-
Krawczuk Aleksander, autor m.in biografii Cezara
-
Eee... Julia Wieniawa?
Dokładnie, twoja kolej...
Na szkołach aktorskich się kompletnie nie znam, ale jak ktoś grał w serialu, więcej jak przechodnia lub innego statystę to chyba aktor, nie?
-
Zagadkę układała żona, ja tylko trochę ocenzurowałem. Podpowiedź odemnie to, że zawsze jak słyszę jej nazwisko to dopytuję kim ona jest.
Aktorka, instagramerka, piosenkarka. Sławę przyniosła jej rola w serialu komediowym. Ostatnio dzięki znajomością wpuścili ją wcześniej na koncert (to podobno jest aferą). Ponad 2mln followersow na Instagramie.
-
Przychodzi mi do głowy tylko fragment wiersza:
Szósty ma dupę zamiast głowy,
Doczep mu uszy i Urban gotowy.
Tego że był z żydowskiej rodziny i miał zakaz pisania (chyba za Gomułki) jestem pewien. Kończył to samo liceum co ja, więc studia na UW wydają się logicznym następstwem... Resztę sprawdzę w wolnym czasie.
-
Dobra odpowiedź twoja kolej. Oczywiście to drugie miasto to miał być Kostrzyn. Fakt że dowodził obroną, a niszczyła głównie radziecka artyleria, dlatego napisałem że 'tylko' przyczynił się...
Edit
Fakt że trochę niefortunne... Ale jeśli dwie armie się biją o miasto, przy okazji zamieniając je w kupę gruzu, to czy któraś jest mniej winna? Z drugiej strony ciężko powiedzieć że Niemcy nie sprowokowały Radzieckiej agresji... Poza tym ciężko było znaleźć jakieś fortunne połączenie językowe dla Togo co robił w Warszawie i Kostrzynie...
-
Coś bardziej z kategorii znani i nie lubiani.
Urodzony w byłej stolicy nie swojego kraju. Prawnik i żołnierz, podczas swojej kariery wojskowej przyczynił się do zniszczenia (co najmniej) dwóch miast. Za pierwsze został odznaczony, po latach uniewinniony od zarzutu zbrodni wojennych. Za działalność w drugim skazany na śmierć, jednak wyroku nie wykonano, a miasto do dzisiaj nie zostało odbudowane. Następnie został wybrany burmistrzem niewielkiej miejscowości, potem posłem. Zmarł jako szanowany obywatel w latach 70.
-
Wygrzebałem coś takiego:
https://www.google.com/amp/s/t…ar-wars-over-fears-it/amp
Wynika z tego że Toshiro Mifune odrzucił rolę Obi Wana i Vadera.
Natomiast tu: https://film.org.pl/a/aktorzy-…znaczone-dla-kogos-innego
Twierdzą że George Lucas inspirował się Ukrytą Fortecą...
-
Podam tę mniej popularną nazwę: Wołgograd. Przynajmniej to zasugerowało mi Google, gdy zapytałem o "miasto, które zmienia swoją oficjalną nazwę na 6 dni w roku".
I tak myślałem że to wiedza ogólna... Ale skoro tak google twierdzą to musi być prawda. Zadajesz
-
Piosenka Bon Jovi, chyba była też polska wersja z ale raczej z niskiej półki... Odległość do Patagonii brałem na oko :-p
To mam coś dużo prostszego też związanego ze zmianami nazwy. W XX wieku to miasto zmieniło nazwę 'tylko' dwa razy, jednak przez ostatnią dekadę zmienia ją 6 razy rocznie.
Edit: Uściśle trochę te zmiany nazwy, chodzi o to że na 6dni w roku (dni nie po kolei), miasto oficjalnie przyjmuje inną i chyba bardziej znaną nazwę.
Edit2: A propos demografii, to w krótkim czasie jego populacja zmniejszyła się ok. 300-krotnie (wg. Wikipedii). Gdzieś czytałem, że w jednej z dzielnic przetrwały 4 (nie pamiętam osoby czy rodziny), co było przedstawiane jako zadziwiająco dobry wynik.
-
Bogota i Santa Fe!
Nie miałem pojęcia że Bogota nie jest nazwa od zawsze, ani że poza Azją da się otrzymać takie odległości :-p
-
Duszanbe? Dawniej Stalinabad.
-do Katowic 4075 km, można zwalić na czeski błąd
-niby udało mi się wyklikać jakiś punkt w okolicy Bosforu mający trochę ponad 7k km, ale przy tych odległościach to szczegóły
-piosenek o wujku Joe wiele np. Cult of Personality
-tak wiem całość mocno naciągana, ale Celinograd nie pasuje, bo Kazik Staszewski jest Polakiem
-
Dokładnie, zadajesz...
Dobrze że chyba mi się skończyły te mafijne miejscowości... Choiciaż wsm znam jeszcze taką jedną dzielnicę...
-
Wieś założona w XX wieku, posiadająca wielu sławnych mieszkańców. Pod koniec lat 80 stała znana ze względu na wydarzenia tam się odbywające, jednak prawdziwą sławę zyskała w jedną noc na początku XXI wieku.
-
Kuala Lumpur
Przez skojarzenie z okupacją Warszawy, po tym jak sobie uświadomiłem że Manila jednak nie jest dwuwyrazowa to chyba pasuje...
-