Posts by Zibi

To raczej nic Ci nie da :). Aby dojść do pz ze starcia z piratami o wielkości 50kk metki i 50kk krysa musisz w expie puścić na przykład min. 150k lm-ów i 100k dt :).

Proste przeliczenie: dla odkrywcy, przy 20% zezłomowanej floty i przy założeniu, że wielkość floty pirackiej wynosi średnio 30% tonażu Twojej floty, aby uzyskać 50kk krysa na polu zniszczeń musisz wysłać flotę o tonażu ok. 750kk krysa. Wielkość floty pirackiej waha się mniej więcej w granicach 25% - 40% Twojej floty, wielkość floty obcych (z moich obserwacji) waha się w granicach 40% - 70% Twojej floty. Zestaw lm + dt minimalizuje Twoje straty.

Niestety, musisz liczyć się z tym, że możesz stracić całą flotę w czarnej dziurze lub wskutek przegrzania rdzenia reaktora.

Do floty bojowej, oczywiście musisz dodać 1 rozpruwacza, 1 pionka i 1 ss, aby mieć premię przy znalezieniu na expie floty, lub surowców.

Linku Ci nie podam, to wszystko pisałem z pamięci - walczę z piratami od trzech lat, to staram się być na bieżąco ze zmianami :).

Zasada limitu wielkości pz ze starcia z innymi graczami nie działa w przypadku walki z piratami - tutaj masz sztywne wielkości i ograniczenia pz bez względu na ustawienia uni.

Podczas pisania poprzedniego posta popełniłem mały błąd (dzięki, Styrta, za info) - już jest poprawiony: oczywiście to przy grze odkrywcą prawdopodobieństwo spotkania piratów lub obcych jest o połowę mniejsze, niż przy grze generałem lub zbieraczem :):):).

Zależy, ile surki chcesz zdobyć. Kilka miesięcy temu wprowadzono ograniczenie pz ze starcia z piratami do 50kk metki i 50 kk krysa, tak więc wysyłanie na expy super wypasionej floty jest już nieopłacalne, bo i tak powyżej limitu nic nie dostaniesz. Dodatkowo: grając jako odkrywca pz jest równe 20% zezłomowanej floty, przy grze generałem, lub zbieraczem pz jest o połowę mniejsze (10% zezłomowanej floty). Przy grze odkrywcą prawdopodobieństwo spotkania piratów lub obcych jest o połowę mniejsze, niż przy grze generałem lub zbieraczem.

Obecnie gram zbieraczem. Są dni, że w ogóle piratów nie spotykam, a są też takie, że mam 2 - 3 spotkania na falę ośmiu exp. Jakoś wychodzę na swoje. Gram na uni, na którym nie ma jeszcze LF, tak więc nie mogę powiedzieć, jak w praktyce rozwój LF wpływa na wielkość pz-tów ze starć z piratami / obcymi. No i czekam na dodanie dexu na polach zniszczeń - opłacalne wtedy stanie się wysyłanie pancerników na expy bojowe.

Starczy jeden pionek, aby zgarnąć premię odkrywcy :) Reszta składu: jak komu pasuje :) Tylko pamiętajcie o tym, aby nie mieszać większej ilości cięższych jednostek z mt lub dt, bo w przypadku trafienia na piratów lub obcych zrobią Wam oni masakrę z flotą cargo.

Ja obecnie gram jako zbieracz i wysyłam dwa rodzaje exp: cargo (1k dt, 10 ss, 1pancek, 1 rozpruwacz, 1 pionek) lub bojowe (10 ss, 1 rozpruwacz, 1 pionek, lm i dt ile mam dostępnych). Bojowe expy oczywiście pod kątem polowania na piratów. Chociaż kilka miesięcy temu wprowadzono ograniczenie pz z expedycji do 50kk metalu i 50kk krysa, to i tak można na tym co nieco zyskać :)

Moi drodzy, zamiast bombowców i niszczarek wysyłajcie jednego rozpruwacza - ja prawie od trzech lat wysyłam z transporterami jednego pancernika, jednego rozpruwacza i jednego pioniera - szybkie jednostki, dzięki którym przytulam wszystkie jednostki oprócz gąsek, recyklerów i statków kolonizacyjnych ;););).

Napiszcie do moderatorów wniosek o zmianę prędkości flot na uni - jak zbierze się kilku graczy, którzy poprą Wasz wniosek, to moderatorzy przeprowadzą głosowanie i ustawią prędkości zgodne z wolą większości. Niestety, jest to jedyne wyjście oprócz zmiany uni przez cmentarz...

Z góry przepraszam, może niektórzy z Was uznają, że plotę od rzeczy, ale...

Zaczynałem grę ponad trzy lata temu na Mensie, dwa lata temu połączyli nas z uni Kalyke, które było starsze od naszego o sześć miesięcy - z TOP 17 automatycznie spadłem do drugiej setki... Cóż, stało się, nie ma co rozpaczać nad rozlanym mlekiem i dalej robić swoje :). Wiosną zeszłego roku, bez ładowania anty w paczki, doszedłem do TOP 23 na Kalyke i wtedy doszło do kolejnej fuzji - połączono kilka uni, niektóre starsze od naszego o dwa (!!!) lata... Oczywiście, gracze z tamtych uni mieli do wyboru: przejść do U68, lub na Kalyke. Docelowo większość graczy i tak przeszła do Kalyke, w związku z czym z TOP 23 spadłem w statystyce na miejsce 217... No i co? Gram dalej! Teraz jestem na 167 miejscu i pnę się dalej - może jeszcze do pierwszej setki zapukam xD.

Nie patrzcie na statystyki, i tak już wypaczone przez paczki - GRAJCIE SWOJE!!! Nieważne, na jakim jest się miejscu w startystyce - ważne jest to, że gra sprawia Wam przyjemność, pomaga psychicznie się zrestartować i stymuluje do działania!!! Ważni są ludzie, z którymi gracie (przy okazji: pozdrawiam ekipę z RED MOON i, oczywiście, Styrtę) i których przy okazji fuzji poznaliście. A to, że inni są od Was silniejsi: nie zawsze siłą się wygrywa, spryt i zmysł taktyczny, no i oczywiście pilnowanie czasu odbioru fs-ów też się przydają ;). No i pomoc sojuszników:):):).

Głowy do góry i do przodu :thumbup::thumbup::thumbup::):):):thumbup::thumbup::thumbup:

Cześć. Z tego, co pamiętam, są obecnie dwa osobne cmentarze: dla uni z LF i drugi dla uni bez LF. Obecnie nie ma możliwości na przeniesienie konta z serwera bez form życia na serwer z formami przez cmentarz.

Pozdrawiam i życzę miłej gry ;););)

Ja, skromny eko-żuczek, odpowiem za siebie: czemu nie? Czemu tylko na U68 gracze mają się borykać z tymi problemami? Lepiej już teraz zobaczyć, czym TO pachnie. Kto da gwarancję, że tydzień po wprowadzeniu FŻ błędy nie wrócą? Ci, którzy już teraz się z nimi borykają, będą wiedzieli, jak je obejść lub jak zminimalizować straty.

Cześć Wszystkim :)

Z góry zaznaczam: nie jestem informatykiem. Widząc problemy z wprowadzeniem FŻ na starych uni nasuwa mi się pytanie, czy zamiast dostosowywać oprogramowanie na starych uni, nie łatwiej byłoby przenieść bazę danych graczy ze starego serwera na serwer z wgraną nową, hulającą wersją gry? Jakoś przy fuzji nie było z tym większych problemów...

FAQ - najczęściej zadawane pytania -> Darowizny. Post zamieszczony przez Rudą w styczniu zeszłego roku (dzięki, Ruda).

Wyjątek ten, z tego, co pamiętam, został dodany, aby można było przekazywać pakiety powitalne nowym graczom.

Tak nie do końca. w punkcie dwunastym (Pytania i odpowiedzi) napisano:

Ile surowców mogę wysłać graczowi mającemu 0 punktów?

Ustalony limit darowizny dla nowego konta to 100.000 surowca.
    Za "konto nowe" uważa się konto, które nie przekroczyło 20.000 punktów
    Tak więc początkującemu graczowi można przesłać ciut więcej :)

Ja również jestem przeciwko zmianom. Qnick ma rację: FS trwałby 4 razy krócej... Freeman też dobrze to ujął: "Po co zmieniać coś, co w miarę dobrze funkcjonuje". Jeśli ktoś chce przyspieszyć sobie prędkość flot, to zawsze może w rozwój napędów zainwestować :):):).

Witam :) Kilka miesięcy temu wprowadzono limity na pola zniszczeń na ekspedycjach. Na Kalyke jest to 50kk metalu i 50kk krysa bez względu na klasę gracza. Z tego, co kojarzę, ma to związek z wprowadzaniem LF - jednym z bonusów którejś z ras jest zmniejszenie prawdopodobieństwa trafienia na czarną dziurę i zwiększenie rozmiaru PZ.

Hmmm... No właśnie to jest według mnie dziwne, że GF wprowadza LF w takiej formie. Gdyby była możliwość rozwijania wszystkich form życia naraz, z jednej strony sumowały by się bonusy z rozwoju, z drugiej - sam rozwój trwałby dłużej i może LF zatrzymałaby więcej graczy na starszych Uni. Większość graczy trochę pogra, porozbija się i po pierwszym gongu rezygnuje z gry... Może zmniejszyłby się problem wymierania starych Uniwersów, gdyby przed graczami stało wyzwanie rozwoju wszystkich czterech cywilizacji...