Posts by Nerthil

Nie potrzeba tu żadnych GMów... wystarczy obserwacja... po wprowadzeniu wersji 7.0 przestała działać mechanika "zużywania się układów". Po pierwsze, komunikaty same sobie zaprzeczają. Pierwsza ekspedycja potrafi dostać komunikat typu "cudem uniknięto zderzenia z inną ekspedycją", natomiast druga dolatująca kilkanaście sekund później coś w stylu "jesteśmy tutaj pierwsi". Po drugie widać to po zyskach... ja cały czas wysyłam ekspy w jednym układzie i nie zauważyłem, by w jakikolwiek sposób wpływało to na zyski.

muszę powiedzieć że u mnie obserwacje potwierdzają działanie zużycia układu, przynamniej jeśli chodzi o raport

Nie dobijam do progu 10 eksp dziennie w tym samym układzie i zawsze raport z sondy mam informujący o tym że "jesteśmy tu pierwszymi"

Czy ma to wpływ na rezultat ekspy szczerze nie wiem, raczej nie obserwuję tego aż tak pilnie, ale raczej ekspy pokrywają się mniej więcej z założonym prawdopodobieństwem wystąpienia poszczególnych efektów (czyli tak jakbym latał cały czas w obrębie pierwszy 10 eksp danego dnia)

Cześć, wracam z czymś tłustszym tym razem.

Zapomniane stało i się doczekało.

Pozdrawiam Sojusz, znajomych i wszystkich lotników!!!

Dnia 07-04-2022 13:34:15 następujące floty spotkały się w walce:

Agresor Nerthil [DEYS]

Krążownik 330.823

Okręt wojenny 203.858

Pancernik 280.382

Obrońca Petrol John [OLN]

Mały transporter 110.016

Duży transporter 125.355

Lekki myśliwiec 330.308

Ciężki myśliwiec 26.694

Krążownik 11.164

Okręt wojenny 63.163

Statek kolonizacyjny 2

Recykler 33.997

Sonda szpiegowska 293.014

Bombowiec 12.171

Niszczyciel 4.603

Gwiazda Śmierci 146

Pancernik 5.120

Reaper 2.342

Pathfinder 23.388

Po bitwie...

Agresor Nerthil [DEYS]

Krążownik 305.046 ( -25.777 )

Okręt wojenny 199.099 ( -4.759 )

Pancernik 275.193 ( -5.189 )

Obrońca Petrol John [OLN]

Zniszczony!

agresor wygrał bitwę!

Agresor przejął:

169.288.606 Metalu, 11.043.007 Kryształu i 5.147.725 Deuteru

84.644.303 Metalu, 5.521.503 Kryształu i 2.573.863 Deuteru

42.322.152 Metalu, 2.760.752 Kryształu i 1.286.931 Deuteru

21.161.076 Metalu, 1.380.376 Kryształu i 643.466 Deuteru

10.580.538 Metalu, 690.188 Kryształu i 321.733 Deuteru

Agresor stracił łącznie 1.474.138.000 jednostek.

Obrońca stracił łącznie 13.216.785.000 jednostek.

Na polu zniszczeń unosi się 5.998.106.800 metalu i 3.635.879.800 kryształu.

Agresor przejął łącznie 359.366.219 jednostek.

Szansa na powstanie księżyca 20%.

Szczątków zebranych przez agresor(ów):

5.998.106.800 Metalu i 3.635.880.500 Kryształu

Podsumowanie zysków/strat:

Podsumowanie agresor

Metal: 5.440.738.475

Kryształ: 3.197.892.326

Deuter: -119.415.282

agresor zyskał łącznie 8.519.215.519 jednostek.

Podsumowanie obrońca

Metal: -8.011.355.675

Kryształ: -4.756.125.826

Deuter: -808.669.718

obrońca stracił łącznie 13.576.151.219 jednostek.

Powered by Konwerter RW OGotcha 4.3.2

Na janice (ladownosc sond od powstania uni) od powstania byl wysyp botow, a idlaki i tak staly pelne. Bylo to za czasow gdy sondy palily 1 dexa i sie oplacalo. teraz zmienili spalanie sond i bocenie nimi sie nie oplaca, no ale dzieki takim osobom jak ty osoby ktore nie uzywaja botow zostaly pozbawione tej mozliwosci. Pozatym idac twoim tokiem myslenia skoro wiesz gdzie jest bot to masz latwy zarobek - wystarczy ustrzelic bota. Na quantum jest tyle idlakow ze zawsze jakbys chcial to bys mogl je farmic no ale wolisz latac pionkami - wiadomo - szybciej.

Zmiana na włączenie sond sprawia że nagle stajesz przed koniecznością zbudowania ich dużej ilości żeby móc efektywnie farmić.

W tym czasie gracze którzy te sondy mają, farmią szybciej ograniczając Ci możliwości zbiórki surowców na sondy, bez których nie dolatujesz wystarczająco szybko do idlaków.

Tak, na quantum jest dużo farm, ale już nawet przed fuzją coraz częściej zdarzało się że zdecydowana większość była czyszczona od wczesnego ranka przez kilka botów.

Tam gdzie doleciałeś pierwszy, tam mogłeś zebrać.

Jeśli włączylibyśmy ładowność sond, wtedy nigdzie nie dolecisz pierwszy.

Gracze którzy sondy już mają i tak walczyliby z botem który jest po prostu wydajniejszy, a gracze bez sond (przynajmniej do czasu wybudowania wystarczającej ilości) zostają wtedy całkiem z niczym.

Chłopcze nie kompromituj się...

Pokaż mi uni gdzie w top 10 nie ma Generała :S

sam zaczynasz podawać arguemnty za klasą i nawet ich nie potrafisz przetworzyć

Znikam stąd bo strata czasu

Nerthil jakaś podpowiedź?

Ja już dawno miałęm na to odpisać ale fuzją i życie codzienne jakoś wywaiały mi ten dział zgłowy. W Polskim przekładzie nie ma podanego nic wiecej ponad to że są to ptaki egzotyczne ledwo mieszczące się w okno. Jaki rodzaj ptaków to jest to nie podali.

Mrozu , zgadza się

zadajesz!

Nie rozumiemy się. Chodzi o to, że taki odkrywca strzela większe cele niż generał i więcej zarabia na atakach na graczy niż generał bo ma większą flotę, więcej surowców do wpakowania na flotę i ogólnie większe możliwości. Odkrywca to nie jest klasa, która tylko wysyła ekspy ale która również jak generał atakuje na innych graczy. Czyż nie lepiej jest być odkrywcą i mieć potężne łupy z ekspedycji ale również łupy z ataków na innych graczy? Zużycie deuteru czy szybkość flot nie robi tu wielkiej różnicy serio. Nie ma dobrego generała jako tako jako klasa. Dobry generał to może być jakiś typ co grał rok na odkrywcy i doszedł do takiej wielkości flot, że mu się zaczęło opłacać, chociaż później i tak zbieracz przewyższa i generała i odkrywcę. Chodzi o to, że klasa generał jest wstrzelona gdzieś pomiędzy odkrywcą a zbieraczem a między tymi klasami przeskok jest bardzo wąski i ten wąski przedział zajmuje generał, innymi słowy jest klasą mocno sytuacyjną i tymczasową nie to co odkrywca czy później w late game zbieracz. Chodzi też o to, że na ekspy możesz puszczać w nieskończoność i mieć uśrednione stałe zyski podczas gdy na serwach gra coraz mniej graczy, jest mniejsza aktywność i generał ma problemy w znalezieniu dobrej ofiary i wykręcenia dobrych łupów. Nie skrażył bym się gdybym grał na serwerze, gdzie za dnia średnio jest 2000 osób online ale niestety jest 100 online a to wielka różnica. Problem też w tym, że te wielkie cele są bardzo trudno dostępne i zabudowane tak, że generał nie ma po prostu z czego zbudować floty by móc stanowić zagrożenie dla takiego odkrywcy, który walnie sobie na planecie 100k wr 100k ll 1k plazm i coś tam jeszcze.

Żeby w tym był jakikolwiek balans uważam, że genrał powinien mieć bonus + 100% do łupów z ataku na innych graczy. Wtedy ta klasa by była konkurencyjna i warta zastanowienia ale w chwili obecnej to jest ścierwo najgorszego sortu. Ryzykuję za każdym razem swoją flotą, zasobami, tym, że jakiś gracz się na mnie uweźmie i będzie mścił nie mając z tego zysków tylko dla zasady a taki odkrywca nie dość, że ma wory surowców z ekspów to jeszcze tak samo atakuje sobie innych graczy przy okazji jak jest aktywny.

Brzmi to trochę tak jakbyś chciał grać ekspami Generałem i narzekasz że masz zyski mniejsze od odkrywcy.

Od lat wiadomo (od wersji 7.X kiedy weszły klasy) że odkrywca był przegięty pod względem wzrostu na nowych uniwersach. Została natomiast już ta klasa znerfiona i to chyba nie raz. Jeśli chcesz grać ekspami bo nie masz czego farmić albo chcesz i ekspic i farmić 75% z idlaków, to serio zmień klasę przy następnym evencie

Dopóki nie zaakceptujesz realiów klas, dopóty będziesz niezadowolony grając generałem który przynosi Ci mniejsze zyski niż konkurencji

Zastanów się ile jesteś w stanie wysłać w ciągu czasu lotu 1 ekspedycji farm mniej więcej i ile czasu potrzebujesz na to. Jeśli chcesz poświęcać ten czas, to oprócz farmingu z idlaków, znajdziesz też jakieś cele przecież. Używaj mądrze floty bojowej to i zyski będą optymalne, a w razie czego działa Ci przecież dok w ataku.

Do tego więcej miejsca na moonach to większy zasięg fali i łatwiej o obronę kulki.

Nie wiem na jakim grasz uni i jakie są tam realia, ale Generał nie jest klasą prostą (chyba padło to już w tym wątku naście razy)

Albo akceptujesz sytuację albo zmieniasz klasę za darmo z eventu - proste

Generał to najgorsza klasa w tej grze.

Chyba w takim razie nie do końca rozumiesz jakie wynikają z niej benefity

Gra Generałem nie jest tak łatwym wyborem jak Odkrywca czy Zbieracz gdzie prostym kalkulatorem możesz wyliczyć kiedy które będzie dla Ciebie bardziej opłacalne.

Jeśli nie uważasz że prędkość floty co 5%, zmniejszone spalanie, zwiększona prędkość, dodatkowe sloty, +2 do techów bojowych i budowanie rozpruwaczy to za mało w porównaniu z odkrywcą to poczekaj na następny event i zmień się w odkrywcę/zbieracza. Ale tak jak powiedziało wiele osób powyżej - wierz mi, nie jest to za mało.

Nie lubię klasy odkrywcy i prędzej grałbym zbieraczem który jest dla mnie po prostu bardziej spójny, z resztą tak jak generał.

Także nawet jak czasem trzeba trochę pobidować, to zdecydowanie wolę robić to jako Generał niż jakiś tam odkrywca

Witam po fuzji

Wpadłem na chwilę wydać nazbierane paczki, a tu trafił się bonus.

Lot na aktywce gracza, pierwszy pance + owce opóźniany, w tle wysyłka rozpruwaczy

Obrońca poderwał flotę przez pierwszym wlotem, ale drugi chyba już przeoczył.

Weszło jak w masełko, a i dofarm fajny

Pozdrawiam sojusz, znajomych i wszystkich Lotników:piwko:

Dnia 24-03-2022 --:--:-- następujące floty spotkały się w walce:

Agresor Nerthil [Ferajna]

Reaper 100.044

Obrońca 555oddam [Ill]

Mały transporter 129.831

Duży transporter 55.000

Lekki myśliwiec 6.843

Ciężki myśliwiec 1.594

Krążownik 5.379

Okręt wojenny 1.000

Recykler 13.001

Sonda szpiegowska 9.281

Bombowiec 1

Niszczyciel 1.004

Gwiazda Śmierci 2

Pancernik 15.044

Reaper 310

Pathfinder 9.000

Lekkie działo laserowe 238

Mała powłoka ochronna 1

Po bitwie...

Agresor Nerthil [Ferajna]

Reaper 99.903 ( -141 )

Obrońca 555oddam [Ill]

Zniszczony!

agresor wygrał bitwę!

Agresor przejął:

700.138.276 Metalu, 26.692.517 Kryształu i 11.377.555 Deuteru

350.069.138 Metalu, 13.346.258 Kryształu i 5.688.777 Deuteru

155.399.762 Metalu, 6.673.129 Kryształu i 2.844.389 Deuteru

Agresor stracił łącznie 22.560.000 jednostek.

Obrońca stracił łącznie 3.435.352.000 jednostek.

Całkowite straty obrońców, wliczając farmingi: 3.436.190.000 jednostek.

Na polu zniszczeń unosi się 805.502.250 metalu i 820.370.775 kryształu.

Agresor przejął łącznie 1.272.229.801 jednostek.

Szansa na powstanie księżyca 20%.

Szczątków zebranych przez agresor(ów):

805.502.250 Metalu i 820.370.775 Kryształu

268.500.750 Metalu i 273.456.925 Kryształu

Szczątków łącznie zebranych przez agresor(ów):

1.074.003.000 Metalu i 1.093.827.700 Kryształu

Podsumowanie zysków/strat:

Podsumowanie agresor

Metal: 2.267.625.176

Kryształ: 1.132.784.604

Deuter: 17.090.721

agresor zyskał łącznie 3.417.500.501 jednostek.

Agresor stracił 236.260 punktów honoru.

Podsumowanie obrońca

Metal: -2.728.907.676

Kryształ: -1.601.906.404

Deuter: -377.605.721

obrońca stracił łącznie 4.708.419.801 jednostek.

Obrońca zyskał 4.149 punktów honoru.