Dzięki, Panowie, za słowa otuchy. Czy administracja co odda, czy nie, zobaczymy, ale i tak gramy dalej
Piona
Dzięki, Panowie, za słowa otuchy. Czy administracja co odda, czy nie, zobaczymy, ale i tak gramy dalej
Piona
Cześć Gratuluję serdecznie
FS sobie przyleciał, a ja, niestety, nie mogłem zalogować się do systemu... Cóż, tak już bywa
Ticket wysłany, zobaczymy, może ze względu na ogólny brak możliwości logowania cosik mi się zwróci
MaRecki, życzę kolejnych owocnych wlotów
Jest dokładnie tak, jak napisał Fenrir - od samego początku jest tak, że aby zapiąć urlop nie można mieć aktywnych flot i stoczni, a czy ktoś na Ciebie leci, czy nie, nie jest brane pod uwagę.
Adam, akurat tutaj się z Tobą zgodzę. Biorąc pod uwagę to, że w ramach fuzji przesiedlono również idlaków, jestem za liczeniem tylko głosów graczy, którzy wezmą głos w ankiecie i wybranie opcji, która przejdzie bezwzględną większością głosów (min. 50%+1). Jak demokracja, to demokracja .
Przy czym: jestem starym graczem na Kalyke, jestem zwolennikiem dodania dexu na pz (chociaż jestem "ekoludkiem") i przeciwko zwiększeniu prędkości flot pokojowych, ale zgodzę się z głosem większości . Panie i Panowie, teraz wszyscy jesteśmy graczami Kalyke i jakieś sztuczne podziały na starych i nowych nie mają sensu. Niech zadecydują Ci, którzy grają, a nie ci, którzy tylko trzymają na Kalyke nieaktywne konta.
Cześć wszystkim.
Według mnie za kilka dni nie będzie już podziału na "starych" i "nowych" graczy, po zakończeniu fuzji pewnie dojdzie do ankiety i pewnie niektóre parametry zostaną zmienione. Ja osobiście jestem za wprowadzeniem deuteru na pz (pomimo tego, że jestem ekoludkiem) i za omijaniem pustych układów, ale przeciw zwiększeniu prędkości. Moi drodzy, liczcie się z tym, że pewnie za rok - półtora dojdzie do kolejnej fuzji i wtedy będzie duże prawdopodobieństwo, że połączą nas z U68. Jeśli teraz zmienimy prędkość flot pokojowych i przyzwyczaimy się do tego, to po kolejnej fuzji prawdopodobnie znów na X1 wrócimy... Po co sobie komplikować życie?
Mam wielką prośbę do imigrantów: spróbujcie najpierw pograć na obecnej prędkości uni, dopiero później dążcie do ankiety odnośnie zmiany prędkości. Może się okazać, że sami dojdziecie do wniosku, że zmiana tego parametru tak właściwie nie jest potrzebna . Na razie rządzą Wami emocje, związane z przeniesieniem kont. Poczekajmy wszyscy, aż emocje opadną i wtedy decydujmy, które parametry zostawiamy bez zmian, a które zmieniamy
.
Panie i Panowie, nie ma co rozlewać łez nad rozlanym mlekiem. Fuzja za progiem, teraz trzeba kombinować, aby przeszła bezproblemowo
Pytanie do Teamu: czy na czas migracji będzie wprowadzona blokada ataków, aby gracze mogli znaleźć się w nowych realiach?
I jeszcze jedno: ktoś z Was pisał, że ma na moonie wrzuconą rozbudowę bunkra na bodajże rok. Nie wiem, czy najlepszym w takim przypadku rozwiązaniem nie byłoby porzucenie księżyca i ulepienie nowej kulki. Gdyby gracz ten miał problem z ulepieniem nowego moona, a wylądowałby przypadkiem na uni Kalyke - służę pomocą. Tam też jestem Zibi
Cześć
Trochę czasu zabrało mi przeczytanie postów, zamieszczonych po ogłoszeniu fuzji. Tak, jak pisała kasai , kiedy fuzja była tylko daleką perspektywą, większość z Was, Koleżanki i Koledzy, zignorowała temat, chociaż po wprowadzeniu LF na wszystkich uniwersach fuzja wisiała w powietrzu, tylko nie wiadomo było, kiedy dokładnie nastąpi... Ja akurat zakładałem, że uni Kalyke (na którym gram) zostanie połączone z U68 trzy miesiące po wprowadzeniu LF, na szczęście los był dla mnie łaskawy i fuzja następuje po upłynięciu sześciu miesięcy od wprowadzenia form życia , no i , dodatkowo, uni Kalyke jest uni docelowym
.
Niektórzy z nas, graczy Kalyke, jest równie zaskoczone tą sytuacją. Na przykład Valhalla, który już raz migrował na U68, po krótkim pobycie na tym szacownym uniwersum wrócił do nas, na Kalyke (przez cmentarz, oczywiście), a teraz - czekał na fuzję, aby na U68 wrócić... Proponuję proste rozwiązanie: przesunąć główną fuzję o tydzień, a w okresie od siódmego do czternastego maja dać możliwość graczom z uni docelowych dokonania wyboru, na którym z tych uni chcą dalej grać. Zakładam, że problem ten dotyczy wszystkich społeczności, nie tylko polskiej, tak więc propozycja ta ma dużą szansę realizacji, tym bardziej, że fuzja się jeszcze nie rozpoczęła...
Kolejna sprawa: na Kalyke nie ma w debrisie deuteru, bo tak zadecydowali w ankiecie gracze. W związku z tym czytałem opinie, że uniwersum to jest tak zabetonowane przez "górników", że żadna zmiana ustawień jest niemożliwa... Moi drodzy, jeśli przejdziecie na Kalyke i dojdzie do kolejnej ankiety na ten temat, to OD WAS będą zależały wyniki ankiety!!! To WY będziecie wtedy graczami tego uni, nie tylko "starzy" gracze!!! Tym bardziej, że część "górników" w ostatniej ankiecie było za wprowadzeniem zmian, ale nie miało siły przebicia. Ja sam zaliczam się do takich graczy, gdyż pomimo tego, że jestem ekoludkiem, nie zarabiam na błędach innych graczy (bo jak inaczej można nazwać niewysłanie FS-a, lub trzymanie floty na moonie lub na planecie itp itd), ale lubię polatać na piratów (tak, tak, z klasą zbieracza wysyłam expy bojowe - limit pola zniszczeń jest taki sam, jak przy odkrywcy, a nie ma ograniczonej o 50% szansy na spotkanie piratów) i deuter w debrisie byłby dla mnie miłą premią .
A jeśli chodzi o łączenie uni starych z młodymi: łał, no to jest już potężny problem... Zaczynałem na Mensie, gdzie przypominałem sobie podstawy gry (po dziewięcioletniej przerwie). Byłem cieniakiem, za którego edukację zabrali się bardziej doświadczeni gracze z sojuszu (dzięki, Bezdechu i Magiku ). Po czternastu miesiącach od otwarcia Mensy doszło do fuzji ze starszym o kilka miesięcy Kalyke - z dnia na dzień z bodajże dziewiętnastego miejsca spadłem do drugiej setki... No i co? Puściłem pod nosem niemiłą dla ucha wiązankę, powiedziałem sobie: "OK, boy, let's do it!" i... gram dalej ! Rok później, przed kolejną fuzją, w której Kalyke znów było uni docelowym, spadłem z pierwszej czterdziestki (tak, tak, w ciągu roku, bez paczek, skoczyłem około 100 oczek w górę
) na 225 miejsce. I co? Gram dalej
Przez dwa lata dociągnąłem do dziewięćdziesiątego miejsca i... Co dalej, zobaczę po kolejnej fuzji
. Ludzie, nie przejmujcie się tym, że spadniecie w statystykach; traktujcie to jako wyzwanie, możliwość pokazania innym, że chcecie, możecie, potraficie
. Radzenie sobie z przeciwnościami najlepiej pokazuje, kto jest ulepiony z gliny, a kto z ... nawozu. Po prostu grajcie swoje
!!! A jeśli chodzi o różnice punktowe: jak słusznie zauważyła ciap, wprowadzenie LF wywróciło przyrosty punktowe do góry nogami. Tak więc wszystko zależy od WAS, od mądrego inwestowania surowców, cierpliwości, samodyscypliny i, niekiedy (oby jak najrzadziej), szczęścia
. Pozdrawiam i życzę powodzenia w grze
.
Ruda, Twój system typowania uni do likwidacji jest chyba najlepszy.
Qnick, oczywiście, masz rację: multiwybór + rozpisanie po fuzji nowych ankiet, aby skonfigurować dodatki.
Przy okazji mam pytanie odnośnie samych ankiet: jak są liczone głosy? Czy w celu zmiany parametrów potrzebna jest akceptacja zmian przez ponad 50% zarejestrowanych na uni graczy, czy 50% + 1 biorących udział w ankiecie?
Dokładnie Weźcie jeszcze pod uwagę to, że wielu graczy ma konta na kilku uni. Jeśli narzuci im się, że mają się przenieść na uni, gdzie ma już konto (często napompowane anty), to zostaje mu tylko oddać lub skasować jedno z tych kont, ze szkodą dla GF. W sytuacji, gdy może sobie wybrać uni docelowe - może wybrać takie, gdzie jeszcze nie gra.
A czy nie lepiej by było wytypować kilka uni do likwidacji, a grającym na nich graczom dać możliwość przeniesienia się na takie uni, jakie im będzie odpowiadało. No i oczywiście darmowe relokacje dla wszystkich planet? W tej sytuacji podane powyżej zmienne nie miałyby znaczenia.
ciap, gratuluję rozbudowy FZ Mam tylko malutkie pytanko: na jaki poziom rozbudowałaś budynki wydobycia i badania eko? Pytam, bo w FZ jestem zielony jak liść szpinaku (
) i przydałaby mi się mała ściąga, do jakiego poziomu opłaca się rozwijać badania i rozbudowywać nieruchomości. Z góry dziękuję za odpowiedź.
sugardady, na pewno? Jeśli zawracasz flotę, a moon startowy jest zdjęty, to automatycznie flota jest chyba przekierowana na planetę. Na pewno nie widać jej wtedy na skanerach? Pytam, bo jestem pokojowo nastawionym ekoludkiem i nie znam tego z praktyki...
Z drugiej strony będziesz miał okazję przetestować swój styl gry, potrenować i na nowym uni zacząć już z pewnym pojęciem o co w tej grze chodzi .
Moment, moment, Panie i Panowie: jak to nic nie dodano do obrony? Chociaż gram na uni, na którym nie aktywowano jeszcze LF, to coś mi się wydaje, że jednym z budynków, budowanych przez ludzi jest osłona planetarna .
Cześć Wszystkim .
Z tego, co pamiętam, GF już ze trzy lata temu przymierzało się do wprowadzenia przedmiotu, którego aktywacja pozwalałaby na zmianę uni. Pomysł upadł, gdyż ktoś przestraszył się, że gracze z wypasionymi kontami zaczną masowo przenosić się na młode uniwersa, gdzie doszłoby do rzezi tubylczych, "młodych" kont. Poza tym: nie oszukujmy się, GF bardziej opłaca się, aby gracze, chcący grać na nowym uni, zakładali na nim nowe konto (i inwestowali w nie anty) zamiast przenosić konto już rozbudowane. Jedynym obecnie sposobem przeniesienia konta jest cmentarz, ale trwa to kilka tygodni, podczas których konto musi być nieaktywne, co również ma na celu zniechęcenie graczy do przenosin.
Odnośnie fuzji uniwersów: dopóki zyski z graczy przewyższają koszty utrzymania serwerów itp. itd., firmie nie opłaca się łączyć uni, tym bardziej, gdy gracze (między innymi "paczkomaty") grają na kilku uniwersach i na każdym z nich kupują anty. Poza tym dochodzą LF. Ja akurat gram na Kalyke (jak zresztą część z Was) i jakoś w najbliższym czasie nie przewiduję fuzji tego uniwersum z innymi, gdyż najpierw musi u nas dojść do aktywacji Form Życia (mam nadzieję, że jeszcze w tym roku).
No tak, właśnie przed chwilą opis skopiowałem Normalnie 240k anty trzeba odpalić...
Oczywiście, że się przenosi Mała wskazówka: jeśli grasz na kompie - wejdź na "Podgląd", podświetl myszką funkcję "Przenieś" i w dymku wyświetli Ci się opis:
"Przenieś swoją kolonię na podobną planetę w innym systemie.
Przeprowadzka rozpocznie się 24 godziny po aktywacji. W tym czasie możesz normalnie korzystać z planety. Zostanie również wyświetlony licznik, który będzie odliczał czas do rozpoczęcia przeprowadzki.
Podczas rozpoczęcia przeprowadzki żadna ze stacjonujących na tej planecie flot nie może być aktywna. Nie możesz w tym czasie budować, naprawiać, czy przeprowadzać badań. Jeśli po zakończeniu odliczania jedna z flot, napraw, czy budowli będzie aktywna, to przeprowadzka zostanie anulowana.
Po zakończeniu przeprowadzki zostanie ci odjętych 120.000 jednostek Antymaterii. Przenoszone są również księżyc, budynki oraz przechowywane surowce. Twoje floty przemieszczają się automatycznie. Teleporter przenoszonego księżyca jest zdezaktywowany na 24 godziny."
Cześć Maksymalny PZ z walk z obcymi i piratami to 20kk metalu i 20kk kryształu (na unii z dexem na PZ dochodzi jeszcze 20kk dexu). Z tego, co czytałem, przez rozwój LF można zwiększyć wielkość PZ (ja niestety gram na Uni bez LF, tak więc nie wiem tego z praktyki).