Posts by ZEr0
-
-
-
Tu macie zebrane wszystko to co teraz działa dwa ostatnie uwzględniają LF, drugi i czwarty zaciągają API
https://simulator.ogame-tools.com
https://battlesim.logserver.net
-
Dziękuję za dotychczasowe wypowiedzi.
Crysis zwróciłeś moją uwagę na ważną a pominiętą przeze mnie rzecz - możliwość ciągłego przenoszenia kont
Queen Borg podsunęłaś ciekawy pomysł rozwiązujący problem wskazany przez Crysis
Pomysł zakupu za anty przeniesienia konta w dowolne miejsce powinien więc wyglądać następująco - gracz ma możliwość zakupu przeniesienia danego konta z uniwersum X na dowolne inne uniwersum w dowolnej społeczności przy zachowaniu n/w warunków:
- uniwersum na które się wybiera musi mieć ponad rok
- nie może przenieść się na uniwersum, jeżeli jego konto znajdzie się w top 20 graczy (każdego rankingu, nie tylko ogólnego)
- przenosiny z uniwersum chaosu są możliwe tylko na inne uniwersum chaosu
- po dokonanych przenosinach konto obowiązuje debuff (jak przy opuszczeniu sojuszu) 90-180 dni (okres do dyskusji) podczas którego nie można dokonać kolejnego transferu konta na inne uniwersum
Myślę, że w takim kształcie pomysł jest bardziej kompletny i użyteczny. Debuff jest ważnym "limitem operacji" przeniesień ale pozwala jednocześnie na realizację samego przeniesienia w zakresie 24-48h o co mi chodziło. Samo przeniesienie powinno być szybkie i nie powinno w pewnym sensie karać gracza a tak jest teraz. Ktoś kto chce dokonać transferu konta na inne uni musi obecnie nie grać a wręcz nie logować się w ogóle ponad 60 dni do gry na dane konto co czyni obecnie funkcjonujące rozwiązanie (skrypt + cmentarz) pozbawionym sensu (brak możliwości zabawy i rozwoju konta). W to miejsce przydałoby się wprowadzić szybką i przyjazną dla gracza procedurę przeniesienia za antymaterię.
Mile widziane dalsze uwagi i pomysły
-
Wątek zakładam zadając sobie retoryczne pytanie o sens i zasadność poniższego zapisu a początek historii to próba przeniesienia przez kolegę konta z cmentarza na inne uni. Konto założone w społeczności PL ponad 2 lata temu swego czasu przeszło na cmentarz i trafiło na zagraniczne uni, później znów trafiło na cmentarz i obecnie ma możliwość powrotu tylko do trzech wybranych uni jedynie w społeczności PL, co potwierdził w odpowiedzi na ticket Art...
Czy można przenieść się z serwera cmentarnego na każde „możliwe" uniwersum?
->
Można.Od wersji 10.1.0-rc1 konto może powrócić tylko do społeczności, w której znajdowało się przed migracją na Cmentarz.
Koniec cytatu
Na wstępie chciałbym powiedzieć że nie widzę sensu migracji w oparciu o powyższy zmieniony zapis a wręcz myślę ze w niektórych społecznościach stanie się ona bardzo trudna albo po prostu nie możliwa ze względu na liczbę dostępnych uni.
Ponadto jaki jest sens takiego zapisu jeśli:
1. można założyć konto na dowolnym serwerze w dowolnej społeczności
2. można konta cały czas w dowolny sposób przekazywać
3. i tak cały czas obowiązują dodatkowe zasady, które to tak na prawdę chronią graczy danych społeczności czyli
- uniwersum na które się wybieramy musi mieć ponad rok
- nie możemy przenieść się na uniwersum, jeżeli nasze konto znajdzie się w top 20 graczy (każdego rankingu, nie tylko ogólnego)
4. i dlaczego akurat od wersji 10 coś tam??? a jak ktoś ma konto na cmentarzu rok to dlaczego teraz ma podlegać nowym zasadom???
Wprowadziliście zasadę dla zasady która nic nie wnosi do gry a ogranicza tylko wolność graczy
Już i tak dużym ograniczeniem dla osób chcących migrować jest cała procedura ze skryptem (ponad 60 dni czekania, konieczny urlop, konieczna zakupiona anty na koncie)...
Dlatego proponuję aby zlikwidować cmentarz w obecnej postaci i wprowadzić opcję zakupu za anty przeniesienia w dowolne miejsce z zachowaniem zasad z punktu 3. powyżej - gracz trafiałby poprzez zakup przeniesienia na dowolne dostępne uni w każdej społeczności (chyba że wpada w top 20 ) i może wtedy można by to zrobić w końcu w ciągu 24-48h a nie po ponad 60 dniach nie grania w grę w którą chce się grać migracja konta powinna działać tak jak relokacja planety !!!
Proszę Was o merytoryczną dyskusję nad wątkiem
-
Powiem tak - jak symulator wygląda każdy wie, trochę ich się przewinęło i myślę że nikt tu na nowo koła nie wymyśli (i chyba lepiej żeby nie próbował bo koło sprawdzona rzecz i działa ).
Biorąc pod uwagę powyższe chyba nie trzeba ukierunkowywania twórców na "etapie przedprodukcyjnym"...
Poważna rozmowa o feedbacku byłaby dla mnie wtedy kiedy np. MOD na forum zwraca się z prośbą do graczy o zostanie betatesterami albo wrzuca konkretną ankietę w której głosujemy jakieś rozwiązania.
Nie chcę dalej spamować to mój ostatni wpis w tym temacie
-
Zastanawiam się trochę nad czym w ogóle ma być obecnie ta dyskusja jeśli nie ma nawet wersji beta którą można gdzieś wstępnie przetestować i wskazać błędy oraz obszary do poprawy.
Nad tym czy symulator jest potrzebny - raczej oczywiste że tak...
Jak ma wyglądać - to kto go tworzy, ktoś kto nie gra/grał w tą grę ? I co ma być obecnie dyskutowane - obrazek ???? Czy ma być wewnętrzny czy zewnętrzny - szczerze graczom zależy po prostu żeby działał pobierając dane z API...
Z całym szacunkiem dla autora oraz uczestników "dyskusji" ale uważam że ten wątek to próba mydlenia na szybko oczu graczom że "działamy i cos robimy", niestety ale nie ma tu czego poważnie dyskutować...
Proponuję zamknąć
I zabrać się na poważnie do pracy nad symulatorem
-
Witam
Temat już poruszany ale zakładam nowy wątek ponieważ nie chcę odpowiedzi dlaczego tak a nie inaczej , chciałbym zaproponować i przedyskutować z Wami rozwiązanie
Fuzja C/H/Z z Rosalind spowodowała wiele niezadowolenia graczy szczególnie uni Cetus co jest wynikiem przede wszystkim zmiany prędkości flot ale także tym że połączono nas z serwerem o rok starszym i tym samym powstały duże dysproporcje pomiędzy graczami. Migracji nikt z nami wcześniej nie dyskutował, nie dano nam również możliwości wyboru co uważam nie jest fair. W tym poście chciałbym podzielić się z Wami pomysłem na korektę procesu tej fuzji i proszę o dyskusję nad tematem.
Może opcją byłaby korekta fuzji w postaci cmentarza na żądanie od ręki bez 60 dni dla graczy Cetus i Halley. Mógłby to być wyznaczony termin np. 3 dni w trakcie których można by było dokonać przyspieszonego przejścia na serwer cmentarny.
Wydaje mi się że to rozwiązanie będzie technicznie wykonalne a także, i to ważne, nie ingerujące w obecne parametry uni Rosalind.
Jeśli graczowi pasuje obecna fuzja po prostu pozostałby na serwerze Rosalind jeśli nie miałby możliwość wyboru innego uni z poziomu cmentarza.
Należy pamiętać że przy tym rozwiązaniu gracz chcący skorzystać z możliwości zejścia na cmentarz będzie musiał (tak jak w normalnej tego typu procedurze) posiadać na koncie minimalną ilość zakupionej antymaterii.
Zyskalibyśmy wolność wyboru i możliwość dopasowania oczekiwań do parametrów serwera a GF niewielkim kosztem naprawiłby trochę proces który został przeprowadzony w sposób budzący zastrzeżenia i kontrowersje.
-
Zgadzam się że fuzja Zenith/Cetus/Halley z Rosalind w takim kształcie jest grubo nieprzemyślana, bardziej bym widział Cetus w grupie która miała wybór między Ozon a Narvi. Zmiana prędkości flo pokojowych z x8 na x2 to totalne nieporozumienie dla kogoś kto przez ponad rok grał na wyższym speedzie ale to nie jedyny problem. Nikt nie analizował chyba wyników pkt graczy - Cetus jako jedyny z tej grupy miał eko x7 i badania x14 więc inaczej się rozwijaliśmy i powinniśmy być połączeni jako najstarsze uni w grupie a nie jedno z najmłodszych. Obecnie jesteśmy około 200-250 miejsc niżej w statach i mamy realnie małe szanse na powalczenie z graczami na nowym serwerze. Mówiąc dosadnie tak przeprowadzona fuzja ustawia większość graczy Cetus docelowo w roli farm. Dodatkowo zwróćcie proszę uwagę że w wyniku tej fuzji powstał mocno zapchany i aktywny serwer (ponad 1000 osób) a spójrzcie teraz na listę graczy na Ozon (230 osób) czy Narvi (167 osób - kompletny odpał). Na prawdę myślę że należało to zrobić inaczej tym bardziej że Cetus był blisko datami powstania serwera do grupy która migrowała na Ozon i Narvi a także bliżej Cetus parametrami do np. Dione, Atlas czy Ferdinand
-
też napisze krótko - ankietę poproszę tylko konkretną gdzie można będzie wybrać już konkretną odpowiedź
-
Ta gra to nie wyścig tylko strategia i nie chodzi w niej o równy start (gdyby tak było zamykano by serwer dla nowych graczy po pierwszym dniu jego uruchomienia). Jeśli już tak bardzo zależy Ci na równym starcie wystartuj w grze na nowym uni pierwszego dnia jego otwarcia i zobaczysz też wtedy jak bardzo Twoje marzenia o równym starcie są oderwane od rzeczywistości ogame (i żeby była jasność sam to przerabiałem i nie pochwalam pay2win). Z drugiej strony Twój pomysł będzie nieuczciwy dla wielu graczy którzy jak ja przez rok czasu mozolnie rozwijali konto nie inwestując w grę pieniędzy. Polecam więcej cierpliwości i wytrwałości w dążeniu do celu oraz pomysłu na strategię w grze.
-
Gratulacje za akcje i cierpliwość Nobas
Lataj jak najwięcej i rośnij, powodzenia w kolejnych wlotach
Dzięki za pozdrowienia
Obrońcy SzO i lepszych pomysłów na FS... Czekaj... FS?
-
Brawo za instynkt łowcy i gratulacje za akcje
Przetapiaj i lataj dalej aby dostarczać nam tak potrzebnych pozytywnych emocji
Przyłączam się do dedykacji dla Nobasa - chłopak zdecydowanie na to zasługuje
Obrońcy .. hmmm to może więcej motywacji do gry ^^
-
Witam
Każda klasa ma swoje zalety i swoje wady i każdą z klas należy traktować jak narządzie a nie jako wybór na stałe. Odkrywca jest świetny na start i rozwój generał jest dobry kiedy masz już jakieś zaplecze a na uni jest po co/kogo latać, zbieracz jest dobry na ustabilizowanych uni gdzie jest już bardzo mało celów a Ty masz już na tyle rozwinięte kopalnie że przebijasz zyskami odkrywcę (tak to możliwe odkrywca wykona tylko określoną liczbę ekspedycji na dobę i nie przebije tej bariery a bonus zbieracza bd w pewnym momencie gry większy od tego co można uzyskać z ekspów). Pamiętaj że odkrywca wydaje olbrzymie kwoty na loty a bonus 75% z nieaktywnych na prawdę niewiele wnosi. Większość dobrych celów to aktywni gracze. Jeszcze raz podsumowując - narzędzia dobierane do danego etapu a nie wybory na stałe...
-
Rozkręciłeś się steki u najlepszych szefów kuchni widzę
Gratki za kolejny udany wlot oby tak dalej
Przetapiaj na nowe latajki i fruń po kolejny obiad
Obrońcy .. a zmiany nicku -
Gratulacje Wiedmolol
Spawaj na kolejne udane loty i wykorzystuj swój potencjał
Obrońcy tradycyjnie SzO
-
Rozkręciłeś się gratki za kolejny udany wlot oby tak dalej
Dzięki za pozdrowienia i miłego przetapiania
Obrońcy SzO