Posts by Zolw

Francuska piosenkarka (jeszcze przed chwilą myślałem że kubańska). Znana głównie z wykonywania coveru bardzo znanej kubańskiej piosenki. Polską wersję tej samej piosenki śpiewał muzyk rockowy znany z piosenek o miastach w których się urodził i wychował, o tym w jakim kraju żyjemy lub nawiązującej do żony pewnego dyktatora.

Feliks Dzierżyński?

Oczywiście że tak.

Traugutt niestety średnio pasuje. Nie słyszałem by był bohaterem na Białorusi. Poza tym nie wiem o jaką organizacje mogło by chodzić. Natomiast słowo czekista ciągle jest popularne za naszą wschodnią granicą, nie ważne jak chwilowo nazywa się służba bezpieczeństwa...

[ciach]

/offtop usuwam - Administrator Forum Toadie

Szczerze mówiąc Wikipedia i zmarli w 2023. Dopiero po odpaleniu odpowiedniej strony skojarzyłem książkę.

Kolejna postać z kategorii znani i nie lubiani. Nasz rodak, jednak miejsce jego urodzenia jest obecnie na terenie innego państwa, gdzie ciągle jest uważany za bohatera. Działał w opozycji do ówczesnego systemu, a następnie stworzył organizacje, która pod różnymi nazwali dziala aż do dzisiaj, pomimo że to czego miała bronić już dawno temu upadło (przynajmniej tego kraju).

Zagadkę układała żona, ja tylko trochę ocenzurowałem. Podpowiedź odemnie to, że zawsze jak słyszę jej nazwisko to dopytuję kim ona jest.

Aktorka, instagramerka, piosenkarka. Sławę przyniosła jej rola w serialu komediowym. Ostatnio dzięki znajomością wpuścili ją wcześniej na koncert (to podobno jest aferą). Ponad 2mln followersow na Instagramie.

Przychodzi mi do głowy tylko fragment wiersza:

Szósty ma dupę zamiast głowy,

Doczep mu uszy i Urban gotowy.

Tego że był z żydowskiej rodziny i miał zakaz pisania (chyba za Gomułki) jestem pewien. Kończył to samo liceum co ja, więc studia na UW wydają się logicznym następstwem... Resztę sprawdzę w wolnym czasie.

Dobra odpowiedź twoja kolej. Oczywiście to drugie miasto to miał być Kostrzyn. Fakt że dowodził obroną, a niszczyła głównie radziecka artyleria, dlatego napisałem że 'tylko' przyczynił się...

Edit

Fakt że trochę niefortunne... Ale jeśli dwie armie się biją o miasto, przy okazji zamieniając je w kupę gruzu, to czy któraś jest mniej winna? Z drugiej strony ciężko powiedzieć że Niemcy nie sprowokowały Radzieckiej agresji... Poza tym ciężko było znaleźć jakieś fortunne połączenie językowe dla Togo co robił w Warszawie i Kostrzynie...

Coś bardziej z kategorii znani i nie lubiani.

Urodzony w byłej stolicy nie swojego kraju. Prawnik i żołnierz, podczas swojej kariery wojskowej przyczynił się do zniszczenia (co najmniej) dwóch miast. Za pierwsze został odznaczony, po latach uniewinniony od zarzutu zbrodni wojennych. Za działalność w drugim skazany na śmierć, jednak wyroku nie wykonano, a miasto do dzisiaj nie zostało odbudowane. Następnie został wybrany burmistrzem niewielkiej miejscowości, potem posłem. Zmarł jako szanowany obywatel w latach 70.

Podam tę mniej popularną nazwę: Wołgograd. Przynajmniej to zasugerowało mi Google, gdy zapytałem o "miasto, które zmienia swoją oficjalną nazwę na 6 dni w roku".

I tak myślałem że to wiedza ogólna... Ale skoro tak google twierdzą to musi być prawda. Zadajesz

Piosenka Bon Jovi, chyba była też polska wersja z ale raczej z niskiej półki... Odległość do Patagonii brałem na oko :-p

To mam coś dużo prostszego też związanego ze zmianami nazwy. W XX wieku to miasto zmieniło nazwę 'tylko' dwa razy, jednak przez ostatnią dekadę zmienia ją 6 razy rocznie.

Edit: Uściśle trochę te zmiany nazwy, chodzi o to że na 6dni w roku (dni nie po kolei), miasto oficjalnie przyjmuje inną i chyba bardziej znaną nazwę.

Edit2: A propos demografii, to w krótkim czasie jego populacja zmniejszyła się ok. 300-krotnie (wg. Wikipedii). Gdzieś czytałem, że w jednej z dzielnic przetrwały 4 (nie pamiętam osoby czy rodziny), co było przedstawiane jako zadziwiająco dobry wynik.

Bogota i Santa Fe!

Nie miałem pojęcia że Bogota nie jest nazwa od zawsze, ani że poza Azją da się otrzymać takie odległości :-p

Duszanbe? Dawniej Stalinabad.

-do Katowic 4075 km, można zwalić na czeski błąd

-niby udało mi się wyklikać jakiś punkt w okolicy Bosforu mający trochę ponad 7k km, ale przy tych odległościach to szczegóły

-piosenek o wujku Joe wiele np. Cult of Personality

-tak wiem całość mocno naciągana, ale Celinograd nie pasuje, bo Kazik Staszewski jest Polakiem

Dokładnie, zadajesz...

Dobrze że chyba mi się skończyły te mafijne miejscowości... Choiciaż wsm znam jeszcze taką jedną dzielnicę...

Wieś założona w XX wieku, posiadająca wielu sławnych mieszkańców. Pod koniec lat 80 stała znana ze względu na wydarzenia tam się odbywające, jednak prawdziwą sławę zyskała w jedną noc na początku XXI wieku.

Kuala Lumpur

Przez skojarzenie z okupacją Warszawy, po tym jak sobie uświadomiłem że Manila jednak nie jest dwuwyrazowa to chyba pasuje...