Posts by Zibi

Sorki, że się wtrącę, ale według mnie większy zysk byś miał, gdybyś dalej metal rozwijał: największe wydobycie, najniższy koszt paczek (gdybyś chciał dokupić), a u handlarza spokojnie możesz wymienić na inne brakujące surowce :):):). Ja obecnie na 47 lvl kopalnie metalu rozbudowuję...

Ja akurat zagłosowałem PRZECIW. Dlaczego? Może dlatego, że jestem starej daty i nie wszystkie zmiany mi odpowiadają. Przyzwyczaiłem się, że flota z punktu A leci do punktu B w danym czasie i nie mam zamiaru zmieniać przyzwyczajeń. Poza tym: znając problemy z nowo wprowadzanymi zmianami w kodzie systemowym kto mi zagwarantuje, że wprowadzenie tej innowacji nie zablokuje jakiejś już stosowanej funkcji gry? A znając czas reakcji informatyków w centrali GF nie mam zamiaru grać kilka miesięcy bez, na przykład, podglądu ruchu floty, lub bez liczonej energii z satelitów słonecznych (to, oczywiście, tylko wydumane przykłady: skiepścić może się praktycznie wszystko). Dodatkowo: czekamy na wprowadzenie LF na naszym uni, co może się wiązać z dużymi obciążeniami serwera w pierwszej fazie po updacie i lagowaniem się systemu - czy jest sens dodatkowo obciążać serwer obliczeniami, związanymi z pomijaniem pustych układów? Tak więc ja obecnie jestem na NIE.

Do tematu można wrócić, jak już LF zostaną wprowadzone, oswoimy się z nimi i przejdziemy etap gwałtownego rozwoju i rozbudowy, związany z rozwojem Form Życia.

Pozdrawiam i życzę przyjemnej gry :):):)

Cześć, machcio22 :) Witamy z powrotem w ogejmowskiej kompanii :)

Moi przedmówcy prawie wyczerpali temat. Dodam tylko, że dobrze by było, abyś aktywował w kantynie admirała floty, dzięki czemu będziesz miał jeden slot ekspedycji więcej.

Dobrze jest zainwestować w pioniery: przy grze odkrywcą pionier w składzie floty ekspedycyjnej daje dziesięciokrotnie więcej giftów, niż latanie bez pioniera, tak więc zysk jest zacny. Oprócz tego pioniery służą do zbierania PZ-ów z pola szesnastego, tak więc dobrze mieć ich parę tysi, aby po spotkaniu piratów, lub obcych, zebrać złom. Pola zniszczeń po spotkaniu z piratami zostały w zeszłym roku ograniczone do 20kk metalu, 20kk kryształu i 20kk deuteru (na uniwersach, na których dodanie deuteru na PZ zostało aktywowane), tak więc spokojnie możesz latać na expy flotą bojową, nawet nieszczególnie wypasioną (przykładowo: 7k pancerników, 3k ow, 1 pionek, 1 rozpruwacz lub niszczyciel, 1sonda). Niestety, istnieje ryzyko spotkania czarnej dziury, lub innej anomalii, która wetnie Ci flotę.

Ilość 417 dt (lub ich tonażowa równowartość w innych jednostkach) jest ilością minimalną, jaką musisz wysłać, aby w pełni korzystać z bonusów odkrywcy. Ile statków wyślesz - to już Twoja sprawa, ale przy flotach eko sugerowałbym się tym, co napisał Hellgodx.

Pozdrowionka i przyjemnej gry :):):)

Peper_SMT*, może potraktujmy to jak premię, a nie pensję :) Masz rację, przyzwyczailiśmy się do bardziej wypasionych nagród w eventach. Tym razem nagrody są trochę mniejsze, ale to i tak lepiej, niż gdyby eventu nie było w ogóle. Coś się przynajmniej dzieje, mamy trochę większą motywację do gry, bo za wykonanie zadań czekają na nas nagrody. Zobaczymy, jak to będzie wyglądało przy kolejnych eventach, miejmy nadzieję, że ilość dopalaczy wróci do poprzedniego poziomu, Tym bardziej, że w odróżnieniu od eventu codziennego logowania (gdzie logować się i odbierać nagrody można nawet przy załączonym urlopie), ten typ eventów skierowany jest do aktywnych graczy :):):)

Och, Panie i Panowie :) Nie rozumiem Waszego niezadowolenia. Cieszmy się, że w ogóle event jest i możemy co nieco z niego wyciągnąć. Nie wiem, jak Wy, ale ja wolę dostać w prezencie po jednym dopalaczu surowców, niż NIC. Przyjemnej gry i owocnego zaliczania zadań eventowych Wam życzę :):):)

Karotek, na Kalyke, po dotychczasowych fuzjach, jest to dużo bardziej zróżnicowane. Rok temu wrzucono do jednego wora kilka uni, z których najstarsze było założone prawie dwa lata wcześniej, niż Kalyke. Gracze dostali do wyboru albo nasze uni, albo U68... Ja obecnie w statystyce eko jestem na 129 miejscu (731 kk pkt.), a od 73 miejsca zaczynają się gracze, którzy mają ponad 1kkk pkt., tak więc niestety nie mogę Ci podać co jest u nas standardem :).

Sorki, że dopiero dzisiaj odpisuję, miałem niestety młyn w pracy i brak czasu na przyjemności :(

Mam eko na poziomie 15 planet x 46 lvl kopalni metalu, 38 lvl kopalni kryształu i 42 lvl ekstraktorów deuteru, co daje mi dziennie przy klasie zbieracza ( z włączonymi kilkoma dopalaczami wydobycia, 19 lvl technologii plazmowej, 50% przeładowanych pełzaczach i aktywnym geologu) 894 kk metalu, 179 kk kryształu i 163 kk deuteru. Kurator, przy zmianie klasy ciężko byłoby mi uzbierać na expach 25% tej ilości surki...

Dlatego graj na razie na odkrywcy i ciesz się z tego, że masz możliwość używania pełzaczy, dzięki którym wydobywasz parę % więcej surki. W pewnym momencie dojdziesz do takiego poziomu wydobycia, że także Tobie bardziej się będzie opłacać gra zbieraczem, niż odkrywcą :)

Pozdrawiam i życzę przyjemnej gry :):):):thumbup::thumbup::thumbup:

Kurator, niezupełnie jest tak, jak piszesz. Odkrywca jest bezkonkurencyjny tylko w pierwszej fazie gry, gdy nie masz jeszcze odpowiednio rozwiniętego wydobycia. Jak już klepniesz odpowiedni lvl kopalń, to dzięki bonusom zbieracza (+25% produkcji kopalni, +10% pełzaczy, +50% przeładowania pełzaczy, o bonusie geologa nie wspomnę) zostawiasz odkrywcę daleko w tyle. Wiem, bo sam grałem odkrywcą, a obecnie gram zbieraczem :)

Masz rację, na dłuższą metę to się nie opłaca :). Ja latam na piratów tylko dla zabawy, dla surowców to mało opłacalne. Przykład: w ciągu dwóch dni zyskałem ok. 100kk metki i 100kk krysa, pół godziny temu trafiłem na czarną dziurę i straciłem 1kkk surowców...

Karotek, tak, masz rację, zakładając, że chcesz zebrać maksymalną ilość metalu. Ja podałem obliczenia dla 20kk kryształu, który jest dwa razy droższy od metki :). Nie zwracałem też uwagi na zużycie paliwa - cóż, jestem ekoludkiem i mam ekstraktory na czternastu planetach rozbudowane na 42 poziom, tak więc przepalenie paru kk dexu więcej nie stanowi dla mnie problemu :). Tak jak piszesz, szukaj rozwiązania pomiędzy tymi dwoma opcjami :):):).

20kk metalu i 20kk kryształu (łącznie 40kk). Takie mi wygenerowało maksymalne pz po dzisiejszych starciach z piratami i obcymi (chwilowo gram jako odkrywca, bo wczoraj kolonizowałem planetę :)).

Karotek, odnośnie Twojego drugiego pytania: aby powstało pz o wielkości 20kk krysa, przy grze jako odkrywca tonaż złomowanej floty musi wynosić przynajmniej 100kk krysa (tonaż pz = 20% ogólnego tonażu). Przy założeniu, że flota piracka wynosi średnio 30% Twojej floty, musisz wysłać flotę o tonażu przynajmniej 334kk krysa. 70k lm-ów daje Ci 70kk krysa, resztę musisz wysłać w tonażu dt (334kk - 70kk = 264kk; 264kk / 6k = 44k). Z tych obliczeń wynika, że musisz wysłać przynajmniej 70k lm-ów i 44k dt.

holon, nie będę z Tobą polemizował, najprawdopodobniej masz rację. Powtarzam, że gram dla przyjemności.

Przy okazji mam pytanie do Ruda: czy i kiedy była podawana na forum informacja o ograniczeniu pola zniszczeń na ekspedycjach do 20kk metalu i 20kk kryształu? No i drugie pytanie: jaki jest sens wprowadzania tak drastycznych ograniczeń na uniwersach, na których nie zostały jeszcze wprowadzone LF? Gram na Kalyke i trochę się boję scenariusza, że pewnego pięknego dnia zostaną u nas aktywowane Formy Życia, a dwa tygodnie później zapadnie decyzja o dołączeniu naszego uni do U68, na którym to uniwersum gracze rozbudowują już LF od ładnych kilku miesięcy...

holon, najprawdopodobniej masz rację. Sorki, podaję dane z własnych obserwacji, nie zajmuję się wzorami, tylko po prostu dla przyjemności latam na expy i poluję na wstrętnych piratów ;););).

Przy okazji: zauważ, że nie wszystkie dane i wzory się sprawdzają. Przykład: podałeś kilka postów wcześniej, że wielkość floty piratów to 0,3±0,03 wysłanej floty, a flota obcych wynosi odpowiednio 0,4±0,04 wysłanej floty. Cóż, trafiały mi się floty piratów wielkości nawet 65% (!) wysłanej floty, a jeśli chodzi o obcych, to kiedyś zmasakrowała mnie flota wielkości 85% mojej floty...

Panowie, poprawka: pole zniszczeń ze starć na expach zostało ograniczone (nie wiem kiedy, nie widziałem żadnej informacji o tym na forum...) do 20kk metalu i 20kk kryształu... tak więc przy grze odkrywcą wystarczy wysłać ok. 45k dt i jakieś 70k lm, aby w wyniku starcia uzyskać maksimum.

Karotek, w odpowiedzi na Twoje pytania: jeśli nie dodasz do expy lm-ów, to w przypadku starcia z piratami, lub obcymi nie zniszczysz atakującej Cię floty. Dodatkowo: skład expy lm + dt minimalizuje Twoje straty w dużych transporterach. Do floty ekspedycyjnej dodajesz jednego rozpruwacza, aby w przypadku odnalezienia na expie porzuconej stacji piratów (itd.) dołączyć do floty każdy typ okrętów (z wyjątkiem gś, recków i kolonizatorów, oczywiście), z kolei dodając pionka otrzymujesz, grając odkrywcą, premię odkrywcy (dziesięciokrotność tego, co otrzyma generał, lub zbieracz).